Η «μαύρη» πλευρά του ποδοσφαίρου

Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός της αυτοκτονίας των Τσέχων ποδοσφαιριστών Φραντίσεκ Ραϊτόναλ και Νταβίντ Μπίστρον. Το Kingsport.gr θυμάται τις αυτοκτονίες παικτών που σόκαραν όλο τον κόσμο.

Το Νοέμβριο του 2009 και σε ηλικία 32 ετων ο Γερμανός τερματοφύλακας, Ρόμπερτ Ένκε βάζει τέλος στην ζωή του πέφτοντας σε ράγες. Η πράξη αυτή συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο Ενκε έβαλε τέλος την ζωή του διότι είχε προηγηθεί ο θάνατος της δίχρονης κόρης του λόγο προβλήματος υγείας. Ο Γερμανός άσος είχε πλούσια καριέρα σε Αννόβερο, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπενφίκα, ενώ είχε περάσει και από την Μπαρτσελόνα. Είχε οχτώ συμμέτοχες με την Εθνική Γερμανίας .

Ωστόσο στην λίστα των αυτοκτονιών, οι άνθρωποι που στραφήκαν στην αυτοχειρία δεν είναι λίγοι.

Ο Σάντορ Κόκτσις, ο Ούγγρος άσος ήταν μέλος της χρυσής ομάδας των Μαγυάρων. Ήταν συμπαίκτης με  Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ, Γιόζεφ Μπόζικ και Νάντορ Χιντεγκούτι. Ωστόσο αποφάσισε στις 22 Ιουλίου του 1979 να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας από το τέταρτο όροφο ενός νοσοκομείου σε ηλικία 49 ετών. Διότι έμαθε ότι έπασχε από λευχαιμία και καρκίνο του στομάχου.

Στην μακρά και θλιβερή λίστα προστέθηκε και το όνομα, του Γκάρι Σπιντ ο Ουαλός άσος έβαλε τέλος στη ζωή του στις  27 Νοέμβρη του 2011 διότι κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Ο Γκάρι είχε μεγάλη καριέρα στη Λιντς, έπειτα συνέχισε την καριέρα του στην Έβερτον, στα “ζαχαρωτά” έγινε αρχηγός. Στη Νιούκαστλ έμεινε για έξι χρόνια. Το καλοκαίρι του 2004 η Μπόλτον τον κάνει δικό της. Με τους «Τροτερς» ξεπέρασε τις 500 εμφανίσεις στο Αγγλικό πρωτάθλημα. Ο  τελευταίος του σταθμός ήταν η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Έπειτα στράφηκε στην προπονητική με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να γίνεται το πρώτο του βήμα στους πάγκους, μετά ακλούθησε η θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού.  Σαν παίκτης  έχει φορέσει το εθνόσημο  87 φορές  με 5 γκολ .

Τον Φεβρουάριο του 2002 ο Γκούιντο Έρχαρντ σε ηλικία 33 ετών βρέθηκε νεκρός στις ράγες, καθώς του ήταν δύσκολο να ξεπεράσει το θάνατο του πατέρα του και της δίχρονης κόρη του και την εγκατάλειψη από την κοπέλα του. Ωστόσο πριν βάλει τέλος στην ζωή του ο Γερμανός είχε διακομιστεί στο ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, όπου παρέμεινε για εφτά μήνες.

Δύο αυτοκτονίες είχε και η Κορέα πρώτη ήταν στις 30 Μαΐου από τον Τζέονγκ Τζονγκ-Κουά. Ο 29χρονος τότε παίκτης κρεμάστηκε, διότι είχε κληθεί από τον εισαγγελέα με το παράπτωμα της συμμετοχής σε στημένους αγώνες. Η δεύτερη αυτοκτονία ήταν 6 Μαΐου του 24 χρόνου τερματοφύλακα Γιουν Κι-Γον, καθώς ήταν ένοχος για ξυλοδαρμό ενός μικρού κοριτσιού.

Δυστυχώς κρούσμα αυτοκτονίας είχαμε και στην Ελλάδα, στις 29 Οκτωβρίου του 2008 ο Γιάννης Κοσκινιάτης έβαλε τέλος στην ζωή  πηδώντας με το μηχανάκι του  από τον γκρεμό. Ο 25χρονος άσος του Διαγόρα αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά  προβλήματα.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2010 ο νεαρός παίκτης της Ράσντεν & Ντάιαμοντς, Ντέιλ Ρόμπερτς βρέθηκε νεκρός στην οικία του από την πρώην κοπέλα του. Η μνηστή του, Λίντσεϊ Κόουαν είχε δεσμό με τον 24χρονο τερματοφύλακα, αλλά για τα μάτια του Πολ Τέρι αδελφού του Τζον, τον εγκατέλειψε.

Η ποιο παράξενη αυτοκτονία παίκτη ήταν αυτή του Ματίας Ζίντελαρ, ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής με το παρατσούκλι  «Μότσαρτ» και παίκτης της Αούστρια Βιέννης. Βρέθηκε νεκρός τον Απρίλιο του 1939 μαζί με την κοπέλα του στο διαμέρισμα από Ασφυξία από διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, ένα χρόνο πριν ο επιθετικός αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα της Γερμανίας το 1938, προβάλλοντας σαν δικαιολογία την προχωρημένη του ηλικία.

Τα  σοβαρά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τον Αγκοστίνο ντι Μπαρτολομέι στην αυτοκτονία πυροβολώντας τον εαυτό στην καρδιά στις 30 Μαΐου του 1994. Ο Ιταλός μέσος φόρεσε την φανέλα της Ρόμα από το 1972 ως το 1984 και έξι χρόνια αργότερα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, oταν έγινε 39 ετών (το 1994).

Στις 2 Μαΐου του 1998 ο Τζάστιν Φασάνου αυτοκτόνησε, καθώς  ένας 17 χρόνος κατήγγειλε ότι ο Άγγλος ποδοσφαιριστής αποπειράθηκε να τον βιάσει. Σε λιγότερο από δυο μήνες  ο Φασάνου βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ. Με ένα σημείωμα που έγραφε: «Συνειδητοποίησα ότι είχα ήδη κριθεί ένοχος. Δεν θέλω να ντροπιάζω άλλο τους φίλους και την οικογένειά μου». Ωστόσο ο Φασάνου το 1990 παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος κάτι που ταρακούνησε την συντηρητική  κοινή γνώμη.

Ο Βολιβιανός Ραμίρο Καστίγιο Σαλίνας γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1966 έβαλε τέλος στην ζωή του στις 18 Οκτωβρίου του 1997, καθώς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον θάνατο του γιου του. Ο διεθνής μέσος είχε 52 συμμέτοχες, είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 1994, αλλά έχασε τον τελικό του Κόπα Αμέρικα του 1997, λόγω του θανάτου του γιου του.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο Τσόινγκ Σάι-Χο, διότι πήδηξε από το 36ο όροφο, μετά από έντονη λογομαχία με τη σύζυγό του. Ο Σάι-Χο είχε γίνει γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό το 1993 στο  Πόρτσμουθ Καπ όταν πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ για λογαριασμό της Εθνικής ομάδας νέων της χώρας του το τέρμα το σημείωσε 2.8 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα. Μάλιστα η FIFA αναγνώρισε επίσημα ότι κατέχει το ρεκόρ.

Ο Ίσπανος Σέρχι Λόπεθ στις 4 Νοεμβρίου του 2006 σε ηλικία 39 ετών έπεσε σε γραμμές τρένου και βρήκε τραγικό θάνατο. Ο Λόπεθ ήταν παλιός παίκτης της Μπαρτσελόνα, της Μαγιόρκα και της Σαραγόσα και αδελφός του Ζεραρδ. Ωστόσο, ο Σέρχι δεν ήταν και τόσο τυχερός, διότι αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 28 ετών. Αργότερα παντρεύτηκε έγινε πατέρας, μετακόμισε στην Αργεντινή, αλλά χώρισε. Τα δύο αυτά γεγονότα σε συνδυασμό τον οδήγησαν στην ψυχιατρείο  και  στην αυτοχειρία.

Ο Ντέιβ Κλέμεντ, ο Άγγλος δεξιός μπακ της ΚΠΡ γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου του 1948 με καριέρα σε Φούλαμ, Μπόλτον και Γουίμπλετον. Έβαλε τέλος στην ζωή του πίνοντας δηλητήριο με ζιζανιοκτόνο στις 31 Μάρτιου του 1982 διότι είχε σπάσει το πόδι του, έπαθε κατάθλιψη και νόμιζε ότι δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Στις 11 Ιουνίου 1957 το βαρύ πυροβολικό Χιούι Γκάλαχερ βάζει τέλος στην ζωή του πέφτοντας μπροστά από ένα τρένο, τα αίτια τις πράξης αυτής ήταν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και ο ξαφνικός  το θάνατος της γυναικάς του οπού τον κατέβαλε ψυχολογικά και τον  έριξε στην κατάθλιψη. Με αποτέλεσμα  ένα βράδυ γυρνώντας σπίτι  μεθυσμένος χτύπησε τον μικρότερο γιο του Μάτι,14 ετών, με ένα βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι και τον τραυμάτισε, κατηγορήθηκε για επίθεση σε βάρος ανηλίκου και στις 12 Ιουνίου του 1957 επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεσή του στο δικαστήριο. Ωστόσο, μία μέρα νωρίτερα, ο Γκάλαχερ αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του. Στο σημείο που αυτοκτόνησε ο Σκωτσέζος επιθετικός βρέθηκε και μια επιστολή που έγραφε τα αίτια της πράξης του «Ακόμα και αν έφτανα 100 χρονών, ποτέ δε θα μπορούσα να συγχωρέσω τον εαυτό μου που πλήγωσα τον Μάτι».     

Ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής Αμπντόν Πόρτε στις  5 Μαρτίου του 1918 αυτοκτόνησε με ένα πιστόλι στο γήπεδο της Νασιονάλ στο Εστάδιο Γκραν Πάρκε Σεντράλ, ακόμα και σήμερα η δυτική κερκίδα έχει το ονομά του . Τα αιτία της πράξης  αυτής άγνωστα ίσως στο ότι δεν έπαιζε στα τελευταία παιχνίδια. Ο Πορτε που έπαιζε μπάλα στις αρχές το 20ου αιώνα είχε φορέσει τις φανέλες των  Κολόν, Λιμπερτάδ και Νασιονάλ Μπντεβιδέο.   Έπαιζε αμυντικό  χαφ και το παρατσούκλι του  ήταν  « El Indio» .

Στις 9 Ιανουαρίου του 1930, o Χιούι Φέργκιουσον πριν συμπληρώσει τα 32 του χρόνια,έβαλε τέλος στην ζωή του εισπνέοντας μεγάλες ποσότητες γκαζιού με κύριο αίτιο την κατάθλιψη. Ο Βρετανός ποδοσφαιριστής υπήρξε κανόνι στις δεκαετίες 1910-1920 πετυχαίνοντας 350 γκολ στο Αγγλικό και Σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Με τη Μάδεργουελ είχε 284 γκολ ενώ με την Κάρντιφ είχε 77 γκολ.

Στις 30 Ιουλίου του 1930 σε ηλικία 52 ετών, λόγω προσωπικών και οικονομικών προβλημάτων ο Χοάν Γκάμπερ (Χανς) βάζει τέλος στην ζωή του. Ο Γκάμπερ ήταν Ελβετός και στα 22 του χρόνια ίδρυσε την γνωστοί σε όλους μας Μπαρτσελόνα, μάλιστα υπήρξε και παίκτης των «μπλαουγκράνα» από το 1899 μέχρι το 1903, σκoράροντας πάνω από 100 γκολ. Το 1908 έγινε πρόεδρος του Ισπανικού συλλόγου φέρνοντας στο σύλλογο όλα τα μεγάλα αστέρια της εποχής. Ο τάφος του βρίσκεται στο κοιμητήριο Μονζουίκ της Βαρκελώνης.

Τον Ιούλιο του 1978 σε ηλικία 29 ετών ο Τομι Μακ Λαρεν βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του. Το κύριο αίτιο τις αποτρόπαιας πράξης του ήταν κατάθλιψη, η οποία προήλθε επειδή η ομάδα του τον άφησε ελεύθερο. Ο Μακ Λαρεν γεννήθηκε στην Σκωτία την 1 Ιουνίου του 1949 στο Λιβινγκστον. Το 1966 έπαιξε για την Μπεργουικ, ωστόσο όλη του η ποδοσφαιρική καριέρα ήταν στην Πορτ Βέιλ που ήταν σε χάος. Με τον Αγγλικό σύλλογο είχε στο ενεργητικό του 333 αγώνες και 28 τέρματα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1922 σε ηλικία 52 ετών, ο Τζίμι Γέιτς βάζει τέλος στην ζωή του μην μπορώντας να αντέξει την ανεργία. Ο Γεϊτς το 1907 εργάζονταν ως εργάτης, αλλά η υγεία του κλονίζονταν συνέχεια με αποτέλεσμα να χάσει την δουλειά. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν πολύ πλούσια, ωστόσο με την Σαουθάμπτον είχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Η μελανή σελίδα των αυτοκτονιών τελειώνει με τις πρόσφατες αυτοκτονίες των Φραντίσεκ Ραϊτόναλ και Νταβίντ Μπίστρον. Ο πρώτος βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμα του αντιμετωπίζοντας σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ο δεύτερος ταλανιζόταν από οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα την αποτρόπαια πράξη του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ