Νέοι κανονισμοί: Τι ισχύει για το χέρι

Στη δημοσιότητα βγήκαν οι νέοι κανονισμοί της IFAB για το χέρι. Τι θα ισχύει από τη νέα σεζόν για τη θέση των χεριών, την απόσταση και τις περιπτώσεις ακούσιου. Οι νέες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στο γράμμα του νόμου και θα μπουν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2019.

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Ας θυμηθούμε πρώτα τι έλεγε μέχρι τώρα ο κανονισμός για το χέρι. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Το κρίσιμο σημείο, η πρόθεση δηλαδή, προσδιοριζόταν με βάση τρεις παραμέτρους.
Η πρώτη ήταν το απλό, το αν πηγαίνει το χέρι στην μπάλα. Η δεύτερη η απόσταση, για να “συγχωρέσει” περιπτώσεις που ο παίκτης δεν περιμένει την μπάλα πάνω του, αυτή έρχεται από πολύ κοντά. Η τρίτη ήταν η περίφημη θέση των χεριών.

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Πάμε να τα δούμε, ένα προς ένα. Πότε έχουμε παράβαση για χέρι;
Η “ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα” προφανώς και εξακολουθεί να συνιστά παράβαση.
Παράβαση επίσης έχουμε όταν “το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο”. Εδώ για πρώτη φορά δίνεται πιο σαφής ερμηνεία στο “η θέση των χεριών”.
Σαφής οδηγία για παράβαση “όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου”, ακόμα και σε τάκλινγκ. Με την υποσημείωση εδώ πως δεν υπάρχει παράβαση αν η μπάλα βρει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του παίκτη, άτσαλο διώξιμο, κτλ.
Καταργείται η δικαιολογία της απόστασης. Το “χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο” και το “χερι πάνω από τον ώμο” θεωρούνται παράβαση, ΑΚΟΜΑ κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Οι κανονισμοί για πρώτη φορά εξηγούν τι ΔΕΝ συνιστά παράβαση.
Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού.
Όταν η μπάλα έρχεται από αντίπαλο που είναι πολύ κοντά (εκτός κι αν το χέρι είναι στις “αφύσικες” θέσεις που εξηγήσαμε πριν).
Όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και δεν το κάνει “αφύσικα μεγαλύτερο”.
Όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟ

Τέλός, για πρώτη φορά έχουμε διατύπωση κανονισμών που αφορούν το χέρι των επιτιθέμενων παικτών.
Υπάρχει παράβαση όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος μετά σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ.
Όταν σκοράρει με το χέρι, ακόμα και χωρίς να το θέλει, η μπάλα πχ βρίσκει πάνω του.
Με αυτές τις τελευταίες οδηγίες η IFAΒ θέλει να βγάλει εντελώς το χέρι από τις επικίνδυνες προσπάθειες των επιτιθέμενων, αλλά να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί αν πχ η μπάλα χτυπάει στο χέρι ενός παίκτη χαμηλά στο γήπεδο, εκεί που δεν μπορεί να σκοράρει ή να δημιουργήσει ευκαιρία για γκολ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*