Δήμητρα Καραπέτσα στο Kingsport.gr: «Όνειρο μου κάποια στιγμή να ακούνε Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο και να τρέμουν»

Αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό στέλεχος της καταπληκτικής φουρνιάς της Εθνικής ομάδας Νεανίδων με την ίδια να φοράει το περιβραχιόνιο της αρχηγού και να καθοδηγεί άψογα την ομάδα οδηγώντας την από διάκριση σε διάκριση.

Η Δήμητρα Καραπέτσα μίλησε στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για τα όνειρα της, τον ΠΑΟΚ, το φετινό πρωτάθλημα, την Εθνική ομάδα αλλά και για το επίπεδο του Ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου. Τέλος η νεαρή μπακ του ΠΑΟΚ αποκαλύπτει ένα από τα πολλά της ποδοσφαιρικά όνειρα αλλά σχολιάζει και την απουσία των Αμαζόνων Δράμας από το φετινό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο; Και όχι με κάποιο άλλο άθλημα;

Στην αρχή, στην παιδική μου ηλικία, ασχολούμουν με το καράτε και παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή έπρεπε να αποφασίσω τι από τα δύο θα ακολουθήσω και επέλεξα με «κλειστά τα μάτια» το ποδόσφαιρο.

Είχες έναν τραυματισμό πέρυσι που σε κράτησε εκτός γηπέδων για κάποιο διάστημα; Τώρα πώς αισθάνεσαι; Σε «δυνάμωσε» αυτό;

Σίγουρα. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.

Σε ποια θέση προτιμάς να αγωνίζεσαι; Σε έχουμε δει τόσο στην άμυνα, όσο και στο κέντρο

Η θέση που μου αρέσει είναι δεξί μπακ.

Πλέον αγωνίζεσαι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ποιες διαφορές υπάρχουν συγκριτικά με τις Αμαζόνες Δράμας; Αγωνιστικά και σαν νοοτροπία

Είναι μεγάλη εμπειρία, μεγάλη τιμή και είναι άλλο επίπεδο. Και στη Δράμα αντιμετωπίζαμε τις ίδιες καταστάσεις, ωστόσο είναι πρωταθλητισμός, άλλοι στόχοι, είναι διαφορετικά.

Πόσο δύσκολος είναι ο πρωταθλητισμός;

Είναι δύσκολος, δεν σου δίνει περιθώριο, ωστόσο αν το αγαπάς και το θέλεις, δεν σε δυσκολεύει. Άμα το έχεις μεράκι δηλαδή. Άμα το κάνεις από ανάγκη, δεν θα τα καταφέρεις.

Θα ξαναπάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα φέτος; Λόγω Άρη ο οποίος έχει δυναμώσει φέτος.

Θεωρώ ότι το παιχνίδι με τον Άρη, για εμάς δεν σημαίνει ούτε ότι πήραμε το πρωτάθλημα, ούτε ότι το έχουμε χάσει. Το πρωτάθλημα θα τελειώσει την τελευταία αγωνιστική, έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε το απόλυτο και θεωρώ ότι με τη δουλειά που κάνουμε, αν ακούμε τις οδηγίες του προπονητή μας θα το καταφέρουμε.

Πώς κρίνεις το επίπεδο του ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου;

Σε σχέση με άλλες χώρες είναι χαμηλό. Ωστόσο είναι όνειρο για εμένα κάποια στιγμή να ακούνε Ελλάδα και να τρέμουν. Όπως ακούμε εμείς Γερμανία ας πούμε.

Πού πιστεύεις ότι οφείλετε το γεγονός ότι το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι χαμηλό;

Θεωρώ στο ότι οφείλεται στο ότι δεν το γνωρίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο και αυτοί που ασχολούνται δεν έχουν βοήθεια για να ανταπεξέλθουν. Γιατί ό,τι και να είναι, είναι αθλητισμός και θέλει χρήματα. Δεν γίνεται να μην βοηθάνε. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι άδικο. Γιατί όποιος ασχολείται καταλαβαίνει την αξία του.

Αυτό μπορεί να αλλάξει;

Μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα. Να αποδεχθεί τη γυναίκα ως μια αθλήτρια και μετά ως μια ποδοσφαιρίστρια.

Άρα εκεί είναι το πρόβλημα και όχι μόνο στην οικονομική δυσπραγία; Δηλαδή αν υπήρχαν τα χρήματα θα ήταν πιο εύκολο;

Θεωρώ ότι πιο πολύ είναι εκεί, χρήματα βρίσκονται. Πρώτα πρέπει να υπάρχει θέληση και μετά θα βρεθεί και η οικονομική κίνηση.

Η ανταπόκριση του κόσμου; (ο ΠΑΟΚ έπαιξε ματς τίτλου στην Τούμπα χωρίς εισιτήριο και δεν είχε καθόλου κόσμο)

Ναι, είναι αυτό, ότι ο κόσμος δεν ακολουθεί. Ακούει γυναικείο ποδόσφαιρο και γελάει. Δεν το παίρνει στα σοβαρά.

Τι σου λένε οι φίλοι σου όταν τους λες ότι παίζεις ποδόσφαιρο; Ξέρουν ότι υπάρχει ποδόσφαιρο και Εθνική ομάδα γυναικών;

Ξέρουν, όμως δεν ξέρουν πώς είναι. Πώς είναι οι κατηγορίες, πώς είναι οι εθνικές… Δεν τα γνωρίζουν αυτά, ωστόσο οι φίλοι μου πάντα με στήριζαν και με οδηγούσαν στο να το κάνω αυτό. Μερικές φορές νευρίαζαν όταν τους έλεγα «όχι» σε εξόδους λόγω προπονήσεων, αλλά το καταλαβαίνουν.

Θα σε ενδιέφερε να αγωνιστείς στο εξωτερικό;

Φυσικά και θα ήθελα να παίξω στο εξωτερικό. Πρώτος μου στόχος είναι να παίξω στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνω στην Ελλάδα για να ανέβει και το επίπεδο. Αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχουν βελτιώσεις.

Σε ποια χώρα;

Ιταλία θα ήθελα.

Πώς νιώθεις όταν φοράς το εθνόσημο;

Είναι ένα συναίσθημα, το οποίο όποιος φορά το εθνόσημο μπορεί να το νιώσει και όχι όποιος το ακούει. Σου προκαλεί ανατριχίλα μόνο που φοράς το εθνόσημο και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο συναίσθημα της ζωής μου.

Πότε κλήθηκες για πρώτη φορά στην Εθνική Κορασίδων;

Ήταν πριν φύγει ο κόουτς Κουτσάκης, σε προεπιλογές. Δηλαδή έχει 5 χρόνια.

Πώς ένιωσες τότε;

Τότε με είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Πουλικίδης από την Πανσερραϊκή και μου είπε «Δήμητρα, τον Ιανουάριο πας στην Εθνική». Εντάξει, χάρηκα πάρα πολύ.

Σε ποιον το είπες πρώτα;

Στον παππού μου.

Χάρηκε;

Ε ναι, ο παππούς μου ήταν ποδοσφαιριστής στη Γερμανία. Στη Στουτγάρδη έπαιζε, αλλά μετά το άφησε.

Πριν 2 χρόνια, με την Εθνική Κορασίδων, είχατε προκριθεί στην Elite Round του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με εσένα αρχηγό, μια πρόκριση που είχε φέρει το βραβείο του ΠΣΑΠ. Η Εθνική Νεανίδων τώρα, μπορεί να πετύχει κάποια μεγάλη διάκριση; (σ.σ. θα αγωνιστεί στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία).

Σίγουρα είναι ένας δύσκολος όμιλος, είναι υπερδύναμη η Γερμανία. Ωστόσο θεωρώ ότι με την κατάλληλη προετοιμασία, θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που θα μας πει ο προπονητής. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλές μέρες να προετοιμαστούμε. Αυτό δεν ξέρω προφανώς πού οφείλεται. Ωστόσο θεωρώ ότι αδικούμαστε, θα έπρεπε να έχουμε περισσότερη προετοιμασία. Δεν γίνεται με 3 μέρες προετοιμασία να πάμε να παίξουμε με τη Γερμανία. Και με την κάθε Γερμανία.

Και είναι και το θέμα πως οι αγωνιστικές του πρωταθλήματος δεν είναι κάθε μέρα, αλλά κάθε 15 μέρες. Θα μπορούσε να βρεθεί επιπλέον χρόνος, αλλά και τα μεσοδιαστήματα είναι μεγάλα.

Είναι και οικονομικοί οι λόγοι. Αλλά είναι δύσκολο γιατί βρισκόμαστε με τα κορίτσια 3 φορές το χρόνο. Και μέσα σε 3 μέρες πρέπει εμείς να γίνουμε ομάδα, να δεθούμε. Δεν ξέρω για τις άλλες ηλικίες, εμείς πάντως (σ.σ. η τωρινή ηλικία των νεανίδων), έχουμε δεθεί πάρα πολύ, γιατί είμαστε μαζί 4 χρόνια, αυτή είναι η τέταρτη χρονιά. Και δεν ισχύει αυτό, είναι καθαρά το τι θέλουμε.

Σαν επίπεδο, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες κορασίδων και νεανίδων;

Είναι η ηλικία, είναι αυτά τα δύο χρόνια παραπάνω δουλειάς. Ωστόσο δεν είναι τεράστια διαφορά, όπως η γυναικών για να πούμε κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μέλλον στο ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο;

Θα υπάρξει μέλλον, όπως είπαμε και πριν, αν ενδιαφερθούν και το αποδεχθούν. Αλλιώς δεν θα υπάρξει μέλλον, θα μείνουμε όπως είμαστε.

Μπορεί κάποια στιγμή να γίνει το «μπαμ» και να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση; Στο Μουντιάλ πχ;

Ελπίζω.

Η Εθνική γυναικών είναι στα σχέδιά σου; Θα ήθελες να είσαι;

Εννοείται.

Ποιον παίκτη ή παίκτρια έχεις πρότυπο;

Μου αρέσει ο Σέρχιο Ράμος, ωστόσο με «χαλάει» ο χαρακτήρας του πολλές φορές. Αλλά σαν μπακ, μου αρέσει ο Μαρσέλο.

Πιστεύεις ότι ο παίκτης πρέπει να είναι και πρότυπο εκτός γηπέδου;

Εννοείται, ναι.

Από γυναίκες;

Από γυναίκες μου αρέσουν η Μόργκαν, η Μάρτα, που είναι πολύ καλές παίκτριες. Ωστόσο δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια άλλη τόσο πολύ. Στην Αμερική, αν παρακολουθήσουμε αγώνες, είναι όλες σαν τα αγόρια, το γήπεδο είναι γεμάτο. Και πάμε εμείς και έχει 20 άτομα και αυτοί είναι οι γονείς.

Θα γυρίσουμε πάλι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το σχόλιό σου για τις Αμαζόνες Δράμας, που δεν κατάφεραν να κατέβουν φέτος.

Στη Δράμα μεγάλωσα. Τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανα στις Σέρρες ένα χρόνο. Μετά ήμουν 4 χρόνια στη Δράμα, μια ομάδα που ήμασταν οικογένεια. Ακόμα είμαστε οικογένεια, μιλάμε όλοι μαζί, δεν έχουμε χάσει επαφές. Το διοικητικό επιτελείο και το προπονητικό επιτελείο είναι άψογοι. Ωστόσο είναι κρίμα γιατί δεν υπήρχε βοήθεια. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να κρατήσει μια ολόκληρη ομάδα στην κατηγορία. Και είναι κρίμα και για τη Δράμα, διότι υπάρχουν τόσοι μεγάλοι επιχειρηματίες και δεν βοηθάνε. Γιατί αυτό που λέγαμε, δεν το αποδέχονται. Δηλαδή δεν ξέρανε ότι υπάρχει γυναικεία ομάδα, ότι πήρε το πρωτάθλημα (σ.σ. το 2014), δεν το ήξεραν αυτό.

Εκτός από το ποδόσφαιρο ασχολείσαι με κάτι άλλο;

Έδωσα Πανελλήνιες πέρυσι, πέρασα στο τμήμα Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, ωστόσο δεν πήγα γιατί μου απέκλειε το ποδόσφαιρο, κατευθείαν. Πέρασα με τα μόρια που είχα από 2η θέση από τις Αμαζόνες, στο Οικονομικό στα Γιάννενα. Αλλά δεν με απασχολεί, θέλω να ασχοληθώ με την ειδική αγωγή πιο πολύ. Ωστόσο είπα να κάνω μια χρονιά off, και από του χρόνου να πάω σε μια ιδιωτική σχολή.

Με το ποδόσφαιρο θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Σίγουρα, με προπονητική. Ναι, το έχω στο μυαλό μου, μου αρέσει. Γενικά δεν θα ήθελα να κάνω με μεγάλη (ηλικιακά) ομάδα, θα ήθελα να κάνω με παιδάκια. Μου αρέσουν τα παιδιά, γι’ αυτό θέλω να ακολουθήσω ειδική αγωγή και γενικά μου αρέσει το ποδόσφαιρο σε παιδάκια, μέχρι μια ηλικία. Ωστόσο, αν δω μετά ότι μπορώ να αντεπεξέλθω, φυσικά θα το συνεχίσω.

Μία ευχή για τη νέα χρονιά;

Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία πάνω απ’ όλα. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι όλοι μας και αγάπη, όχι μίσος.

Σε ευχαριστούμε πολύ

Εγώ σας ευχαριστώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ