Η Χρυσούλα Κουρομπύλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Ακόμη μια σημαντική διάκριση για την Χρυσούλα Κουρομπύλια.

Η Ελληνίδα βοηθός διαιτητή, η οποία ανήκει στη δύναμη της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, συμπεριλήφθηκε από την FIFA στους πίνακες διαιτητών που θα συμμετάσχουν στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2019.

Αυτή θα είναι συνολικά η τέταρτη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών που θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση στη διαιτησία, αλλά και δεύτερη που θα συμμετάσχει η Χρυσούλα Κουρομπύλια.

Η πρώτη ήταν το 1991, στο πρώτο γυναικείο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Κίνα, στο οποίο συμμετείχε ως βοηθός ο Βασίλης Νικάκης. Πέρασαν 20 χρόνια, μέχρι το 2011 στα γήπεδα της Γερμανίας, με την πειραιώτισσα Θάλεια Μήτση να συμμετέχει ως 4η. Και πιο πρόσφατα, το 2015 στην προηγούμενη διοργάνωση πριν από την προσεχή, όπου συμμετείχαν τόσο η Μήτση ως διαιτητής, όσο και η Κουρομπύλια ως βοηθός.

Ποια είναι η Χρυσούλα Κουρομπύλια

Η πορεία της Χρυσούλας Κουρομπύλια είναι αξιοσημείωτη. Στα 41 της χρόνια, τα οποία έκλεισε στις 29 Ιουλίου, έχει παίξει σε νοκ-άουτ ευρωπαϊκό ματς του Europa League (πρώτη γυναίκα μετά από δέκα χρόνια που ορίστηκε σε τέτοιο επίπεδο),  στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών γυναικών και στο Champions League γυναικών. Και φυσικά σε αγώνες της Σούπερ Λιγκ από το 2010.

Η καταγωγή της είναι από το Καλλιφώνι Καρδίτσας και οικογένειά της ασχολούνταν με την καλλιέργεια καπνού, καλαμποκιού και βαμβακιού.  Ο πατέρας της έπαιζε αριστερό εξτρέμ στον Αετό Καλλιφωνίου και οι Κυριακές δεν ήταν μόνο για ανάπαυση από την αγροτική καθημερινότητα. Ήταν για μπάλα, για γήπεδο, για αγώνα… Τόσο όταν έπαιζε, όσο και αργότερα που ανέλαβε σύμβουλος του συλλόγου. Ο αθλητισμός ήταν εισιτήριο ονείρου και η Χρύσα θα το χρησιμοποιούσε σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.

Ο στίβος ήταν το πρώτο άθλημα που δοκίμασε. Παράλληλα, έπαιζε και μπάσκετ. Αγοροκόριτσο σε όλα του, όπως γράφει η ταμπέλα της προοδευτικότατης κοινωνίας μας, για τα κορίτσια που δεν μένουν σπίτι να μάθουν τις συνταγές της γιαγιάς. Ο Φιλαθλητικός Καρδίτσας ήταν εκείνη την εποχή η καλύτερη ομάδα της πόλης και εκ των κορυφαίων στη Θεσσαλία. Έφτασε να παίζει σε Εθνική κατηγορία (πριν δύο δεκαετίες ήταν αρκετά δυσκολότερο να συμβεί αυτό), με την Κουρομπύλια να περιγράφεται ως πολύ δυνατή και αθλητική, εξαιρετική αμυντικός, ενώ ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική στο ανοικτό γήπεδο. Κι αυτό, το ανοικτό γήπεδο, είπε να το εκμεταλλευτεί λιγάκι παραπάνω στο επόμενο βήμα της.

Στα 18 της πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία Κομοτηνής. Φτάνοντας στην Θράκη σκέφτηκε να συνεχίσει από εκεί που το είχε αφήσει. Έπαιξε μπάσκετ στον ΓΑΣ Κομοτηνής, μια παραδοσιακή εκείνη την εποχή ομάδα του γυναικείου αθλητισμού, με παρουσία στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, με ευρωπαϊκή συμμετοχή, με διακρίσεις στην Α1.

Η Κουρομπύλια δεν ήταν παρούσα στις μεγάλες στιγμές, αλλά αγωνίστηκε λίγο καιρό μετά και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο λόγος ήταν ένα άλλο άθλημα, εκείνο που είχε μάθει να παρακολουθεί τις Κυριακές. Έπαιξε ποδόσφαιρο στη γυναικείο ομάδα Ροδόπη ’87 και αγωνίστηκε σε Εθνική κατηγορία, με έφεση ίδια με το μπάσκετ.

Στην Ροδόπη ’87 την είδε να αγωνίζεται και τη γνώρισε ο τότε αντιδήμαρχος Κομοτηνής και παρατηρητής διαιτησίας, Μανώλης Ταπατζάς. «Με την παρακίνηση τη δική μου και άλλων συναδέλφων πείστηκε να ονομαστεί διαιτητής. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ειλικρίνεια και η ευθύτητα του χαρακτήρα της. Ποτέ δεν υποκρινόταν. Ήταν πολύ αγαπητή και φίλη με όλους μας», θυμάται ο νυν δημοτικός σύμβουλος του νομού, με την Χρύσα να περπατάει το δρόμο αρχικά ως διαιτητής στη Δ’ Εθνική και στη συνέχεια να ανεβαίνει ψηλότερα.

Το ενδεχόμενο να έφτανε να γίνει διαιτητής σε μεγάλη κατηγορία φάνταζε ως απίθανο. Και πράγματι, ρεαλιστικά δεν γίνεται. Οπότε, προτίμησε να μπει στην εκπαίδευση των βοηθών και να προσπαθήσει να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν. Αυτό που την περίμενε ίσως να ήταν και περισσότερο από εκείνο που φανταζόταν. Το 2010 προβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ, πήρε σήμα FIFA και πλέον η διαιτησία έγινε τρόπος ζωής.

Η Χρύσα Κουρομπύλια, που πλέον ανήκει στο σύνδεσμο διαιτητών της δυτικής Αττικής, προπονείται καθημερινά στον Αγ. Κοσμά, συνεργάζεται με τον Χρήστο Κυρίτση και τον Νεκτάριο Πανταζή για το πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής, της αρέσει να χαλαρώνει με ένα καλό βιβλίο και θα έδινε συνέντευξη πιθανότατα μόνο στον… Ζινεντίν Ζιντάν! Μέχρι τώρα στην καριέρα της δεν έχει μιλήσει σε κανέναν δημοσιογράφο, αλλά σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για να ζητήσει αυτόγραφο από τον προπονητή της Ρεάλ.

Εμείς να της ευχηθούμε καλή επιτυχία, γιατί τέτοιες διακρίσεις είναι μια πραγματική όαση μπροστά στην κατηφόρα που έχει πιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ