Τελικός Europa League: Εμπειρία vs δίψα!

Οι δύο ομάδες που κατέκτησαν τα πρώτα τρόπαια των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων με τις τωρινές τους ονομασίες είναι αυτές που θα διεκδικήσουν στo Park Olympic” της Λυών σήμερα το βράδυ, το φετινό Europa League που δίνει απευθείας …εγγυημένη θέση στους ομίλους του νέου Champions League. Γράφει ο απεσταλμένος του ΑΡΤ στη Γαλλία, Νίκος Στρατής

Τυπικά γηπεδούχος στον τελικό είναι κατόπιν κλήρωσης που έγινε στα γραφεία της UEFA, η Μαρσέιγ. Η ομάδα του …Ισπανικής καταγωγής Ρούντι Γκαρσιά (κατέκτησε το νταμπλ στη Γαλλία το 2011 ως coach της Λιλ), είχε πανηγυρίσει το πρώτο Champions League το 1993 (το γνωστό κύπελλο Ευρώπης πρωταθλητριών ομάδων) νικώντας 1-0 τη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο με το περίφημο γκολ του Μπαζίλ Μπολί.

Προπονητής ήταν ο αείμνηστος Ραϊμον Γκούταλς με άμεσο συνεργάτη τον Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ηττημένος έφυγε από εκείνο τον τελικό του Μονάχου ο Ζαν Πιερ Παπέν που είχε αποχωρήσει από την Μαρσέιγ (με την οποία είχε χάσει και το 1991 στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα) για λογαριασμό των «ροσονέρι». Εκτός από αυτούς τους δύο τελικούς της δεκαετίας του ’90, η Μαρσέιγ διεκδίκησε ως το τέλος και δύο κύπελλα UEFA χάνοντας όμως από Πάρμα και Βαλένθια (1999 και 2004)

 

Ατλέτικο …διετίας!

Η Ατλέτικο Μαδρίτης από την άλλη πήρε το πρώτο Europa League (γνωστό μέχρι τότε ως κύπελλο UEFA) νικώντας με 2-1 στην παράταση την Φούλαμ του Ρόι Χόγκσον με τα δύο γκολ του Ντιέγκο Φορλάν το 2010. Στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος» καθόταν ο μέχρι πρότινος coach της Εσπανιόλ Κικε Φλόρες. Και φυσικά το ξαναπήρε και δύο χρόνια αργότερα με το εμφατικό 3-0 στο Βουκουρέστι απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο του Μαρσέλο Μπιέλσα έχοντας πλέον τον Σιμεόνε στον πάγκο της (είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα) ενώ φέτος αποδείχτηκε …συνεπέστατη στην «συνήθεια» της να φτάνει κάθε δύο χρόνια σε Ευρωπαϊκό τελικό (ήττες από Ρεάλ στους τελικούς Champions League 2014 και 2016 πριν διεκδικήσει το σημερινό)! Έχει παίξει ακόμα τέσσερις τελικούς Ευρώπης κερδίζοντας μόνο τον πρώτο από αυτούς κόντρα στην Φιορεντίνα (κυπελλούχων 1962) κι ενώ στην συνέχεια έχει ηττηθεί από Τότεναμ, Ντιναμό Κιέβου και Μπάγερν Μονάχου (’63, ’86 τα δύο πρώτα κυπελλούχων, ενώ από τους Βαυαρούς έχασε το πρωταθλητριών σε διπλό τελικό το ’74)

 

Διαφορετικές …αφετηρίες!

Δεν είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή συνάντηση Μαδριλένων και Μασσαλών: Στους ομίλους του Champions League 2006-09  Ατλέτικο του Μεξικανού Χαβιέ Αγκίρε είχε νικήσει με 2-1 (Αγουέρο, Ραουλ Γκαρθία τα γκολ με τον Μαμαντού Νιανγκ να ισοφαρίζει)  την Μαρσέιγ του Ερικ Γκέρετς ενώ στο Βελοντρόμ το παιχνίδι έληξε 0-0. Η Ατλέτικο είχε περάσει ως δεύτερη στον όμιλο  πίσω από την Λίβερπουλ στέλνοντας στο ΟΥΕΦΑ τη Μαρσέιγ (4η η Αϊντχόφεν). Επίσης οι δύο αποψινοί αντίπαλοι έφτασαν στον τελικό έχοντας ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες: Η Μαρσέιγ από τα προκριματικά του Europa (άφησε έξω Οστάνδη και Ντομζάλε, και στους ομίλους έμεινε δεύτερη πίσω από Σαλτσμπουργκ και πάνω από Κόνιασπορ και Γκιμαράες. Στα νοκ άουτ απέκλεισε Μπράγκα, Μπιλμπάο, Λειψία και Σαλτσμπουργκ από την οποία είχε χάσει στους ομίλους. Η Ατλέτικο ήρθε από το Champions League (πίσω από Ρόμα , Τσέλσι, ενώ έφερε δύο ισοπαλίες με την ουραγό του γκρουπ Καραμπάγκ!) και στα νοκ άουτ ξεπέρασε τις Κοπεγχάγη, Λοκ. Μόσχας, Σπόρτιγκ και Άρσεναλ σε νοκ άουτ διπλά ματς, όπου δέχτηκε από μόλις ένα γκολ από κάθε αντίπαλο! Επίσης, άλλη μία φορά έχει «υποβιβαστεί» από το Champions στο Europa League την ίδια σεζόν και πήρε το κύπελλο (2010)! Να αναφέρουμε βέβαια πως δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στον πάγκο ο Ντιέγκο Σιμεόνε (τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές για τα «γαλλικά» του στον …Γάλλο ρέφερι του ημιτελικού με την Άρσεναλ στο Λονδίνο Κλεμέν Τουρπέν) και θα τον αντικαθιστά ο συνεργάτης και συμπατριώτης του Χέρμαν Μπούργκος (πρώην γκολκίπερ της Ατλέτικο).

 

Γνώριμοι από τον …Ολυμπιακό!

Πρεσβευτής του τελικού τoυ “Parc Olympique Lyonnais” ορίστηκε από την UEFA ο Γάλλος (γνώριμος του Κώστα Μήτρογλου) Ερίκ Αμπιντάλ που έχει σηκώσει ως …τιμής ένεκεν αρχηγός το Champions League 2011 (Μπαρσελόνα-Μαν.Γιουνάιτεντ 3-1) καθώς ο τότε αρχηγός της Μπάρσα του έδωσε την θέση του την ώρα της απονομής μιας και ο “Bilal” είχε πρόσφατα αναρρώσει και επιστρέψει στη δράση μετά από εγχείρηση λόγω καρκίνου στο συκώτι! Ο 39χρονος πλέον Αμπιντάλ ήταν συμπαίκτης του “Mitrogolo” στον Ολυμπιακό, στο πρώτο μισό της σεζόν 2014-15, διάστημα που ήταν και το τελευταίο στην καριέρα του προτού αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά.

Εβδομήντα περίπου τηλεοπτικά δίκτυα έχουν στείλει ανθρώπους στη Λυών για τον τελικό που θα μεταδοθεί σε πάνω από εκατό χώρες ζωντανά. Περισσότεροι από χίλιοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί κλπ θα βρίσκονται εντός και εκτός γηπέδου για να καλύψουν τον αγώνα για τα μέσα που εργάζονται με το “Parc Olympique Lyonnais” να αναμένεται γεμάτο, καθώς  οι δύο φιναλίστ μοιράστηκαν 23.000 εισιτήρια με τα υπόλοιπα να διατίθενται σε χορηγούς, UEFA αλλά και άλλες ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών χωρών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ