Λίνα Νόρμαν στο Kingsport.gr: «Tο ελληνικό γυναικείο ράγκμπι μπορεί να βρεθεί στους Oλυμπιακούς Aγώνες»
Άφησε τη πατρίδα της τη Σουηδία για χάρη του ράγκμπι και του Παναθηναϊκού. Η ίδια υπηρετεί την πράσινη ιδέα προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του αθλήματος, ενώ παράλληλα εκφράζει την πιστή της, ότι άμα δουλέψουν όλοι, μπορεί το ελληνικό γυναικείο ράγκμπι να βρεθεί ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας ράγκμπι του Παναθηναϊκού, Λίνα Νόρμαν μίλησε στο Kingsport.gr και στους Γιώργο Μίχα και Θάνο Φωτόπουλο για το αγαπημένο της άθλημα, για το λόγο που επέλεξε τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τις δυνατότητες του αθλήματος στη χώρα μας. Τέλος, απαντάει στην ερώτηση, γιατί να ασχοληθεί μια κοπέλα με το άθλημα, ενώ δίνει και την ευχή της για το μέλλον του ράγκμπι στη χώρα μας.
Αναλυτικά η συνέντευξή της στο Kingsport.gr:
Πως βρέθηκες στην γυναικεία ομάδα ράγκμπι του Παναθηναϊκού;
«Είμαι στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και το ίδιο ισχύει και για το γυναικείο τμήμα ράγκμπι του Παναθηναϊκού. Τότε δεν υπήρχαν αρκετές γυναικείες ομάδες ράγκμπι, όπως υπάρχουν τώρα. Ήμουν αθλήτρια του ράγκμπι για πολλά χρόνια και ήθελα να βρω μια ομάδα. Έψαξα στο ίντερνετ και στο facebook και η μόνη ομάδα που είχε γυναικείο τμήμα ράγκμπι, ήταν ο Παναθηναϊκός, έτσι ενσωματώθηκα στο τμήμα. Ήξερα ότι ήταν μεγάλο σωματείο στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν ήξερα ότι είχε γυναικείο τμήμα ράγκμπι».
Ήσουν επαγγελματίας αθλήτρια ράγκμπι;
«Όχι, αλλά υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες αθλήτριες ράγκμπι στον κόσμο. Μόλις τα τελευταία δύο – τρία χρόνια αθλήτριες του ράγκμπι έγιναν επαγγελματίες. Έχω ξεκινήσει να αγωνίζομαι από το 2004, όπου το δοκίμασα, μου άρεσε και το συνεχίζω ακόμη μέχρι σήμερα. Η καλύτερη μου στιγμή στο άθλημα ήταν, όταν είχα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, ενώ έχω πάρει μερικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, αλλά η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το μεγαλύτερο μου επίτευγμα στα χρόνια ασχολίας μου με το ράγκμπι».
Τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεσαι στην ομάδα έχεις δει βήματα προόδου στο άθλημα στη χώρα μας;
«Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Αν δουλέψουμε καλά και αν υπάρχει βοήθεια από τους δήμους και το υπουργείο Αθλητισμού, είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε περίπου 15 χρόνια, καθώς το ράγκμπι είναι ολυμπιακό άθλημα. Αλλά φυσικά πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά για να συμβεί αυτό. Το άθλημα από μόνο του είναι αρκετά διασκεδαστικό και μπορεί να βοηθήσει, όποιον ασχοληθεί με αυτό τόσο φυσικά, όσο και νοητικά. Χρειαζόμαστε περισσότερους αθλητές και αθλήτριες, αλλά και γεμάτες ακαδημίες, για να γίνει το ράγκμπι ακόμη πιο διαδεδομένο άθλημα στην Ελλάδα».
Πόσες αθλήτριες απαρτίζουν την γυναικεία ομάδα;
«Έχουμε 15 αθλήτριες και θα ήθελα να έχουμε περισσότερες, έτσι ώστε να κάνουμε καλύτερες προπονήσεις. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 24 αθλήτριες στην ομάδα. Έχουμε ακόμη τρεις νέες αθλήτριες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες. Αν υπάρχει κάποια που θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και νέο και παράλληλα να κάνει καλή σωματική άσκηση, μπορεί να έρθει. Το ράγκμπι είναι για οποιονδήποτε. Ότι σωματότυπο και ηλικία έχεις, μπορείς να παίξεις ράγκμπι. Μπορεί να είσαι ψηλός ή κοντός, με γυμνασμένο σώμα ή όχι, δεν έχει σημασία. Υπάρχει ρόλος παιχνιδιού για κάθε σωματότυπο στο ράγκμπι».
Γιατί να ασχοληθεί μια κοπέλα με το ράγκμπι;
«Πρώτα απ’ όλα το ράγκμπι δεν είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα. Αν έχει ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα στο παρελθόν, μπορεί να δοκιμάσει το ράγκμπι ανεξαρτήτως ηλικίας και μπορεί να αγωνιστεί και ίσως αποδειχθεί πολύ καλή αθλήτρια. Το παιχνίδι από μόνο του είναι αρκετά διασκεδαστικό. Υπάρχει η σωματική επαφή και είναι σκληρό άθλημα, αλλά στους κανόνες του αναφέρει πως σκοπός του είναι απλά να σταματάς τον αντίπαλο που κρατά τη μπάλα, οπότε δεν υπάρχουν αρκετά τάκλιν σε ένα παιχνίδι. Όσον αφορά το κλίμα της ομάδας, κάνουμε και άλλα πράγματα εκτός από προπονήσεις, για να δέσουμε πιο πολύ σαν ομάδα. Κάνουμε εξωγηπεδικες δραστικότητες και έχουμε αρκετά ενωτικό κλίμα μεταξύ μας. Πάντα βοηθάμε όποιον χρειάζεται και έχουμε ομαδικό πνεύμα στη ομάδα, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Πολλοί θεωρούν πως το ράγκμπι είναι ένα αρκετά βίαιο άθλημα. Υπάρχουν αρκετοί που έρχονται για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στο ράγκμπι και φοβούνται ότι θα χτυπήσουν, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Στο πρώτο τάκλιν που κάνουν ή δέχονται όμως, βλέπουν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας τραυματισμού και μπορώ να πω ότι ενθουσιάζονται. Μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει να δοκιμάσει το άθλημα, θα του δώσουμε τη μπάλα στο χέρι και θα του μάθουμε τα πάντα.
Πήρατε το πρώτο το σας κύπελλο στο τουρνουά που διοργάνωσαν οι Attica Springboks, είναι αυτή η αρχή για τα επόμενα;
«Το ελπίζω! Είχαμε αρκετές νέες αθλήτριες και μας πήρε καιρό να μάθουν να αγωνίζονται, αλλά και να εξομοιωθούν με το άθλημα. Όποιος ασχοληθεί με το ράγκμπι, πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν και να χτίσει πάνω σε αυτό τις βάσεις. Αυτό κάναμε για αρκετό καιρό και όταν ήρθε η στιγμή απέδειξαν όσα έμαθαν στο γήπεδο, όπου έπαιξαν πολύ καλά και άξιζαν τη κατάκτηση του κυπέλλου, όπου το πήραν αήττητες».
Ποια είναι η ευχή σου για την εξέλιξη του ράγκμπι στην Ελλάδα;
«Εύχομαι να είχαμε τη δική μας ομοσπονδία και να έχουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε για τα γήπεδα από τους δήμους αλλά και το υπουργείο Αθλητισμού, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε και να κάνουμε περισσότερο γνωστό το άθλημα στη χώρα. Είναι λίγο δύσκολα τώρα, αλλά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Ελπίζω με τη βοήθεια σημαντικών ανθρώπων να γίνει πιο διαδεδομένο το ράγκμπι, γιατί είναι ένα πολύ καλό άθλημα που μπορεί να βοηθήσει αρκετά, όποιον επιλέξει να ασχοληθεί με αυτό».