Η Bundesliga επανήλθε στη ζωή μας το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο Νίκος Στρατής γράφει στο Kingsport.gr μερικές “σκόρπιες” σκέψεις για το πρωτάθλημα που περίπου κάθε χρόνο έχει τον …γνωστό πρωταγωνιστή και τους …γνωστούς-άγνωστους συμπρωταγωνιστές…
Κάθε …κατεργάρης στον πάγκο του! Η Bundesliga είναι και πάλι σε δράση και οι ομάδες πήραν τις θέσεις τους. Η Μπάγερν στην …γνώριμη της εδώ και πολλά χρόνια, αυτήν του οδηγού και οι Λειψία με τους υπόλοιπους καταδιώκουν …διακριτικά τους Βαυαρούς. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επανήλθε με νίκη μετά την διακοπή (2-1 μέσα στο Φράιμπουργκ). Ο Λεβαντόφσκι έβγαλε τα …κάστανα από τη φωτιά και με δύο γκολ – το τελευταίο την …ύστατη ώρα – βοήθησε τους πρωταθλητές να φύγουν με νίκη από μία έδρα που τα τελευταία χρόνια της δημιουργούσε προβλήματα.
Ο “Καρλέτο” έχει δείξει από την αρχή της σεζόν τις προθέσεις του: Καθαρό 4-2-3-1 όπως και στην προ-Γκουαρδιόλα εποχή στην “Alianz Arena”. Οι πειραματισμοί του Καταλανού με έναν (ή ακόμα και …κανέναν!) “κόφτη” αποτελούν παρελθόν (τους συνεχίζει στο “Etihad” αλλά δεν είναι της …παρούσης!) με τον Ιταλό να πράτει το …αυτονόητο που άλλωστε μοιάζει να είναι και το πλέον ταιριαστό προφίλ για την ομάδα: Ρόμπεν, Ριμπερί (πρόσφατα ανανέωσαν τιμής “ένεκεν” μέχρι το 2018) στα άκρα και μαζί με τον Τόμας Μίλερ συνθέτουν την …άχαστη τριάδα στην οποία η Μπάγερν στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό ώστε να φτάσει να παίξει τρεις τελικούς Champions League μέσα σε τέσσερα χρόνια επι των ημερών Λουίς Φαν Χααλ (2010) και Γιουπ Χάινκες (2012, 2013).
Στην κορυφή μπροστά από την ….Βαυαρική “tridente”, ο ποιοτικός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (δεύτερος σκόρερ με 14 γκολ στο πρωτάθλημα) και οι Βιδάλ, Αλόνσο, Τιάγο, Κίμιχ και Ρενάτο Σάντσες να εναλλασονται στις θέσεις των δύο αμυντικών χαφ. Η πιο συνηθισμένη αμυντική τετράδα μπροστά από τον κορυφαίο κίπερ του κόσμου την τελευταία τετραετία Μανουέλ Νόιερ είναι οι Λαμ (ο 34χρονος κάπτεν το καλοκαίρι αποσύρεται όπως και ο Τσάμπι Αλόνσο), Χούμελζ, Μαρτίνεθ (ή Μπόατεγκ) και Αλάμπα. Με αυτή την συνταγή ο Αντσελότι θα προσπαθήσει να πάει μέχρι τέλους όχι μόνο στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη (παίζει με την …πελάτισσα Άρσεναλ το Φλεβάρη) ώστε τον Ιούνιο στο Κάρντιφ να γίνει εκείνος ο πρώτος κοουτς που θα πανηγυρίζει το Champions League με τρίτη διαφορετική ομάδα (έχει πάρει δύο με τη Μίλαν και ένα με την Ρεάλ).
“Σταχτοπούτα” αλά …Λέστερ!
Η φετινή …σταχτοπούτα της Bundesliga, Red Bull Λειψία Αυστριακού προπονητή Ραλφ Χάζενχιτλ (ανέβασε στα μεγάλα σαλόνια την Ίγκολσταντ το 2015) δεν σταματάει να εντυπωσιάζει. Στο τελευταίο παιχνίδι του 2016 για το πρωτάθλημα δεν άντεξε στην πίεση της “Alianz Arena” χάνοντας με 3-0 από την Μπάγερν και μαζί και την κορυφή της βαθμολογίας. Άυτό δεν σημαίνει όμως ότι η μέχρι τότε πορεία της ήταν αποτέλεσμα συγκυριών ή τύχης. Οι “νεόπλουτοι” καθάρισαν εύκολα με 3-0 την πολύ καλή και με βλέψεις …Champions League φέτος Άϊντραχτ Φραγκφούρτης του Νίκο Κόβατς. Όσο η Λειψία έχει σε αυτή την …οργιαστική κατάσταση τον γκολτζή Τίμο Βέρνερ (στη Στουτγκάρδη έμοιαζε να έχει “βαλτώσει” ενώ στη νέα του ομάδα νιώθει πολύ πιο άνετα εκμεταλλευόμενος την πλήρη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τον Χάζενχιτλ) που μετράει 10 τέρματα αλλά και τους Πόουλσεν, Φόρσμπεργκ, Σάμπιτζερ και Ναμπί Κεϊτά, δεν έχει λόγο να ανησυχεί, κι ας μην έχει ισάξιο πάγκο για πρωταθλητισμό. Είναι όμως η μόνη με βάση την βαθμολογία (-3 από Μπάγερν και +8 από την τρίτη Χόφενχαϊμ) που μπορεί να απειλήσει την Μπάγερν καθώς δεν έχει και επιβάρυνση από τα Ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι …μπελάδες του Τούχελ κι ελπίδες για τον …παλιό καλό Κυριάκο!
Η δεύτερη πιο ποιοτική σε ρόστερ ομάδά του πρωταθλήματος μετά την Μπάγερν είναι η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι “Βεστφαλοί” έχουν και προπονητή που δείχνει πως μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις και πίεση υψηλών στόχων, της λείπουν όμως φέτος απαραίτητα στοιχεία για ομάδα πρωταθλητισμού. Ο Τόμας Τούχελ προπονητικά είναι περισσότερο της …σχολής Γκουαρδιόλα (έμφαση στην κατοχή της μπάλας και την δημιουργία καθώς και σε πειραματισμούς σε παίκτες, θέσεις και συστήματα) παρά εκείνης του – προκατόχου του – Κλοπ. Μόνο που θα πρέπει πρωτίστως να λύσει το πρόβλημα της αστάθειας και της …ασυνέχειας που έδειξε στο πρωτάθλημα (στο Champions League πήρε την πρωτιά στον όμιλο της από την Ρεάλ και μάλιστα μέσα στο “Μπερναμπέου” και στους έχει κληρωθεί με τη Μπενφίκα κουβαλώντας τον τίτλο του φαβορί για να περάσει ατα προημιτελικά) αλλά και των 20 γκολ παθητικό στην Bundesliga, όντας η χειρότερη άμυνα εκ των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας. Επιπλέον αυτή την εποχή της λείπει ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας με 16 γκολ Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (με την εθνική Γκαμπόν στο Africa Cup of Nations) την ώρα που κλείνει τον επιθετικό της νέας εποχής της, τον 17χρονο Σουηδό φορ της ΑΙΚ Στοκχόλμης (με παρατσούκλι “νέος Ιμπραϊμοβιτς”!) Αλεξάντερ Ίζακ.
Εξαιρετικές ως τώρα η Χόφενχαϊμ (η μοναδική αήττητη σε όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταλθήματα!) του Γιούλιαν Νάγκελσμαν που από τον Οκτώβριο του 2015 που ανέλαβε τα ηνία κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου ever προπονητή ομάδας Bundesliga, όπως και οι Χέρτα Βερολίνου και Άιντραχτ Φραγκφούρτης. Θα παλέψουν με τις παραπάνω μήπως και προλάβουν τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια οι Μπάγερ Λεβερκούζεν (παίζει με Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League), Φράιμπουργκ, πολύ δύσκολα θα προλάβουν οι Σάλκε και Βόλφσμπουργκ (πούλησε στην Παρί τον κορεσμένο για να μην πούμε …μπουχτισμένο από Bundesliga Γιούλιαν Ντράξλερ αλλά αγόρασε τους ποιοτικούς και με προοπτική Μαλί, Μπαζούρ και Ντεπ).
Η Μπορούσια Μενχεν Γκλάντμπαχ αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απογοήτευση φέτος (αδικαιολόγητη για το υλικό που διαθέτει η πορεία της) ενώ ο “δικός μας” Κυριάκος Παπαδόπουλος έφυγε απο την Λειψία δανεικός με στόχο να σώσει το Αμβούργο και να ξαναβρεί τον καλό Κυριάκο που είχαμε θαυμάσει σε Σάλκε (2010-11 επι Μάγκατ) και εθνική Ελλάδας πριν ταλαιπωρηθεί από απανωτούς τραυματισμούς. Του το ευχόμαστε ολόψυχα εννοείται…