ο Mουντιάλ της Ρωσίας ανοίγει τις πύλες του με το εναρκτήριο παιχνίδι της “οικοδέσποινας” χώρας με την Σαουδική Αραβία και ο Νίκος Στρατής θυμάται στο Kingsport.gr όλες τις επίσημες πρεμιέρες στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου αλλά και την …σκανδαλωδώς ευνοϊκή παράδοση που υπαγορεύει ότι ο γηπεδούχος δεν…χάνει ποτέ (!) στην πρώτη αγωνιστική τελικής φάσης Μουντιάλ! (VIDEO)
Εναρκτήριο παιχνίδι τελικής φάσης παγκοσμίου κυπέλλου σημαίνει ….η χαρά του γηπεδούχου! Ετσι απλά! Οι οικοδεσπότες απολαμβάνουν την ιδανική προϊστορία σε ότι αφορά στις δικές τους πρεμιέρες αφού στις 20 διοργανώσεις που έχουν γίνει ως τώρα μετρούν 15 νίκες και 6 ισοπαλίες! Και μην ….παραξενεύεστε που …15+6=20 (!) καθώς στο μουντιάλ της Απω Ανατολής το 2002, (η πρώτη συνδιοργάνωση της ιστορίας και η μόνη ανάμεσα σε δύο χώρες με την FIFA να ανακοινώνει την Πέμπτη την …τριπλή φιλοξενία του μουντιάλ του 2026 από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό!) η Ιαπωνία του Γαλλου κοουτς Φιλίπ Τρουσιέ έφερε ισοπαλία 2-2 με το Βέλγιο του Ρομπέρ Βασέιζ ενώ η Ν.Κορέα του Χους Χίντνιχ νίκησε με 2-0 την Πολωνία του Μίχαλ Ζεβλάκοφ και του Εμάνουελ…Ολιζαντέμπε! Ας επιστρέψουμε όμως στο βασικό θέμα του άρθρου που δεν είναι τί έκαναν οι οικοδεσπότες των μουντιάλ αλλά τί …κατέγραψε η ιστορία στο εκάστοτε εναρκτήριο ματς
Ο …άγνωστος Μπάγεβιτς!
Από το Μουντιάλ της Αγγλίας λοιπόν το 1966 καθιερώθηκε με πολύ πιο επίσημο τρόπο από την FIFA η πρεμιέρα της διοργάνωσης που πλέον συνοδευόταν και από την «τελετή έναρξης» στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1966 και το 1970 στην πρεμιέρα συμμετείχε η διοργανώτρια χώρα με τις λευκές ισοπαλίες τόσο στο Αγγλία – Ουρουγουάη (η Αγγλία του Σερ Αλφ Ράμσεϊ κατέκτησε το τουρνουά) όσο και στο Μεξικό – Σοβιετική Ένωση ενώ το 1974 στα Δυτικογερμανικά γήπεδα καθιερώθηκε από την διεθνή ομοσπονδία η συμμετοχή της εν ενεργεία παγκόσμιας πρωταθλήτριας (που είχε κατακτήσει το τρόπαιο τέσσερα χρόνια πριν) στην πρεμιέρα του μουντιάλ. Η Βραζιλία του Μάριο Ζαγκάλο να αναδείχτηκε ισόπαλη στην Φραγκφουρτη και παλι χωρίς τέρματα με την Γιουγκοσλαβία του Μίλιαν Μίλιανιτς αλλά και του αναπληρωματικού στο ξεκίνημα του τουρνουά και βασικου στην συνέχεια (και …παντελώς αγνώστου ακόμα στο Ελληνικό κοινό) Ντούσαν Μπαγεβιτς!
Νέα λευκη ισοπαλία, τέταρτη σερί σε πρεμιέρα, είχαμε αυτή τη φορά στο Μπουένος Αιρες το 1978 (παγκόσμιο κύπελλο Αργεντινής που “στιγματίστηκε” από την δικτατορία του Χόρχε Βιδέλα και τα εγκλήματα …πολέμου που δυστυχώς εξελίσονταν στη διάρκεια της διοργάνωσης) ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία και Πολωνία η οποία ήταν καλύτερη και άξιζε το κάτι παραπάνω από μία Δυτική Γερμανία που αν και κάτοχος, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύνολο για να ξαναφτάσει τελικό, μετά τις αποσύρσεις αστεριών όπως Μπενεκμπαουερ και Γκερντ Μίλερ (ο Παουλ Μπράιτνερ δεν πήγε λόγω αντίθεσης του με το δικτατορικό καθεστώς). Για να φτάσουμε στη νίκη του Βελγίου του Γκι Τάις με 1-0 κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλητρια του ’78 Αργεντινή του Λουις Σεσαρ Μενότι και του ανατέλλοντος αστέρα Ντιέγκο Μαραντόνα χάρη στο γκολ του Ερβιν Βάντεμπεργκ στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης στην πρεμιέρα του “Espana ’82”. Οι πίεση και οι πολλες χαμενες ευκαιρίες των Αργεντινών, αλλα και η ολιγωρία του εμπειρου Αργεντινού γκολκίπερ Ουμπάλδο Φιγιόλ στο γκολ του επιθετικού της Αντερλεχτ έμειναν στην ιστορία εκείνου του εναρκτήριου ματς.
Ιταλία σε παρακμή κι ο …βασικός Τζιοβάνι!
Το 1986 στο «Εστάδιο Αστέκα» η Ιταλία πήγε με πολύ πιο …χαμηλες προσδοκίες να Μεξικανικά γήπεδα κατι που φάνηκε από το 1-1 κοντρα στην Βουλγαρία με τον σκορερ του τελικου του ’82 Αλεσάντρο Αλτομπέλι να δίνει το προβάδισμα στους ατζουρι και τον Νάσκο Σιράκοφ να ισοφαρίζει στα τελευταία λεπτά με υπέροχη κεφαλιά που νίκησε τον Τζοβάνι Γκάλι. Μεγάλη έκπληξη προκαλεσε η ήττα της Αργεντινής στην πρεμιέρα του “Σαν Σίρο” το 1990 όταν με την κεφαλιά του Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ και το απρόσμενο λάθος του Νέρι Πουμπιδο, το εκπληκτικό Καμερούν επικράτησε των παγκόσμιων πρωταθλητών, προτού φτάσει τελικά μεχρι τους προημιτελικούς του “Italia Novanta”. Με το …εύκολο γκολ του Γιούργκεν Κλινσμαν (δώρο του τερματοφύλακα Κάρλος Τρούκο) η Γερμανία επικράτησε πιο …δύσκολα της Βολιβίας των Μάρκο Ετσεβερί και Έρβιν Σαντσες στην πρεμιέρα του μουντιάλ των Ηνωμενων Πολιτειών στις 17 Ιουνίου 1994 στο “Σολτζερ Φιλντ” του Σικάγο.
Το…νεόκτιστο “Σταντ Ντε Φρανς” φιλοξένησε εκτός από τον τελικό και άλλα σημαντικά ματς του παγκοσμίου κυπελλου της Γαλλίας το 1998, μεταξύ αυτών την πρεμιέρα Βραζιλίας – Σκωτίας με τη “σελεσάο” (βασικός ο Τζιοβάνι που στην πορεία του τουρνουά έμεινε στον πάγκο) να επικρατεί με 2-1 συναντώντας μεγάλη αντίσταση από το συγκροτημα του Γκρεγκ Μπράουν που τελικά έχασε με το θεαματικό αυτογκολ του αμυντικού της Σέλτικ Τόμι Μπόιντ. Μεγάλη εκπληξη και στην πρεμιέρα του μουντιαλ της Απω Ανατολής το 2002 με την χωρίς ενέργεια και δυνάμεις Γαλλία που είχε τραυματία τον ηρωα του ’98 Ζινεντίν Ζιντάν να χάνει με 1-0 στη Σεούλ από την εκ των αποκαλυψεων του τουρνουά Σενεγαλη του Μπρούνο Μετσού χάρη στο γκολ του μερικα χρονια αργοτερα άσου της ΑΕΚ Παπα Μπουμπα Ντιοπ (τότε έπαιζε στη Λανς).
“Βροχή” γκολ στο Μόναχο και …βουβουζέλες!
Το σύστημα άλλαξε τέσσερα χρονια αργότερα με την διοργανώτρια χώρα να επανέρχεται στο εναρκτήριο ματς της τελικής φάσης του παγκοσμίου Κυπέλλου. Η παραγωγικότερη πρεμιέρα της ιστορίας διεξήχθη στην “Αλιανζ Αρίνα” του Μονάχου στις 9 Ιουνίου 2006 με την φιλοδοξη Γερμανία του νεοκοπου κοουτς Γιουγκεν Κλινσμαν (με βοηθό τον τωρινό εκλέκτορα Γιοακιμ Λεβ) να επικρατεί της διαχρονικά συμπαθέστατης Κόστα Ρίκα με 4-2 με τον Φίλιπ Λαμ να σημειώνει το πρωτο γκολ της διοργάνωσης με υπεροχο τρόπο αγωνιζόμενος στο ξεκίνημα της καριέρας του ως αριστερός μπακ! Εντυπωσιακο γκολ ήταν και εκείνο του Νοτιοαφρικανού Σίφι Τσαμπαλάλα των Κάιζερ Τσιφς στο πρώτο παιχνίδι του μουντιάλ 2010 (το μουντιάλ της ενοχλητικής …βουβουζέλας!) στο “Σόκερ Σίτυ” του Γιοχάνεσμπουργκ με τους “Bafana Bafana” να προηγουνται αλλα την “Tri” να ισοφαρίζει στο τελικό 1-1 χάρη στο ψύχραιμο πλασέ του εμβληματικού αρχηγού Ράφα Μάρκες (και φέτος παρών θέλοντας να γίνει μόλις ο τέταρτος της ιστορίας με συμμετοχή σε πέντε μουντιάλ μετά τους Καρβαχάλ, Ματέους και Μπουφόν!) με την ισοπαλία να …επιστρέφει σε πρεμιέρα τελικής φάσης παγκοσμίου κυπέλλου μετά από 24 χρόνια.
Τέλος το 2014 στο Σάο Πάουλο η Βραζιλία με πρωταγωνιστές τους Νεϊμάρ και Οσκαρ νικούσε με 3-1 στο εναρκτήριο ματς την απογοητευτική σε σχέση με την ποιότητα και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει Κροατία του Νίκο Κόβατς (Μοντριτς, Ολιτς, Σρνα κλπ) η οποία προηγήθηκε με αυτογκολ του Μαρσέλο. Η “σελεσάο” ωστόσο γύρισε το ματς – με τη βοήθεια του Ιάπωνα ρέφερι Γιουσι Νισιμούρα – σε ένα μουντιάλ που πάντως δεν θέλει να θυμάται κυρίως λόγω της ντροπιαστικής ήττας στον ημιτελικό με 7-1 από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στο περιβόητο “Mineirazo” που ήταν και η αρχή του τέλους για τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΝΤΙΑΛ