Με Λάρκιν ηγέτη, η Εφές στον πρώτο της τελικό!

Μεγάλη νίκη για την Εφές που θα διεκδικήσει το τρόπαιο. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν νίκησε 92-73 τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτε και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής, για πρώτη φορά στην ιστορία της όπου θα διεκδικήσει και την πρώτη της Ευρωλίγκα.

Με τον καταπληκτικό Σέιν Λάρκιν να σέρνει τον χορό, τον Μίτσιτς να είναι άξιος συμπαραστάτης του και την άμυνα φτιαγμένη απο γρανίτη. Ο Κώστας Σλούκας έχασε για πρώτη φορά σε ημιτελικό φάιναλ φορ στην έβδομη παρουσία του σε αυτό.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δίνοντας έμφαση στην άμυνα και στην προσπάθεια να εξουδετερώσουν η μία τα ατού της άλλης. Αυτό που κυρίως επιχείρησαν ήταν να προστατέψουν τις ρακέτες τους κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά σουτ από την περιφέρεια εκατέρωθεν, που διαμόρφωσαν τις ισορροπίες του αγώνα.

Ο Σέιν Λάρκιν μπήκε ζεστός και με δύο συνεχόμενα τρίποντα έδωσε αέρα 6 πόντων στην Εφές (11-5), όμως με την είσοδο του Σλούκα η Φενέρ μάζεψε αμέσως τη διαφορά. Ο Έλληνας γκαρντ έπαιξε καλή άμυνα στον Λάρκιν και καθώς ο Γκριν είχε ξεκινήσει καλά στην επίθεση, η ομάδα του Ομπράντοβιτς μείωσε. Δεν μπόρεσε ωστόσο να προσπεράσει, παρά μόνο όταν ο Σλούκας ευστόχησε σε τρίποντο στην τελευταία επίθεση της πρώτης περιόδου (20-19).

Με δύο βολές του Κάλινιτς η Φενέρ προηγήθηκε με 22-19 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όμως ένα ξέσπασμα του Μίτσιτς, που πέτυχε 7 συνεχόμενους πόντους, βοήθησε την Εφές να τρέξει ένα 10-0, χάρη στο οποίο πέρασε μπροστά με 29-22 στο 13′. Ο Ομπράντοβιτς έριξε στον αγώνα τρεις γκαρντ (Σλούκα, Ντίξον, Μαχμούτογλου) κι αυτό επέτρεψε στην ομάδα του να μαζέψει και πάλι αμέσως τη διαφορά (29-28) χάρη σε δύο τρίποντα των Σλούκα και Μαχμούτογλου, όμως το πρόβλημα για τη Φενέρ ήταν πως εμφανιζόταν αδύναμη μέσα στη ρακέτα.

Απόντος του Λοβέρν και με τον Βέσελι να δείχνει επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν μπορούσε να απειλήσει μέσα από τη ρακέτα, ενώ ο Ζοτς αναγκάστηκε να παίξει για αρκετή ώρα με “τεσσάρι” τον Κάλινιτς και σέντερ τον φιλότιμο Μέλι. Από την άλλη η Εφές είχε μεν μια πιο δυναμική παρουσία στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά ούτε αυτή έπαιρνε πόντους από τους ψηλούς της. Ο Λάρκιν, όμως, ήταν “ζεστός”, ειδικά από τη στιγμή που βγήκε ο Σλούκας με τρίτο φάουλ, ενώ μεγάλη βοήθεια έδωσε και ο Άντερσον. Με δικό του τρίποντο και φάουλ η Εφές ξέφυγε με 45-38 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο εν τέλει έληξε με 45-40 υπέρ της ομάδας του Αταμάν.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Λάρκιν να εκτελεί κατά ριπάς παίζοντας απέναντι στον Ντίξον, που δεν μπορούσε όχι να τον σταματήσει, αλλά ούτε και να τον παρακολουθήσει. Το κρεσέντο του Αμερικανού έδωσε προβάδισμα 8 πόντων στην Εφές (52-44) στο 23′, το οποίο η Φενέρ προσπάθησε να ανατρέψει παίζοντας με ψηλό σχήμα. Οι Βέσελι, Μέλι έδωσαν κάποιες επιθετικές λύσεις μαζί με τον Κάλινιτς, ωστόσο με τον Σλούκα στον πάγκο με τρία φάουλ, οι περιφερειακοί της Εφές έκαναν μεγάλη ζημιά. Με πέντε σερί πόντους του Μίτσιτς, το σκορ έγινε 57-49 στο 25′ και καθώς η Εφές, βρήκε σταδιακά τον τρόπο να βελτιώσει την άμυνά της, κατάφερε να ξεφύγει κι άλλο. Με τον Λάρκιν να είναι ασταμάτητος προηγήθηκε με 68-55 στο 29′, ενώ η τρίτη περίοδος έληξε με 68-57.

Στην τελευταία περίοδο η Εφές βελτίωσε ακόμα περισσότερο την άμυνά της, που έγινε απροσπέλαστη, καθώς δεν έδινε κανένα σουτ με καλές προϋποθέσεις στον αντίπαλο. Στην επίθεση ο Μίτσιτς πέτυχε πέντε σερί πόντους και η διαφορά στο 32′ ανέβηκε στους 16 πόντους (73-57). Η Φενέρ χαμήλωσε πάλι το σχήμα προσπαθώντας να αντιδράσει, ωστόσο, παρόλο που βελτιώθηκε κάπως στην άμυνα, δεν έδειχνε να έχει λύσεις στην επιθεση. Η διαφορά δεν έπεφτε, καθώς ο Μίτσιτς φρόντιζε γι’ αυτό, ενώ με τρίποντο του Λάρκιν η διαφορά ανέβηκε και πάνω από τους 20 πόντους (82-61) 3,5 λεπτά πριν απο το τέλος και η νίκη της Εφές απέκτησε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92.

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Γκριν 13, Μέλι 9, Χέρσεκ, Μαχμούτογλου 5, Κάλινιτς 12, Μπιμπέροβιτς, Σλούκας 8, Γκούντουριτς 8 (6 ασίστ), Βέσελι 14, Γκιουλέρ, Ντίξον 4, Ντουβερίογλου

Εφές (Αταμάν): Λάρκιν 30 (7 ριμπ., 7 ασίστ), Μπομπουά 2, Μπαλμπάι, Μότουμ 9, Σανλί, Μοερμάν 7 (5 ριμπ.), Τουντσέρ, Πλάις, Μίσιτς 25 (5 ριμπ.), Άντερσον 10 (5 ριμπ.), Ντάνστον 9 (10 ριμπ.), Σιμόν

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ