2022 FIFA World Cup: Πρώιμοι-τελικοί!

Οκτώ ομάδες έχουν μείνει να διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα γήπεδα του Κατάρ σε μία από τις πιο θεαματικές τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τέσσερις προημιτελικοί που θα διεξαχθούν Παρασκευή (9/12) και Σάββατο (10/12) θα αναδείξουν τα ζευγάρια των ημιτελικών με τον Νίκο Στρατή να αναλύει στο Kingsport.gr τα δεδομένα…

Μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα και παραγωγική φάση των 16 (για την ακρίβεια 28 γκολ, η πιο παραγωγική φάση των 16 της ιστορίας από το 1986 που καθιερώθηκε) έρχεται η ώρα για τα ιστορικά ραντεβού των προημιτελικών. Ο χορός της οκτάδας ανοίγει το απόγευμα στο Education City Stadium με το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις αποδόσεις που έχουν δώσει εδώ και αρκετούς μήνες τα στοιχηματικά γραφεία να είναι η Βραζιλία του Tite. H “selecao” κοντράρεται με τη φιναλίστ του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου Κροατία (διαιτητής ο Άγγλος Michael Oliver) του κορυφαίου ίσως χαφ στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά… 37χρονου πλέον Luca Modric. Η παρέα του Neymar ήταν αναμενόμενο να εμφανιστεί και σε αυτό το μεγάλο τουρνουά με τη γνωστή επί των ημερών Tite αμυντική προσέγγιση με κύριο στόχο και προτεραιότητα την προστασία της άμυνας της. Μόλις ένα γκολ δέχτηκε στον όμιλο κι αυτό, όταν έχανε 1-0 από το Καμερούν την 3η αγωνιστική, όπου αγωνίστηκε με αναπληρωματικούς. Και στο νοκ άουτ των “16” κόντρα στη Νότια Κορέα καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο (4-0) για να δεχτεί στο β’ ένα αδιάφορο γκολ. Η ουσία είναι πως όταν θέλει, συνήθως κρατάει το μηδέν στην άμυνα της.

brazil

Οι δύο πιο επιδραστικοί παίκτες της αυτή την εποχή είναι ο Casemiro (τρομερό νικητήριο γκολ με Ελβετία!) που θωρακίζει και προστατεύει όσο κανένας άλλος στην ομάδα το αμυντικό μισό του γηπέδου και ο Vinicius JR που δημιουργεί τα πιο σημαντικά πράγματα στο επιθετικό μισό: Δύο ασίστ στη νίκη επί της Σερβίας, άνοιξε το σκορ με τη Ν. Κορέα και φιλοδοξεί να γίνει ο MVP της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε μια χρονιά που κατέκτησε το Champions League με τη Real με δικό του γκολ στον τελικό απέναντι στη  Liverpool. Σε αυτή τη διοργάνωση ο Tite που έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που χρησιμοποιεί και τους 26 παίκτες του ρόστερ σε τελική φάση μουντιάλ (!) ελπίζει να έχει βρει και τον ιδανικό φορ: Ο Richarlison μέσα στο 2022 έχει πετύχει δέκα γκολ σε εννέα ματς με την εθνική. Μέσα στο τρέχον έτος δέκα γκολ πέτυχε σε… 37 ματς με Everton και Tottenham!

Επιπλέον αξίζει να αναφέρουμε πως η “selecao” από το 1986 και μετά όλοι οι προημιτελικοί που έχει παίξει σε τελική φάση κρίνονται στο γκολ! Σε ότι αφορά σε διαδικασίες πέναλτι, οι Βραζιλιάνοι έχουν βρεθεί τέσσερις φορές σε τέτοια αλλά μόνο μία σε προημιτελικό: Τον αποκλεισμό από τη Γαλλία στη Γκουαδαλαχάρα το 1986. Τις άλλες τρεις κατάφεραν να βγουν νικητές αλλά σε άλλες φάσεις: 2014 με Χιλή στους 16, 1998 με Ολλανδία σε ημιτελικό και το 1994 στον τελικό της Πασαντίνα των ΗΠΑ κόντρα στην Ιταλία του ‘‘μοιραίου‘‘ Roberto Baggio!

 

‘‘Σκληροί‘‘ Βαλκάνιοι!

croatia

Μιλώντας όμως για “penalty shoot out”, οι Κροάτες δεν έχουν χάσει σε καμία από τις τρεις συγκυρίες που έχουν φτάσει στα πέναλτι σε τελική φάση! H τρίτη, μόλις πριν λίγες ημέρες στο “Al Janoub Stadium” κόντρα στην Ιαπωνία, όταν ο Dominik Livakovic μιμήθηκε τους Ricardo (2006 Πορτογαλία – Αγγλία) και Danijel Subasic (2018 Κροατία – Δανία) καταφέρνοντας τον αριθμό ρεκόρ των τριών αποκρούσεων σε μία διαδικασία πέναλτι! Οι άλλες δύο στο προηγούμενο μουντιάλ κόντρα σε Δανία και Ρωσία. Μόνο Αργεντινή και Γερμανία έχουν περισσότερες προκρίσεις (4) σε διαδικασίες πέναλτι και μόνο η Βραζιλία έχει όσες και οι Κροάτες (3). Το ακόμα πιο χαρακτηριστικό όμως που έχει να κάνει με την διαδρομή των Κροατών στα νοκ άουτ είναι ότι αν και σχεδόν μόνιμα μένουν πίσω στο σκορ, πάντα αντιδρούν! Δέχτηκαν πρώτοι γκολ σε όλα τα νοκ άουτ του 2018 (Δανία στους 16, Ρωσία στους προημιτελικούς, Αγγλία στον ημιτελικό και φυσικά στο πρόσφατο με την Ιαπωνία) και σε όλα ισοφάρισαν!

Το ίδιο έκανε η “Hrvatska” και στον τελικό της Μόσχας κόντρα στους Γάλλους στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο όταν ισοφάρισε με τον… συνήθη ύποπτo στα σημαντικά ματς Ivan Perisic! Ο άσος της Tottenham πέρα από την τεράστια προσφορά του Modric στο θέμα της έξυπνης διαχείρισης του παιχνιδιού και της ποιοτικής κατοχής της μπάλας στα χαφ, είναι κι αυτός που συνήθως ‘‘μιλάει‘‘ τη κρίσιμη στιγμή κι όταν η ψυχολογική πίεση αρχίζει να λυγίζει τους υπόλοιπους. Γκολ ισοφάρισης με τους Ιάπωνες, γκολ ισοφάρισης και στον ημιτελικό με την Αγγλία πριν τέσσερα χρόνια, αλλά και στον τελικό με τους Γάλλους προτού χαθεί ο έλεγχος στο δεύτερο ημίχρονο. Με λίγα λόγια, στα σημαντικά ματς αν σταματήσεις τον Perisic, μπορείς να σταματήσεις όλη την Κροατία! Πολύ περισσότερο μετά την αποχώρηση του Mario Mandzukic από την εθνική που ακόμα δεν έχει βρει τον ισάξιο ή έστω τον επάξιο αντικαταστάτη του στη θέση 9…

 

Να επιστρέψουν στο “Lusail”!

netherlands

Στον άλλο προημιτελικό της Παρασκευής, Ολλανδία και Αργεντινή (διευθύνει ο Ισπανός Antonio Matheu Lahoz) κοντράρονται στο “Lusail Iconic Stadium” στο οποίο εννέα μέρες αργότερα θα φιλοξενηθεί ο μεγάλος τελικός και οι δύο ομάδες θα ήθελαν να είναι εκεί! Η Ολλανδία του Luis Van Gaal (αυτός την είχε οδηγήσει στην τρίτη θέση του παγκοσμίου κυπέλλου 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας) είναι αήττητη στα 20 τελευταία παιχνίδια της σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου απέναντι σε ομάδες από τη Νότιο Αμερική με την τελευταία ήττα να δρομολογείται το μακρινό 1994 (3-2 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία) και πάλι σε προημιτελικό. Στο ίδιο σταυροδρόμι είχε επικρατήσει των Αργεντινών στη Μασσαλία με ήρωα τον Dennis Bergkamp to 1998 αλλά από την “albiceleste” έχασε στον τελικό του 1978 στο “Estadio Monumental”.

Οι “Oranje” με αντι… ολλανδική προσέγγιση (3-5-2 αντί του… αυστηρά εθνικού 4-3-3 που παραδοσιακά έπαιζε η Ολλανδία) δίνουν έμφαση στη σιγουριά και στην άμυνα παρά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία. Με τις ΗΠΑ έκαναν ένα σχεδόν άψογο τακτικά παιχνίδι αφήνοντας τη μπάλα και την πρωτοβουλία στους Αμερικανούς (κατοχή 58-42% υπέρ των HΠΑ) και ‘‘χτυπώντας‘‘ στην κόντρα επίθεση με κορυφαίο τον Denzel Dumfries που έδωσε δύο ασίστ και πέτυχε και το γκολ που κλείδωσε την πρόκριση στους οκτώ για να γίνει ο τρίτος μόλις παίκτης της Ολλανδίας που εμπλέκεται σε τρία γκολ σε ένα παιχνίδι μουντιάλ, μετά τους Cruyff (1974) & Rensenbrink (1978). Με “on target” τελικές 8-6 για τις ΗΠΑ, μια χαρά τα κατάφεραν οι παίκτες του Van Gaal που στους ομίλους ήταν ακόμα πιο κυνικοί (2-0 τη Σενεγάλη με 3 υπέρ και 4 κατά “on target”, 1-1 με Εκουαδόρ με on target 1-4 και νίκη 2-0 κόντρα στο Κατάρ με 4-3 on target).

argentina

Στον αντίποδα η Αργεντινή είναι μία κλασική ομάδα κατοχής σε αυτό το μουντιάλ με τον Messi να είναι ο παίκτης που ‘‘κουβαλάει‘‘ τη μπάλα περισσότερο από οποιονδήποτε (πλην των στόπερ) άλλον βρίσκεται αυτή την εποχή στα γήπεδα του Κατάρ: 1.187 μέτρα με τη μπάλα ο ”pulga” έναντι 917 του Modric και τα  898 του Frenkie De Jong. Με μία τριάδα Enzo Fernandes, Alexis Mac Allister, Rodrigo de Paul να εγγυάται για την κατοχή μπάλας, αλλά το ερώτημα για τους Αργεντινούς είναι ποιοι άλλοι πρωταγωνιστές πλην Messi θα βγουν μπροστά, όταν τους χρειαστεί η ομάδα του Lionel Scaloni (Paulo Dybala κλήθηκε στην αποστολή, αλλά ακόμα δεν έχει επιστρατευτεί, ενώ ο Di Maria δεν είναι την ιδανική κατάσταση λόγω τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί) πόσο καλά θα μπορέσουν  να αμυνθούν στις κόντρα επιθέσεις των “Oranje”, όταν οι τελευταίοι αρχίσουν τον… κλεφτοπόλεμο! Σε διαδικασίες πέναλτι οι Ολλανδοί έχουν μία νίκη (2014 Κόστα Ρίκα προημιτελικός) και δύο ήττες (2014 Αργεντινή ημιτελικό, 1998 Βραζιλία ημιτελικός)

 

Eυρωπαϊκή ‘‘τιτανομαχία‘‘ και… Δαβίδ vs Γολιάθ!

england saka france mbappe mundial qatar 2022

Από τους προημιτελικούς του Σαββάτου (κάθε “matchday” προημιτελικών θα βγάζει και ζευγάρι ημιτελικου) φυσικά και ξεχωρίζει το βραδινό σούπερ ντέρμπι Αγγλίας – Γαλλίας με τον άσο της BVB Jude Bellingham να είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης των ‘‘τριών λιονταριών‘‘ και φυσικά από την άλλη τον κορυφαίο παίκτη του πλανήτη τα τελευταία χρόνια Kylian Mbappe να είναι σε… οργιάζουσα κατάσταση: πέντε γκολ στο τρέχον μουντιάλ και εννέα συνολικά στα δύο παγκόσμια κύπελλα που έχει πάρει μέρος. Ο 24χρονος σταρ της PSG έχει σημειώσει 250 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στα 360 ως τώρα συνολικά ματς της καριέρας του τη στιγμή που ο Messi χρειάστηκε 379 παιχνίδια και ο (σκόρερ σε πέντε διαφορετικές τελικές φάσεις μουντιάλ και άλλες τόσες Euro!) Cristiano Ronaldo 510 για να φτάσουν στον ίδιο αριθμό γκολ στη καριέρα τους! Η μάχη των “ball recoveries” (ανακτήσεις μπάλας) και του transition (μετάβαση) θα είναι καθοριστική, όπως και το πλάνο εξουδετέρωσης του Mbappe που θα καταστρώσουν οι Άγγλοι προκειμένου να μπορέσουν να ‘‘πληγώσουν‘‘ τους πρωταθλητές κόσμου…

portugal

Όσο για την Πορτογαλία που… έβγαλε μάτια απέναντι στην Ελβετία την Τρίτη, απολύτως δίκαια θεωρείται φαβορί για πρόκριση στα ημιτελικά κόντρα στο Μαρόκο που άφησε έξω τους Ισπανούς με την πλέον ανούσια κατοχή που έχει καταγραφτεί ποτέ σε νοκ άουτ παγκοσμίου κυπέλλου (77% με το Μαρόκο αλλά και 79% το 2018 κόντρα στη Ρωσία όπου και πάλι αποκλείστηκε στα πέναλτι!). Το συγκρότημα του Walid Regragui (πρώτος Αφρικανός κόουτς που φτάνει στους οκτώ) γίνεται η τέταρτη εθνική ομάδα από τη ‘‘μαύρη ήπειρο‘‘ που φτάνει σε προημιτελικό, μετά το Καμερούν το 1990, τη Σενεγάλη το 2002 και τη Γκάνα το 2010. Το έργο της τώρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο απέναντι τους Ίβηρες παρά το Ronaldo που… γκρινιάζει στον πάγκο, πλέον γιατί δεν αγωνίζεται όσο θα ήθελε και τον 21 ετών χαρισματικό σκόρερ της Benfica, Goncalo Ramos να σημειώνει χατ τρικ στο ντεμπούτο του σε μουντιάλ (ο πρώτος που κάνει κάτι τέτοιο μετά τον Klose που το είχε καταφέρει το 2002). Και ο Bruno Fernandes είναι κομβικός για αυτή τη Πορτογαλία κυρίως με τη δημιουργία του αλλά και το σκοράρισμα του. Συμμετέχει σε αυτό το μουντιάλ σε πέντε γκολ των Πορτογάλων (δύο γκολ και τρεις ασίστ) και απειλεί… θρύλους της ομάδα του 1966 που είχε βγει τρίτη στον κόσμο (συμμετοχή σε 10 γκολ από Eusebio και έξι από Jose Torres). O έμπειρος Fernando Santos κάνει ότι μπορεί προκειμένου η ιστορία με τον Cristiano Ronaldo να μην περάσει στα αποδυτήρια και να μην επηρεάσει το κλίμα μιας ομάδας που έδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει, όσο… δεν πάει στο τουρνουά. Το κατά πόσο θα το καταφέρει, θα το ξέρουμε… πολύ σύντομα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ