Επηρεάζουν τα ενεργειακά ποτά τη στοματική υγεία;

Υγεία 14/09/2015

Η Χειρουργός Οδοντίατρος D.D.S. Χριστίνα Καρανάσιου μας παρουσιάζει στο kingsport.gr, τα ενεργειακά ποτά, πόσο επηρεάζει την στοματική υγεία, ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την κατανάλωσή τους.

Ισοτονικά είναι τα διαλύματα (ποτά) που η συγκέντρωσή τους (πυκνότητα) σε ηλεκτρολύτες είναι παραπλήσια  με αυτή του πλάσματος. Τα ισοτονικά ποτά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν οι αθλητές ή οι αθλούμενοι γενικά, τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν από τον ιδρώτα.

Τα κύρια συστατικά τους είναι: καφεΐνη, ζάχαρη (γλυκουρολακτόνη, σακχαρόζη, γλυκόζη), ταυρίνη, guarana, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κιτρικό οξύ. Η ποσότητα κάθε συστατικού δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Επιπλέον, η μίξη μεταξύ τους δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά αν τελικά κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο από τα επιμέρους οφέλη που μπορεί να παρέχει καθένα ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα ισοτονικά ποτά έχουν την ισχυρότερη πιθανότητα διάβρωσης της αδαμαντίνης. Αυτό συμβαίνει διότι τα δόντια αρχίζουν να «χαλάνε», όταν το pH του στόματος πέσει κάτω από το 5.5 («κρίσιμη τιμή του pH»). Τα ενεργειακά ποτά έχουν ακόμη χαμηλότερο pH, με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες στα δόντια.

Η δημοτικότητα των ενεργειακών ποτών είναι σε άνοδο ειδικά μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Τα δόντια τους είναι πιο επιρρεπή στα οξέα που βρίσκονται σε μη αλκοολούχα ποτά, εξαιτίας της πορώδους σύστασης του σμάλτο των δοντιών τους. Ως αποτέλεσμα, η διάβρωση των δοντιών είναι πιο συχνή σε αυτές τις ηλικίες.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών;

Ευπαθείς – ευαίσθητες ομάδες όπως:

- Έγκυες

- Θηλάζουσες

- Παιδιά

- Ηλικιωμένοι

Άτομα με προβλήματα υγείας όπως:

- Υπερευαισθησία στην καφεΐνη

- Υψηλή αρτηριακή πίεση

- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

- Καρδιαγγειακά προβλήματα

- Διαταραχές πήξης του αίματος 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

- Τα ενεργειακά ποτά δεν προορίζονται για καθημερινή κατανάλωση.

- Πιείτε το ισοτονικό ποτό με καλαμάκι έχοντάς το στο πίσω μέρος του στόματος, έτσι ώστε το υγρό να αποφεύγει τα δόντια.

- Να μην καταναλώνονται μαζί με αλκοολούχα ποτά και κάτω από ειδικές συνθήκες (εφίδρωση – αφυδάτωση), όπως μετά από έντονη σωματική άσκηση, γιατί η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες.

- Αποφεύγουμε το βούρτσισμα των δοντιών για 20-30 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους.

- Αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με καφέ ή τσάι ή σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

- Μετά την κατανάλωσή τους ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή μπορούμε να μασήσουμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

- Περιορίστε την πρόσληψή τους.

- Διατηρώντας τα ποτά αυτά σε ψυγεία, μειώνεται η διαβρωτική ιδιότητα του οξέος, καθώς η δυνατότητα διάλυσής του εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

Δημήτρης Μαγγανάρης
Δημήτρης Μαγγανάρης
maganaris@kingsport.gr - Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Περιστέρι. Κολλημένος με την μπάλα από μικρή ηλικία, συνεχίζω με αυτή από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Απόφοιτος της σχολής δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1, όπου έκανα και την πρακτική μου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Στη συνέχεια, ραδιοφωνικός παραγωγός και παραγωγή στο ραδιόφωνο ΑΡΤ. Ο γραπτός τύπος με κέρδισε και η εφημερίδα Παρασκήνιο, μου έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφώ και να είμαι υπεύθυνος στο αθλητικό τμήμα. Παράλληλα, ξεκίνησα μία δικιά μου προσπάθεια και το www.kingsport.gr έγινε το νέο μου αμόρε! Υπεύθυνος, αρχισυντάκτης και δημοσιογράφος του Ατρομήτου (Άντρες- Κ20- γυναικεία ομάδα) σας μεταφέρω τις ειδήσεις διαδικτυακά.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου