Αθηνά Παπαφωτίου στο Kingsport.gr: «Στόχος του Παναθηναϊκού είναι κάθε χρόνο η κορυφή»

Την παραμονή στην κορυφή όρισε ως στόχο για τον Παναθηναϊκό η Αθηνά Παπαφωτίου, μιλώντας στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Δημήτρη Μαγγανάρη

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η φανέλα με το 10 στην πλάτη του γυναικείου τμήματος βόλεϊ θα γράφει το όνομα της. Η Αθηνά Παπαφωτίου μίλησε στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Δημήτρη Μαγγανάρη για τη νέα χρονιά, τους νέους στόχους και την προοπτική μιας ευρωπαϊκής διάκρισης.

Η αρχηγός του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε επίσης και στην Ρούξι Ντουμιτρέσκου, στο επίπεδο του πρωταθλήματος, αλλά και στην Εθνική ομάδα.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Kingsport.gr:

athina papafotiou panathinaikos volley - thanos fotopoulos kingsport.gr interview

Αθηνά, αρχικά θα ήθελα να μου κάνεις ένα σχόλιο για το φιλικό στην μνήμη της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Τι αποτύπωμα άφησε αυτή η αθλήτρια, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στο ελληνικό βόλεϊ;

«Η Ρούξι ήταν ένας άνθρωπος και μια προσωπικότητα που άφησε αποτύπωμα που λίγοι στο χώρο έχουν αφήσει ή θα αφήσουν. Ήταν αρχηγός και εντός και εκτός γηπέδου και νομίζω ότι το βασικό και αυτό που μένει σε όλους και σε μένα προσωπικά είναι ότι τη σκέφτομαι και ότι θα ήθελα της μοιάσω να γίνω σαν αυτή που δεν το λες εύκολα για αθλητές. Νομίζω ότι αυτό ήταν το σημάδι της.

Όσον αφορά την εκδήλωση ήταν τρομερά συγκινησιακή, γιατί τιμήσαμε έναν άνθρωπο που δεν είναι πλέον μαζί μας και ελπίζω οι δικοί της άνθρωποι να ένιωσαν λίγο καλύτερα. Για εμάς είναι και παραμένει είδωλο».

Αθηνά, για μια ακόμα σεζόν θα βρίσκεσαι στην ομάδα. Τι ήταν αυτό που σε κρατάει στο σύλλογο;

«Αυτή θα είναι η 4η χρονιά μου στον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που επέστρεψα στην Ελλάδα με κάποιους ενδοιασμούς είναι η αλήθεια, καθώς έλειπα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, βρήκα ένα σύλλογο αρκετά οργανωμένο με στόχους και προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μείνουμε στην κορυφή και να στοχεύουμε συνέχεια ψηλά. Οπότε αυτό που με έκανε να παραμείνω είναι οι αγωνιστικές και οι οικονομικές συνθήκες, αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το σύλλογο και αποτελούν τη ψυχή, αλλά και τη ραχοκοκαλιά του Παναθηναϊκού».

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει, μετά από μια μακρά περίοδο αγωνιστικής κάμψης, και πάλι στην κορυφή. Πώς το βίωσες και πως νιώθεις;

«Εμείς οι αθλητές βλέπουμε κάθε χρονιά ξεχωριστά. Για εμάς όταν τελειώνει τον Μάιο μια σεζόν ότι έχεις πετύχεις και ότι έχεις κατακτήσει αδειάζει, τελειώνει και ανήκει στο παρελθόν και πρέπει πάλι να ξεκινήσεις από την αρχή. Για μένα λοιπόν αυτή είναι ακόμα μια χρονιά που ξεκινάει από το μηδέν και θέλουμε να φτάσουμε μέχρι την κορυφή».

athina papafotiou panathinaikos volley - dimitris maganaris kingsport.gr interview

Πέρσι παρότι δεν ξεκινήσατε καλά, καταφέρατε εν τέλει να πάρετε το πρωτάθλημα και μάλιστα με «μπρέικ» μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού. Ποιο ήταν το σημείο εκείνο μέσα στη σεζόν, όπου άλλαξε το αγωνιστικό σας “τσιπάκι” και φτάσατε μέχρι και την κορυφή;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω ένα σημείο, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που συντελούν, ώστε να αλλάξει το ρουν μέσα σε μια σεζόν. Μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι υπήρξε πίστη και επιμονή, ακόμα και όταν όλα ήταν εναντίον μας, όπως στον τρίτο τελικό που ήμασταν 0-2 πίσω, εμείς έπρεπε να παίξουμε και να νικήσουμε και έτσι έγινε. Ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να το κερδίσουμε και το κάναμε».

Ο Παναθηναϊκός αν και έχει πολλά πρωταθλήματα εντούτοις στερείται μιας ευρωπαϊκής διάκρισης και ενός τίτλου στην Ευρώπη. Είναι αυτό που λείπει από την ομάδα και πόσο κοντά είναι σε αυτό;

«Ναι λείπει! και μάλιστα, χωρίς φυσικά να θέλω να μηδενίσω τα όσα έχουμε κάνει στην Ελλάδα, θα δώσει και άλλη αίγλη στην ομάδα, γιατί είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος. Υπάρχει δυνατότητα, αλλά σημασία δεν έχει τι λέμε στα λόγια, αλλά τι κάνουμε στις πράξεις και στο ταράφλεξ».

Αθηνά είσαι χρόνια στο χώρο, οπότε θα ήθελα το σχόλιο σου για το επίπεδο του πρωταθλήματος στη χώρα μας.

«Με βεβαιότητα κάθε χρόνο, γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό και αυτό είναι κάτι που ανεβάζει και το επίπεδο και αυτό φαίνεται και από το επίπεδο των ξενών αθλητριών που έρχονται στις ομάδες, αλλά και από τις Ελληνίδες, οι οποίες αγωνιστικά έχουν ανεβάσει πολλές στροφές πλέον».

athina papafotiou panathinaikos volley (3)

Η Εθνική ομάδα επιστρέφει μετά από 22 χρόνια σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα ήθελα το σχόλιο σου και για αυτό.

«Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση, γιατί το σημαντικό για την Εθνική ομάδα είναι η επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις, καθώς αυτό είναι που έλειπε τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Εθνική θα πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ώστε να ανεβαίνει το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και να βλέπουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε από το επίπεδο των καλών ξενών χωρών».

Η Αθηνά Παπαφωτίου έχει σκεφτεί την επόμενη μέρα μετά το βόλεϊ. Θα συνεχίσεις να υπηρετείς το άθλημα;

«Είναι κάτι που δεν γνωρίζω, γιατί ως αθλήτρια έχω μάθει να παίρνω αποφάσεις κάθε τέλος σεζόν. Για μένα όλη μου η αθλητική ζωή είναι έτσι. Εγώ τώρα είμαι εδώ στον Παναθηναϊκό, όλη μου η σκέψη και η ενέργεια είναι στην ομάδα και στους στόχους της και για το μετά θα το δούμε εν καιρώ. Σίγουρα έχω κάποιες ιδέες στο μυαλό μου για το πώς ο αθλητισμός θα μπορέσει να αφήσει όλο και πιο μεγάλο αποτύπωμα στην κοινωνία και ελπίζω να καταφέρω να βοηθήσω και εγώ. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ξέρω πότε θα έρθει και πώς θα γίνει».

athina papafotiou panathinaikos volley (2)

Αν απέναντι σου είχες ένα μικρό παιδάκι, θα το παρότρυνες να ασχοληθεί με το βόλεϊ;

«1000% ο αθλητισμός είναι υγεία. Για μένα τα ομαδικά αθλήματα και ο ομαδικός αθλητισμός δίνει τεράστιες ευκαιρίες και στοιχεία αυτοπεποίθησης  τα οποία δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού, οπότε ναι θα παρότρυνα ένα παιδάκι να ασχοληθεί».

Κλείνοντας, θα ήθελα μια ευχή για τη νέα χρονιά.

«Εύχομαι υγεία σε όλον τον κόσμο, γεμάτα και υγιή γήπεδα και ανοιχτά σε όλους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ