Υπό σύσταση βρίσκεται ο νέος συνεταιρισμός των ευρωπαϊκών ομάδων.
Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της αγγλικής “Times”, αποκαλύπτει λεπτομέρειες της επερχόμενης European Super League.
Αυτή, θα αποτελείται από 20 ομάδες. Από αυτές θα είναι 15 μόνιμα μέλη, ως “βάση” και οι υπόλοιπες 5 θα καθορίζονται κάθε σεζόν μέσω προκριματικών αγώνων.
Συγκεκριμένα, θα είναι έξι ομάδες από την Αγγλία, οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ, 3 από την Ισπανία, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, τρεις από την Ιταλία που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, δύο από τη Γερμανία, με τη Μπάγερν Μονάχου να είναι μία εξ αυτών και μία από τη Γαλλία, πιθανότατα την Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο λόγος που οι ομάδες βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία αυτής της λίγκας είναι τα οικονομικά της και τα ποσά που θα κερδίσουν. Μόνο η συμμετοχή θα τους αποφέρει 350 εκατομμύρια ευρώ. Και κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα έσοδα θα κυμαίνονται από 150 μέχρι 240 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, το 32,5% θα μοιραστεί στις 15 ομάδες που είναι τα ιδρυτικά μέλη, ενώ ένα άλλο 32,5% θα μοιραστεί και στις 20 (15+5) ομάδες. Επιπλέον, από το υπόλοιπο 35% των εσόδων, δε, το 20% θα αποτελεί επιβράβευση για κάθε ομάδα, ανάλογα με τα «κατορθώματα» της στη διοργάνωση μέσα στη σεζόν, ενώ το 15% θα μοιραστεί με το λεγόμενο “commercial share based on club awareness”, δηλαδή με βάση τη δημοφιλία και το εμπορικό βεληνεκές της εκάστοτε ομάδας.
Στα αγωνιστικά, οι 20 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των δέκα και θα δίνουν από 18 έως 23 παιχνίδια ανά σεζόν.
Και μπορεί οι ομάδες να είναι “ζεστές” σε κάτι τέτοιο, δεν συμβαίνει όμως με τη FIFA και τις συνομοσπονδίες (UEFA, CAF, OFC, AFC, CONMEBOL και Concacaf), οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση που ξεκαθαρίζουν πως δεν θα αναγνωρίσουν καμία τέτοιου είδους διοργάνωση.
Η ανακοίνωση αναφέρει: “Μία τέτοια διοργάνωση δε θα αναγνωριστεί είτε από τη FIFA, είτε από καμία άλλη συνομοσπονδία. Όποια ομάδα ή όποιος παίκτης συμμετάσχει σε αγώνα τέτοιου θεσμού θα χάνει τη δυνατότητα να παίξει σε διοργάνωση της FIFA ή κάποιας άλλης συνομοσπονδίας.
Όλες οι διοργανώσεις θα πρέπει να οργανώνονται ή να αναγνωρίζονται από την αρμόδια ομοσπονδία σε εγχώριο επίπεδο, από την αντίστοιχη συνομοσπονδία σε ηπειρωτικό επίπεδο και από τη FIFA σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνομοσπονδίες αναγνωρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην τωρινή του μορφή και η FIFA αναγνωρίζει τις διασυλλογικές διοργανώσεις των συνομοσπονδιών ως τις μοναδικές αυτού του είδους.
Οι αρχές της αθλητικής άμιλλας, τη αλληλεγγύης, των προβιβασμών και των υποβιβασμών είναι η βάση της ποδοσφαιρικής πυραμίδας που εξασφαλίζει την παγκόσμια επιτυχία του αθλήματος. Η συμμετοχή σε παγκόσμιες και ηπειρωτικές διοργανώσεις πρέπει να κερδίζονται στο γήπεδο”.