Champions League: Η μαγεία των νοκ-άουτ!

Aπίστευτα πράγματα ζήσαμε στο διήμερο του Champions League με τον Ajax να τερματίζει την κυριαρχία της πρωταθλήτριας Ευρώπης Real Madrid και την Manchester United να μας αφήνει …άφωνους με τον τρόπο που γύρισε τη σειρά με την Pari SG παρά την ήττα 2-0 στο “Old Trafford”. Ο Νίκος Στρατής παρουσιάζει στο Kingsport.gr τους αγώνες της εβδομάδας στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση με έμφαση στο …colpo grosso του Santiago Bernambeu

Τέλος εποχής για την Ρεάλ Μαδρίτης. Tην ομάδα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στο Champions League. Τέσσερα τρόπαια στην πενταετία (και τρία σερί) είναι πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη εποχή κατά την οποία ο πρωταθλητής Ευρώπης από το 1990 και μετά δεν κατάφερνε να παραμείνει στο θρόνο ακόμα κι αν ήταν η καλύτερη ομάδα της “γηραιάς ηπείρου”! Όμως το σταυροδρόμι του καλοκαιριού 2018 με τις αποχωρήσεις των Ζιντάν και Κριστιάνο αποδείχτηκε το πιο κρίσιμο (και τελικά ζημιογόνο) της δεκαετίας για τη Ρεάλ. Χωρίς τον CR7 το ξεκίνημα της περιόδου με τον Λοπετέγκι στον πάγκο ήταν μόνο …καταστροφικό! Έλειπε απελπιστικά το εύκολο γκολ του Πορτογάλου ενώ και οι “μουντιαλική” τριάδα χαφ Καζεμίρο, Κροοζ, Μόντριτς (ο τελευταίος πήγε …all the way με την Κροατία) δεν είχε την ίδια ενέργεια με άλλες σεζόν και έτσι η Ρεάλ δούλευε με …χαμηλή τάση ρεύματος!

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε σε ένα “τραγικό” δεύτερο μισό της σεζόν, όπου η Ρεαλ σκόραρε με το …σταγονόμετρο! Αυτό φαίνεται και από ένα “κραυγαλέο” αρνητικό στοιχείο: 405 αγωνιστικά λεπτά χωρίς γκολ σε παιχνίδι εντός παιδιάς (μόνο δύο πέναλτι-γκολ κόντρα στη Λεβάντε βρήκε στο διάστημα αυτό!) σε όλες τις διοργανώσεις στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν. Μετά από αυτά πως να παραξενευτούμε που μένει από τώρα εκτός στόχων (έχασε τα …πάντα εντός συνόρων με δύο ήττες από τη Μπαρσελόνα μέσα σε τρεις μέρες). Μιλάμε για την ομάδα που πρόσφατα είχε συμπληρώσει 1000 σερί μέρες ως πρωταθλήτρια Ευρώπης! Θα “παραδώσει” αυτόν τον τίτλο στον νέο κάτοχο την 1η Ιουνίου στον τελικό της …Μαδρίτης! Στο πρόσφατο 1-4 από τον Άγιαξ (δεύτερο σερί ματς εντός έδρας στο Champions League που χάνει με τρία γκολ διαφορά!) έχει και τα ελαφρυντικά της: Να μην ξεχνάμε και την ατυχία με τα δύο δοκάρια Βαράν (έβγαινε πολλές φορές …δεύτερο φορ!) και Μπέιλ, τους τραυματισμούς των Λούκας Βάθκεθ και Βινίσιους (ο μόνος που έβγαζε ενέργεια επιθετικά) στο πρώτο ημίχρονο συν την τιμωρία του απόντα Σέρχιο Ράμος, παίκτη-βαρόμετρο για τη μαδριλένικη άμυνα που επέλεξε (και γι αυτό τιμωρήθηκε έξτρα από την ΟΥΕΦΑ) να πάρει κίτρινη κάρτα στο πρώτο ματς για να …χάσει τη ρεβάνς!

 

Τα “μωρά” έγιναν άνδρες!

Πάμε τώρα και στον θριαμβευτή Άγιαξ:  Στοκχόλμη 24 Μαίου 2017: Ο τότε προπονητής του “Αίαντα” Πέτερ Μπος παρατάσσει την ενδεκάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (22 ετών 282 ημερών) που είχαμε δει ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό συλλόγων. Γεμάτος … παιδική αθωότητα και με ανούσια κατοχή μπάλας, θα ηττηθεί από την κυνική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο (και του… Ντάλεϊ Μπλιντ!) με τους 20χρονους Φρένκι Ντε Γιονγκ (κλεισμένος από την Μπάρσα), Φαν Ντε Μπεεκ και Νέρες να μπαίνουν αλλαγή!


Λιγότερο από δύο χρόνια μετά τα … μωρά έχουν γίνει άντρες “κατακτητές” του “Bernambeu”! Ο εξτρέμ – λαχείο Χακίμ Ζιγιές από “οκτάρι” (και …εξπέρ των ασίστ) που έπαιζε τότε έχει έχει γυρίσει πλέον στη φυσική του θέση, αλλά ο άνθρωπος- κλειδί του φετινού Ajax είναι ο πολυδιάστατος Ντούσκο Τάντιτς (αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Σαουθάμπτον)  που με το ρόλο του “false nine” που του δίνει ο Ερικ Τεν Χαχ “διέλυσε” όλα τα αμυντικά πλάνα του Σαντιάγο Σολάρι και στα δύο ματς των 16. Κυρίαρχοι στα χαφ και με σπάνια ωριμότητα για την ηλικία τους οι Ντε Γιονγκ – Φαν Ντε Μπεεκ, σούπερ δίδυμο στόπερ Ντε Λιχτ (ούτε 20 ετών ακόμα!) και Μπλιντ, εξαιρετικός Ταλιάφικο (συμφωνεί και η … ΑΕΚ), αδύναμος κρίκος ακόμα αμυντικά, αλλά με λαμπρό μέλλον ο δεξιός μπακ Mαζραουϊ. Με μεγάλες προοπτικές ο φορ Νταβίντ Νέρες (τον βάζει αριστερά τελευταία ο “δαιμόνιος” τακτικά Τεν Χαχ για να μπαίνει ως κρυφό φορ). Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη τον Άγιαξ και την καλή Ολλανδία (πέρασε στο 2019 UEFA Nations League αφήνοντας έξω Γερμανία και Γαλλία!) που πρόσφατα μας είχαν …λείψει στα μεγάλα ραντεβού.

 

Ole time!”

Πάμε στον άλλο άθλο της εβδομάδας: Ρε Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ τί τους έκανες! Με δέκα (10, το ξαναγράφω δέκα!) απουσίες και τον Μπαϊγί εκτός κλίματος (διόρθωσε ο Νορβηγός το λάθος του βγάζοντας τον για να τα λέμε όλα) πήρες αυτή την πρόκριση; με 0-2 εντός έδρας στο πρώτο ματς; Δεν έχει ξαναγίνει στο Champions League! Και είναι και το πρώτο διπλό της Γιουνάιτεντ στα νοκ άουτ του θεσμού μετά τον ημιτελικό του 2011 (2-0 μέσα στη Σάλκε), χρονιά που πήγε για τελευταία φορά τελικό! Με προπονητή φυσικά τον Σερ Αλεξ που χτες ήταν στο “Παρκ Ντε Πρενς” μεταλαμπαδεύοντας στον Σόλσκερ της θετική του αύρα! Εκεί που λέγαμε παλιά Fergi time τώρα πρέπει να θεσπίσουμε το …“Ole time”!  Για την Παρί δεν έχω να πω πολλά. Αρκετά γράφονται για κόμπλεξ στα νοκ άουτ, για πεταμένα λεφτά του Κελαϊφί για τις απουσίες Νεϊμάρ, Καβάνι κλπ. Το μεγαλύτερο λάθος του Τούχελ πάντως ήταν η τοποθέτηση του Εμπαπέ (μέτρια βραδιά) στη θέση φορ αντί να παίζει στα δεξιά που θα έβρισκε περισσότερο χώρο να αναπτύξει ταχύτητα και να απειλήσει την Αγγλική περιοχή. Στο πρώτο ματς έπαιξε εννιάρι, αλλά βρήκε τους χώρους να κάνει κόντρες. Χτες όχι…

Μια κουβέντα και για τα άλλα δύο ματς: Η Τότεναμ έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής για την αστάθεια της, για τα ματς που κερδίζει στο φινάλε κλπ. Πρέπει όμως να της αναγνωρίσουμε ότι πέρασε την Ντόρτμουντ έχοντας έξω το βασικό της φορ (Κέιν) στο πρώτο ματς, όπου νίκησε με 3-0. Στη ρεβάνς της Βεστφαλίας είχε …Λορίς! 7-1 οι “on target” τελικές, 0-1 τελικό σκορ. Ο Γάλλος κίπερ ήταν απροσπέλαστος. Αν πει κάποιος πως η πρόκριση στο ζευγάρι αυτό ήταν η …απόσταση Λορίς – Μπίρκι δεν θα τον αδικήσω…

Τέλος ένα μπράβο στην Πόρτο που δεν επηρεάστηκε από την ήττα 2-1 από τη Μπενφίκα (και μάλιστα μέσα στο “Ντραγκάο”) όπου έχασε και την πρωτιά στην βαθμολογία, όμως ο Σέρζιο Κονσεϊσάο κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να συσπειρώσει την ομάδα, να περάσει το εμπόδιο της Ρόμα (σε κακό φεγγάρι και σε αναζήτηση προπονητή) και να περάσει στους οκτώ έχοντας όλη τη σεζόν τραυματία τον βασικό της φορ (Αμπουμπακάρ)!

ΥΓ. Λίγα λόγια και για το VAR που μπήκε στα νοκ άουτ των 16 σε εφαρμογή: Σωστή η απόφαση του Φέλιξ Μπριχ και της ομάδας VAR στο 3ο γκολ του Aγιαξ στη Μαδρίτη από τη στιγμή που δεν (θα μπορούσε να) υπάρχει Goal Line Technology στη γραμμή του πλαγίου. Αν το VAR δεν διαφωτίζει με σαφήνεια την αμφισβητούμενη φάση, σωστά ίσχυσε το αρχικώς κατακυρωμένο γκολ (πρέπει να αποδειχτεί επαρκώς ότι έχει περάσει ολόκληρη την όποια γραμμή του γηπέδου)

Για την απόφαση του Νταμίρ Σκόμινα να δώσει πέναλτι στο χέρι του Κιμπεμπέ (έπρεπε να έχει αποβληθεί στο πρώτο ματς, οπότε δεν θα είχε σκοράρει στο Μάντσεστερ ούτε θα έκανε το πέναλτι χτες) στο Παρίσι, δεν μπορώ να πω το ίδιο με σιγουριά. Τα ριπλέι που είδαν ο Σκόμινα με τον Ιράτι (υπεύθυνος VAR) ήταν απολύτως διαφωτιστικά. Η ερμηνεία είναι εδώ το ζητούμενο: Αν πήγε το χέρι στη μπάλα ή το ανάποδο, αν ήταν σε φυσική θέση κλπ. Οι περισσότεροι διαιτητές συμφωνούν πως ήταν πέναλτι, ενώ οι (πρώην και εν ενεργεία) ποδοσφαιριστές ρωτούν “τι να κάνει να τα κόψει τα χέρια;”. Τον Ιούνιο του 2019 πρέπει η ΟΥΕΦΑ να ενημερώσει μία και καλή επίσημα τί ισχύει με το ποδοσφαιρικό “handball” και πόσο παράνομο ή όχι είναι. Οι πληροφορίες λένε πως ο κανονισμός θα γίνει πιο απλός. Θα περιμένουμε να το δούμε…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ