Όταν πάγωσε το αίμα στην «πλατεία» (vid)

Ηταν 28/4/1993 όταν ο Πανιώνιος αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στο κλειστό της οδού «Αρτάκης» για το πρωτάθλημα της Α1. Εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στον Πανιώνιο ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς ένας από τους καλύτερος ξένους παίκτες που έχουν τιμήσει το πρωτάθλημα μας.

Ο Γιάνκοβιτς, Σέρβος στην καταγωγή γεννημένος νικητής κάνει πολύ μεγαλο παιχνιδι και είναι κοντά στο να οδηγήσει την ομάδα του σε μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στους «πράσινους» του Νίκου Γκάλη και του Στόγιαν Βράνκοβιτς, όμως η μοίρα του έπαιξε άσχημο, πολύ άσχημο παιχνιδι.

Ο Στέλιος Κουκουλεκίδης χρεώνει τον Μπόμπαν με επιθετικό φάουλ πάνω στον νεαρό τότε Φραγκίσκο Αλβέρτη και τότε έγιναν όλα… ο Σέρβος άσος διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση και χτυπάει το κεφάλι του με δύναμη στη βάση της μπασκέτας, αμέσως σωριάζεται στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους ενώ το ματωμένο του πρόσωπο έγινε η εικόνα που στοιχειώνει από τότε την πλατεία αλλά και όσους ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ.

Ο γιατρός του Πανιωνίου αλλά και εκείνος του Παναθηναϊκού τρέχουν πάνω του και οι πρώτες φράσεις του Γιάνκοβιτς παγώνουν το αίμα τους: «δεν μπορώ να νιώσω τα πόδια μου» ψελλίζει και η αντίστροφη μέτρηση ειχε αρχίσει. Ο παίκτης οδηγείται με φορείο αρχικά εκτός γηπέδου και εν συνεχεία διακομίζεται στο νοσοκομείο όπου όλοι περιμένουν την ιατρική ετυμηγορία που όταν βγαίνει προκαλεί ΣΟΚ. Ο παίκτης είχε πάθει ολική ρήξη μυελού των οστών και δεν θα μπορούσε πότε ξανά να περπατήσει. Ολική παράλυση για ένα γίγαντα του μπάσκετ και ένα ολόκληρο μπασκετικό έθνος βυθίστηκε στο πένθος.

Ο Πανιώνιος η ομάδα του τον στέλνει στο εξωτερικό για να τον εξετάσουν οι καλύτεροι γιατροί αλλά ούτε εκείνοι λένε κάτι διαφορετικό από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Ο Μπόμπαν δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά και ούτε φυσικά θα έπαιζε μπάσκετ αφού καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι ανήμπορος να πιστέψει το δύσκολο παιχνιδι που του έπαιξε η μοίρα.

Ο Πανιώνιος δεν τον εγκατέλειψε ήταν κοντά του και δίπλα του και τον στήριζε οσο μπορούσε τοσο οικονομικά οσο και ψυχολογικά αλλα το μέλλον του ηταν προδιαγεγραμμένο και ένα καλοκαιρινό πρωινό στις 28 Ιουνίου του 2006 η κάρδια αυτού του τεράστιου αθλητή σταμάτησε να χτυπά και οδήγησε τον Γιάνκοβιτς στο παράδεισο για να διδάξει μπάσκετ το Θεό.

Η αθλητική παρακαταθήκη του Μπόμπαν είναι ο γιος του Βλάντο που αφού ξεκίνησε από τον Πανιώνιο την καριέρα του πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, την τελευταια ομάδα που αντιμετώπισε ο πατέρας του, και τώρα αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στον Άρη. Ο Βλάντο άξιος συνεχιστής του ταλέντου του Μπόμπαν επιθυμεί να προσφέρει στο μπάσκετ όσα δεν πρόλαβε ο πατέρας του, μένει να δούμε αν θα το καταφέρει.

Το βίντεο με τον τραυματισμό του:

Ποιος ήταν

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1963 και ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ερυθρό Αστέρα σε ηλικία μόλις 17 ετών. Στην ομάδα του Βελιγραδίου έμεινε 10 χρόνια και εν συνεχεία πήρε μεταγραφή για τη Βοϊβοντίνα όπου έμεινε 2 σεζόν. Το 1992 τα «λαγωνικά» του Πανιωνίου τον φέρνουν στην πλατεία . Ο Βλάντο Τζούροβιτς τον ξέρει πολύ καλά από τη θητεία τους στον Ερυθρό Αστέρα, μάλιστα ο ίδιος ο Μπόμπαν τον θεώρει δευτερο πατέρα του και έτσι το deal δεν θα αργήσει να γίνει. Στην ομάδα της Νέας Σμύρνης διανύει την καλύτερη αγωνιστική περίοδο της ζωής του και συμβάλει τα μέγιστα στην ξέφρενη πορεία των «κυανέρυθρων στην Α1.

Οι ειδικοί του μπάσκετ μιλούν για ένα πολύ μεγαλο ταλέντο και πολλοί προβλέπουν ότι ίσως θα έχει τύχη στο ΝΒΑ κάτι που δεν θα το μάθουμε όμως ποτέ αφού η τύχη ή μοίρα κατά τους αρχαίους είχαν διαλέξει άλλη πορεία για τον Σέρβο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ