Πως επηρεάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο την στοματική υγεία

Η οδοντίατρος Αθηνά Άντζυ Τσιορβά μας αναλύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, γιατί δεν φαίνεται τόσο υγειές, όσο δείχνει και ποια προβλήματα προκαλεί στη στοματική υγεία.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνονται σαν μια φανταστική εναλλακτική λύση για τα κανονικά τσιγάρα. Δεν περιέχουν καπνό, παρόλο που περιέχουν νικοτίνη που προέρχεται από το φυτό του καπνού, δουλεύουν με μπαταρία και παράγουν ατμό, έτσι ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε οπουδήποτε.

Το πρόβλημα είναι πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως.Το 2014, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως και οι καταναλωτές σήμερα δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους τους, πόση νικοτίνη ή άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες εισπνέουν κατά τη χρήση, ή αν υπάρχουν τυχόν οφέλη που συνδέονται με τη χρήση αυτών των προϊόντων. ”

Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για να κατανοήσουμε το αντίκτυπο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, έως ότου αυτές οι μελέτες ολοκληρωθούν, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νικοτίνης στην υγεία των ούλων;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη – είτε μέσω των παραδοσιακών τσιγάρων ή άλλων μέσων – βλάπτει στο στόμα, τα ούλα και τη γλώσσα.

Η νικοτίνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας,τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή και φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Πώς μπορεί η νικοτίνη να επηρεάσει τη στοματική υγεία σας:

Η νικοτίνη είναι αγγειοσυσταλτική, που σημαίνει ότι μειώνει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να ρέει μέσα στις φλέβες σας.

Χωρίς επαρκή ροή αίματος, τα ούλα δεν παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Η νικοτίνη στερεί τους ιστούς στο στόμα από το αίμα που χρειάζονται για να επιβιώσουν, προκαλώντας το θάνατο των ιστών των ούλων.

Η νικοτίνη καλύπτει τα κλασσικά συμπτώματα της ασθένειας των ούλων.
Όταν έχετε ουλίτιδα, είναι αυξημένη η ροή του αίματος στα ούλα και έτσι είστε σε θέση τόσο εσείς όσο και ο οδοντίατρος σας να καταλάβαιτε ότι οπάσχετε από το συγκεκριμένο πρόβλημα.Τα ούλα είναι ερεθισμένα και διογκώνονται, και όταν χρησιμοποιείτε νήμα ή όταν βουρτσίζετε ματώνουν.

Στην περίπτωση όμως της νικοτίνης ,αφού λειτουργεί σαν αγγειοσταλτικό , η διάγνωση δεν είναι τόσο έύκολη μιας και τα συμπτώματα δεν θα είναι αυτά που προαναφέρθηκαν.

Ακόμα και η μακροχρόνια χρήση της τσίχλας νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα.

Η νικοτίνη προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.
Ως αγγειοσυστολέας,η νικοτίνη αναστέλλει επίσης την ικανότητα του σώματός σας να παράγει σάλιο και μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στη συγκέντρωση βακτηρίων,στην ξηροστομία και φθορά των δοντιών.

Η νικοτίνη εντείνει τα προβλήματα βρυγμού.
Η νικοτίνη επίσης λειτουργεί ως διεγερτικό των μυών, κάνοντάς σας να τρίζετε τα δόντια σας ακόμα πιο έντονα, αν αντιμετωπίζατε προβλήματα βρυγμού έτσι και αλλιώς,διαφορετικά σας “αναγκάζει” να αρχίσετε την κακή αυτή συνήθεια.

Συμβουλή.
Αν χρησιμοποιείτε ήδη ηλεκτρονικά τσιγάρα ή αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε την χρήση τους, πρέπει να προσέξετε για τα σημάδια ασθένειας των ούλων.

Για τη διάγνωση ο οδοντίατρος σας θα προχωρήσει σε έλεγχο θυλάκων.

Κατά την εξέταση, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, που ονομάζεται περιοδοντική μύλη, για να μετρήσουμε το βάθος του θύλακα μεταξύ του δοντιού και του ουλικού ιστού. Η μέτρηση βάθους του θύλακα, η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες μας βοηθούν να εντοπίσουμε την ακριβή θέση, το μέγεθος, και τη σοβαρότητα της ουλίτιδας.

Η καλύτερη και πιο βολική επιλογή, και ναι ξέρω ότι είναι δύσκολο, είναι να σταματήσει η χρήση νικοτίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για την οδοντίατρο Αθηνά Άντζυ Τσιορβά στο site: www.athinaantzi.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ