Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος σύμβολο του Μουντιάλ Ζιλ Ριμέ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ζιλ Ριμέ.

Σαν σήμερα πριν από 150 χρόνια, στις 14 Οκτωβρίου 1873, γεννήθηκε ο «πατέρας» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ζιλ Ριμέ, το όνομα του οποίου ήταν η ονομασία της διοργάνωσης μέχρι το 1970. Το πρώτο τρόπαιο το σχεδίασε ο Γάλλος γλύπτης Αμπέλ Λαφλέρ. Απεικόνιζε τη θεά Νίκη που κρατούσε ένα κύπελλο, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες 9 διοργανώσεις (1930-1970), πριν καταλήξει στη Βραζιλία και κλαπεί. Έως τότε, την τετραετία μεταξύ δύο διοργανώσεων, το τρόπαιο κρατούσε η νικήτρια ομάδα. Το 1970 η «Σελεσάο» το κατέκτησε για τρίτη φορά και όπως προβλεπόταν τότε, το κράτησε μόνιμα. Όμως το 1982 κλάπηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Το 1974, ένα νέο κύπελλο, διαφορετικού σχεδιασμού, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται όπως και η ονομασία και το οποίο απονέμεται μέχρι και σήμερα στους νικητές.

Ο Ζιλ Ριμέ διετέλεσε πρόεδρος της FIFA -συμμετέχοντας στην ίδρυσή της το 1904- για 33 χρόνια, από το 1921 έως το 1954. Μάλιστα, ήταν εκείνος που ενέταξε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το ποδόσφαιρο. Το 1900 ανεπίσημα, ως άθλημα επίδειξης και από το 1908 επίσημα.

Πριν γίνει πρόεδρος της FIFA, ο Ριμέ ήταν πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ίδρυσε, μαζί με τον αδελφό του, τον αθλητικό σύλλογο Ρεντ Σταρτ, ο οποίος τέσσερις φορές (1921, 1922, 1923 και 1928) κατέκτησε το Γαλλικό Κύπελλο, την κύρια ποδοσφαιρική διοργάνωση της Γαλλίας εκείνη την εποχή.

Αρχικά όταν η διοργάνωση ήταν σε πειραματικό στάδιο  καμία από τις ομάδες δεν την πήραν στα σοβαρά με τον ίδιο να εγγυάται ότι όσοι πάνε δεν θα χάσουν τις κανονικές τους δουλειές βάζοντας μάλιστα τον βασιλιά της Γαλλίας  να εγγυηθεί ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους. Βεβαία οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Αγγλία σνόμπαραν την νέα τότε διοργάνωση, το παρών έδωσαν οι Γιουγκοσλαβία,Γαλλία ,Βέλγιο και Ρουμανία και αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το πρώτο ματς του Μουντιάλ πήρε «σάρκα και οστά» στις 13 Ιουλίου του 1930 στο Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, με τους «Λα Σελέστε» να νικούν τους Αργεντινούς στο τελικό και να είναι οι πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές μπροστά σε 68.346 θεατές .

Ο Ζιλ Ριμέ απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου 1956 στη Συρέν, ένα χρόνο έπειτα από την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ