Ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική Ελλάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών από την Αυστραλία.
Μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει μετά από 12 χρόνια στην τετράδα ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έχασε στη Φουκουόκα η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Παρότι κράτησε την Αυστραλία χωρίς γκολ στα τελευταία 14΄49΄΄ του προημιτελικού, το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου «πλήρωσε» το άγχος της και -κυρίως- το 1/8 με παίκτρια παραπάνω, ηττήθηκε 9-8 και θα περιοριστεί -για έκτη συνεχόμενη φορά- στη διεκδίκηση μίας θέσης μεταξύ 5ης και 8ης, ενώ παράλληλα χάνει την ευκαιρία να εξασφαλίσει από τώρα ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Στη μεγάλη νίκη επί της Ιταλίας, η ελληνική ομάδα είχε στηριχθεί στα περιφερειακά σουτ και δεν είχε πάρει ιδιαίτερη βοήθεια από τις δύο φουνταριστές. Στο σημερινό ματς, το… σενάριο αντιστράφηκε: οι διεθνείς δυσκολεύτηκαν αρχικά από το πρέσινγκ της Αυστραλίας, αλλά, όταν βρήκαν τον τρόπο να περάσουν τη μπάλα στα 2μ., η Ελενα Ξενάκη έκανε… πάρτι. Με δύο γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι, η 26χρονη βοήθησε την εθνική να ξεπεράσει το νωχελικό ξεκίνημα και να προηγηθεί 3-2. Με τη Χρυσή Διαμαντοπούλου (που επιλέχθηκε αυτή τη φορά κάτω από τα δοκάρια) να κάνει κάποιες σημαντικές αποκρούσεις, μία εξ αυτών σε τετ-α-τετ με την Αραντσίνι στην κόντρα, η «γαλανόλευκη» έδειχνε να παίρνει τον έλεγχο της αναμέτρησης και με νέο πέναλτι, που αυτή τη φορά κέρδισε η Μυριοκεφαλιτάκη, η Βάσω Πλευρίτου διαμόρφωσε το 4-2.
Οι «στίνγκερς» ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν, βοηθούμενες από κάποια «φτηνά» λάθη της εθνικής στην επίθεση. Η δική τους φουνταριστή, Τίλι Κιρνς, ήταν η πρωταγωνίστρια στο σερί 3-0 που έφερε την Αυστραλία ξανά μπροστά στο σκορ με 5-4, στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Εκ νέου η Ξενάκη απάντησε άμεσα, οι διεθνείς έβγαλαν κάποιες καλές άμυνες με παίκτρια λιγότερο, αλλά δεν βρήκαν λύσεις στην επίθεση. Ετσι, στο τελευταίο λεπτό του ημίχρονου, ένα τρομερό σουτ της Αραντσίνι από τα 7μ. και ένα πέναλτι της Χάλιγκαν έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων (7-5) στα «καγκουρό».
Αλλο ένα κερδισμένο πέναλτι από την Κιρνς, που έκανε μεγάλη «ζημιά» στην ελληνική άμυνα, έδωσε την ευκαιρία στη Γουίλιαμς να ανεβάσει τη διαφορά στα τρία γκολ (8-5), στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου. Οταν, όμως, η εθνική γύρισε πιο πίσω την άμυνά της, ώστε να αποκόψει την τροφοδότηση της φουνταριστής, τα πράγματα βελτιώθηκαν και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μείωσε σε 9-8, χάνοντας και ευκαιρία με παίκτρια παραπάνω να ισοφαρίσει.
Η τελευταία περίοδος εξελίχθηκε στο… μαρτύριο της σταγόνας. Η ελληνική άμυνα ήταν εξαιρετική, αλλά στην επίθεση δεν λειτουργούσε τίποτα. Ένας χαμένος παραπάνω με την Ελευθεριάδου, άλλος ένας με την Ελευθερία Πλευρίτου, ένα αδύναμο γυριστό της Ξενάκη και κάπως έτσι το ματς μπήκε στο τελευταίο λεπτό με το σκορ αναλλοίωτο. Η εθνική έβγαλε μία άμυνα με αριθμητικό πλεονέκτημα και είχε μία τελευταία ευκαιρία, μετά από τάιμ-άουτ. Η Ριτζ χρεώθηκε αποβολή στην περιφέρεια, η Ελευθερία Πλευρίτου πήρε το σουτ, η Παλμ απέκρουσε και η Μαργαρίτα Πλευρίτου πήρε το ριμπάουντ, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά, με την Παλμ να αποκρούει με τη βοήθεια του δοκαριού και να στέλνει την Αυστραλία στους «4».
Τα οκτάλεπτα: 4-3, 1-4, 3-2, 0-0
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Γουίλιαμς (μπάσιμο), 1-1 Ξενάκη (φουνταριστός), 1-2 Κιρνς (π.π.), 2-2 Ελευθ. Πλευρίτου (πέναλτι), 3-2 Ξενάκη (φουνταριστός), 4-2, Β. Πλευρίτου (πέναλτι), 4-3 Σ. Αντριους (π.π.), 4-4 Κιρνς (φουνταριστός), 4-5 Χάλιγκαν (περιφέρεια), 5-5 Ξενάκη (φουνταριστός), 5-6 Αραντσίνι (περιφέρεια), 5-7 Χάλιγκαν (πέναλτι), 5-8 Γουίλιαμς (πέναλτι), 6-8 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 6-9 Αραντσίνι (π.π.), 7-9 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 8-9 Νίνου (κόντρα).
Η εθνική είχε 1/8 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 1 γκολ από την περιφέρεια, 3 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.
Η Αυστραλία είχε 3/10 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 με μπάσιμο.
Διαιτητές: Κολ (ΗΠΑ), Ντερβιέ (Γαλλία)
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 3, Νίνου 1, Ελληνιάδη, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 1, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Πολ Ομπερμαν): Παλμ, Κάσεϊ, Αρμιτ, Χάλιγκαν 2, Πόντρε, Α. Αντριους, Σ. Αντριους 1, Ριτζ, Αραντσίνι 2, Γουίλιαμς 2, Κιρνς 2, Φασάλα, Λόνγκμαν