Αποκλειστική συνέντευξη της Βαρβάρας Φίλιου στο Kingsport.gr

Η πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Βαρβάρα Φίλιου έδωσε συνέντευξη αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Δημήτρη Μαγγανάρη.

Με φόντο τον Παρθενώνα, η Ελληνίδα και Παγκόσμια πρωταθλήτρια μας ανοίγει την ψυχή της και μιλάει για όλους και για όλα.

Αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» στο ελληνικό χρυσωρυχείο – αθλητισμό μας, καθώς έχει προσφέρει στην Ελλάδα αμέτρητα μετάλλια και αποτελεί στο εξωτερικό μία από τις ΤΟP αθλήτριες.

Η 21χρονη αθλήτρια μέσω της ρυθμικής γυμναστικής και τις χορογραφίες της, έχει καταφέρει να στείλει το δικό της μήνυμα στον κόσμο και να δείξει πως υπάρχει και η καλή πλευρά της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το προσωνύμιο που της έχουν δώσει, που την αποκαλούν ”Ελληνίδα Θεά”.

H μελαχρινή ”Barbie” αναφέρεται για τους μελλοντικούς της στόχους, τις διακρίσεις της και για το πως ξεκίνησε την καριέρα της. Ακόμα, για τις αμέτρητες ώρες προπόνησης, τις θυσίες που έχει κάνει, ενώ δίνει και τις συμβουλές της για τις νέες αθλήτριες που θέλουν να ασχοληθούν με την ρυθμική γυμναστική.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί…

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Βαρβάρας Φίλιου στο kingsport.gr:

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μινσκ έκανες πολύ καλή εμφάνιση, αλλά ο τελικός που ήθελες δεν ήρθε. Πιστεύεις πως έφταιξε κάτι; Είσαι ικανοποιημένη από την εμφάνιση σου ή πιστεύεις πως θα μπορούσες παραπάνω;

Θα μπορούσε η εμφάνιση μου στο Μινσκ να ήταν ακόμη καλύτερη, αλλά έπαιξα στην αρχή του αγώνα και οι κριτές ήταν συγκρατημένοι, όσον αφορά τις βαθμολογίες. Επίσης, έχω καινούργια προπονήτρια την κυρία Ιλίεβα Ιρίνα και ακόμη μαθαίνει η μια, την άλλη.

Έρχονται δύσκολα Grand Prix/ευρωπαϊκά event από την ερχόμενη εβδομάδα; Tι επιδιώκεις και αν είσαι έτοιμη για αυτά;

Βρίσκομαι σε μια δύσκολη χρονιά, καθώς είναι καθοριστική για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016.

Όλα τα Grand Prix που ακολουθούν έχουν να κάνουν με αυτό. Στις 12/5 πετάω για Ισραήλ, όπου θα αγωνιστώ στο Grand Prix στη Ηollon. Από εκεί φεύγω για Ρωσία, όπου θα συνεχίσω την προετοιμασία μου, καθώς ακολουθεί στην αρχή του Ιουνίου, η πρώτη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Μπακού, αφού έχω ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή μου. Ο στόχος μου είναι να μπω στα τελικά.

Βρίσκομαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Το καλοκαίρι θα έχω δυο μεγάλους αγώνες, έναν στη Ρωσία και έναν στη Βουλγαρία και τέλος, η σεζόν κλείνει με τον κορυφαίο αγώνα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, όπου θα γίνει στη Στουτγάρδη.

‘’Ισόβια’’ πρωταθλήτρια Ελλάδας, 4η στο παγκόσμιο, όπου για λίγο δεν μπήκες στα μετάλλια. Ποιες διακρίσεις έχεις ακόμα στο ενεργητικό σου και ποιο είναι το ‘’ταβάνι’’ της Βαρβάρας;

Είμαι έντεκα χρόνια Πρωταθλήτρια Ελλάδος. Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλούς αγώνες στο εξωτερικό και έχω καταφέρει στα δύσκολα χρόνια που διανύει η χώρα μου, να βρίσκομαι ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες παγκοσμίως.

Έχω χαρίσει στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ πάρα πολλά μετάλλια, όπου κατέκτησα σε διάφορες χώρες: Βουλγαρία, Ρωσία, Γερμανία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιταλία, Αμερική και Κορέα.

Τα δεκατέσσερα χρόνια, σκληρής καθημερινής προπόνησης, μου απόφεραν τους ακόλουθους τίτλους: Έντεκα χρόνια Χρυσή Πρωταθλήτρια Ελλάδος, Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Πρωταθλήτρια και Μεσσογειονίκης. Στόχος μου είναι να γίνω και Ολυμπιονίκης.

Στο εξωτερικό σε προσκαλούν σε πολλά γκαλά, event και τουρνουά. Μέχρι και Ελληνίδα θεά σε αποκαλούν! Τι συναισθήματα σου αφήνουν και τι μηνύματα παίρνεις από τον κόσμο στο εξωτερικό, τόσο για σένα, όσο και για την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ εκδηλωτικός, γεγονός που με κολακεύει ιδιαίτερα, σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρώ όμως, ότι στο πρόσωπο μου, όπως και στο πρόσωπο κάθε αθλητή, ο κόσμος βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό, βλέπει την καταβολή της προσπάθειας που κάνει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, για να επιτύχει τους καθημερινούς στόχους του και να βελτιωθεί ο τόσο δύσκολος κόσμος που ζούμε.

Πρόσφατα μέσω του site μας, αναρτήσαμε ένα βίντεο σου από το event της Αμερικής, όπου χόρεψες σε ρυθμούς Ζορμπά. Το βίντεο μέσα σε λίγες ημέρες, έσπασε όλα τα ρεκόρ με χιλιάδες προβολές και κοινοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και έγινε πρώτο θέμα σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ και έκανες όλους τους Έλληνες περήφανους σε κάθε γωνιά της γης. Πες μας τα συναισθήματά σου για αυτό…

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας μου, βρίσκει τέτοια ανταπόκριση… ιδιαίτερα γιατί ο χορός αυτός είναι άμεσα συνυφασμένος με τους ήχους και τα χρώματα της πατρίδας μας, που στις μέρες μας δυστυχώς, προβάλουν πιο πολύ τις ‘’αρνητικές επιδόσεις’’ μας στο χώρο της οικονομίας. Θεωρώ ότι, είναι μεγάλη υπόθεση να προβάλλεται, έστω και με αυτόν τον τρόπο στο εξωτερικό, ότι υπάρχει και μια άλλη ΕΛΛΑΔΑ, η οποία πρεσβεύει διαχρονικές αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αυτό ακριβώς το μήνυμα ήθελα να περάσω, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με την μεγάλη παράδοση στη Ρυθμική γυμναστική που έχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία!

Ήθελα μέσα από αυτό το Γκαλά!! Να δείξω !! Πως η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ!!

 

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ρυθμική γυμναστική; Πως ξεκίνησες την καριέρα σου;

Σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησα τυχαία την Ρυθμική γυμναστική. Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες μου και την ομορφιά του αθλήματος, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά και έτσι ήρθε η πρώτη μου μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Tι θυσίες χρειάζεται και έχεις κάνει, για να είσαι σε ΤΟΡ επίπεδο; 

Η Ρυθμική γυμναστική χρειάζεται πολλές ώρες καθημερινής προπόνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει: φυσική κατάσταση, Μπαλέτο, ανοίγματα, τεχνική οργάνων, χορογραφία και αυστηρή διατροφή.

Η καθημερινή κούραση, πολλές φορές ήταν το εμπόδιο να παραβρεθώ σε πάρτη γενεθλίων, να πάω σε σχολικές εκδρομές και καλοκαιρινές διακοπές, λόγω του ότι ήμουν καλή αθλήτρια και ήθελα να καταφέρω κάτι παραπάνω, πάντα σκεφτόμουν την προπόνηση και μετά όλα τα άλλα. Μπορεί να μην έπαιζα στην γειτονιά με τα άλλα παιδιά, όμως έπαιξα με τις συναθλήτριες μου σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όταν με πήραν στην Εθνική ομάδα και χρειάστηκε να συνεχίσουν οι προπονήσεις μου στην Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκα και έπρεπε να προσαρμοστώ σε ένα ξένο περιβάλλον. Να αλλάξω σχολείο, φίλους, προπονητές και προπάντων να είμαι μακριά από την οικογένεια μου για σχεδόν τρία χρόνια.

Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα, αλλά μου δίδαξε πολλά. Το ότι σήμερα, βρίσκομαι στο TOP επίπεδο, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας και σκληρής δουλειάς, με αξιόλογες προπονήτριες. Στην αθλητική μου σταδιοδρομία, έχω αλλάξει πολλές προπονήτριες και θέλω μέσα από την συνέντευξη αυτή, να τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ όλους .

Τι χρειάζεται για να ετοιμάσεις ένα πρόγραμμα; Εμείς ως κοινό, το βλέπουμε έτοιμο και με θαυμασμό, αλλά δεν σκεφτόμαστε πόση κούραση έχεις ‘’ρίξει’’, για να ετοιμάσεις αυτό το αποτέλεσμα.

Ατέλειωτες ώρες προπόνησης, μασάζ, σάουνα και τακτικές πρόβες για τα κορμάκια. Έχω κάνει πρόβα για το αθλητικό μου κορμάκι, ακόμα και στο χώρο του αεροδρομίου(!) , όπως και φυσικοθεραπεία στο αεροδρόμιο(!), λόγω έλλειψης χρόνου.

Εκατοντάδες φορές έτρωγα και διάβαζα καθοδόν μέσα στο αμάξι για να κερδίσω χρόνο για την προπόνηση.

Ποιο είναι το ίνδαλμα σου και αν σε έχει βοηθήσει;

Το δικό μου ίνδαλμα βρίσκεται στον οικογενειακό μου κύκλο. Το διαμόρφωσα στη βάση του εφηβικού μου προσανατολισμού. Με βοήθησε να αποφασίσω , τι είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω, αλλά και να αποφασίσω τι θέλω, να κερδίσω από τη ζωή μου. Με βοήθησε επιπλέον να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου, έτσι ώστε ποτέ να μην παρατήσω τα όνειρα και τους στόχους μου.

Κάθε άνθρωπος, είναι ελεύθερος να πιστεύει στο δικό του ίνδαλμα και να επηρεάζεται από αυτό, αρκεί μόνο το πρότυπο, το οποίο έχει επιλέξει να έχει θετική επιρροή πάνω του, πηγαίνοντας τον ψηλά και βοηθώντας τον, να γίνει καλός και σωστός άνθρωπος.

Γνωρίζοντας λοιπόν, ο καθένας από εμάς τα θέλω του, μπορούμε να πιστεύουμε σε όποιο ίνδαλμα μας ταιριάζει και μας βοηθάει εν τέλει, ώστε να ικανοποιήσουμε τις επιδιώξεις μας και να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας.

Ατελείωτες ώρες σε ταξίδια και προπονήσεις. Ελεύθερος χρόνος σου περισσεύει καθόλου; και αν ναι, πως σου αρέσει να τον αξιοποιείς;

Όπως γνωρίζετε, οι ρυθμοί στον πρωταθλητισμό είναι τέτοιοι που δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια δημιουργικής αξιοποίησης του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου που μπορεί να έχει ένας αθλητής. Παρόλο αυτά, η αξία του είναι τόσο σημαντική για την ψυχική ισορροπία μας, που δεν πρέπει να αμελούμε, να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Όταν λοιπόν, δεν είμαι σε αγωνιστική περίοδο, αφιερώνω τις Κυριακές συνήθως στην οικογένεια και τους φίλους μου.

Έχεις κάποιο αγαπημένο όργανο, που να έχεις προτίμηση; 

Τα όργανα μου, τα θεωρώ αδέρφια μου(!), είναι μέρος από την καθημερινότητα μου. Σε πιο μικρή ηλικία τους είχα δώσει και ονόματα, μιας και έπαιζα μαζί τους!

Ως Ελληνίδα πρωταθλήτρια και επιτυχημένη στον χώρο, πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχει η προβολή (της ρυθμικής) που του αρμόζει, σε σχέση με το εξωτερικό; Αν όχι, που πιστεύεις ότι υστερεί και πως θα μπορούσε να την βελτιώσει;

Θεωρώ πως η ρυθμική γυμναστική είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού, αφού συνδυάζει την γυμναστική με τον χορό, που ταιριάζει απόλυτα στην ψυχοσύνθεση και την κουλτούρα μας ως Έλληνες και είμαι βέβαιη πως στο μέλλον θα τύχει μεγαλύτερης αποδοχής… Στις μέρες μας δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ομοσπονδίας, του προέδρου και του χορηγού μας, το άθλημα ακολουθεί την γενικότερη πορεία της χώρας, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο μάς, μιας και έχουμε να συναγωνιστούμε αθλήτριες που οι χώρες τους, έχουν επενδύσει πολύ περισσότερο στο άθλημα και έχουν δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις που τους δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Αδιαφιλονίκητα, εάν αντιληφθούμε τον  «κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού», δηλαδή το τι αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός ως κοινωνικό φαινόμενο, θα είμαστε σε θέση, να καταλάβουμε και την «οικονομική διάσταση του αθλητισμού», δηλαδή τη συνεισφορά του αθλητισμού στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Μόνον έτσι, θα μπορέσει το άθλημα να αναπτυχθεί, αλλά και να βοηθήσει από το δικό του ‘’μετερίζι‘’ τον τόπο μας, να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ανορθωθεί…

Τι θα συμβούλευες μία νέα κοπέλα που θα ήθελε να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό;

Η συμβουλή που θα έδινα σε μια νέα αθλήτρια είναι, να έχει υπομονή και επιμονή στις δύσκολες στιγμές του αθλήματος, καθώς το πανέμορφο αυτό άθλημα, απαιτεί μεγάλες θυσίες.

Tέλος θα ήθελα μία προσωπική ευχή για το μέλλον…

Εύχομαι ΥΓΕΙΑ σε όλο το κόσμο και η Χώρα μας να βγει νικήτρια μέσα απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες! Τέλος, θα ήθελα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ όλους αυτούς τους ανθρώπους στην ΕΛΛΑΔΑ και στο εξωτερικό, που όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησαν και πίστεψαν σε μένα και είναι πάρα πολύ! Τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου!!!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ