Νέα μορφή για το Champions League μετά το 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οδηγός του Champions League 2024-2025.

Η σεζόν 2024/25 του UEFA Champions League θα πάρει νέα μορφή. Εξηγούμε τι θα αλλάξει, τι θα παραμείνει ίδιο, και πώς θα επηρεάζει τις άλλες διοργανώσεις συλλόγων της UEFA.

Υπάρχει λόγος που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Δεν μένει ποτέ ακίνητο. Από τότε που ξεκίνησε η εναρκτήρια διοργάνωση, γνωστή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομίλων Ευρώπης, το 1955, η UEFA εξελίσσεται συνεχώς και προσαρμόζει το UEFA Champions League για να συμβαδίζει με ευρύτερες αλλαγές στο παιχνίδι.

Για να διασφαλιστεί ότι η νέα μορφή 2024/25 θα προσφέρει το καλύτερο για συλλόγους, παίκτες και φιλάθλους, η UEFA βασίστηκε στο σχεδιασμό της σε εκτενείς διαβουλεύσεις με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα. Η τελική μορφή, η λίστα πρόσβασης και το ημερολόγιο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων εγκρίθηκε στις 10 Μαΐου 2022, μετά την απόφαση της UEFA της 19ης Απριλίου 2021 να εισαγάγει ένα νέο σύστημα αγώνων.

«Η UEFA έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού και στην υπεράσπιση της βασικής αρχής των ανοιχτών αγώνων, με προσόντα βασισμένα στην αθλητική αξία, πλήρως σύμφωνη με τις αξίες και το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο που βασίζεται στην αλληλεγγύη», είπε. Ο πρόεδρος της UEFA, Τσεφέριν. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που ήταν μια ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις εθνικές ομοσπονδίες να συμφωνούν με την πρόταση που έγινε. Μια άλλη απόδειξη ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πιο ενωμένο από ποτέ.»

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις αλλαγές του νέου φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο μετατρέπεται πλέον σε ένα είδος πρωταθλήματος, με περισσότερες ομάδες. Καταργούνται οι όμιλοι και θα υπάρχει ένα γκρουπ με όλες τις ομάδες. Οι ομάδες από 32 αυξάνονται σε 36. Οι αγωνιστικές από 6 γίνονται 8, με 4 εντός έδρας παιχνίδια και 4 εκτός έδρας.

Οι ομάδες παίζουν απέναντι σε 8 διαφορετικούς αντιπάλους. Δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Οι πρώτες 8 ομάδες της τελικής βαθμολογίας προκρίνονται στη φάση των «16». Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24, θα παίξουν νοκ άουτ πλέι οφ για την πρόκριση στους«16». Ειδικότερα, θα πρόκειται για δύο ματς (εντός-εκτός έδρας). Συνολικά 8 ζευγάρια -> 8 νικητές που συμπληρώνουν τη φάση των «16». Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36 αποκλείονται από το Τσάμπιονς Λιγκ και δεν συνεχίζουν σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από τους «16» και μετά οι θα είναι όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Διπλές αναμετρήσεις, μέχρι τον μονό τελικό!

Επίσης Θα αλλάξουν και οι μορφές του Europa League και του Europa Conference League από το 2024/25. Καθώς παρόμοιες αλλαγές θα εφαρμοστούν επίσης στο UEFA Europa League (οκτώ αγώνες και επομένως οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο θα ονομάζεται UEFA Conference League από το 2024/25 (έξι αγώνες και επομένως έξι διαφορετικούς αντιπάλους στη φάση του πρωταθλήματος), με τις δύο διοργανώσεις να συμμετέχουν επίσης 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.

Πώς θα αναζητήσει το ημερολόγιο τη νέα μορφή των τριών διαγωνισμών;

Οι αγώνες Champions League και Europa League θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου , ενώ οι αγώνες του Europa Conference League θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου . Κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική αγωνιστική , με τις άλλες δύο διοργανώσεις να μην προγραμματίζονται αυτήν την εβδομάδα.

Στις τυπικές εβδομάδες, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι αγώνες του Europa League και του Europa Conference League θα διεξαχθούν την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League, οι αγώνες του Champions League θα διεξαχθούν την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League, οι αγώνες του Europa League θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa Conference League, οι αγώνες του Europa Conference League θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Για την τελευταία αγωνιστική κάθε φάσης του πρωταθλήματος των διοργανώσεων, όλα τα παιχνίδια θα παίζονται ταυτόχρονα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ