Όταν μας υποκλίθηκε η Αμερική (vid)

Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από εκείνη την ημέρα που η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ, νίκησε την Αμερική με 101-95 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 2006. Και ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα μεσημέρι, στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας διεξαγόταν ο ημιτελικός του Μουντομπάσκετ. Η εθνική μας ομάδα, αντιμετώπιζε την αντίστοιχη των Η.Π.Α. σε έναν αγώνα που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, τον θεωρούσαν χαμένο από… πριν ξεκινήσει. Αλλά στο τέλος το 101-95 έκανε πολλούς να… τσιμπιούνται για δουν μην τυχόν ονειρεύονται.

Όμως τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη είχαν αντίθετη άποψη. Η ίδια ομάδα ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ, το δεύτερο μετά το 1987, και ήθελε να δείξει ότι δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά ότι ήταν μια ομάδα που άξιζε το σεβασμό και δεν φοβόταν κανέναν αντίπαλο.

Στην πρώτη περίοδο οι Αμερικανοί μπήκαν δυνατά και ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ, αλλά χωρίς ποτέ να πάρουν μεγάλη διαφορά. Μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου. Τότε που ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης πέτυχε το 39-38, σε ένα σημαδιακό καλάθι που έδειχνε την «αντεπίθεση».

Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες «ζωγράφιζαν» υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη. Με μεγάλη ευστοχία, την καλή εκτέλεση του pick n roll, αλλά και την άμυνα ζώνης, έβαλαν δύσκολα στους Αμερικανούς.

Οι Βασίλης Σπανούλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και Μιχάλης Κακιούζης επιθετικά, και οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς αμυντικά έκαναν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας τους.

Όσο πλησίαζε η λήξη, οι Αμερικανοί φάνηκαν να τα χάνουν. Από την άλλη, οι Έλληνες παίκτες ήθελαν να πάνε το ματς στις βολές. Όχι όμως για να κερδίσουν χρόνο, αλλά για να καταφέρουν να βάλουν 100 πόντους στον αντίπαλό τους. Και πλέον, όταν ο Μιχάλης Κακιούζης έβαλε τις δύο τελευταίες βολές… άρχισε η γιορτή! Το τελικό σκορ, 101-95 τε έλεγε όλα.

Μετά το 2004 και το 2005 σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αντίστοιχα, οι Έλληνες βγήκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους! Μπορεί το τέλος της διοργάνωσης να μην ήταν το ιδανικό, καθώς η εθνική ηττήθηκε από την Ισπανία στον τελικό, αλλά η δεύτερη θέση στον κόσμο και κυρίως η νίκη επί της «Team USA», θα μείνουν για πάντα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πολλά χρόνια μετά, η εθνική ομάδα της Αμερικής είχε μόνο νίκες, κάτι που επεσήμανε διερκώς ο Μάικ Σιζέφσκι, πως η ομάδα του επένδυσε πάνω στην ήττα από την Ελλάδα. Αυτό λέει πολλά… Για να γνωρίσει ξανά την ήττα σε επίσημο ματς η ομάδα των ΗΠΑ, έπρεπε να περάσουν 13 χρόνια και 10 μέρες! Όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, στις 11 Σεπτεμβρίου ηττήθηκε από τη Γαλλία με 89-79.

 

Ελλάδα (Παναγιώτης Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ