Ολυμπιακός: Ψάχνει το μεγάλο “διπλό” μέσα από την άμυνα του

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει σήμερα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για την 12η αγωνιστική της Euroleague, στις 21:30. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στο κλασσικό και “αιώνιο” ντέρμπι, έπειτα από περίπου 300 ημέρες.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι αποφασισμένοι να παίξουν το παιχνίδι τους, με μοναδικό σκοπό να πάρουν μία μεγάλη νίκη, η οποία θα αλλάξει για τα καλά τα δεδομένα στη φετινή σεζόν. Βασικότερος παράγοντας για τον Ολυμπιακό είναι να καταφέρει να “κλειδώσει” επιθετικά τον Παναθηναϊκό. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως με την καλή περιφερειακή άμυνα, καθώς θεωρητικά στη ρακέτα υπερτερεί.

Οι δηλώσεις:

“Εκτός της τακτικής, η συγκέντρωση μόνο στο παιχνίδι και η σκληράδα είναι τα πιο σημαντικά για μένα. Πάντα κάτι συμβαίνει, πάντα κάτι υπάρχει, αλλά εγώ προσπαθώ να συγκεντρώνομαι σε αυτά που μπορώ να ελέγξω”, ανέφερε αρχικά στη Media Day του Ολυμπιακού ο Λιθουανός τεχνικός, προτού προσθέσει για την επίθεση του Παναθηναικού:

“Παίζουν καλό μπάσκετ, είναι η καλύτερη επίθεση στην Euroleague. Πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά στο τρανζίσιον και στους αιφνιδιασμούς, πρέπει να τους σταματήσουμε σε αυτό. Η άμυνα και η επίθεση συνδέονται. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Έχουν εξαιρετικούς παίκτες, σαν εμάς. Δεν θα πω κάτι νέο, ο Καλάθης είναι το κλειδί για την ομάδα του, δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και σκοράρει. Έχουν καλούς σκόρερ, αλλά θα έχουμε καλές πιθανότητες αν περιορίσουμε τον Καλάθη”.

Για την αντιμετώπιση των deflections, σημείωσε: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην κάνουμε κακές πάσες. Θέλουμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο”.

“Είμαι έτοιμος. Ξέρω την αντιπαλότητα, έχω δει ματς στο παρελθόν. Είμαι ενθουσιασμένος. Θέλω να είμαι έτοιμος και να παλέψω στο παρκέ για να βοηθήσω την ομάδα μου. Αν έρθουν και τα σουτ, θα είναι ακόμα καλύτερο για την ομάδα”, ανέφερε λίγο πριν το μεγάλο ματς του ΟΑΚΑ ο Μπράντον Πολ.
Τα στατιστικά

ΕΠΙΘΕΣΗ

Στο παραγωγικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός έχει 88,5 πόντους ανά παιχνίδι! Αυτό βέβαια συμβαίνει για τους Πράσινους μέσω των 19,1 ασίστ ανά ματς (9.1 ο Καλάθης και 10 οι υπόλοιποι) και του 38,7% στα τρίποντα. Ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός σε αυτές τις 11 αγωνιστικές που έχουν παιχτεί στην Ευρωλίγκα έχει 56,1% στο δίποντο και 74,4% στις βολές, ενώ έχει και 9,1 επιθετικά ριμπάουντ ανά ματς. Το ράνκινγκ του βρίσκεται στους 102,5 βαθμούς, αναγκάζοντας τους αντιπάλους του σε λάθη, που του δίνουν 7,2 κλεψίματα ανά ματς.

Οι Ερυθρόλευκοι πετυχαίνουν λοιπόν 77,9 πόντους ανά παιχνίδι, αν και το τελευταίο διάστημα ο αριθμός όλο και μεγαλώνει. Είναι ομάδα που παίρνει επιθετικά ριμπάουντ μέσω του Μιλουτίνοφ (10,7 ομαδικά ανά ματς). Ο Ολυμπιακός σε αυτές τις 11 αγωνιστικές έχει 53,4% στο δίποντο, 33,1% στο τρίποντο και 73,1% στις βολές. Βέβαια είναι κυριαρχικός στους αιθέρες, φτάνοντας στα 35,1 ριμπάουντ ανά ματς.

ΑΜΥΝΑ

Σε αυτά τα 11 ματς της διοργάνωσης, οι “πράσινοι” δέχονται κατά μέσο όρο 82,4 πόντους από τους αντιπάλους τους, γεγονός που τους φέρνει στους 88 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Η ομάδα που παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό κατεβάζει 37,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο (τρία παραπάνω από τους Πράσινους), ενώ έχει και 18,3 ασίστ, δείγμα του ότι ο Παναθηναϊκός ακόμα να… αναχαιτίσει τεχνικά τον αντίπαλό του, την ώρα βέβαια που οι κατοχές είναι περισσότερες στα ματς του και οι εν λόγω αριθμοί είναι ως ένα σημείο λογικοί.
Τα 12,9 επιθετικά ριμπάουντ είναι πολλά για τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού και… πονοκέφαλος για τον Πιτίνο, ο οποίος βλέπει τους παίκτες του ως ένα σημείο να τους περιορίζουν, αφού έχουν 51% στο δίποντο και 36,4% στο τρίποντο.

Από την άλλη, οι Ερυθρόλευκοι βρίσκουν τον απαιτούμενο ρυθμό τους. Σταδιακά η εικόνα τους γίνεται όλο και καλύτερη στο αμυντικό κομμάτι, με το 78,9 παθητικό ανά ματς να μην είναι κολακευτικό, όμως διαρκώς να πέφτει. Οι Πειραιώτες έδειξαν και με την Αρμάνι Μιλάνο και με την Άλμπα, ότι αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο πιεστικοί στο πίσω μέρος του παρκέ. Ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που αγωνίζεται (λιγότερες κατοχές, πιο αργές επιθέσεις και πάγωμα ρυθμού) αναγκάζει τον αντίπαλό του να έχει 15,2 ασίστ ανά ματς. Ταυτόχρονα τους βλέπει να κατεβάζουν μόλις 8,7 επιθετικά ριμπάουντ, με τους Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ και Ρούμπιτ να θωρακίζουν την ρακέτα και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης σε αυτό το κομμάτι. Αρκεί αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι αφού ο αντίπαλος του Ολυμπιακού σε αυτές τις αγωνιστικές έχει κατά μέσο όρο 38% στο τρίποντο και 52,4% στο δίποντο, ποσοστά απαγορευτικά, αν συνυπολογίσει κανείς και το 81% στις βολές! Ο Ολυμπιακός κάνει πολλά λάθη και αυτό έχει και ως αποτέλεσμα τα 6,5 κλεψίματα της ομάδας που έχει απέναντί του.

Στα αγωνιστικά μοναδικό πρόβλημα για τον Λιθουανό τεχνικό του Ολυμπιακού είναι αυτό του Ριντ, με τον Αμερικανό να είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το ματς, αν και στην προπόνηση της Πέμπτης (05/12) έβγαλε το πρόγραμμα και ανέβασε τις πιθανότητές να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του, κάτι το οποίο θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Οι διαιτητές 

Ο Λουίτζι Λαμόνικα θα είναι ο πρώτος διαιτητής, ο Μπόρις Ρίζικ ο δεύτερος και ο Κάρλος Περούγκα ο τρίτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ