Ο Αλ Αραϊμπί απελευθερώθηκε από την φυλακή

Ο Χαμίμ Αλ Αραϊμπί απελευθερώθηκε από τη φυλακή της Ταϊλάνδης έπειτα από δυο μήνες. Ο πρόσφυγας ποδοσφαιριστής από το Μπαχρέιν έφτασε σήμερα στη Μελβούρνη στην Αυστραλία. Ο 25 χρόνος είχε κατηγορηθεί για «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν κατά τις διαμαρτυρίες του 2011 στην Αραβική Άνοιξη, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε.

«Η Αυστραλία είναι η χώρα μου, δεν έχω ακόμα την υπηκοότητα, αλλά η χώρα μου είναι η Αυστραλία … Αγαπώ την Αυστραλία, θα πεθάνω στην Αυστραλία», δήλωσε ο Αλ  Αραϊμπί μετά την αποβίβασή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης από πτήση  από την Μπανγκόκ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του φώναζαν υπέρ του συνθήματα και προσπάθησαν να τον αγκαλιάσουν, όπως έδειξαν τα τηλεοπτικά πλάνα. Φορούσε την φανέλα της  Pascoe Vale, της ημι-επαγγελματικής ομάδας στην οποία παίζει στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, οι οποίοι φώναζαν: «Καλώς όρισες Χαμίμ!»

Ο Αλ Αραϊμπί συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ το Νοέμβριο, έπειτα από ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπαχρέιν.

Η σύλληψή του προκάλεσε ευρεία διεθνή καταδίκη. Το Μπαχρέιν, υπό βαριά διπλωματική πίεση, συμφώνησε να παραιτηθεί από την αξίωσή του να επιστρέψει από την Ταϊλάνδη.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έγραψε δύο φορές στον ομόλογό του στην Ταϊλάνδη για να προτρέψει την απελευθέρωση του Αλ Αραϊμπί, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν ταξίδεψε στην Μπανγκόκ για να πιέσει προσωπικά για την απελευθέρωση του πρόσφυγα.

Ενώ οι διπλωματικές πιέσεις εφαρμόζονταν πίσω από τα παρασκήνια, υπήρχε επίσης μια γενική πίεση της κοινής γνώμης, που αυξήθηκε με την παρέμβαση σημερινών και πρώην αστέρων ποδοσφαίρου. Ανάμεσά τους Γκρεγκ Φόστερ, Τίμ Κέιχιλ, Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Αγκαλιάζοντας τον Αλ Αραϊμπί, ο Φόστερ, πρώην αρχηγός της Αυστραλίας,  δήλωσε ότι η υποστήριξη της Αυστραλίας ανέδειξε την καλύτερη εικόνα της χώρας.

«Πολεμήσαμε απίστευτα σκληρά, όχι μόνο για έναν νεαρό παίκτη που σχεδόν κανένας δεν ήξερε, αλλά για ένα πρόσφυγας που ήταν υπό την προστασία μας … μιλάει τόσα για τον χαρακτήρα, τις αξίες και την υπερηφάνεια που έχουμε ως Αυστραλοί», δήλωσε ο Φόστερ στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

 

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ