Από την Ρωσία με …αγάπη!

Η κλήρωση του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας που θα διεξαχθεί από 14 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου 2018, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα το απόγευμα (17:00) στη Μόσχα, έστω κι αν η Ελληνική εθνική ομάδα μετά από δύο σερί παρουσίες σε τελική φάση θα λείπει από το μεγάλο ραντεβού. Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες μερικές από τις πιο “ηχηρές” απουσίες του προσεχούς μουντιάλ. Διαβάστε ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποψινή κλήρωση της Ρωσικής πρωτεύουσας…

 

Όπως έχουμε αναλύσει σε παλιότερο άρθρο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 Ισπανία θα βρίσκεται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, έστω κι αν η “φούρια ρόχα” βρίσκεται στην 8η θέση του FIFA Ranking. Ωστόσο η “οικοδέσποινα” Ρωσία τίθεται αυτομάτως επικεφαλής ομίλου όπως συμβαίνει με τις διοργανώτριες χώρες και θα ανοίξει την …αυλαία στις 14 Ιουνίου στο “Λουζνίκι” της Μόσχας (γήπεδο στο οποίο θα γίνει ο τελικός της 15ης Ιουνίου) αντιμετωπίζοντας την ομάδα “Α2”, την ομάδα από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας δηλαδή που θα βρεθεί στον όμιλο της. Κανείς από το γκρουπ των επικεφαλής ομίλων (μέσα σε ατό και η Πολωνία!) εξυπακούεται πως δεν θα θέλει στον όμιλο της ούτε την Ισπανία ούτε την Αγγλία. Να σημειωθεί ότι ο κάθε όμιλος θα περιλαμβάνει μια ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, ενώ θα υπάρχουν περιορισμοί μέσω κλειδαρίθμων για τις χώρες των ίδιων ομοσπονδιών των ηπείρων, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι περισσότερες από δύο ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες στον ίδιο όμιλο, ενώ δεν επιτρέπονται παραπάνω από μια στις υπόλοιπες ομοσπονδίες (Η Ευρώπη έχει 14 ομάδες).

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Γκρουπ 1: Ρωσία,  Γερμανία, Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία.

Γκρουπ 2: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία.

Γκρουπ 3: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν.

Γκρουπ 4: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία.

 

Ο “θρύλος” Γιασίν

Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια ομοσπονδία την περασμένη Τρίτη παρουσίασε τη νέα αφίσα (σχεδιασμένη από τον ζωγράφο, Ιγκόρ Γκούροβιτς) του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας η οποία απεικονίζει τον αείμνηστο Λεβ Γιασίν. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης (“μαύρη αράχνη” το παρατσούκλι του) αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχοντας φορέσει  74 φορές τη φανέλα της εθνικής Σοβιετικής Ένωσης με την οποία αλλά ήταν παρών και κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Εθνών Ευρώπης το 1960  θρίαμβο του 1956 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία που κατέκτησε τη “Χρυσή μπάλα” (1963)

Τηλεόραση και …αστέρες

Η διαδικασία της κλήρωσης θα ξεκινήσει στις 18:00 τοπική (17:00 ωρα Ελλάδας)  και τηλεοπτικά θα μεταδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παράλληλα όπως είναι λογικό,  η FIFA θα έχει και ζωντανή μετάδοση της στην  επίσημη ιστοσελίδα της (η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ).

Πολύ μεγάλα και απολύτως αναγνωρίσιμα ονόματα από το χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και από την πολιτική σκηνή θα συγκεντρωθούν σποψε στο Προεδρικό Μέγαρο του Κρεμλίνου και μάλιστα μερικοί από αυτούς θα είναι και …συνεργάτες της διεθνούς ομοσπονδίας βοηθώντας στην διαδικασία της κλήρωσης τον πρόεδρο Τζιάνι Ινφαντίνο.  Συγκεκριμένα ο Ντιέγκο Μαραντόνα (παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή το 1986), Γκόρντον Μπανκς (νικητής με την Αγγλία το 1966), Κάρλες Πουγιόλ (πήρε το μουντιάλ το 2010), Μίροσλαβ Κλόζε (θριαμβευτής με τη Γερμανία το 2014), Λοράν Μπλαν (πρωταθλητής κόσμου με τη Γαλλία το ’98) , Καφού (δύο φορές νικητής του τουρνουά, 1994 και 2002 την δεύτερη κι ως αρχηγός της Βραζιλίας), Φάμπιο Καναβάρο (“καπιτάνο” της πρωταθλήτριας κόσμου Ιταλίας το 2006), Ντιέγκο Φορλάν (κορυφαίος παίκτης του μουντιάλ του 2010 συμμετέχοντας με την 4η του τουρνουά Ουρουγουάη) και η παλιά δόξα του Ρωσικού ποδοσφαίρου , ο 91 ετών πλέον Νικίτα Σιμονιάν που είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης στο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών αγώνων του 1956 στη Μελβούρνη.

Κεντρικοί παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι  ο παλιός διεθνής Άγγλος επιθετικός (πρώτος σκόρερ του μουντιάλ 1986 στο Μεξικό) Γκάρι Λίνεκερ που τώρα εργάζεται ως σχολιαστής στο Βρετανικό δίκτυο BT Sports και η διάσημη Ρωσίδα δημοσιογράφος-παρουσιάστρια και …τηλεπερσόνα Μαρία Κομαντνάγια, η οποία είναι ιδιαιτέρας δημοφιλής στη χώρα της. Ο 57χρονος πλέον Λίνεκερ είναι ο …εμπνευστής της ευρέως γνωστής ρήσης: “Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ που παίζεται με έντεκα παίκτες και στο τέλος νικούν οι …Γερμανοί”. Πώς είπατε; Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2014; Πολύ σωστά θυμάστε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ