Η 1η αγωνιστική του UEFA Champions League της τρέχουσας σεζόν ολοκληρώθηκε και ο Νίκος Στρατής καταθέτει στο Kingsport.gr τις πρώτες σκέψεις και συμπεράσματα για τις διεκδικήτριες του τροπαίου, καθώς και τη… μελαγχολία που του προκαλεί το άκουσμα της συμμετοχής της Sheriff Tiraspol στους φετινούς ομίλους
Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη την τελευταία δεκαπενταετία Lionel Messi και Cristiano Ronaldo κόντρα στις προσδοκίες και τα προγνωστικά, τελικά άλλαξαν φανέλα το καλοκαίρι και απογείωσαν το ενδιαφέρον του φετινού Champions League. Και οι δύο φρόντισαν να μετακινηθούν σε ομάδες που έχουν την τάση να κάνουν υπερβάσεις στα μπάτζετ τους και στις οποίες θα έχουν θεωρητικά περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν ενδεχομένως το τελευταίο Champions League της καριέρας τους η οποία οδεύει προς τη δύση της. Το επόμενο καλοκαίρι ίσως δούμε κάτι ανάλογο από τα δύο μεγάλα αστέρια της νέας εποχής: Mbappe – Haaland. Ας περιμένουμε…
Πάμε πάλι στους Messi – Cristiano. Η… κατιούσα δεν ήρθε ξαφνικά φέτος για τους δύο σουπερ σταρ αλλά τουλάχιστον εδώ και μία τριετία. Το 2018, χρονιά που ο Cristiano κατέκτησε το τελευταίο από τα πέντε τρόπαια Champions League του και εν συνεχεία άφηνε τη Real για να μετακινηθεί στη Juventus, οι δύο αστέρες εγκατέλειψαν την ίδια μέρα (!) το μουντιάλ της Ρωσίας (αποκλεισμός στη φάση των 16 με διαφορά λίγων μόλις ωρών, Γαλλία – Αργεντινή 4-3, Ουρουγουάη – Πορτογαλία 2-1) βλέποντας τα υπόλοιπα νοκ άουτ από την …τηλεόραση. Ένα χρόνο μετά (2019) κανείς από τους δύο δεν έφτανε στον τελικό του Champions League, κάτι που είχε να συμβεί από το 2013! Πέρσι ο Cristiano …αποχαιρέτησε στους 16 ενώ ο Messi γνώριζε την ταπείνωση από τη Bayern (2-8!) ενώ φέτος δεν έπαιξαν ούτε ημιτελικά! Και φέτος με τις νέες τους ομάδες δε νίκησαν στην πρεμιέρα μολονότι οι ομάδες τους προηγήθηκαν (Young Boys – Man.United 2-1, Brugge – PSG 1-1)! Και οι δύο ελπίζουν στο τέλος της ημέρας (λέγε… σεζόν) να χαμογελούν.
Ας ξεκινήσουμε από την Pari SG του Messi. Ο Pochettino προσπαθεί φέτος να συμπληρώσει το παζλ με τους Messi, Mbappe, Neymar. Να χωρέσει τρία μεγάλα ‘‘εγώ‘‘ στην παριζιάνικη επίθεση. Ειδικά οι Messi, Neymar δύσκολα μπαίνουν σε τακτικά ‘‘καλούπια‘‘ στα οποία πιο …υπάκουος μοιάζει ο ‘‘φευγάτος‘‘ Mbappe που κάθε εβδομάδα ‘‘φαντασιώνεται‘‘ τη Μαδρίτη! Πονοκέφαλος… Η πρεμιέρα των ομίλων στο Μπριζ έδειξε ότι έχει πολλή …δουλειά ακόμα! Και εκτός από τη χημεία και το μοίρασμα ρόλων σε αυτούς τους τρεις, πρέπει παράλληλα ο Αργεντινός κόουτς να προσαρμόσει σωστά και τις υπόλοιπες γραμμές και λειτουργίες της ενδεκάδας. Απέναντι στη Brugge έδειξε μεγάλα κενά ειδικά στην αμυντική λειτουργία του κέντρου στις κόντρα επιθέσεις των Βέλγων. Ο Wijnaldum προσπαθεί να ‘‘δέσει‘‘ στην τριάδα των χαφ αλλά ο Pochettino πρέπει να ….θυμηθεί τί έκανε ο Tuchel στην πιο ουσιαστική Pari των τελευταίων ετών που το 2019-20 ;eφτασε ως τον τελικό με τον Marquinhos σε θέση αμυντικού χαφ. Οση ποιότητα κι αν διαθέτουν οι πρωτευουσιάνοι μπροστά, αν δεν θωρακιστούν ανασταλτικά θα εγκαταλείψουν πρόωρα τη διοργάνωση. Θα με …θυμηθείτε!
Ο Cristiano Ronaldo πραγματοποίησε τη μεγάλη επιστροφή στη Manchester United! Παρότι άνοιξε το σκορ στη Βέρνη, οι Ελβετοί του έδειξαν πως η φετινή διαδρομή στο Champions League θα είναι στρωμένη περισσότερο με …παγίδες αντί για ‘‘ροδοπέταλα‘‘. Η αποβολή του Wan Bissaka ανέδειξε τις αδυναμίες των ‘‘κόκκινων διαβόλων‘‘ που ναι μεν ενισχύθηκαν με τον CR7 (έπιασε τον Casillas στην κορυφή της λίστας συμμετοχών στο Champions League με 177 ματς!) στη θέση …9, όμως δεν έχει λυμένα τα υπόλοιπα προβλήματα. Οι στόπερ έχασαν μονομαχίες στην περιοχή, τα ατομικά λάθη και πάλι στην …ημερήσια διάταξη, κενά ρυθμού στο παιχνίδι. Δεν μπορεί όλα να τα …λύσει ο Πορτογάλος!
Η συντριβή της Barcelona από τη Bayern (0-3) δε νομίζω να έκανε αίσθηση σε πολλούς. Η Barca είναι πλέον …μαθημένη στις βαριές ήττες ακόμα και εντός έδρας. Πέρσι 0-3 από Juventus, 1-4 από PSG και …πάει λέγοντας. Με Messi, χωρίς Messi, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις …εξελίξεις! Εξακολουθεί να μην έχει ταχύτητα, να μην είναι σύγχρονη ομάδα ομάδα, να στηρίζεται σε μία αργή και άνευρη ανάπτυξη ενώ προχτές κόντρα στους ‘‘Βαυαρούς‘‘ δεν μπόρεσε καν να απειλήσει ούτε μία φορά με τελική στην αντίπαλη εστία! Αδιανόητο για αυτή την ομάδα που αρκέστηκε σε μία παθητική στάση για να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα αλλά μη μπορώντας να κρατήσει μπάλα έμοιαζε ανυπεράσπιστη στο …τσουνάμι των Γερμανικών επιθέσεων! Ελλείψει παικτών με ταχύτητα όπως Fati, Dembele (και τον Coutinho να μπαίνει αλλαγή – η Barca πρέπει να αποφασίσει τι θέλει επιτέλους να κάνει μαζί του) έχει καταντήσει η πιο προβλέψιμη ομάδα της διοργάνωσης! Απεναντίας η Real έχει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει χάρη στην προσωπικότητα και την κλάση κάποιων παικτών της. Κυρίως του ανυπέρβλητου Benzema που στα 34 του χρόνια δείχνει ικανός να σηκώσει την επίθεση της ‘‘βασίλισσας‘‘ στις πλάτες του και να δίνει ακόμα σημαντικές λύσεις. Συν τη φρεσκάδα που προσφέρουν παίκτες όπως Alaba, Kamavinga, Rodrygo και βέβαια την ασφάλεια που προσφέρει κάτω από τα δοκάρια ο Courtois που συνέβαλε τα μέγιστα για τη νίκη μέσα στο Μιλάνο καθώς και στην περσινή διαδρομή ως τον ημιτελικό της διοργάνωσης…
Πάμε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Chelsea: Το ότι πήρε τον Lukaku – παίκτη που πραγματικά έλειπε από το ρόστερ της – δεν σημαίνει αυτομάτως ότι της λύνει όλα τα προβλήματα. Ο Thomas Tuchel ως πανέξυπνος και απολύτως ευρηματικός προπονητής που είναι γνωρίζει καλά ότι η ομάδα του χρειάζεται μεγαλύτερο …ρεπερτόριο τακτικών επιλογών για να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο (κυνηγάει αναμφίβολα και τον εγχώριο τίτλο) στον οποίον έφτασε κυρίως στημένη πίσω από τη μπάλα ενώ φέτος ως πρωταθλήτρια Ευρώπης θα έχει η ίδια πλέον την υποχρέωση να παίξει απέναντι σε ομάδες περισσότερο υποψιασμένες και παραταγμένες αμυντικά. Ακριβώς σε αυτόν τον …προβληματισμό ο Lukaku είναι καθοριστικός με τους συμπαίκτες του να τον αναζητούν διαρκώς είτε στον …αέρα, είτε χαμηλά ώστε ο Βέλγος να συνεργαστεί με τους ακραίους. Διαφορετικό …πρότζεκτ στο οποίο οι ‘‘μπλε‘‘ θα δώσουν εξετάσεις τους επόμενους μήνες…
Όσο για τη City, o Guardiola κάθε βράδυ στον ύπνο του θα βλέπει να τον …στοιχειώνει η επιλογή να κατεβάσει την ομάδα του στον περσινό τελικό του Πόρτο χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ. Θα το σκεφτεί …δέκα φορές παραπάνω για να το ξανακάνει. Στο εντός έδρας νικηφόρο 6-3 με τη Λειψία μπορεί να πανηγύρισε το “opener” του Nathan Ake που άνοιξε το σκορ, ο Ολλανδός όμως ήταν μία μόνιμη ‘‘μαύρη τρύπα‘‘ στην άμυνα των πολιτών. Να το …δούμε λίγο αυτό κόουτς…
Τελευταία κουβέντα και για το Liverpool – Milan. Οι πρωταθλητές Ευρώπης 2019 “reds” δείχνουν σε αυτή την εποχή της σεζόν γεμάτοι διάθεση και ενέργεια να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Το έδειξαν και απέναντι σε μία ομάδα που αυτόν τον καιρό είναι σε καλή κατάσταση (3 στα 3 στο πρωτάθλημα της η Milan) αλλά ο Jurgen Klopp ξέρει κατά βάθος ότι ούτε φέτος θα τα καταφέρει αν δεν έχει πίσω τον …παλιό καλό Van Dijk αλλά και τους παίκτες του (που πέρσι έμειναν από …βενζίνη στα μισά του δρόμου) σε καλή κατάσταση. Στην παρούσα φάση οι Salah, Jota, Henderson, Fabinho, Matip κλπ αλλά κυρίως Trent Alexander Arnold είναι σε φουλ φόρμα κι η ομάδα βγάζει φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση έστω και χωρίς τον ντεφορμέ Mane και τον τραυματία Firmino (πρόσφατα νοκ άουτ και ο Elliot). Ο Γερμανός γνωρίζει ωστόσο ότι το ρόστερ δεν έχει το βάθος για να συγκριθεί με City, United και Chelsea και θα ζητήσει πάλι ατομικές υπερβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί εντός στόχων. Στον αντίποδα η Milan φέτος εμφανίζεται από τον Pioli πιο ώριμη και με ποιότητα στα χαφ (Brahim, Tonali, Kessie) αλλά τα απαιτούμενα γκολ θα τα αναζητήσει από τις …παλιοσειρές Giroud (35 χρ.) – Ibrahimovic (40) και αυτό είναι ένα ζήτημα …υψηλού ρίσκου για τους ‘‘ροσονέρι‘‘…
Για τους υπόλοιπους (Juventus, Atletico, Inter, Porto, Dortmund κλπ) θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη διάρκεια των ομίλων. Η τελευταία μου σκέψη αφορά στην πρωταθλήτρια Μολδαβίας Sheriff Tiraspol των Κολοβού, Αθανασιάδη, Ευαγγέλου αλλά και του Bruno Felipe που ξεκίνησε με νίκη στους ομίλους. Το καλοκαίρι του 2009 είχε βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού στα πλέι οφ του Champions League (νίκες 1-0 εντος και 2-0 εκτός για τους Πειραιώτες). Δώδεκα χρόνια αργότερα οι Μολδαβοί πανηγύρισαν την πρώτη τους συμμετοχή σε ομίλους Champions League. Πλέον στην θέση 71 του UEFA Clubs Ranking (στο Νο 40 η πιο υψηλόβαθμη Ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός που εκείνο το καλοκαίρι ήταν στο 33) ενώ το 2009 ήταν στο…205! Η μελαγχολική σύγκριση 2009 με 2021 δεν έχει να κάνει όμως με τη Sheriff που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε συστηματικά για να φτάσει ως εδώ και αξίζει το μπράβο όλων. Αφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο που στη σχετική λίστα χωρών της UEFA βρίσκεται στη θέση 21 ενώ το 2009 ήταν στο 10! Περασμένα μεγαλεία…