Για πρώτη φορά μετά το 2000 η Ολλανδία θα φιλοξενήσει έναν μεγάλο τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης εθνικών ομάδων ανδρών, κάτι που θα επισημοποιήσει η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στις αρχές του 2023.
Από τις 14 ως τις 18 του ερχόμενου Ιουνίου στη ‘‘χώρα της τουλίπας‘‘ θα διεξαχθεί η τελική φάση του UEFA Nations League με την οικοδέσποινα Ολλανδία να… υποδέχεται τις έτερες υποψήφιες πρωταθλήτριες της διοργάνωσης, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία!
Οι εθνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει στη συμμετοχή τους στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου 2022) βρίσκονται κοντά στην κορύφωση της προετοιμασίας τους. Λόγω της διεξαγωγής του μουντιάλ μέσα στο… καταχείμωνο, ειδικά οι διεθνείς ποδοσφαιριστές θα είναι καταπονημένοι μέχρι το τέλος της σεζόν. Ωστόσο τέσσερις εθνικές ομάδες μόλις… τέσσερις ημέρες μετά τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη (10 Ιουνίου!), θα κληθούν να διεκδικήσουν έναν σημαντικό τίτλο εθνικών ομάδων, το τρίτο UEFA Nations League της ιστορίας του… ανήλικου ακόμα θεσμού!
Οι… παλιοί και η ‘‘πρωτάρα‘‘!
Η Ολλανδία είναι κοινό μυστικό πως θα φιλοξενήσει αυτό το… Final Four το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποδεχτεί η Πορτογαλία το 2019 με την ομάδα του Fernando Santos να κατακτά και το τρόπαιο, και η Ιταλία το 2021 (τροπαιούχος η Γαλλία). Tον Ιανουάριο αναμένεται η εκτελεστική επιτροπή της UEFA να επικυρώσει και επίσημα την φιλοξενία της τελικής φάσης από την Ολλανδία η οποία είχε δηλώσει υποψηφιότητα για τη μίνι διοργάνωση μαζί με το Βέλγιο, την Ουαλία και την Πολωνία (σύσσωμος δηλαδή ο 4ος όμιλος της League A). Σύμφωνα με την προκήρυξη του UEFA Nations League, την τελική φάση πρέπει να διοργανώσει μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν προκριθεί στην τετράδα, κάτι που κατάφερε η Ολλανδία (φιναλίστ UEFA Nations League 2019) αφήνοντας το Βέλγιο στη 2η θέση με τη νίκη της στο μεταξύ τους ντέρμπι την τελευταία αγωνιστική των ομίλων.
Παρόμοια ή και ακόμα πιο… ηρωική πρόκριση για την εθνική Ισπανίας μετά το νικηφόρο 1-0 μέσα στη Μπράγκα κόντρα στη νικήτρια του πρώτου Nations League Πορτογαλία με τη “Furia Roja” να επιστρέφει σε δεύτερη σερί τελική φάση αφού τον Οκτώβριο του 2021 είχε χάσει στον τελικό 2-1 με …ανατροπή από τη Γαλλία στο “San Siro” του Μιλάνου. Η ‘‘οικοδέσποινα‘‘ της προηγούμενης τελικής φάσης και εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία που αναμφίβολα αποτελεί την πιο ‘‘ηχηρή‘‘ απουσία από το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο, με ανανεωμένο ρόστερ και τον Raspadori της Napoli να ‘‘καθαρίζει‘‘ στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων με Αγγλία και Ουγγαρία, φιλοδοξεί να φτάσει σε άλλο ένα τρόπαιο για να μετριάσει την …πίκρα της δεύτερης σερί απουσίας της από μουντιάλ. Όσο για την φιναλίστ του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου Κροατία, κατάφερε να ξεπεράσει στον δικό της όμιλο Γαλλία, Δανία και Αυστρία και θα γευτεί την εμπειρία του πρώτου της Final Four Nations League.
Οι υποψήφιες έδρες
Η UEFA δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τίποτα περί κλήρωσης των ημιτελικών, το πιο πιθανό είναι να διενεργηθεί στα γραφεία της στη Νιόν. Αυτό που πάντως έχει θέσει ως δέσμευση και προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία σχετικά με την τελική φάση είναι τα δύο γήπεδα των αγώνων που θα φιλοξενήσουν τους δύο ημιτελικούς (14 και 15 Ιουνίου) και τους δύο τελικούς (18 Ιουνίου ο μικρός κι ο μεγάλος τελικός) να έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 30.000 θέσεων. Εκτός από τη “Johan Cruyff Arena” (55.500) του Αμστερνταμ, υπάρχει διαθέσιμο φυσικά το ιστορικό “De Kuip” (51.000) του Ρότερνταμ, όπως και το “Philips Stadion” (35.000) του Αϊντχοφεν αλλά και το “De Grolsch Veste” (32.200) στο Εντσεντε, πόλη στην οποία λίγοι θυμούνται πως έχει διεξαχθεί το επαναληπτικός τελικός κυπέλλου UEFA 1975 (Twente – B.Monchengladbach 1-5 αλλά στο παλιό “Diekman Stadion” που πλέον έχει κατεδαφιστεί)
Η “Johan Cruyff Arena” έχει φιλοξενήσει μεγάλους Ευρωπαϊκούς τελικούς (Champions League 1998 Real – Juventus 1-0, Europa League 2013 Chelsea – Benfica 2-1), το ‘‘Philips Stadion‘‘ εκείνον του UEFA Cup 2006 (Sevilla – Middlesbrough 4-0) καθώς και του UEFA Cup 1979 (Eindhoven – Bastia 3-0), όμως το ‘‘De Kuip‘‘ έχει το πιο βαρύ …βιογραφικό με δύο τελικούς κυπέλλου Ευρώπης πρωταθλητριών ομάδων (1972 Ajax – Inter 2-0, 1982 Aston Villa – Bayern 1-0), πέντε τελικούς κυπελλούχων (1963, 1974, 1985, 1991, 1997) αλλά και τον τελικό του Euro 2000 Γαλλίας – Ιταλίας 2-1 στον… ξαφνικό θάνατο (το περίφημο ματς με την ισοφάριση του Wiltord στα τελευταία δευτερόλεπτα και το ‘‘χρυσό γκολ‘‘ του Trezeguet στην παράταση). Αναμένεται η δημοσιοποίηση του Ολλανδικού φακέλου ώστε να μάθουμε σύντομα ποιά θα είναι τα δύο γήπεδα που θα υποδεχτούν τους αγώνες του προσεχούς καλοκαιριού…