H… κυρίαρχη στην Premier League Manchester City του Pep Guardiola και η “expert” της άμυνας Inter του Simone Inzaghi συγκρούονται στον μεγάλο τελικό του “Ataturk Olympic Stadium”. Αν και με… εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες και “φιλοσοφίες” παιχνιδιού, φτάνουν στον “τερματισμό” με όνειρο να αποκαλούνται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου “οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης”! Γράφει ο απεσταλμένος του ΑΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Στρατής
Ο φετινός τελικός του Champions League είναι για πολλούς λόγους μία ιστορική. Η Manchester City εκπροσωπεί απόψε στο τερέν του “Ataturk Olympic Stadium” τη… νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο, τους… νεόπλουτους με τα ‘‘πετροδόλαρα‘‘ που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στην Premier League αλλά ‘‘δεν μπορούν να πάρουν το Champions League γιατί έχουν φανέλα… πούπουλο‘‘. Η Inter αντίστοιχα την παραδοσιακή και ιστορική δύναμη στην Ευρώπη που όμως συγκριτικά με τους βόρειους πρέπει να συνεχίσει την… μνημονιακή της πολιτική κι αν της βγει η φετινή υπέρβαση τότε… έχει καλώς! Με διπλάσιο σχεδόν “budget” η City (πάνω από ένα δις η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της με την ομάδα του Simone Inzaghi να… περιορίζεται κοντά στα 500 εκατομμύρια!).
Λείπει το… ISO!
Κι ένας Pep Guardiola (φέτος θέλει… επιτέλους να μπει στο κλειστό κλαμπ των προπονητών που έχουν πάρει το εν λόγω τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες, Happel, Heynches, Hitzfelt, Mourinho, Ancelotti τα… εκλεκτά μέλη της “λέσχης”) που όλο κάτι συμβαίνει και κάθε χρόνο και στην εξαετία της κυριαρχίας των ‘‘πολιτών‘‘ στην Αγγλία (πέντε στα έξι πρωταθλήματα, έχασε μόνο το 2019-20 από τη Liverpool) δεν κατάφερε να πάρει τη μεγάλη κούπα της Ευρώπης. Παρότι είναι η καλύτερη ομάδα της ‘‘Γηραιάς Ηπείρου‘‘ (τουλάχιστον την τελευταία τριετία ξεκάθαρα για μένα) της λείπει η… πιστοποίηση! Πρόπερσι ο Pep είχε τη… φαεινή ιδέα να κατέβει στον τελικό με την Chelsea χωρίς κλασικό ‘‘νούμερο έξι‘ ’(κόφτη) αφήνοντας το Fernandinho στον πάγκο. Πέρσι άλλαξε όλο το κέντρο στον επαναληπτικό με τη Real στη Μαδρίτη νομίζοντας ότι δεν θα πάει στην παράταση και στο τέλος το θριαμβευτικό 0-1 έγινε… 3-1 στην παράταση και αντίο! Φέτος με Stones – Rodri δίδυμο αμυντικών χαφ (ο πρώτος σε φάση άμυνας επιστρέφει στην περιοχή και… μεταλλάσσεται σε άμυνα τεσσάρων!) ‘‘θωρακίζει‘‘ όσο καλύτερα μπορεί το αμυντικό transition και νιώθει περισσότερη ασφάλεια για… όση ώρα έχει χάσει την κατοχή της μπάλας.
Η Manchester City προηγείται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες στατιστικών που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία παιχνιδιού και η Inter σε αυτές που αφορούν στην ανασταλτική λειτουργία και την ανάκτηση της μπάλας. Οι “citizens” διαθέτουν τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης φέτος, τον “Mister ρεκόρ σκοραρίσματος” Erling Haaland (12 γκολ και συνολικά 35 σε 29 ματς από το 2019 που άρχισε να παίζει στο Champions League!), τον πρώτο σε ασίστ, τον ένα και μοναδικό Kevin De Bruyne (7 ass.), την καλύτερη επίθεση με 31 γκολ (19 η Inter), περισσότερες τελικές (193 με 85 στο στόχο – 154 και 57 τα αντίστοιχα νούμερα της Inter), την περισσότερη κατοχή από τις ομάδες των νοκ άουτ (59,8%, μόνο η Barcelona έχει παραπάνω αλλά έπαιξε μόνο ομίλους), την περισσότερη ακρίβεια στις πάσες (90,4% επιτυχημένες!) ενώ η Inter me 82,9% είναι 17η στη σχετική λίστα.
Της… αμύνης τα παιδιά!
Οι “nerazzurri” πάνε με άλλη φιλοσοφία, έχουν δώσει έμφαση στην ισορροπία, τον έλεγχο, την τοποθέτηση και το ‘‘μηδέν‘‘ στην άμυνα. Είναι άλλωστε η πρώτη στη διοργάνωση φέτος σε “clean sheets” με οκτώ, τα πέντε από αυτά όμως στα νοκ άουτ! Απέκλεισε Porto, Benfica, Milan στους 16, στους προημιτελικούς και ημιτελικούς αντίστοιχα δεχόμενη γκολ μόνο το εντός έδρας 3-3 με τη Benfica στη ρεβάνς του Μιλάνου (είχε νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς εκτός) κι ενώ νικούσε με 3-1 προτού… χαλαρώσει στο τέλος! Αν υπάρχουν ελάχιστες… μυστικές συνταγές για να πάρεις ένα μεγάλο διεθνή τίτλο, μία από αυτές σίγουρα είναι να μη δέχεσαι γκολ στα νοκ άουτ. Παράλληλα η ομάδα του Simone Ιnzaghi είναι πρώτη στα τάκλιν με 179 (έβδομη η City με 116!) και προηγείται και στην ομαδική κατηγορία της ανάκτησης μπάλας με 461 “ball recoveries” (δεύτερη η Milan με 452 αλλά ψηλά και η City με 449! Κάτι που σημαίνει ότι και η ομάδα του Guardiola είναι από τις πιο… ειδικές στο να ‘‘κλέψουν‘‘ τη μπάλα με το έντονο πρέσινγκ που ασκεί σε όλο το γήπεδο, απλώς δεν επιλέγει τα τάκλιν για να πάρει πίσω τη μπάλα αλλά την σωστή τοποθέτηση και τη… συντεταγμένη ομαδική πίεση που προκαλεί ‘‘ασφυξία‘‘ στον αντίπαλο.
Πολλά από τα παραπάνω αναλύθηκαν στην εκπομπή του ΑΡΤ και μπορείτε να δείτε ένα μικρό απόσπασμα ΕΔΩ:
Οι πιθανές ενδεκάδες:
Manchester City: Ederson; Walker, Dias, Akanji; Stones, Rodri; Silva, Gundogan, De Bruyne, Grealish; Haaland
Inter Milan: Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella, Mkhitaryan, Calhanoglu, Dimarco; Martinez, Dzeko