Τζον Μπάριτζ, ο τερματοφύλακας που άλλαξε 29 ομάδες σε 30 χρόνια!

Το μέγα ζητούμενο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι το χρήμα. Η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «στρογγυλή θεά», οι προϋπολογισμοί και οι ισολογισμοί αποτελούν «ακρογωνιαίους λίθους» κάθε επιτυχημένης ομάδας και τα πάντα μετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ. Η εμπορική αξία των συλλόγων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα προϊόντα με τα λογότυπα των ομάδων, οι απολαβές παικτών και προπονητών, τα έσοδα κάθε λογής…

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο Λιονέλ Μέσι έχει «μεροκάματο» που υπολογίζεται σε περίπου 276.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα σε ποδοσφαιρικά …υπό ανάπτυξη χώρες προκαθορίζονται αποτελέσματα αγώνων, έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ…

Σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα, μερικές δεκαετίες παλαιότερα, η αγάπη για το παιχνίδι κυριαρχούσε στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Κι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση του Τζον Μπάριτζ. Πρόκειται για έναν Άγγλο τερματοφύλακα, ο οποίος, σε 30 χρόνια καριέρας, φόρεσε τα γάντια και την φανέλα 29 (!) διαφορετικών ομάδων στην πατρίδα του και στη Σκωτία!

Γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου 1951, ο «Μπάτζι» υπέγραψε, σε ηλικία 15 ετών, για πρώτη φορά συμβόλαιο με την ομάδα της γενέτειράς του, Γουόρκινγκτον (27 συμμετοχές). Μετά από τρία χρόνια (1969) έπαιξε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Το 1971 πήρε μεταγραφή για την Μπλάκπουλ, με την οποία αγωνίσθηκε σε 134 αναμετρήσεις.

Ο Μπάριτζ έκανε και τέσσερις εμφανίσεις με την Μάντσεστερ Σίτι (1994-95), ενώ -μεταξύ άλλων- υπήρξε βασικός σε Άστον Βίλα (65 αγώνες), Κρίσταλ Πάλας (88), ΚΠΡ (39), Γουλβς (74), Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (109), Σαουθάμπτον (62), Νιούκαστλ (67) και Χιμπέρνιαν (65).

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, στις οποίες υπέγραψε συμβόλαιο στην πολυετή καριέρα του, είναι οι Σάουθεντ, Ντέρμπι, Σκάρμπορο, Λίνκολν, Ένφιλντ, Αμπερντίν, Ντανφέρμλιν, Νταμπάρτον, Φόλκερκ, Νοτς Κάουντι, Γουίτον, Ντάρλινγκτον, Γκρίμσμπι, Γκέιτσχεντ, Νορθάμπτον, Κουίν Οφ Δι Σάουθ, Πάρφλιτ, Μπλάιθ Σπάρτανς.

Χωρίς αμφιβολία, ο Μπάριτζ, ο οποίος έχει μία ξεχωριστή θέση στο βρετανικό, αλλά και στο διεθνές ποδοσφαιρικό «στερέωμα», ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1997 και αφού φόρεσε τα γάντια του 771 φορές!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ