Ιωάννα Παπαθεοδώρου στο Kingsport.gr: “Θέλω να παροτρύνω και άλλες κοπέλες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο”

Το σαράκι της ποδοσφαιρικής μπάλας μπήκε από πολύ νωρίς μέσα στο dna της με την ίδια να φροντίζει να αποδεικνύει στο χορτάρι και να δικαιώνει την επιμονή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα. Τα ποδοσφαιρικά της όνειρα δεν έχουν ταβάνι ενώ θέλει να παρακινήσει και άλλες κοπέλες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Η αρχηγός της Εθνικής Κορασίδων και βασικό στέλεχος της γυναικείας ομάδας του Ατρομήτου Ιωάννα Παπαθεοδώρου μίλησε στο kingsport.gr και στους Γιάννη Δρόσο και Θάνο Φωτόπουλο για το πώς ξεκίνησε το άθλημα, τους στόχους και τις φιλοδοξίες της, την Εθνική ομάδα, για το σύλλογο της τον Ατρόμητο, ενώ μας αποκαλύπτει και το μεγάλο της όνειρο που είναι να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ιωάννα κατ’ αρχάς ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Πες μας λίγα λόγια για σένα και τους λόγους που σε έκαναν να ξεκινήσεις το ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησα από μικρή ηλικία, είχα δοκιμάσει και το μπάσκετ, αλλά πάντα στην τηλεόραση όταν το έβλεπα, πάντα με τραβούσε το ποδόσφαιρο Δηλαδή έβλεπα και άλλα αθλήματα, οι γονείς μου έλεγαν αν θέλουν να κάνω κάποιο άλλο άθλημα, αλλά όταν έβλεπα ποδόσφαιρο πάντα το απολάμβανα.

Οι γονείς σου δηλαδή ήταν εκείνοι που σε παρότρυναν;

Ναι, μου έλεγε ο μπαμπάς «Ιωάννα ωραίο είναι και το μπάσκετ, ωραίο είναι και το βόλεϊ», αλλά του έλεγα σαν το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα.

Αγαπημένη θέση;

Δεν έχω κάποια αγαπημένη θέση, θα παίξω όπου με χρειαστεί ο κόουτς. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ.

Όταν πρωτοξεκίνησες το ποδόσφαιρο, οι φίλες σου τι σου έλεγαν;

Όταν ήμουνα πιο μικρή δεν έκανα κ παρέα με φίλες, έκανα με αγόρια. Στην αρχή με υποτιμούσαν, αλλά με τον καιρό επειδή έβλεπαν ότι είμαι καλή, με ήθελαν και αυτοί στην ομάδα τους.

Από ποια ομάδα ξεκίνησες;

Ξεκίνησα σε μια ομάδα της γειτονιάς μου, στον Πανερυθραϊκό και μετά συνέχισα στην Κηφισιά. Είχα έναν προπονητή που ήταν παλιά στον Ατρόμητο και με οδήγησε εκεί.

Πώς είναι το κλίμα στον Ατρόμητο; Σαν ομάδα βοηθάει;

Ναι ναι, πολύ καλό κλίμα. Με τις συμπαίκτριες, με τους προπονητές.

Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που τροφοδοτεί όλες τις Εθνικές ομάδες με παίκτριες, αυτό πρέπει να είναι πολύ καλό για εσάς που παίζετε σε αυτόν το σύλλογο, σας δίνει παραπάνω κίνητρο.

Ναι ναι, είναι από τις ομάδες που έχει και πολύ καλές ακαδημίες.

Και τι σημαίνει για εσένα να έχεις στην ομάδα σου, τον Ατρόμητο μια προπονήτρια η οποία έχει τιμήσει τη φανέλα της Εθνικής, ούσα θρύλος στο γυναικείο ποδόσφαιρο, την Καλομοίρα Κοντομίχη;

Εμένα με βοηθάει πολύ γιατί παίζουμε και την ίδια θέση με την συγκεκριμένη προπονήτρια με αποτέλεσμα να δίνει συμβουλές για το πώς να χειριστώ μερικές καταστάσεις με τον τρόπο που ισχυριζόταν εκείνη πιστεύω αυτό με βοηθάει πάρα πολύ δηλαδή να μου πει κάτι πιο εξειδικευμένο για τη θέση μου αφού ήταν και εκείνη η παλιά σέντερ φορ.

Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, πώς βλέπεις το επίπεδο του ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου; Και τι πρέπει να αλλάξει;

Σο ελληνικό ποδόσφαιρο παίζουμε πολύ αργά πιστεύω. Και η φυσική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο. Δηλαδή στο εξωτερικό όλα γίνονται πιο γρήγορα, με πιο λίγες κινήσεις με αποτέλεσμα το παιχνίδι να θέλει περισσότερη αντοχή, δύναμη και όταν αντιμετωπίζουμε και η κόρη του εξωτερικού, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που μας δυσκολεύουν η φυσική του κατάσταση και οι αντοχές τους.

Για το γεγονός αυτό, πιστεύεις ότι δεν υπάρχει συνεχής αγωνιστική ροή, ή είναι θέμα φυσικής κατάστασης; Δηλαδή οι παίκτριες δεν προπονούνται όσο πρέπει.

Στο εξωτερικό κάνουν πιο δυνατές προπονήσεις, με πιο πολλή ένταση. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά διαλείμματα, υπάρχουν κυρίως για νερό. Αλλά υπάρχει ένταση, τα κορίτσια δεν κάθονται και δουλεύουν συνεχώς.

Αν είχες τους υπεύθυνους του γυναικείου πρωταθλήματος στην ΕΠΟ, ποια λύση θα πρότεινες για να βελτιωθεί το άθλημα;

Οι προπονήσεις στους συλλόγους θα πρέπει να είναι πιο έντονες. Δηλαδή τα κορίτσια να πιέζονται, να τρέχουν παραπάνω. Τα κορίτσια ειδικά στην περίοδο της προετοιμασίας θα πρέπει να νιώθουν πολύ κουρασμένες, κάτι που δεν γίνεται πάντα, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα. Θα πρέπει να κάνω και πλέον προπόνηση μόνη μου για να νιώθω εγώ ότι δούλεψα πάρα πολύ. Να νιώθω ότι θα βελτιωθώ πολύ από αυτό που έκανα σήμερα.

Το εξωτερικό είναι στα σχέδιά σου;

Θα ήθελα πάρα πολύ, είναι στο όνειρό μου να παίξω στο εξωτερικό σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Champions League, το παγκόσμιο κύπελλο… Γιατί στο το παγκόσμιο, πρέπει να έχει περάσει από το από την Ευρώπη να έχεις φτάσει στους «8» νομίζω. Είναι ένα από τα όνειρά μου να παίξω σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες, όπως από τη Γαλλία, την Ισπανία.

Εθνική Ελλάδας. Τι σημαίνει να φοράς το εθνόσημο;

Όταν φοράς το εθνόσημο, μέσα στο γήπεδο παίζεις για την Ελλάδα. Έχεις το πάθος, λες είναι η χώρα μου, θα κάνω τα πάντα για να κερδίσει. Δεν κοιτάς πόσο καλύτερος ή πόσο χειρότερος είναι ο αντίπαλος, δίνεις τα πάντα, όλες σου τις δυνάμεις που έχεις.

Θυμάσαι τον πρώτο σου αγώνα με την Εθνική;

Ήταν φιλικό, ήταν στο Βόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κόουτς με είχε βάλει και δεξί μπακ, μία θέση που δεν έχω παίξει, δεν παίζω άμυνα συχνά. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο που μπορώ και νομίζω τα κατάφερα.

Βλέπουμε συχνά στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ότι πολλές παίκτριες παίζουν σε πολλές θέσεις.

Ναι, διότι συνήθως όταν είναι μικρό το κορίτσι, ή παιδί γενικά, δεν είναι ακόμη καθαρά τα χαρακτηριστικά του. Δηλαδή μπορεί να πάρει απότομα ύψος, με αποτέλεσμα να είναι πιο καλός στις διεκδικήσεις, ή να αναπτύξει ταχύτητα καλή, έκρηξη. Ξέρω πολλά παραδείγματα που μπορεί από επίθεση να πήγε τερματοφύλακας, από άμυνα σέντερ φορ… πάρα πολλά.

Όταν κλήθηκες για πρώτη φορά στην Εθνική, ποιο ήταν το πρώτο άτομο που το είπες;

Το έμαθα από την ομάδα μου και έτρεξα και πήρα αγκαλιά τον μπαμπά μου. Είναι πάντα δίπλα μου, καθώς με πηγαίνει και στις προπονήσεις. Η μαμά μου είναι εκείνη που συνήθως με βοηθάει, αλλά ο μπαμπάς μου είναι πάντα εκεί. Του είπα ότι κλήθηκα στην Εθνική και χαρήκαμε.

Σε λίγες ημέρες αγωνίζεστε στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού των κορασίδων με αντιπάλους Λιθουανία, Αλβανία και Έιρε. Πώς νιώθετε;

Εντάξει ξεκινάμε με τον αγώνα με τη Λιθουανία. Είναι δύσκολος αγώνας γιατί παίζουμε με την διοργανώτρια χώρα. Θα έχει πολλούς φιλάθλους υπέρ της, το κλίμα θα είναι δύσκολο όσο να’ ναι για εμάς, αφού οι φίλαθλοί μας είναι πολύ λιγότεροι, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να πάρουμε την πρώτη νίκη και η ψυχολογία μας να ανέβει και να συνεχίσουμε καλά στους επόμενους αγώνες.

Η ομάδα αυτή είναι μια ανανεωμένη ομάδα. Θα βοηθήσει στην συνοχή;

Ναι τα κορίτσια, όλες είναι πολύ αθλητικές. Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάπου στέρηση. Τα κορίτσια είναι πολύ καλά από φυσική κατάσταση, τεχνικά είμαστε καλά. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να περάσουμε και στον επόμενο γύρο. Βέβαια όλα θέλουν πολλή προσπάθεια, πρέπει να το παλέψουμε πάρα πολύ.

Οι προπονητές και η Ομοσπονδία σας στηρίζει σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα;

Ναι, οι προπονητές πάντα μας υποστηρίζουν. Η Ομοσπονδία μας στηρίζει γενικά πολύ, άμα χρειαστούμε κάτι θα το έχουμε, απλώς χρειάζεται να το ζητήσουμε.

Αγαπημένη παίκτρια ή παίκτης;

Μου αρέσει ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Νεϊμάρ και ο Κιλιάν Εμπαπέ. Από γυναίκες η Άλεξ Μόργκαν και η Λίκε Μάρτενς.

Πιστεύεις ότι η Εθνική μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση;

Ήμασταν πολύ κοντά πέρυσι, να φτάσουμε στον τελικό στόχο, στην τελική φάση. Όλα κρίνονταν στον αγώνα με την Αγγλία, ο οποίος τελείωσε 2-0, χάσαμε. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα. Και πιστεύω ότι με τον καιρό η Εθνική θα εξελιχθεί, αφού όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα κορίτσια με καλύτερη ποιότητα, που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν καλύτερα και από εμάς.

Έχεις ζηλέψει κάποιον αγώνα της ομάδας; Που θα ήθελες να είσαι αλλά δεν ήσουν;

Ο αγώνας που θα ήθελα να είμαι, που θα γίνει στο μέλλον. Είναι το Ελλάδα-Ισπανία στις νεάνιδες, για να δω και τον τρόπο παιχνιδιού της Ισπανίας, που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μία από τις ομάδες που έχουν φοβερό ταλέντο.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί σχολείο και ποδόσφαιρο;

Από τα πιο δύσκολα πράγματα. Όταν γυρνάς από το σχολείο είσαι κουρασμένος. Και συγκεκριμένα οι γονείς μου θέλουν να είμαι ξεκούραστη για να μην τραυματιστώ, γιατί πολλά κορίτσια έχουν τραυματιστεί. Και κυρίως αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά κορίτσια με χιαστό. Κάθε μεσημέρι κοιμάμαι και με το που ξυπνάω έχω πολύ λίγο χρόνο να κάνω τα μαθήματά μου για να πάω μετά στην προπόνηση που είναι βραδινή.

Και μια ευχή για το κλείσιμο;

Θα ήθελα να πω και να παροτρύνω τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αφού μπορούν να κερδίσουν εμπειρίες με άλλα κορίτσια του εξωτερικού, αλλά και αγώνες στο εξωτερικό. Και η όλη η διαδικασία είναι μια διαδικασία που όχι μόνο κερδίζεις εμπειρίες αλλά και τη χαίρεσαι.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της παίκτριας στο Facebook.

*Η συνέντευξη δόθηκε πριν την ανακοίνωση διάλυσης του γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος του Ατρομήτου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ