Δανάη Τερζή: «Πρέπει το κράτος να στηρίξει το γυναικείο ποδόσφαιρο

Γυναικείο ποδόσφαιρο 04/08/2018

 Eδώ και χρόνια αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γυναικείας ομάδας της Γλυφάδας και με τις φετινές της εμφανίσεις κέρδισε απόλυτα δίκαια μια θέση στην αποστολή της Εθνικής γυναικών.

Η ίδια πιστεύει ότι το  μεγαλύτερο πρόβλημα του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι η έλλειψη προβολής  και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα εξοικιωμένοι με την έννοια γυναίκα ποδοσφαιρίστρια.

Η Δανάη Τερζή μίλησε στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για τα πρώτα της βήματα στο χώρο, τα δικά της όνειρα, την Εθνική γυναικών ενώ τέλος τονίζει ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει όσο μπορεί το προϊόν  ώστε να έρθει και η ανάπτυξη.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Τι σημαίνει ποδόσφαιρο για τη Δανάη Τερζή και γιατί το επέλεξες;

Ποδόσφαιρο σημαίνει σίγουρα χαρά, διασκέδαση, κατά κύριο λόγο. Είναι κάτι που έκανα από πολύ μικρή και με ευχαριστούσε, βλέπω ότι συνεχίζω μέχρι και σήμερα.

Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που σε έκανε να ασχοληθείς;

Δεν το ήξερα. Επτά χρονών είχα πάει εκεί που έπαιζαν μπάλα τα αδέρφια μου, πήρα μια μπάλα και κλώτσαγα, ήρθε ο προπονητής και λέει «μήπως η μικρή να έρθει να παίξει;».

Αγαπημένη θέση; Γιατί παίζεις σε πολλές.

Μπακ μου αρέσει, γενικά μου αρέσει η άμυνα. Δεξί μπακ, αλλά κυρίως μπακ.

Παίκτης ή παίκτρια πρότυπο;

Γενικά, μου αρέσει ο Σέρχιο Ράμος σαν αμυντικός, γιατί έχω παίξει και σέντερ μπακ, ο Μαρσέλο, αυτοί.

Ένα σχόλιο για το φετινό πρωτάθλημα και για την πορεία της ομάδας σου, της Γλυφάδας.

Ήταν ένα πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα. Σωματικά το ένοιωσα πάρα πολύ αυτό. Από την ομάδα μου είμαι ευχαριστημένη, θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει κάποια αποτελέσματα που δεν τα πήραμε. Χάσαμε για ένα γκολ ας πούμε σε πολλά παιχνίδια. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο πάνω βαθμολογικά, νομίζω μας αδικεί αυτή η θέση.

Ο λόγος ήταν η έλλειψη εμπειρίας;

Ναι φυσικά, ήρθαν και καινούργιες παίκτριες μικρές σε ηλικία, γενικά ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός. Ήταν και η αλλαγή προπονητή, έπαιξαν όλα αυτά κάποιο ρόλο, θέλαμε κάποιο χρόνο προσαρμογής.

Πώς σου φαίνεται γενικά το ποδόσφαιρο;

Από τα 7 ξεκίνησα, σταμάτησα στα 13-14, ξαναξεκίνησα στα 18, μέχρι σήμερα.

Άρα μπορείς να μου κάνεις ένα σχόλιο για τα προβλήματα που έχει το γυναικείο ποδόσφαιρο. Και τι λύσεις υπάρχουν.

Αρχικά πιστεύω ότι είναι η προβολή που δεν δίνεται, γενικά παρατηρώ επειδή ασχολούμαι και με παιδιά, βλέπω τις μικρές ηλικίες, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά κοριτσάκια, οι γονείς δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την ιδέα να παίζει η κόρη τους ποδόσφαιρο, ή να είναι ένα άθλημα που θα επιλέξουν. Πιστεύω ότι ξεκινάει και λίγο από θέμα νοοτροπίας των γονιών, ότι είναι ένα ανδρικό άθλημα. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα πάει προς τα εκεί. Πέρα από αυτό, νομίζω ότι πρέπει να δίνεται περισσότερη προβολή. Βλέπουμε ότι αθλήματα όπως το χάντμπολ τα δείχνει πλέον και η τηλεόραση, για κάποιο λόγο με εμάς δεν συμβαίνει αυτό. Οι ομάδες δεν έχουν όλες την οικονομική δυνατότητα να δώσουν κάποια χρήματα και αυτό παίζει κάποιο ρόλο στο θέμα της διάθεσης. Κάποιες κοπέλες παρακινούνται και από αυτό.

Παρόλα αυτά, η ομάδα σου είδαμε ότι βιντεοσκόπησε πολλούς αγώνες.

Ναι ήταν μια πρωτοβουλία της ομάδας και του προέδρου.

Αυτό βοήθησε πιστεύεις; Για τον κόσμο που ερχόταν στο γήπεδο;

Όχι ιδιαίτερα θα έλεγα. Δεν είδαμε μεγάλη διαφορά στο θέμα αυτό

Άρα τι λύσεις προτείνεις εσύ;

Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία από θέμα ατομικό, δηλαδή της ομάδας, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει και το κράτος να δώσει έμφαση στο γυναικείο ποδόσφαιρο, στην προβολή του, να το παρουσιάζει παραπάνω.

Πιστεύεις αν υπήρχε ο αντίστοιχος σύνδεσμος ποδοσφαιριστριών, θα βοηθούσε αυτό;

Ναι. Σίγουρα πιστεύω θα βοηθούσε, γιατί πρέπει και όλες οι κοπέλες να κάνουμε κάτι για όλο αυτό. Δεν γίνεται από μόνο του να βελτιωθεί αυτό το πράγμα αν δεν πάρουμε και εμείς

 Θα βοηθούσε πιστεύεις αν γινόταν επαγγελματικό το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Ναι, γιατί τώρα θεωρείται ερασιτεχνικό, θα βοηθούσε. Αλλά είναι και άλλα πράγματα στη μέση, όπως τα χρήματα, δεν δίνονται και αυτό μετράει για πολλές κοπέλες.

Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδος. Τι σημαίνει Εθνική για τη Δανάη, πώς αισθάνεσαι που είσαι μέλος της;

Καλά, σίγουρα είναι πολύ μεγάλη τιμή. Είχα κληθεί και στο παρελθόν μικρή και μάλλον έκανα κακή επιλογή και δεν συμμετείχα εν τέλει. Είναι πολύ τιμητικό, νιώθω πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία. Ήταν κάτι που δεν σκεφτόμουν είναι η αλήθεια, να συμμετέχω. Δεν το είχα στο μυαλό μου.

Με τις φετινές σου εμφανίσεις όμως άξιζες την κλήση.

Ίσως βαθιά μέσα μου να το περίμενα λίγο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου ότι θα συμβεί. Ερχόταν ο προπονητής της Εθνικής και με παρακολουθούσε, είχαμε μιλήσει κάποιες φορές, αλλά δεν είχα κάτι σίγουρο.

Το εξωτερικό το σκέφτεσαι;

Όχι, η αλήθεια είναι ότι επειδή έχω και τις σπουδές μου και είμαι σε ένα χώρο που μου αρέσει πάρα πολύ, ασχολούμαι με την ειδική αγωγή και με παιδάκια με ειδικές ανάγκες, θέλω να ασχοληθώ με αυτό κατά κύριο λόγο. Το ποδόσφαιρο το κάνω πιο πολύ από χόμπι θα έλεγα. Θα μπορούσα στο παρελθόν να έχω πάει στο εξωτερικό, μου είχε γίνει κάποια πρόταση, αλλά είχα άλλες σκέψεις στο μυαλό μου, πιο πολύ εργασία, διάβασμα κλπ.

Είναι αυτή η διαφορά που λέμε επαγγελματικού και ερασιτεχνικού. Πολλές κοπέλες όταν πάνε 23-24 συνήθως αφήνουν το ποδόσφαιρο για να αφοσιωθούν στις σπουδές τους.

Είναι και οι συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο, που δεν σε κάνουν και πολύ να σκεφτείς παραπέρα. Βέβαια και εγώ είχα σταματήσει για πολύ καιρό, οπότε στα 18 που είχα δώσει πλέον πανελλήνιες, είχε μπει πλέον το νερό στο αυλάκι.

Πιστεύεις ότι η ενδεχόμενη δημιουργία γυναικείων τμημάτων ποδοσφαίρου από τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ), θα βοηθήσει;

Θα βοηθήσει πάρα πολύ πιστεύω. Γιατί σε συζητήσεις που κάνω, με ρωτάνε για το γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν ξέρουν καν πόσες κατηγορίες υπάρχουν, ποιες ομάδες συμμετέχουν… Δεν γνωρίζει ο κόσμος, οπότε πιστεύω ότι με το που μεγάλες ομάδες θα δημιουργήσουν γυναικεία τμήματα, θα γίνει περισσότερη προβολή και θα βοηθήσει αρκετά.

Αυτό που λέμε τώρα, έγινε και στο γυναικείο μπάσκετ. Με το που μπήκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι, ξαφνικά απέκτησε προβολή. Αρκεί να μην φέρει και τα αρνητικά.

Θα τα φέρει και τα αρνητικά όμως!

Οι φιλοδοξίες σου ποιες είναι;

Σίγουρα η κλήση μου στην Εθνική ήταν κάτι που μου έδωσε παραπάνω θάρρος σε όλο αυτό και παραπάνω φιλοδοξίες. Οι στόχοι μου είναι να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο στην ομάδα που είμαι, γιατί είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα με αυτά τα παιδιά, τους προπονητές, όλη η Γλυφάδα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια που είμαι εκεί. Να συνεχίσω να κάνω το καλύτερο για τον εαυτό μου στο θέμα το αγωνιστικό, να μπορώ να δώσω ότι μπορώ και για την ομάδα μου. Και αν και εφόσον γίνει και κάτι σταθερό με την Εθνική θα ήταν πολύ μεγάλη χαρά και τιμή.

Και μία ευχή;

Εύχομαι περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί με το γυναικείο ποδόσφαιρο, να το προβάλλουν παραπάνω, περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με αυτό, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Να είναι όλες οι παίκτριες καλά, υγιείς.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της παίκτριας στο Facebook

Θάνος Φωτόπουλος
Θάνος Φωτόπουλος
fotopoulos@kingsport.gr - Γεννήθηκα στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μεγάλωσα σε μια κατεξοχήν μπασκετική γειτονιά το Παγκράτι. Το "σαράκι" της δημοσιογραφίας μπήκε από πολύ νωρίς μέσα μου. Ήμουν στο γυμνάσιο όταν πρωτοξεκίνησα να γράφω και να κρατώ σημειώσεις για τους αγώνες. Αυτή ήταν και η σπίθα που άναψε τη φλόγα μέσα μου.
Η φλόγα δεν έσβησε και έτσι μετά το λύκειο, πήγα σε μια σχολή δημοσιογραφίας και πλέον είμαι μάχιμος υπηρέτης του αθλητικού ρεπορτάζ πάντα μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ εδώ και μερικά χρόνια η φωνή μου ακούγεται μέσα από μαγικό χώρο του ραδιοφώνου.
Η σχέση μου με το Kingsport.gr κρατάει σχεδόν από τα "γεννοφάσκια" του σαιτ όπου καλύπτω το ρεπορτάζ μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αλλά και όλα όσα αφορούν τη γυναικεία πλευρά του αθλητισμού, χωρίς όμως ποτέ να αρνούμαι να βοηθάω σε ο,τι και αν χρειαστεί.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου