Αποκλειστικά στο Kingsport.gr ο Αντώνης Σαριόγλου.
Ο Έλληνας γυμναστής της Εθνικής Αιγύπτου, Αντώνης Σαριόγλου μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Δημήτρη Παγανόπουλο.
O Αντώνης Σαριόγλου θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τους «Φαράω» στα γήπεδα της Ρωσιάς και στη συνέντευξή του αναφέρεται στη ξεχωριστή σχέση που έχει με τον προπονητή, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, αλλά και με το αστέρι της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, τον Ελνενί της Άρσεναλ και τον γνωστό μας από τα ελληνικά γήπεδα, τον Αμρ Ουάρντα.
Ακόμα, σχολιάζει την Εθνική ομάδα της Αιγύπτου και τον νικητή του Μουντιάλ. Επίσης, αναφέρεται στις ομάδες που δούλεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα (Άρης, Βέροια, Ηρακλής) και αξιολογεί το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:
Πως ξεκίνησε η σταδιοδρομία σου στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ;
«Είχα αποφοιτήσει από το ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Το 2008 με ειδοποίησαν ότι στον Άρη ψάχνουν για διερμηνέα στην ισπανική γλώσσα. Τα ισπανικά είναι η μητρική μου γλώσσα, έτσι ένιωσα πως ήταν μια θέση που θα μου ταίριαζε. Ύστερα από πολλές συνεντεύξεις έφτασε η στιγμή και γνώρισα τον Κίκε Ερνάντεθ. Έπειτα από μια συνομιλία που διήρκεσε γύρω στα 20 λεπτά, ο Κίκε είπε στους ανθρώπους της ομάδας: “αυτός είναι ο διερμηνέας μου, το απόγευμα να έρθει στην προπόνηση”. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τον μίστερ (σ.σ.: εννοεί τον Κούπερ) τον γνώρισα και συνεργαστήκαμε, όταν υπέγραψε στον Άρη το 2009. Πέρα από την συνεργασία μας στην ομάδα υπήρχε και μια πολύ όμορφη ανθρώπινη σχέση. Το 2011 όταν παραιτήθηκε μου είπε ότι οι δρόμοι μας θα σμίξουν και πάλι. Και έτσι έγινε αφού το 2015 δέχθηκα την πρόταση να ενταχθώ στο προπονητικό του επιτελείο και να αναλάβω χρέη γυμναστή στην Εθνική Αιγύπτου. Να τονίσω ότι δέχθηκα την πρόταση του δίχως δεύτερη σκέψη».
Το καλοκαίρι θα είσαι ένας από τους δύο Έλληνες που θα ταξιδεύσει στην Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πως σου φαίνεται αυτό;
«Δεν βλέπω την στιγμή να υλοποιήσω το απόλυτο ποδοσφαιρικό όνειρο! Η παρουσία μου σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ξεπέρασε κάθε προσδοκία που θα μπορούσα να έχω για την εξέλιξη στον χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν σου κρύβω όμως ότι με στεναχωρεί που δεν θα δώσει το παρόν και η Εθνική μας στην μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Έχω πολλούς καλούς φίλους στο τεχνικό τιμ της Εθνικής και ήθελα παρά πολύ να συναντηθούμε στην Ρωσία. Τουλάχιστον θα έχω την ευκαιρία να τους δω στο επόμενο φιλικό μας στην Ελβετία. Έχω ήδη δασκαλέψει τον Σαλάχ και δεν γίνεται να χάσουμε!»
Η Αίγυπτος θα τεθεί αντιμέτωπη στον όμιλο με την οικοδέσποινα Ρωσία, αλλά και με τις Ουρουγουάη και Σαουδική Αραβία. Θεωρείς ότι έχει τα… εφόδια για να περάσει στην επόμενη φάση;
«Η ομάδα μας δείχνει ένα πολύ καλό και σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο εδώ και τρεισήμισι χρόνια και οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία. Το να μιλήσω για την εξέλιξη του ομίλου με κάνει να νιώθω σαν μαθητής που δίνει πανελλαδικές! Ξέρεις που λέει ότι τα θέματα ήταν βατά για όποιον είχε διαβάσει, και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα δεν έχει περάσει πουθενά. Έχουμε ήδη δει αρκετά παιχνίδια της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας και σίγουρα δεν είναι ομάδες φόβητρο, σε αντίθεση με την Ουρουγουάη που είναι μια σταθερή δύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με παίκτες που αγωνίζεται στα μεγάλα πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι όλα είναι ανοικτά στον όμιλο γι’ αυτό και θα πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη μάχη μας, με όλα μας τα εφόδια στα γήπεδα της Ρωσίας».
Βάση της εικόνας που έχεις, μέχρι που θεωρείς ότι μπορεί να φτάσει η Αίγυπτος;
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να θέσουμε στόχους από τώρα διότι επί της ουσίας είμαστε πρωτάρηδες στον θεσμό. Στο Κύπελλο Αφρικής στην Γκαμπόν το 2017 εάν και προερχόμασταν από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθούμε στα τελικά του θεσμού, είχα πει πως βήμα-βήμα θα κοιτούσαμε να φτάσουμε έως τον τελικό. Εκεί είμαστε πολυνίκης του θεσμού, στο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αγωνιστικό μας πλάνο, να μην χάσουμε την ταυτότητα μας και παραμείνουμε προσγειωμένοι. Πότε δεν ξέρεις το ποδόσφαιρο, επιφυλάσσει και εκπλήξεις!»
Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα… σημεία της ομάδας σου;
«Θεωρώ δυνατό μας σημείο την τακτική πειθαρχία που έχει η ομάδα. Έχουμε πλάνο και το υπηρετούμε όλοι ανεξάρτητα ποιος αγωνίζεται και ποιος όχι. Μεσοεπιθετικά έχουμε ποιότητα, δύναμη και ταχύτητα. Σε ό,τι αφορά το αδύνατο σημείο μας θεωρώ ότι το κέντρο της άμυνας, είμαστε πολύ αργοί, αλλά όπως λέει ο μίστερ: “όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση”».
Ποια ομάδα καθιστάς φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
«Δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά γιατί από μικρό παιδί είμαι φανατικός οπαδός της Αργεντινής! Πάντα την θεωρώ φαβορί, όπως και τώρα. Πέρα από το οπαδικό όμως, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ανεξάρτητα εάν δυσκολεύτηκε να βρεθεί στην τελική φάση, από τον όμιλο της Νοτίου Αμερικής. Ήταν φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και φιναλίστ στα δύο τελευταία Κόπα Αμέρικα. Εύχομαι λοιπόν αυτήν την φορά να τα καταφέρει».
Μίλησε μας για την εμπειρία που έζησες στην Γκαμπόν το 2017 και δη τον τελικό του Κυπέλλου Αφρικής;
«Σίγουρα ήταν η επαγγελματική στιγμή με την μεγαλύτερη ένταση και έκρηξη συναισθημάτων. Πριν τον αγώνα, μετά την ομιλία του μίστερ, δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυα μου. Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν δακρύσει, θυμάμαι να μην μπορώ να σταματήσω ούτε στο πούλμαν, μέχρι να φτάσουμε στο γήπεδο. Όταν μπήκα στα αποδυτήρια και έβαλα την φόρμα προθέρμανσης και έδεσα τα ποδοσφαιρικά μου, όλα ήταν αλλιώς. Πίστεψα πως, αυτή η μάχη δεν χάνεται, το έβλεπα και στα μάτια τον παικτών στην διάρκεια της προθέρμανσης, γι’ αυτό και δεν σταμάτησα να τους λέω ότι το παιχνίδι είχε ήδη αρχίσει! Πριν σφυρίξω για το τελευταίο σπριντ που θα τους οδηγούσε στα αποδυτήρια, τους φώναξα πως ότι και γίνει θα είμαι υπερήφανος γι’ αυτούς. Τους είπα επίσης ότι κάντε το για τον λαό σας, για την οικογένεια σας, για τον διπλανό σας, κάντε το για εσάς! Σφύριξα και έφυγαν σαν ταύροι στα αποδυτήρια! Μπήκαμε παρά πολύ δυνατά είχαμε ευκαιρίες και προηγηθήκαμε στο σκορ. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν ανώτεροι όλα κυλούσαν ιδανικά, η εικόνα μας στο δεύτερο όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Η ομάδα έδειχνε να αδειάζει από δυνάμεις, όταν δεχθήκαμε την ισοφάριση κατέρρευσε το σύμπαν, δεν βρήκαμε σωματικά και ψυχικά αποθέματα να ξαναγυρίσουμε υπέρ μας το παιχνίδι. Μοιραία ήρθε η ήττα. Η 2η θέση είναι ένα μεγάλο αγκάθι στην καρδιά μου, γιατί μέσα σε μισή ώρα χάθηκαν όλα. Όταν μιλάω για τον χαμένο τελικό, πάντα φαίνεται στα μάτια μου η απογοήτευση».
Προσφάτως ο Κούπερ είπε ότι είναι «loser» σε τελικούς. Αν θέλεις σχολίασε αυτή την ατάκα.
«Την συγκεκριμένη τοποθέτηση την έχω ακούσει πολλάκις και έχει γίνει παρερμηνεία. Όταν ο μίστερ αναφέρεται στους χαμένους τελικούς, συνηθίζει να λέει πως για να έχασε τόσους πολλούς, σίγουρα κάτι κάνει και αυτός λάθος. Και είναι λογικό να τον θεωρούν “loser”. Ωστόσο, για να χάσει αυτούς τους τελικούς, σίγουρα κάτι έχει κάνει σωστά για να φτάσει έως εκεί, επομένως ο καθένας βλέπει το συγκεκριμένο θέμα από την δική του οπτική γωνία. Ο μίστερ δεν είναι άνθρωπος που καταφεύγει σε δικαιολογίες, εγώ προσωπικά όμως έχω δει όλους τους τελικούς που έχει χάσει κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Λάτσιο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και έζησα σαν συνεργάτης του αυτούς με τους Παναθηναϊκό και Καμερούν. Δείτε τα ρόστερ των ομάδων και ελάτε να συζητήσουμε το πόσο “loser” είναι! Θεωρώ ότι ο μόνος τελικός που έχασε και είχε καλύτερο ρόστερ να διαχειριστεί από τον αντίπαλο ήταν αυτός με το Καμερούν».
Και μιας και μιλήσαμε για τον Κούπερ, σκιαγράφησε τον τόσο ως προπονητή, όσο και ως άνθρωπο.
«Η ζωή μου δίπλα στον μίστερ είναι ένα καθημερινό μάθημα πανεπιστημίου. Από από την πρώτη μας κιόλας συνεργασία στον Άρη, τον είχα τοποθετήσει πολύ ψηλά! Έχω ξαναπεί ότι σαν άνθρωπο, αλλά και σαν επαγγελματία είναι το τοτέμ μου. Τώρα σε αυτή την δεύτερη συνεργασία στην Αίγυπτο, περνάμε πολλές ώρες μαζί. Όταν συναντιόμαστε για τις υποχρεώσεις την ομάδας, μπορεί να είμαστε πάνω από 10 ώρες μαζί την ημέρα. Δουλεύουμε και έχουμε πολλές προσωπικές συζητήσεις. Για μένα είναι τεράστια τιμή να μπορώ να συμπορεύομαι μαζί του. Είναι ένας άνθρωπος εργασιομανής και τελειομανής, προσπαθεί να ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια, στις δύσκολες στιγμές, πάντα βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την ευθύνη, σε αντίθεση με τις επιτυχίες, όπου κάνει πίσω και δίνει τα εύσημα σε παίκτες και συνεργάτες και αυτός απλά απολαμβάνει την χαρά όλων. Είναι ένας πολύ “κλειστός” άνθρωπος και ιδιαίτερα επιφυλακτικός, με εμάς όμως είναι εντελώς διαφορετικός, με ευφυές χιούμορ, μας δείχνει την άλλη όψη του χαρακτήρα του, του φίλου και οικογενειάρχη».
Η Ελλάδα για 2η σερί διοργάνωση έμεινε εκτός τελικής φάσης. Απ’ αυτά που έχει δει μέχρι τώρα είσαι αισιόδοξος για την συνέχεια;
«Σίγουρα θα επιστρέψει σε τελική φάση! Σε γενικές γραμμές από την εποχή του Ότο Ρεχάγκελ και έπειτα διατηρεί αρκετά υψηλά στάνταρ. Επίσης, έχουμε το υλικό και την δυναμική για να επιστρέψουμε στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Χρειάζεται μια ψύχραιμη ανάλυση των πεπραγμένων, να διορθωθούν τα αρνητικά και να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι, σίγουρα θα επιστρέψουμε στα θετικά αποτελέσματα».
Να σε πάω λίγο στους ποδοσφαιριστές τώρα. Ο Αμρ Ουάρντα πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν στον Ατρόμητο. Ως γυμναστής του, θεωρείς ότι έκανε την σωστή επιλογή με το να μετακομίσει στην ομάδα του Περιστερίου;
«Εκ του αποτελέσματος ήταν αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή, γιατί στον Ατρόμητο βρήκαν τον τρόπο να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία που έχει και να τον κάνουν να νιώθει ηγέτη στην ομάδα! Ο Αμρ δείχνει να το απολαμβάνει αυτό και αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. Του έχω πει να μείνει συγκεντρωμένος και να κάνει αυστηρά την αυτοκριτική του, ώστε να συνεχίσει να κάνει βήματα μπροστά, στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο μίστερ τον παρακολουθεί στενά και οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για όλους τους Αιγύπτιους ποδοσφαιριστές. Ο Αμρ είναι ένα παιδί που δεν έχει κακιά μέσα του, έχει αγνές προθέσεις και δουλεύει παρά πολύ σκληρά εντός και εκτός γηπέδου. Έχει όλη την υποδομή και το ταλέντο για να κάνει ακόμα σπουδαιότερα πράγματα στην Ελλάδα και όχι μόνο».
Επομένως δικαιούνται μία ακόμη ευκαιρία στον ΠΑΟΚ ή πιστεύεις ότι πρέπει να βρει κάτι καλύτερο;
«Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να επενδύσει στον Ουάρντα και θα έχει πολλαπλά κέρδη. Είναι ένας ποδοσφαιριστής έτοιμος, να πρωταγωνιστήσει σε μια ομάδα υψηλού ανταγωνισμού, που κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό και μέσα από αυτήν την διαδικασία θα βγουν κερδισμένες και οι δυο πλευρές. Θεωρώ ότι η Ελλάδα του ταιριάζει, αλλά το πρωτάθλημα μας έχει κάνει πολλά βήματα πίσω. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή ο Αμρ θα ανοίξει τα φτερά του για άλλες πολιτείες».
Και τώρα θα μιλήσουμε για το… βαρύ «πυροβολικό» της Αιγύπτου που δεν είναι άλλος από τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Που αποδίδεις την εξαιρετική του σεζόν στην Λίβερπουλ;
«Όταν γνώρισα τον Σαλάχ και ξεκίνησα να τον προπονώ ήταν άνοιξη του 2015 και έπαιζε δανεικός από την Τσέλσι στην Φιορεντίνα. Ήταν ήδη το μεγάλο “αστέρι” της Αιγύπτου και θα μπορούσε να επαναπαυτεί σε αυτό. Αντίθετα μου έλεγε πως δεν θα ανανέωνε στην Φιορεντίνα, γιατί θέλει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και να διεκδικεί τίτλους. Ο Μόμο είναι ένα παιδί που πιστεύει παρά πολύ στις δυνατότητες του και αυτό το εφοδιάζει με καθημερινή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Για εμένα λοιπόν δεν αποτελεί “τρελή πορεία” η φετινή σεζόν, αλλά φυσική εξέλιξη και αποτέλεσμα της επιμονής του. Πιστεύω ότι έχει να προσφέρει παρά πολλά ακόμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ξέρει πως να το πετύχει. Είναι ένας σπουδαίος συνδυασμός ανθρώπου και επαγγελματία, δεν τον διακρίνει καμία έπαρση και είναι ένα σπάνιο παιδί που βοηθάει πολύ, αλλά και αθόρυβα ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και συμπαίκτες του χωρίς να επιδιώκει καμία προβολή μέσα από την προσφορά του.
Θα ήθελες να τον δεις στην Ρεάλ Μαδρίτης;
«Θέλω να τον βλέπω ευτυχισμένο και χαμογελαστό και θα τον καμαρώνω, όπου και εάν παίζει! Βέβαια εγώ θέλω να τον δω να παίζει στην μεγάλη μου την Μίλαν, αλλά όσο και να του το λέω συνέχεια μου ρίχνει “πόρτα”. Οπότε ας τον δω στην αμέσως μεγαλύτερη ομάδα από εμάς την Μίλαν, την Ρεάλ Μαδρίτης».
Λίγα λόγια για τον Μοχάμεντ Ελνενί της Άρσεναλ;
«Ο Ελνενί ότι καρπώνεται αυτή την στιγμή από το ποδόσφαιρο, έχει ματώσει για να το κατακτήσει. Δεν του χαρίστηκε το παραμικρό, δεν είναι κλισέ το “έχει ματώσει”, γιατί αυτό το παιδί έχει βιώσει σκληρές δοκιμασίες για να γίνει επαγγελματίας. Έχει ταξιδέψει στον ουρανό βαγονιού τρένου για να πάει προπόνηση! Αυτό το λέω μήπως για τα παιδιά που θεωρούν ότι αδικούνται από τους πάντες. Τον Ελνενί δεν τον σταματούσε τίποτα για να πετύχει τον στόχο του. Σαν χαρακτήρας εμείς στα ισπανικά χρησιμοποιούμε μια έκφραση που αναδεικνύει την αγνότητα του ανθρώπου και την αθωότητα, έτσι λέμε “αυτός είναι κορίτσι”. Έτσι ακριβώς είναι και αυτός και εύχομαι ο Θεός να τον έχει καλά και σίγουρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε ένα ματς μου χτύπησε την πόρτα του δωματίου αργά το βράδυ, μου έδωσε μια σακούλα και δεν ήθελε καν να μπει. Φυσικά τον έκανα να περάσει, ήθελε να μου δώσει ένα δώρο για να με ευχαριστήσει για την συνεργασία μας. Μου είχε φέρει το κοράνι στα ισπανικά. Όπως μου είπε το έκανε για να με προστατεύει. Είναι βαθιά θρησκευόμενος και μου έφερε και την φανέλα του της Άρσεναλ. Μου είπε πως δεν μου έφερε την πρώτη εμφάνιση, γιατί η δεύτερη είναι μαύρη με μπλε και κίτρινο φωσφόριζε και παραπέμπει αρκετά στα χρώματα της ομάδας μου στην Ελλάδα. Λέει ότι τον έχω ζαλίσει με αυτήν! Όταν μου την έδωσε, μου έκανε τεράστια εντύπωση και δεν μπορούσα να πιστέψω πως θυμόταν μια τέτοια λεπτομέρεια».
Ας επιστρέψουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θεωρείς ότι λείπουν από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ομάδες όπως ο Άρης, ο ΟΦΗ και ο Ηρακλής;
«Είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι αυτές οι ομάδες λείπουν από το πρωτάθλημα και δεν είναι τυχαίο ότι με την απουσία τους, έχει πέσει τόσο πολύ το επίπεδο. Αυτές οι ομάδες δίνουν άλλο χρώμα, ένταση, ανταγωνισμό και δυναμική στο πρωτάθλημα. Πλέον πέρα από το πρεστίζ που προσδίδουν στην Σούπερ Λίγκα αυτές οι ομάδες, θέλω να τονίσω ότι με την διαφαινόμενη έξοδο από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, ομάδες που οικονομικά στηρίζονται 80% στα τηλεοπτικά έξοδα, θα θέλουν όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις στην πρώτη κατηγορία».
Τι χρειάζεται το πρωτάθλημα της χώρας μας προκειμένου να βελτιωθεί;
«Χρειάζεται ρεκτιφιέ! Ξεκινώντας από τις υποδομές, την βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων και των αγωνιστικών χωρών. Θέλει ασφάλεια στους αγώνες και για τους οπαδούς, αλλά και τους πρωταγωνιστές εντός γηπέδου. Είναι αναγκαίο να έχει συλλόγους που να αποπνέουν υγεία και όχι να φυτοζωούν και να δημιουργούν χρέη προς πάσα κατεύθυνση και ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές. Τρομάζω να μπω στην σύγκριση από τα ρόστερ των ομάδων για παράδειγμα το 2008, με τα σημερινά ρόστερ. Και αναφέρομαι σε όλες τις ομάδες. Αυτά για να υλοποιηθούν χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, όραμα και ανιδιοτέλεια . Στο ποδόσφαιρο μας δυστυχώς δρουν άνθρωποι εντελώς ανίδεοι με το αντικείμενο».
Μίλησε μας για την εμπειρία σου στον Άρη και γενικότερα εξήγησε μας τι λάθη έγιναν και η ομάδα οδηγήθηκε στην Γ’ Εθνική.
«Ότι γράφει δεν ξεγράφει, η θητεία του μίστερ στον Άρη ήταν ότι σπουδαιότερο έχουμε να επιδείξουμε στην σύγχρονη ιστορία μας. Την πενταετία μεταξύ 2007 – 2012, πέρασαν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές που ανέβασαν το επίπεδο. Το γήπεδο έσφυζε από ζωή, η ομάδα ήταν κάθε χρόνο ανταγωνιστική και πάλευε για υψηλές θέσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Έκανε ευρωπαϊκές πορείες ο Άρης και ήταν ένα ολοζώντανο κύτταρο της Θεσσαλονίκης. Η κακοδιαχείριση και η εσκεμμένη και έντεχνα υπερκοστολόγηση ποδοσφαιριστών έφεραν στον γκρεμό την ομάδα, αλλά όχι τον σύλλογο. Ο Άρης θα επανέλθει δυναμικά θα πρωταγωνιστεί ξανά, γιατί το επιβάλλει η ιστορία του και ο κόσμος του. Πρέπει όμως να γίνουν σωστά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω πως το πρώτο βήμα είναι ο Άρης να ξαναγίνει αξιόπιστος και να αποκαταστήσει το όνομα του στον ποδοσφαιρικό κόσμο».
Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σου στον Άρη;
«Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή είναι η ίδια! Είναι ο τελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Μια παρά πολύ καλή ομάδα που έπαιζε πειστικό ποδόσφαιρο έκανε μια απίστευτη πορεία και προκάλεσε την “κάθοδο” των “Μυρίων” στην Αθήνα. Βλέπαμε στις ειδήσεις τα χιλιόμετρα λεωφορείων που είχαν σχηματιστεί. Όταν μπήκαμε στο γήπεδο μείναμε με ανοιχτά τα στόματα, όχι μόνο εμείς που ανήκαμε στον Άρη, αλλά όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο! Παρακολουθήσαμε πάνω από 23 χιλιάδες φιλάθλους να δημιουργούν την πιο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα ελληνικού τελικού Κυπέλλου. Ωστόσο η ήττα στο τέλος της βραδιάς, με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Είχα όμως την ευλογία να ζήσω ανεπανάληπτες στιγμές στην πενταετία μου στον Άρη και να είμαι μέλος του μοναδικού ελληνικού συλλόγου που κέρδισε μέσα στην Ισπανία και μάλιστα την κάτοχο του Europa League και του Σούπερ Καπ Ευρώπης Ατλετικο Μαδρίτης. Τότε έπαιζαν παίκτες, όπως οι Αγκουέρο, Φορλάν, Ντιέγκο Κόστα, Ντε Χέα και Σιμάο. Ήταν τρομερή ομάδα, αλλά άτυχη, αφού έπεσε πάνω στον Άρη και έμεινε εκτός πρόκρισης!»
Φέτος η ομάδα παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι και μοιάζει ικανή να ανέβει στην Σούπερ Λίγκα. Πού οφείλεται αυτό;
«Φυσικά του αξίζει! Φυσικά και θα ανεβεί! Δεν ξέρω εάν φέτος η ομάδα είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο ρεαλιστική για την κατηγορία. Ο κ. Μυροφορίδης και ο κ. Σπανός έχτισαν μία ομάδα ειδικών συνθηκών. Οι παίκτες ξέρουν τι έχουν κληθεί να κάνουν και πώς να το διεκδικούν μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα είναι πρώτη και αήττητη, οπότε δεν έχει σημασία, εάν είναι καλύτερη από την περσινή σεζόν. Είναι ομάδα που έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν έχει σχέση με πέρυσι που είχε βαριά ονόματα στο ρόστερ αλλά καμία συνοχή, χωρίς ρόλους, πειθαρχία και ιεραρχία. Φέτος είμαστε αυτό που λέμε ομάδα!»
Η Βέροια έχει πέσει στον… γκρεμό. Τι λάθη έγιναν εκεί;
«Οι παράγοντες της Βέροιας αποφάσισαν να κάνουν ένα άνοιγμα που ούτε η ομάδα ούτε η πόλη ήταν έτοιμες να το υποστηρίξουν και έγινε προς εντελώς λάθος κατεύθυνση. Την σεζόν που εργάστηκα στην Βέροια, η ομάδα έκανε υπέρβαση με ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας χωρίς όμως να κάνει οικονομική υπέρβαση. Δεν γίνεται την μια χρόνια ο Κίκε Ερνάντεθ να κλείνει δανεικό από την Νάπολι τον Ντουμίτρου των 8 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο με 80 χιλιάδες ευρώ ετήσιες απολαβές και την επόμενη χρόνια να κλείνουν παίκτες με 300 χιλιάδες για να πετύχουν ένα γκολ. Αυτά τα συμβόλαια έχουν “πεθάνει” προ πολλού στην Ελλάδα. Το ρόστερ της σεζόν 2015-2016 ήταν δυσβάσταχτο και έφερε την κατάρρευση μιας ιστορικής ομάδας της Μακεδονίας, που εύχομαι σύντομα να επανέλθει».
Η γνώμη σου για τον Ηρακλή, μιας και έχεις εργαστεί εκεί πριν χρόνια;
«Στον Ηρακλή έγιναν τα ίδια λάθη με τον Άρη. Οι ομάδες αυτές για να ξεφύγουν από το τέλμα θα πρέπει να εισέλθουν στα χέρια ισχυρών ιδιοκτητών που θα πλαισιώνονται από ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Την χρόνια που ανέβηκε ο Ηρακλής όλα έδειχναν ιδανικά. Πήγαινα στο γήπεδο και καθώς έβλεπα την προσπάθεια τον παιδιών, πίστευα ότι η άνοδος ήταν πιο πειστική ακόμα και από της ΑΕΚ που ανέβηκε την ίδια χρόνια. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως από τα μέσα της επόμενης χρόνια το οικοδόμημα θα άρχιζε και πάλι να γέρνει. Είναι τεράστιο κρίμα τόσο ιστορικοί σύλλογοι να είναι έρμαιο του κάθε επιτήδειου και αυτοί να νομιμοποιούνται να παίζουν με το συναίσθημα και την ανιδιοτελή αγάπη εκατομμυρίων οπαδών. Αργά ή γρήγορα όμως όλα αυτά θα “ξυπνήσουν”, θα επανέλθουν και για κάποιους θα γίνουν εφιάλτες».
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνεις προπονητής;
«Είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί. Απολαμβάνω το πόστο μου και θέλω καθημερινά να βελτιώνομαι, πάντα να παρουσιάζω κάτι καινούριο. Έχω ακόμα πολύ δρόμο να διανύσω σαν γυμναστής. Παράλληλα θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι με τον τομέα της βίντεο ανάλυσης γιατί παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με πιο τεχνικούς, υπεύθυνους και οργανωτικούς ρόλους σε μια ομάδα. Έχω ήδη κάνει δειλά-δειλά κάποιες δοκιμές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οπότε έχει ο Θεός!»