Αναστασία Γκάτσου στο Kingsport.gr: «Δεν υπάρχουν λέξεις όταν αγωνίζεσαι στην Εθνική»

Αν και αρκετά νεαρή σε ηλικία υπηρετεί με πάθος και συνέπεια το γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς αποτελεί ραχοκοκαλιά τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Εθνικής γυναικών.

Η Αναστασία Γκάτσου μίλησε στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για τα πρώτα της βήματα, τους στόχους με την ομάδα της τον ΠΑΟΚ, αλλά και τι σημαίνει για την ίδια η Εθνική. Η νεαρή μπάκ καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του χώρου, ενώ τέλος προτείνει λύσεις ώστε το προϊόν να αναπτυχθεί και να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Πώς ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

Αρχικά έπαιζε ο πατέρας μου ποδόσφαιρο. Στην αρχή πήγαινα μαζί του και τον έβλεπα στα 5 επί 5 που έπαιζε με τους φίλους του και μετά κάποια στιγμή, ενώ ασχολιόταν και με την ομάδα στην περιοχή που κατοικώ, την Ευκαρπία, πήγα και ξεκίνησα να παίζω στην ομάδα των αγοριών. Ήταν όλοι φίλοι μου στην ίδια τάξη και ξεκίνησα στην ακαδημία της Νίκης Ευκαρπίας. Και μετά από εκεί με είδε ο ΠΑΟΚ και με κάλεσε να πάω στην ομάδα.

Ο πατέρας σου σε παρακίνησε εκείνος, ή του είπες «μπαμπά θέλω να παίξω» και σε έβαλε να παίξεις;

Δεν θυμάμαι ακριβώς… Από όσο θυμάμαι που μου λένε οι γονείς μου, από όταν γεννήθηκα είμαι με μια μπάλα στο σπίτι. Άρα αντί να σπάω τα βάζα, καλύτερα να είμαι στο γήπεδο.

Αγαπημένη θέση η άμυνα;

Ναι. Ξεκίνησα από επίθεση όταν έπαιζα στις μικρές. Όταν πήγα στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, ο προπονητής ο Κατικαρίδης με έβαζε στα μπακ και τελικά κατέληξα στο κέντρο. Μετά, όταν ήρθε ο κύριος Τασουλής πήγα στα στόπερ. Και από εκεί και μετά παίζω στα στόπερ.

Επειδή βλέπουμε ότι στο γυναικείο ποδόσφαιρο, η κάθε παίκτρια παίζει σε πολλές θέσεις.

Τώρα έχουμε άλλο σύστημα και μπορεί να παίξω και αλλού.

Ένα σχόλιο για τη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ; Έγιναν πολλές αλλαγές, έφυγαν παίκτριες-σημαίες, ήρθαν άλλες, παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ είναι πάλι πρώτος, κέρδισε εύκολα και τον Άρη.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται καμία παίκτρια, κανέναν παράγοντα για να είναι πάνω από την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ, θα περάσει ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής, ο οποιοσδήποτε παράγοντας, ο οποιοσδήποτε προπονητής, αλλά ο ΠΑΟΚ θα είναι εκεί.

Άρα ο στόχος είναι πάλι το πρωτάθλημα;

Ναι, το πρωτάθλημα, αν υπάρξει Κύπελλο και φυσικά μια καλή πορεία στην Ευρώπη.

Τσάμπιονς Λιγκ έχεις παίξει, πώς είναι η εμπειρία εκεί;

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να αγωνίζεσαι στο Τσάμπιονς Λιγκ και ελπίζω να καταφέρουμε κάποια στιγμή να πάμε παρακάτω σαν ομάδα.

Το εξωτερικό είναι στα σχέδιά σου;

Φυσικά είναι.

Σε ποια χώρα;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, αλλά θα ήθελα να φτάσω σε επίπεδο να παίζω σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Και στο ρωτάω αυτό γιατί στην Εθνική υπάρχουν κοπέλες που παίζουν στο εξωτερικό. Σου έχουν πει τις εμπειρίες τους; Έχεις «ζηλέψει», με την καλή έννοια, τις εμπειρίες τους;

Εντάξει, στο εξωτερικό είναι καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι εδώ. Εδώ είμαστε ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Εκεί είναι ήδη ανεπτυγμένα, αλλά εύχομαι να γίνει και εδώ αυτό το βήμα.

Η δικιά σου γνώμη για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου ποια είναι;

Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Κάνουμε σιγά σιγά βήματα για να αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο. Και ελπίζω να γίνει αυτό γιατί χρειάζεται στην Ελλάδα.

Μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχουν οι δυνατότητες;

Οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα ασχοληθούν πραγματικά και θα θέλουν να το αναπτύξουν.

Αν είχες απέναντί σου τον υπεύθυνο της ΕΠΟ για το γυναικείο ποδόσφαιρο, τι θα του πρότεινες για τη βελτίωσή του;

Να κάνουν όπως λέει ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ, όλες οι ανδρικές ομάδες γυναικείο ποδόσφαιρο. Αυτόματα αυτό να γίνει επαγγελματικό, για να μπορέσουμε όλες να ζήσουμε από αυτό, όπως κάνουν και οι άνδρες. Το καλύτερο πράγμα είναι αυτό. Και από τη στιγμή που θα μπορέσει να γίνει επαγγελματικό, θα μπορέσουν να αλλάξουν και όλα τα υπόλοιπα. Και σε μπάτζετ και σε γήπεδα και σε προπονητικά κέντρα, στα πάντα.

Όμως αν γίνει αυτό και όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι αποκτήσουν γυναικεία ομάδα, δεν θα έρθουν και τα κακώς κείμενα του ανδρικού ποδοσφαίρου σε εσάς; Όπως η βία και τα επεισόδια…

Εντάξει, υπάρχουν και άτομα που έρχονται απλά για να δουν μπάλα και όχι για να κάνουν επεισόδια και συνήθως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε τέτοια σκηνικά. Αλλά όχι, δεν το φοβάμαι αυτό.

Εθνική Ελλάδος. Τι σημαίνει να φοράς το Εθνόσημο;

Ανατριχίλα! Είναι… δεν μπορώ να το εξηγήσω… (σ.σ. και πράγματι φαίνεται συγκινημένη). Είναι πολύ όμορφο να παίζεις για την Εθνική, δεν υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσεις.

Πόσα χρόνια είσαι στην Εθνική Ομάδα;

Από κορασίδες είμαι, δεν θυμάμαι πότε ήταν ακριβώς.

Όταν ήρθε το φαξ και έμαθες ότι θα είσαι στην αποστολή για πρώτη φορά, ποιο ήταν το συναίσθημά σου;

Χάρηκα πάρα πολύ, απίστευτα πολύ.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που το είπες;

Στους γονείς μου.

Είπες στον πατέρα σου «μπαμπά έχεις δίκιο που μου έλεγες να παίξω ποδόσφαιρο, με κάλεσαν»;

Όχι, ήταν η πρώτοι που το έμαθαν, ο μπαμπάς μου πήρε το χαρτί στην ουσία, γιατί ήμουν στις ακαδημίες.

Από τότε, όταν κλήθηκες για πρώτη φορά στην Εθνική μέχρι τώρα, έχεις δει βελτίωση στην ομάδα;

Ναι, αρκετή θα έλεγα, σε πολλά πράγματα.

Οι κοπέλες που παίζουν στο εξωτερικό, έχουν φέρει την τεχνογνωσία τους; Έχει βοηθήσει αυτό;

Ναι. Πάντα βοηθάνε, γιατί έχουν καλύτερο επίπεδο, αυτόματα και η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο. Γιατί είναι καλύτερες, ένα κλικ καλύτερες.

Τώρα ετοιμάζεστε για τις 21 Φεβρουαρίου που είναι η κλήρωση, πώς τα βλέπεις εκεί;

Ναι, έχουμε κλήρωση. Περιμένουμε να δούμε τι θα τύχει. Είναι κλήρωση.

Σε ρωτάω αυτό γιατί η τελευταία φορά που η Εθνική έδωσε επίσημο αγώνα ήταν μια άσχημη στιγμή, η ήττα από την Αλβανία (σ.σ. 2-1 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος).

Ναι σε εκείνο το παιχνίδι πήρα και κόκκινη κάρτα. Ήταν και η ατυχία, ήταν πολλά…

Πιστεύεις ότι αν το επίπεδο της Ελλάδας ήταν πιο ανεβασμένο, θεωρείς ότι θα γινόταν αυτό το διαιτητικό έγκλημα;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Όχι, μπορεί και να γινόταν ξανά. Αυτά τα λάθη είναι καθαρά εμπειρικά νομίζω.

Το καλύτερο ματς που έχεις παίξει με την ομάδα;

Δεν έχω και πολλά επίσημα… Θα έλεγα με την Αλβανία, αλλά πήρα κάρτα και έπαιξα ένα ημίχρονο μόνο. Λίγα είναι αυτά που έχω παίξει. Ένα ήταν με τη Γαλλία σαν ντεμπούτο. Ελπίζω να έρθει η στιγμή που θα κάνω το καλύτερό μου παιχνίδι.

Ωραία, αντιστρέφω την ερώτηση. Ποιο παιχνίδι θα ξαναέπαιζες;

Με την Αλβανία. Σίγουρα. Γιατί ήταν παιχνίδι πρόκρισης.

Επειδή πήρες την κόκκινη, ή επειδή η ομάδα έχασε έτσι όπως έχασε;

Και για τα δύο. Γιατί αν δεν έπαιρνα την κόκκινη μπορεί και να μην χάναμε.

Η Εθνική μπορεί να πάει σε μια μεγάλη διοργάνωση;

Θα μπορούσε, ναι. Το πιστεύω.

Τι πρέπει να γίνει για να το καταφέρει;

Αρχικά πρέπει να ανέβει το επίπεδο στην Ελλάδα. Γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Αν ανέβει το επίπεδο στην Ελλάδα, θα ανέβει και το επίπεδο στην Εθνική. Έτσι πιστεύω εγώ.

Ο κόσμος πώς το βλέπει;

Δυστυχώς δεν είναι πάρα πολύς ο κόσμος που ασχολείται. Αυτοί που έρχονται στο γήπεδο είναι πάρα πολύ λίγοι. Άντε να έρθουν λίγοι οργανωμένοι οπαδοί σε παιχνίδι όπως είναι με τον Άρη. Σε κανένα άλλο παιχνίδι δεν θα γεμίσει το γήπεδο. Δηλαδή δεν ασχολούνται τόσο, ούτε οι φίλαθλοι.

Πρέπει να υπάρξει προβολή και από τα μέσα.

Αυτό ναι, αυτό είναι πού σημαντικό.

Έπαιζε πέρυσι ο ΠΑΟΚ παιχνίδι για τη φιέστα του πρωταθλήματος στην Τούμπα, χωρίς εισιτήριο και πάλι το γήπεδο ήταν άδειο.

Φιέστα ναι, με τον Βόλο. Δεν είχε πολύ κόσμο, δυστυχώς. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ που παίξαμε, νομίζω ήταν χωρίς εισιτήριο, νομίζω ήταν με τη Σπάρτα Πράγας και εκεί δεν είχε κόσμο. Και αυτό είναι πολύ κακό. Στο εξωτερικό όταν πηγαίναμε ήταν γεμάτα τα γήπεδα, σε τέτοια παιχνίδια. Είναι η νοοτροπία.

Και για το κλείσιμο, κάνε μας μια ευχή.

Υγεία και χωρίς τραυματισμούς. Και να αποκτήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο τη θέση που του αξίζει.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της παίκτριας στο Facebook

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ