Αλέξανδρος Καρακασίδης στο Kingsport.gr: “Ελλάδα και Γερμανία είναι σε υψηλό επίπεδο στην πάλη”

Ο Αλέξανδρος Καρακασίδης μίλησε στο Kingsport.gr και στο Θοδωρή Βαφειάδη.

Ο άλλοτε πρωταθλητής Ελλάδος στην ελληνορωμαϊκή πάλη μίλησε για τις διαφορές Ελλήνων και Γερμανών στο άθλημα, όπως και για την αντίδραση του κόσμου.

Επίσης, κάνει αναδρομή στην κατάκτηση του Πανελληνίου και στο ξεκίνημά του με το άθλημα. Παράλληλα, αναφέρεται στους στόχους του και το όνειρο της Ολυμπιάδας.

Ακόμα,  μιλάει για τους γονείς του και τον ρόλο τους στην έως τώρα πορεία του.

 Who is who

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Αλέξανδρος Καρακασίδης

ΑΘΛΗΜΑ: Ελληνορωμαϊκή πάλη

ΗΛΙΚΙΑ: 17

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ: Νεών και Ανδρών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΛΩΝ: 85 κιλά

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Φρανκφούρτη

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την ελληνορωμαϊκή πάλη πολλά χρόνια. Έχει κερδίσει χρυσό πανελλήνιο το 2016 στην κατηγορία των 100 κιλών. Το 2013 βγήκε τρίτος στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα.

Για χρόνια εκπροσωπούσε τον ιστορικό σύλλογο ΒΑΟ, όμως το 2016 μετακόμισε στην Γερμανία σε ηλικία 14 χρονών με τους γονείς του. Πλέον διακρίνεται σε τοπικούς και εθνικούς αγώνες. Οι γονείς του τον στηρίζουν και αυτός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο σχολείο. Από το πανελλήνιο του 2016 που αγωνιζόταν στην κατηγορία των 100 κιλών πλέον αγωνίζεται στα 85 κιλά.

Τα καλοκαίρια επιστρέφει στην Ελλάδα και προπονείται στον παλιό του σύλλογο με τον παλιό του δάσκαλο, Παντελή Ονταμπάσογλου, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλούς πρωταθλητές.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Kingsport.gr:

Ποιες είναι οι διαφορές της Ελλάδας και της Γερμανίας στο άθλημα;

“Η πάλη στην Ελλάδα και την Γερμανία έχει τεράστια διαφορά. Στην Γερμανία υπάρχει πρωτάθλημα και αγωνιζόμαστε κάθε βδομάδα. Θυμίζει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αντιθέτως στην Ελλάδα λόγω λίγων αθλητών οι αγώνες γίνονται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Παράλληλα και οι δύο χώρες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.”

Ποια είναι η θέση της πάλης στην Ελλάδα;

“Η πάλη τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεράστια εξέλιξη που δεν είχε στο παρελθόν. Αρχίζει να γίνεται μια μικρή δύναμη, πράγμα φυσιολογικό καθώς μην ξεχνάμε πως όλα ξεκίνησαν από εδώ.”

Πως αντιδράει ο κόσμος στο άκουσμα της ασχολίας σου με την ελληνορωμαϊκή;

“Αν και μη διαδεδομένη, οι γνώστες του αθλήματος και των κανόνων του, θαυμάζουν τους αθλητές. Το άθλημα γενικά προκαλεί θαυμασμό σε όσους το παρακολουθούν σαν κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τις θεαματικές λαβές.”

Η ελληνορωμαϊκή πάλη δεν είναι διαδεδομένη όπως ανέφερες. Πως και ασχολήθηκες;

“Αρχικά ξεκίνησα με τάε κβο ντο, αλλά είχα θέμα λόγω κιλών και σωματότυπου. Μετά έψαξα αθλήματα που να μπορώ να ανταποκριθώ και βρήκα την πάλη. Μ’ άρεσε εν τέλει και έμεινα εκεί.”

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

“Αρχικά θέλω να αναπτυχθώ ακόμα παραπάνω στο άθλημα, αν και πολλοί λένε πώς είμαι σε πολύ καλό επίπεδο. Αν τα καταφέρω κοιτάω ακόμα και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσω ένα ονειρό μου, μια συμμετοχή σε Ολυμπιάδα.”

Πως επηρεάστηκες από την οικογενειακή σας αποχώρηση στην Γερμανία το 2016;

“Αυτή η μετακίνηση με έκανε στην αρχή, να χάσω κάθε ενδιαφέρον μου για την πάλη. Κάποια στιγμή κάθησα και σκέφτηκα τα παλιά. Τότε μου ήρθε στην θύμησή μου, το πάθος μου για την πάλη”.

Ποια είναι η θέση των γονέων σου;

“Από την αρχή, οι γονείς μου με υποστήριζαν σε ό,τι έκανα και συνεχίζουν. Ακόμα παραπάνω πλέον τώρα που είμαστε στην Γερμανία. Επειδή δεν γνωρίζω ακόμα καλά την γλώσσα, οι γονείς μου μου μεταφράζουν τα λόγια του προπονητή μου. Παράλληλα, συνεχίζουν να είναι οι μεγαλύτεροι οπαδοί μου.”

Το 2016 πριν φύγεις για Γερμανία κατέκτησες το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παμπαίδων στην κατηγορία βαρεών βαρών. Πως αισθάνθηκες για αυτή την επιτυχία;

“Εκείνη τη χρονιά ο πατέρας μου, ήδη είχε φύγει στην Γερμανία και ήθελα να τα καταφέρω για αυτόν. Έτσι, πείσμωσα και κατάφερα να κερδίσω. Η κατάκτηση του μεταλλίου ήταν απόδειξη στον ίδιο μου τον εαυτό και στον πατέρα μου πως μπορώ.”

Τον Δεκέμβριο κλείνεις τα 17 και είσαι σε υψηλό επίπεδο στην πάλη. Πως την συνδυάζεις με το σχολείο; Ποιο έχεις σε προτεραιότητα;

” Για μένα προτεραιότητα έχει η πάλη. Παρόλ’ αυτά προσπαθώ στο σχολείο και ειδικά φέτος που δίνω πανελλήνιες. Στόχος μου είναι η γεωπονία. Λόγω της πίεσης του εξωτερικού όμως, ασχολούμαι πιο πολύ με την πάλη, για να θυμάμαι την Ελλάδα, αλλά παράλληλα να χαλαρώνω.”

Τι δήλωσε ο δάσκαλος του Αλέξανδρου στην Ελλάδα, Παντελής Ονταμπάσογλου;

” Ο Αλέξανδρος είναι ένας αθλητής όπου από τα πρώτα του βήματα έδειξε πως θέλει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το άθλημα. Σιγά σιγά άρχισε να διακρείνεται στους αγώνες του. Αποτέλεσμα ήταν στους πρώτους του πανελλήνιους να κατακτήσει την 3η θέση και δύο χρόνια αργότερα να βγει πανελλήνιος πρωταθλητής. Δυστυχώς για εμάς τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει μόνιμη κατοικία αλλά η αγάπη του για το άθλημα δεν τον άφησε έξω από τα ταπί. Παράλληλα προσπαθεί να διακριθεί στο Γερμανικό πρωτάθλημα.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ