Απέρριψε η δικαιοσύνη το αίτημα της εθνικής γυναικών των ΗΠΑ για ίση αμοιβή

Απέρριψε το αμερικανικό δικαστήριο το αίτημα της ομάδας των ΗΠΑ για το θέμα της άνισης αμοιβής τους.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος δικαστής, απεφάνθη ότι η ομάδα δεν είχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να φέρει το αίτημα αυτό σε δίκη, προκαλώντας όπως είναι φυσικό, πλήγμα στις 4 φορές παγκόσμιες πρωταθλήτριες.

Στην απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκάρι Κλάουσνερ, δέχθηκε την πρόταση της απόφασης της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, για να απορρίψει το βασικό στοιχείο της αγωγής των παικτριών, αφήνοντας μόνο τον ισχυρισμό τους για διάκριση βάσει των ταξιδιωτικών συνθηκών και της ιατρικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης.

Η εθνική γυναικών των ΗΠΑ, είχε προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι οι απολαβές των παικτριών είναι μικρότερες, τόσο αθροιστικά, όσο και ως μέσο όρο ανά παιχνίδι σε σύγκριση με την αντίστοιχη των ανδρών.

Η νομική εκπρόσωπος των παικτριών, Μόλι Λέβινσον, δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένες και απογοητευμένες με τη σημερινή απόφαση, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τη σκληρή δουλειά μας για ίση αμοιβή. Είμαστε σίγουρες για την περίπτωσή μας και εμμένουμε στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες δεν θα εκτιμηθούν ως κάτι το κατώτερο μόνο λόγω του φύλου τους».

Η Μέγκαν Ραπίνο, δήλωσε με τη σειρά της: «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για Ισότητα».

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Ομοσπονδία είχε προβάλλει το επιχείρημα πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο ειδικευμένες και εργάζονται με λιγότερες απαιτήσεις από ότι οι άνδρες». Οι παίκτριες απάντησαν γυρνώντας ανάποδα τις φανέλες τους πριν από τον τελικό του Shebelieves Cup περνώντας το μήνυμα πως «θα αλλάξουν το παιχνίδι».

Τον Μάρτιο του 2019, 28 μέλη της ομάδας γυναικών του 2015 μήνυσαν την ομοσπονδία για διακρίσεις λόγω φύλου. Στην καταγγελία, οι παίκτριες κατηγόρησαν τη διοίκησή τους, ότι τις εκμεταλλευόταν σε όρους αμοιβής και εργασίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη εθνική ομάδα ανδρών, η οποία μάλιστα δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο (ανδρών) του 2018 και δεν έχει πετύχει ούτε τη βαθμολογία, ούτε και το κοινό που είχαν οι γυναίκες.

Ο αγώνας της ομάδας για ισότιμη αμοιβή ενθάρρυνε τους οπαδούς και το κοινό καθώς ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην τέταρτη κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το καλοκαίρι του 2019. Κατά την απονομή, οι φίλαθλοι στη Λυών της Γαλλίας όπου έγινε ο τελικός, ξέσπασε σε φωνές «ίσης αμοιβής».

Η Μπέκι Σόερμπραν, έγραψε στο Twitter: «Αν γνωρίζετε καθόλου αυτήν την ομάδα, ξέρετε ότι έχουμε δώσει πολλή μάχη. Γνωρίζαμε ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο, η αλλαγή δεν είναι ποτέ άλλωστε».

Ενώ από την πλευρά της, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα για ένα λιγότερο άσχημο μέλλον λέγοντας: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την εθνική ομάδα γυναικών για να χαράξουμε ένα θετικό δρόμο προς την ανάπτυξη του παιχνιδιού … δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτό το έργο για να διασφαλίσουμε την η εθνική μας ομάδα παραμένει η καλύτερη στον κόσμο και θέτει τα πρότυπα για το γυναικείο ποδόσφαιρο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ