Αντώνης Μάντζαρης στο Kingsport.gr: «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε κάτι πολύ καλό στα Δυτικά προάστια»
Ο Αντώνης Μάντζαρης μίλησε στο Kingsport.gr και στους Δημήτρη Μαγγανάρη και Αντώνη Μουστάκα για το πρώτο Elite Basketball Camp που διεξάγεται στο Περιστέρι
Στα πλαίσια του πρώτου Elite basketball camp που γίνεται στο Περιστέρι και διοργανώνουν τα αδέρφια Μάντζαρη με την Άμιλλα Περιστερίου, ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Αντώνης Μάντζαρης μίλησε στο Kingsport.gr και στους Δημήτρη Μαγγανάρη και Αντώνη Μουστάκα.
Ο έμπειρος παίκτης και προπονητής ανέλυσε το προπονητικό πρόγραμμα και τη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία, αναφέρθηκε στο πλάνο και στους στόχους του camp και αποκάλυψε τo καινοτόμο τμήμα που θα δημιουργηθεί για παιδιά με αυτισμό.
Επίσης, μίλησε για τη νέα του ομάδα τον Πανιώνιο που θα τον βρει να αγωνίζεται ως παίκτης τη νέα χρονιά.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:
Για το πρώτο camp και τη δουλειά που γίνεται: «Εγώ και ο Βαγγέλης (Μάντζαρης) κάνουμε αρκετό καιρό αυτό με τα camp. Είχαμε ξεκινήσει να την κάνουμε στο ΓΣΠ, αργότερα στο PBA που είχαμε οι δύο μας μαζί με τον συνεργάτη μας και τώρα που ήρθαμε στην Άμιλλα Περιστερίου συνεχίζουμε αυτό το έργο που με τα χρόνια θεωρούμε ότι γίνεται καλύτερο. Από τις συμμετοχές και μόνο φαίνεται πόσο πετυχημένο είναι το camp. To κάναμε και δύο περιόδους και δυστυχώς κόψαμε αρκετά παιδιά, γιατί δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τον πολύ μεγάλο αριθμό των παιδιών. Όλοι οι προπονητές είναι καταρτισμένοι, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει υλική υποδομή λόγω του γηπέδου που μας βοηθάει πάρα πολύ για να δουλέψουμε, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα camp που γίνεται στην Αθήνα».
Για το μέλλον και τους στόχους του camp: «Επειδή είναι η πρώτη χρονιά στην ουσία που το κάνουμε σαν Άμιλλα, θέλαμε να δούμε τη δυναμική μας. Τη μετρήσαμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι «τρυπήσαμε» το ταβάνι για φέτος, οπότε του χρόνου θα κοιτάξουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες περιόδους, ώστε να εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά».
Για το πως ήρθε η συνεργασία με την Άμιλλα Περιστερίου: «Η συνεργασία με την Άμιλλα υπήρχε από παλιά. Η πρώτη μου ομάδα, όταν ξεκίνησα την προπονητική μου, όταν ήμουν παίκτης του ΓΣΠ, ήταν η Άμιλλα Περιστερίου. Είχα πάει στη Γ’ ΕΣΚΑ σαν πρώτος προπονητής, όταν ήμουν στην πρώτη μου χρονιά και από πάντα υπήρχε μια καλή συνεργασία και θέληση από τις δύο πλευρές, για ευρύτερη συνεργασία. Φέτος το καλοκαίρι μιλήσαμε με τον πρόεδρο, είπαμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο και με βάση την ιστορία της ομάδας και το γήπεδο αυτό, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε κάτι πολύ καλό στα Δυτικά προάστια, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε το μπάσκετ».
Για το πως είναι να συνεργάζεστε μεταξύ σας (με την Ανθή Μπαλτά και τον Βαγγέλη Μάντζαρη): «Η πρώτη κίνηση που κάναμε μόλις ήρθαμε εδώ, ήταν με ποιους θα συνεργαστούμε, γιατί το Α-Ω σε μια ομάδα είναι οι συνεργάτες. Επειδή με την Ανθή και τον Βαγγέλη είμαστε νέοι για προπονητές, αλλά ώριμοι για παίκτες, τα βρίσκουμε πάρα πολύ καλά, έχουμε κοινές αντιλήψεις και απόψεις. Ο καθένας δίνει το κάτι παραπάνω σαν ιδέα και σαν δουλειά, οπότε «κολλάει» το τρίδυμο πολύ καλά και αυτό βγαίνει έξω στο γήπεδο».
Για το ότι είστε χρόνια επαγγελματίες παίκτες, ποια είναι η κύρια συμβουλή που δίνεις στα νέα παιδιά: «Στα νέα παιδιά αυτό που λέω και τώρα και σαν προπονητής και σαν συμπαίκτης, είναι ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν. Είτε είναι θέμα προπόνησης, είτε θέμα αγώνα, όλα τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε περιβάλλον που τους δίνει χρόνο συμμετοχής, σε όποια ομάδα και κατηγορία είναι. Όλα τα παιδιά πρέπει να παίζουν για να βελτιώνονται, κανείς παίκτης που δεν παίζει δεν βελτιώνεται… αυτό είναι που λέω πάντα και θα συνεχίσω να το λέω μέχρι να σταματήσω με το μπάσκετ».
Για το πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ από τότε που ήσασταν εσείς νέοι, με τη σημερινή εποχή: «Το μπάσκετ έχει αλλάξει πάρα πολύ και κυρίως έχουν αλλάξει οι κινήσεις των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ. Θεωρώ ότι οι παλιές οι γενιές ήταν πιο σκληροτράχηλες και πιο πολλές ώρες στο γήπεδο. Τώρα η κοινωνία έχει αλλάξει, έχει δυσκολέψει πολύ, τα παιδιά είναι όλα με ένα τάμπλετ και υπολογιστή στα σπίτια τους. Παλιά οι γονείς μας φωνάζανε να γυρίσουμε σπίτι από το γήπεδο και εμείς μέχρι το βράδυ παίζαμε, ενώ τώρα οι γονείς παρακαλάνε να φύγουν τα παιδιά από το σπίτι τους για να πάνε σε ένα γήπεδο να αθληθούν. Όλα αυτά θεωρώ έχουν ως αποτέλεσμα στο να μην βγαίνουν τόσοι καλοί παίκτες όσο παλιότερα, γιατί τα παιδιά ασχολούνται λιγότερο με το μπάσκετ και δυστυχώς έχουν λιγότερες ώρες προπόνησης, από ότι είχαμε εμείς».
Για το τμήμα που ετοιμάζεται για παιδιά με αυτισμό: «Αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωρακόπουλο, ένα παιδί που ασχολείται με αυτό το κομμάτι και μας έγινε η πρόταση. Σίγουρα είμαστε νέα παιδιά και σε οτιδήποτε καινούριο έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας. Τώρα περιμένουμε να κάνουμε μια συζήτηση με τον Δήμο για τα υλικά, αλλά πρώτος μας στόχος είναι να υλοποιηθεί αυτό το τμήμα. Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς, για την πόλη και γενικότερα και για την κοινωνία μας, αυτή η δημιουργία του τμήματος».
Για το ότι είναι εν ενεργεία παίκτης και προπονητής και πως τα συνδυάζει και τα δυο: «Παλιότερα ήταν πιο εύκολο για εμένα, ήμουν προπονητής σε αντρικές ομάδες και έπαιζα ταυτόχρονα, αλλά επειδή οι μέρες ήταν διαφορετικές, μπορούσα και το συνδύαζα. Με βοήθησε και πολύ ο Έσπερος, η ομάδα που ήμουν χρόνια, γιατί είχαμε φτιάξει το πρόγραμμα με βάση τα δικά μου θέλω, αλλά μετά με τον κορωνοϊό δυσκολεύτηκα πάρα πολύ, γιατί είχαμε αναβολές πολλές, οπότε έπεφτε το ένα με το άλλο. Επειδή όμως ήθελα να τα κάνω και τα δύο εξίσου καλά, αποφάσισα το κομμάτι του προπονητή (στο κομμάτι αντρικού) να το αφήσω για 2-3 χρόνια μέχρι να σταματήσω να παίζω και να ασχοληθώ με τις ακαδημίες που είναι πιο εύκολο και μου τρώει λιγότερο χρόνο μέσα στο γήπεδο. Οπότε τώρα θεωρώ ότι τα συνδυάζω σωστά και περιμένω σιγά σιγά όταν τελειώσω το “παικτικό” μου να ασχοληθώ ενεργά με την προπονητική στο κομμάτι του αντρικού».
Ως υπεύθυνος ακαδημιών, ποιος είναι ο κύριος σκοπός του: «O σκοπός μου είναι να μαζέψουμε, όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στα γήπεδα. Αυτό κάναμε μικροί, αυτό θέλω να περάσουμε στην πόλη, αυτό θέλω να κάνουμε στην κοινωνία να έχουμε τα παιδιά μέσα στο γήπεδο. Δεν μας νοιάζει να βγάλουμε τον πρωταθλητή, αν κάποιος είναι να βγει, θα βγει. Το θέμα είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, να τους κάνουμε να καταλάβουν να θέλουν και να αγαπάνε τον αθλητισμό, να κοινωνικοποιηθούνε και όσο μπορούμε να τα πάρουμε μακριά από κακές παρέες και κακές συνήθειες ή οτιδήποτε».
Για τη νέα χρονιά που θα είναι στον Πανιώνιο: «Τέλος της χρονιάς μου έγινε μια πρόταση, πολύ τιμητική από τον Πανιώνιο. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά ανέλαβαν ταπεινοί άνθρωποι με πολύ μεγάλο όραμα. Μου έγινε μια πρόταση για δύο χρόνια, μου εξηγήσαν το πλάνο της ομάδας η διοίκηση και ο προπονητής. Και επειδή είχα κάνει κάτι ανάλογο με τον ΓΣΠ, όταν είχα πάει στη Β’ Εθνική με ένα διετές συμβόλαιο. Είχαμε στόχο να πάμε στην Α1 και το είχαμε κάνει, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για μένα, ώστε σιγά σιγά να κλείσω την πορεία μου σαν παίκτης, με μια διπλή άνοδο στον Πανιώνιο.