Αφιέρωμα: Οι Έλληνες προπονητές που έγραψαν ιστορία

Ο Δημήτρης Ιτούδης κατέκτησε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την Ευρωλίγκα νικώντας με 91-83 την Αναντολού Εφές και έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά ως πρώτος προπονητής δύο τρόπαια Ευρωλίγκας και τα δύο με ξένη ομάδα.

Μάλιστα είναι ο ένατος Έλληνας που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, ενώ πριν από τη φετινή Ευρωλίγκα οι Έλληνες προπονητές κατέκτησαν 11 κούπες (12 με τη φετινή) με 9 διαφορετικές ομάδες.

Το Kingsport.gr θυμάται τους Έλληνες προπονητές που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Νίκος Μήλας: Ο προπονητής με τον οποίο ελληνική ομάδα κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο λόγος φυσικά για το Κύπελλο Κυπελλούχων της ΑΕΚ το 1968. Με μια αμιγώς ελληνική ομάδα, η ΑΕΚ νίκησε με 89-82 τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, κάνοντας την αρχή για το  ελληνικό μπάσκετ.

Κώστας Πολίτης: Όταν λέμε ελληνικό μπάσκετ, προφανώς δεν αναφερόμαστε μόνο στους συλλόγους, αλλά και στην Εθνική ομάδα. Η οποία το 1987 έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Ελλάδα έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση, δείχνοντας παιχνίδι με παιχνίδι ότι μπορεί να καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο. Και το κατάφερε. Προερχόμενη από μια μεγάλη νίκη με 81-77 επί της Γιουγκοσλαβίας στον ημιτελικό, στον τελικό της 14ης Ιουνίου η Ελλάδα νικά με 103-101 στην παράταση την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, κατέκτησε το τρόπαιο και… έβαλε το νερό στο αυλάκι για τις επιτυχίες που ήρθαν στη συνέχεια.

Σούλης Μαρκόπουλος: Το 1994, ο ΠΑΟΚ επαναλαμβάνει το θρίαμβο του 1991, αυτή τη φορά όμως κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς (ενώ 3 χρόνια πριν πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων), έχοντας στον πάγκο του Έλληνα προπονητή και συγκεκριμένα τον Σούλη Μαρκόπουλο (το 1991 είχε τον Ντράγκαν Σάκοτα). Έτσι, στον διπλό τελικό αντιμετώπισε τη Στεφανέλ Τριέστε των Μποντιρόγκα και Τζεντίλε. Στο πρώτο ματς, στο «Παλέ ντε σπορ», οι Θεσσαλονικείς νίκησαν με 75-66, κάτι που επανέλαβαν μια εβδομάδα μετά στην Τεργέστη με 91-100. Τρία χρόνια μετά, το 1997, ο Σούλης Μαρκόπουλος επαναλαμβάνει το θρίαμβο στο Κύπελλο Κόρατς, αυτή τη φορά στον πάγκο του Άρη. Στον τελικό αντιμετώπισε την τουρκική Τόφας Προύσας και στο πρώτο παιχνίδι στο «Παλέ ντε σπορ» ηττήθηκε με 66-77. Ωστόσο στον επαναληπτικό, κάλυψε τη διαφορά νικώντας με 70-88 «σηκώνοντας» το δεύτερο Ευρωπαϊκό του Άρη.

Βαγγέλης Αλεξανδρής: Το 2001 το Μαρούσι έφτασε στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας του κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα, έχοντας στον πάγκο του τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Η ομάδα του Αμαρουσίου στον τελικό της Βαρσοβίας νίκησε με 74-72 τη γαλλική Ελάν Σαλόν. Δύο χρόνια μετά, το 2003, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής βρίσκεται στον πάγκο του Άρη, με τον οποίο κατακτά το Eurocup Challenge. Αφού κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή νότιας περιφέρειας» της διοργάνωσης (με το τότε σύστημα διεξαγωγής), στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στο «Αλεξάνδρειο», αφού στον ημιτελικό απέκλεισε την ολλανδική Χέμοφαν με  73-66, στον τελικό νίκησε την πολωνική Πρόκομ με 84-83.

Ηλίας Ζούρος: Ο πολύπειρος Έλληνας προπονητής, ο οποίος έχει περάσει από τον πάγκο πολλών ομάδων, έχοντας πετύχει σημαντικές διακρίσεις, μπορεί να μην έχει στο παλμαρέ του ευρωπαϊκό τίτλο, έχει όμως διασυλλογικό τίτλο στην Ασία. Και συγκεκριμένα το FIBA Asia Champions Cup (η αντίστοιχη διοργάνωση της Ευρωλίγκας στην Ασία, με τη διαφορά ότι είναι η μοναδική διασυλλογική που υπάρχει). Το κατέκτησε το 2004 με την Σατζές Βηρυτού του Λιβάνου στη μοναδική του σεζόν εκεί. Μάλιστα, ακόμη ένα αξιοσημείωτο είναι πως ο Ηλίας Ζούρος έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που συμμετείχε στην Ευρωλίγκα με ξένη ομάδα (την Εφές Πίλσεν).

Παναγιώτης Γιαννάκης: Ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο Ευρωπαϊκά κύπελλα της Εθνικής. Το 1987 το κατέκτησε ως παίκτης, ενώ σε αυτό του 2005 καθοδήγησε την ομάδα ως προπονητής. Στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, αφού νίκησε με μια φοβερή ανατροπή στον ημιτελικό τη Γαλλία με 67-66, στον τελικό έκανε «περίπατο» κόντρα στη Γερμανία νικώντας με 78-62 σηκώνοντας το δεύτερο τρόπαιο για τη χώρα μας.

Τζώρτζης Δικαιουλάκος: Ο μόνος μέχρι στιγμής Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο με ελληνική γυναικεία ομάδα. Το 2010 ο Αθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το Γιούροκαπ Γυναικών με τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο στο τιμόνι. Μια εξαιρετική ομάδα που κατέκτησε το μοναδικό έως τώρα «triple crown» ελληνικής γυναικείας ομάδας. Στο διπλό τελικό κόντρα στη Νατζέντα Όρενμπουργκ, στο πρώτο παιχνίδι στη Ρωσία νίκησε 57-65. Στον επαναληπτικό στο κλειστό της Εργάνης στο Βύρωνα ηττήθηκε μεν 53-57, αλλά κράτησε τη διαφορά που ήθελε (118-114 συνολικό σκορ) και κατέκτησε το τρόπαιο.

Γιώργος Μπαρτζώκας: Το καλοκαίρι του 2012 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναλαμβάνει τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, με στόχο να διατηρήσει τα σκήπτρα του. Και έτσι, το 2013, στο φάιναλ φορ του Λονδίνου, αφού απέκλεισε με 69-52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ύστερα από έναν συναρπαστικό τελικό, νικά με 100-88 τη Ρεάλ Μαδρίτης και γίνεται τόσο ο ίδιος ο πρώτος Έλληνας που κατακτά ως πρώτος προπονητής την Ευρωλίγκα, όσο και ο Ολυμπιακός η πρώτη ελληνική ομάδα που κάνει το back-to-back.

Δημήτρης Ιτούδης: Έχοντας κατακτήσει 5 Ευρωλίγκες ως βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), έφτασε η ώρα του να… «απογαλακτιστεί». Το 2014 ανέλαβε τα ηνία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα, όντας ο πρώτος μέχρι στιγμής που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Το 2016 όταν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου αφού απέκλεισε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα (ο πρώτος «εμφύλιος» Ελλήνων προπονητών σε φάιναλ φορ με ξένες ομάδες), νίκησε στον τελικό τη Μπασκόνια (τότε Λαμποράλ Κούτσα) του Γιάννη Μπουρούση με 85-75. Και φέτος, όταν επικράτησε με 91-83 της Αναντολού Εφές στη Βιτόρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ