2022 FIFA World Cup: Γέμισε… ο τόπος φαβορί!

Εν μέσω αμφισβήτησης για τη χώρα διεξαγωγής της τελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου, ξεκινάει το τουρνουά των… πολλών φαβορί που θα κληθούν να δικαιολογήσουν τον παραπάνω τίτλο στο τερέν των οκτώ υπερσύγχρονων ‘‘superlux‘‘ γηπέδων της διοργάνωσης. Ο Νίκος Στρατής παραθέτει στο Kingsport.gr την εκτίμηση και τα προγνωστικά του για τον τροπαιούχο του μουντιάλ του… νεόπλουτου Κατάρ που ανοίγει σήμερα την αυλαία του και θα αναδείξει το νέο πρωταθλητή μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα…

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου μπαίνει σήμερα και για ένα μήνα στην καθημερινότητα μας. Οι ενστάσεις πολλές για μια διοργάνωση που εδώ και δώδεκα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή της κριτικής παγκοσμίως για τους… λάθος λόγους: Άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους εργάτες των δώδεκα γηπέδων με αρκετές χιλιάδες από αυτούς να χάνουν δυστυχώς τη ζωή τους μέσα σε αυτό το διάστημα, ολική… αναστάτωση και ριζικές αλλαγές στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό καλεντάρι για να δούμε μουντιάλ… χειμωνιάτικα, ακόμα και λαϊκή κατακραυγή για τους αγώνες που δεν θα μεταδοθούν δωρεάν, πράγμα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Σε κανέναν μας δεν αρέσουν όλα αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, στις 18 Δεκεμβρίου ένας νέος παγκόσμιος πρωταθλητής θα ανακηρυχθεί στο Lusail Iconic Stadiumτης Ντόχα.

messi mbappe cristiano ronaldo

Μιλώντας με πολλούς τις τελευταίες ημέρες κατέληξα στη διαπίστωση ότι αυτό το μουντιάλ έχει τα πιο πολλά φαβορί από οποιαδήποτε διοργάνωση στο παρελθόν: Βραζιλία,  Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία,  Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο,  Πορτογαλία (και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία… απούσα!) Και σκεφτείτε πως ομάδες όπως η φιναλίστ του 2018 Κροατία, η δυο φορές νικήτρια του θεσμού Ουρουγουάη ή η παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη που μοιάζει να έχει επανέλθει δυναμικά Πολωνία, η… ημιφιναλίστ του προηγούμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Δανία ή ακόμα κι η πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη είναι αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που σε μονό νοκ άουτ παιχνίδι μπορούν άνετα να κοιτάξουν στα μάτια αρκετές εθνικές ομάδες (ίσως και όλες) από την προαναφερθείσα …μακρά λίστα  των φαβορί του παγκοσμίου κυπέλλου.

 

Η… κατάρα του πρωταθλητή!

france mundial

Ξεκινώντας την αξιολόγηση των φαβορί ώστε να καταθέσω τις τελικές μου προγνώσεις για το νικητή της διοργάνωσης, η κάτοχος του τίτλου Γαλλία θα προσπαθήσει (και πάλι με τον Didier Deschamps στον πάγκο, μόλις τον τρίτο στην ιστορία που έχει σηκώσει το τρόπαιο ως παίκτης και εν συνεχεία ως προπονητής μετά τους ‘‘θρύλους‘‘ Mario Lobo Zagallo και Franz Beckenbauer) να γίνει η πρώτη εθνική ομάδα που θα φτάσει στο “back to back” μετά τη… μυθική Βραζιλία το μακρινό 1962! Η στατιστική όχι μόνο δεν είναι με το μέρος της, τουναντίον αποτελεί τον μεγαλύτερο …εχθρό της! Στα τέσσερα από τα πέντε προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα η εκάστοτε κάτοχος δεν έφτανε ούτε στα νοκ άουτ των ‘‘16‘‘ (Γαλλία 2002, 2010 Ιταλία, 2014 Ισπανία, 2018 Γερμανία!) Σε ότι αφορά στο έμψυχο δυναμικό της, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ρόστερ των ανταγωνιστών της αλλά διαθέτει και τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή άνθρωπο που παίζει ποδόσφαιρο πάνω στον πλανήτη. Ο Kyllian Mbappe είναι ο δεύτερος μόλις στην ιστορία που έχει σκοράρει σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών μετά από κάποιον ονόματι… Pele! Κοινώς οι ‘‘τρικολόρ‘‘ θα πρέπει να γίνουν Βραζιλία των… Pele, Zagallo, Garrincha, Didi, Vava  για να τους δούμε πάλι να φωτογραφίζονται αγκαλιά με το κύπελλο! Εννοείται πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, η συγκεκριμένη φουρνιά θα μπει στο πάνθεον των κορυφαίων ομάδων όλων των εποχών! Τεράστιες απώλειες οι απουσίες από το κέντρο των Pogba, Kante (παραδόξως θεωρώ πως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία του δεύτερου!) με τους Camavinga, Tchouameni της Real να αναλαμβάνουν πλέον σημαντικό ρόλο από εδώ και πέρα στην εθνική τους ομάδα. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε επίσης πως η απουσία του (απόντα και το 2018 λόγω της υπόθεσης… Valbuena!) κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο την περασμένη σεζόν Karim Benzema στερεί από τη Γαλλία τον ιδανικό παίκτη για τη θέση 9 που θα είχε και βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης!

 

Τα “latin” φαβορί!

brazil neymar argentina messi

Πάμε στο Lionel Messi και την παρέα του! Αυτός κι ο Cristiano Ronaldo κατά πολλούς θα λάβουν μέρος στο τελευταίο (;) μουντιάλ της πλούσιας καριέρας τους! Εγώ δεν θα πάρω… όρκο ως προς αυτό! Στα γήπεδα της Ρωσίας πριν τέσσερα χρόνια η Αργεντινή ήταν μία από τις πιο άναρχες ομάδες του τουρνουά! ‘‘Σκορποχώρι‘‘ (υπό τις οδηγίες του… ντεφορμέ εκείνη την εποχή Jorge Sampaoli) από… τα λίγα που δεν ήξερε τι ζητούσε μέσα στο τερέν, με κάκιστη αμυντική λειτουργία. Ότι πρέπει για να …φας τα μούτρα σου σε τελική φάση μουντιάλ! Εν έτει 2022 τα δεδομένα μοιάζουν πολύ διαφορετικά! Απολύτως συγκροτημένο και οργανωμένο σύνολο με τον Lionel Scaloni τρέχει ιστορικό σερί 36 αήττητων παιχνιδιών και απειλεί τα 38 αήττητα της “record holder” απούσας από ραντεβού του Κατάρ, Ιταλίας. Η χημεία του γκρουπ έχει επιτευχθεί στο μέγιστο επίπεδο (παρά την αξιοσημείωτη απουσία του Lo Celso) ενώ δεν λείπουν και οι προσωπικότητες (πλην του Messi υπάρχουν οι Di Maria, Lautaro, Dybala, De Paul, Paredes, Otamendi κλπ) που πάντα χρειάζονται σε αυτά τα τουρνουά, ειδικά στα νοκ άουτ όπου η πρόκριση μπορεί να κριθεί σε μία λεπτομέρεια ή στην ατομική ποιότητα ενός παίκτη. Και η Βραζιλία (η μόνη εθνική ομάδα με… μηδέν απουσίες σε τελική φάση!) αποτελεί φυσικά εξέχον μέλος της λίστας των φαβορί. Κορμός έτοιμος τα τελευταία χρόνια, γεμάτο ρόστερ (δεν χώρεσαν Firmino, Coutinho, Gabigol!), αμυντική λειτουργία πλήρως… εξευρωπαϊσμένη επι των ημερών Tite (13 “clean sheets” σε 17 αγώνες προκριματικών του μουντιάλ όπου πήρε με άνεση την πρώτη θέση) ο οποίος θα αποχωρήσει από τη “selecao” μετά το μουντιάλ.  Ακόμα και η Ουρουγουάη των 35χρονων  CavaniSuarez (και 36χρονων MusleraGodin!) αλλά και των “hot” Darwin Nunez, Valverde, Arrascaeta, Bentancur κλπ, δεν μπορούν να αγνοηθούν από τον οποιονδήπoτε!

 

Coming finally… home?

england mundial

Επιστρέφοντας στα Ευρωπαϊκά φαβορί, η φιναλίστ του προηγούμενου Euro Αγγλία του Gareth Southgate μας έχει δώσει αφορμές να υποστηρίζουμε πως είναι μέσα στις ομάδες που μπορούν να πάνε “all the way” καθώς έτσι κι αλλιώς τόσο στο Euro όσο και στο μουντιάλ του ’18 οι λεπτομέρειες της γύρισαν την πλάτη! Ο πάντα αξιόπιστος σκόρερ σε μεγάλα τουρνουά Harry Kane, οι ‘‘παλιοσειρές” (Sterling, Henderson, Walker) αλλά και η νέα φουρνιά που μοιάζει έτοιμη και απολύτως ‘‘μπαρουτικαπνισμένη‘‘ (Saka, Bellingham, Mount, Rice, Foden) συνθέτουν ένα παζλ πληρότητας και ισορροπίας παρά τη σημαντική απουσία του Reece James. Η Ισπανία με πολύ νέο αίμα στο δυναμικό της (έπαιξε ίσως την καλύτερη μπάλα τουλάχιστον στα νοκ άουτ του Euro) θα πρέπει να τσεκαριστεί σε επίπεδο ‘‘σκληράδας‘‘ και προσωπικοτήτων καθώς ο πάντα κομβικός παράγοντας σε τελικές φάσεις ‘‘εμπειρίες και παραστάσεις‘‘ δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος τους κι ας έβγαλαν τον κορυφαίο νεαρό παίκτη του 2021 (Pedri). H…  ‘‘Μοναχο-εξαρτημένη‘‘ (Muller, Neuer, Gnabry, Sane, Goretzka, Kimmich αλλά και …Flick!) Γερμανία επίσης…ξεχειλίζει από ταλέντο και ενέργεια αλλά η ανασταλτική λειτουργία και η απουσία αξιόπιστου ‘‘εννιαριού‘‘ μετά το 2014, στη… μετα-Klose δηλαδή εποχή είναι δύο ‘‘αγκάθια‘‘ που πονάνε τα ‘‘πάντσερ‘‘ στα μεγάλα τουρνουά.

germany mundial

Τέλος το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία διαθέτουν σίγουρα ρόστερ που μπορεί κανείς να αξιολογήσει ως ‘‘επιπέδου τελικού‘‘, οι Βέλγοι διαθέτουν περισσότερους “game changers” (De Bruyne, Hazard, Lukaku, Courtois) που όμως τα… έχουν τα χρονάκια τους και θέλουν ειδική αντιμετώπιση και διαχείριση από τον έμπειρο Roberto Martinez που επίσης στα τελευταία τουρνουά δεν έχει τις λεπτομέρειες με το μέρος του! Η Πορτογαλία με τον CR7 ηγέτη, δεν θα είναι έκπληξη να μπει τετράδα ή τελικό (Bernardo Silva, Cancelo, Bruno Fernandes κλπ) αρκεί ο Fernando Santos να ‘‘κουμαντάρει‘‘ τον Ronaldo όπως το θριαμβευτικό για τους Ίβηρες 2016, κυρίως όταν… δεν τον υπολογίζει για ενδεκάδα! Οι Ολλανδοί από την άλλη έχουν προβληματίσει κάποιες φορές με ήττες όπως το 0-2 στα νοκ άουτ με την Τσεχία στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό κι ο ‘‘μάγος‘‘ Van Gaal (την είχε οδηγήσει στην τρίτη θέση το 2014 με το πλήρως… αντι-Ολλανδικό 3-5-2!) πρέπει να ανακαλύψει νέα… μαγικά για την περίσταση.

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

brazil france england argentina

Για κατάκτηση θα πόνταρα το πολύ σε τρεις ομάδες:

ΑΓΓΛΙΑ (προ… τετραετίας προσωπική ‘‘έμπνευση‘‘ ότι θα πάρει μία από τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις!)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (άτυχη όταν έμεινε έξω από το Βέλγιο στον προημιτελικό του 2018) λόγω φιλοσοφίας Tite θα στηριχτεί στη συνταγή του ‘‘μηδέν πίσω‘‘ ειδικά στα νοκ άουτ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ   Ο Messi έχει αρκετούς δυνατούς …πυλώνες δίπλα του σε ένα απολύτως δεμένο και συμπαγές σύνολο.

Για πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης ποντάρουμε σε Lautaro Martinez που αν είναι καλά δύσκολο να μην έχει φανέλα βασικού (ο Messi θα έχει περισσότερες δημιουργικές αρμοδιότητες), Harry Kane (το είχε κάνει και το 2018 αλλά δεν μπορούσε να τον αγνοήσουμε), και για μεγαλύτερη απόδοση τον ‘‘μόνος εναντίον όλων‘‘ Robert Lewandowski.

Καλό τουρνουά να έχουμε!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ