Έτσι ξεκίνησαν όλα….

Σαν σήμερα, στις 12/4/1926, πήρε ουσιαστικά σάρκα και οστά το ιστορικότερο σωματείο της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας…
Η ομάδα των προσφύγων των χαμένων πατρίδων γιγαντώθηκε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και λατρεύτηκε υπερβολικά από εκατομμύρια φιλάθλους.
Οι συζητήσεις και οι προεργασίες για την ίδρυση του Σωματείου είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα, αλλά το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).
epistoli%255B1%255D
Το παραπάνω έγγραφο αποτελεί ένα μοναδικό και συνάμα εκπληκτικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για επιστολή που απέστειλε η πρώτη διοίκηση της ομάδας μας στον Παγκεφαλληνιακό Αθλητικό Σύλλογο (που είχε έδρα στο Αργοστόλι) στον οποίο γνωστοποιεί την ίδρυσή του ΠΑΟΚ! Προσέξτε την αναγραφόμενη ημερομηνία ( 29/4/1926).
Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.
Η ανάγκη των Ρωμιών να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στην Τουρκία, τους ώθησε στη δημιουργία του εν λόγω σωματείου.
Το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη δραματική προσφυγιά των Ρωμιών της Ιωνίας – αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας – οι Ρωμιοί της Πόλης μετονομάζουν το Σωματείο τους από Ερμή σε Περακλούμπ, σύμφωνα με το καινούργιο Σύνταγμα που θεσπίζεται από τον Κεμάλ.
Παρόλο το πλήγμα που δέχεται ο Ελληνισμός – ο οποίος αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας τις πατρογονικές του κοιτίδες – η Περακλούμπ δίνει τις μάχες της και τις κερδίζει όσο υπάρχουν Ρωμιοί στην Πόλη.
Σαρώνει τα Κύπελλα, αποδεικνύοντας ότι αν και μειονότητα οι Ρωμιοί εξακολουθούν να έχουν ηχηρό παρόν στον αθλητικό τομέα. Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ και οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα επονομαζόμενα «Πολιτάκια».
Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 1926 ιδρύουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών, κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης – το Δικέφαλο του Βυζαντίου – αλλά για χρώματα διαλέγουν το πένθιμο μαύρο (για να συμβολίζει την τραγική ιστορία της Ρωμιοσύνης) αλλά και το αισιόδοξο λευκό που θα τους άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον – και θα συμβόλιζε τον αγώνα για το αύριο και τις νίκες που θα κατακτούσαν.
Στις 5 Απριλίου 1926 έγινε η ιδρυτική γενική συνέλευση, 34 μέλη υπέγραψαν το καταστατικό και εξέλεξαν διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Το καταστατικό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 822 απόφαση την 20η Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Χρώματα του ΠΑΟΚ: το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων και το αισιόδοξο άσπρο για να εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
broch_paok_sel_21%255B1%255D
Έμβλημα στην αρχή το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο και από το 1929, μετά τη συγχώνευση – απορρόφηση της ΑΕΚ ο Δικέφαλος Αετός με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν το ένα την Δύση και το άλλο την Ανατολή, αλλά με κλειστά τα φτερά ως πένθος για τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες.
Έτσι δημιουργήθηκε το μακρινό 1926 ο ΠΑΟΚ με οράματα και φιλόδοξους στόχους.
Απ’ όλους τους προσφυγικούς συλλόγους που δημιουργήθηκαν στην πόλη, ήταν το πεπρωμένο ο σύλλογος αυτός να καταλάβει κυρίαρχη θέση από την πρώτη μέρα στην αθλητική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου.
Ιδιαίτερα η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ κατέχει από την αρχή ξεχωριστή θέση μιας και πολύ γρήγορα ενσάρκωσε τους πόθους πολλών, όχι μόνο των προσφύγων…
Αν και επίσημα η μέρα ίδρυσης του συλλόγου είναι η 20η Απριλίου 1926, από το 2010 ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ αναφέρει στο καταστατικό του (άρθρο 16, παράγραφος Β), ότι… “Ημέρα γιορτής του ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεώς του, δηλαδή η 12η Απριλίου”.
Πηγή: paokday.gr
             aspromavresistories.blogspot.com
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ