Την ποδοσφαιρική και …όχι μόνο επικαιρότητα στην Ελλάδα σχολίασε ο Νίκος Στρατής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα “Il Calcio Greco”. Ο αρθρογράφος του Kingsport.gr μίλησε μεταξύ άλλων στο ιταλικό μέσο για τις τους μεγάλους ελληνικούς συλλόγους, την κατάκτηση του φετινού τίτλου από τον Ολυμπιακό, τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, την εθνική Ελλάδας και τον Φαν’τ Σχιπ, καθώς και αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό με φόντο το ενδιαφέρον ξένων ομάδων για τον Κωνσταντίνο Τσιμίκα…
Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη (στα ιταλικά) του Νίκου Στρατή στην ιστοσελίδα “Il Calcio Greco”.
ESCLUSIVA ICG: Il giornalista Nikos Stratis sulla Super League 1, la Nazionale e… Tsimikas!
ICG– Κατ’ αρχάς Νίκο πώς κρίνεις το χειρισμό από τους υπευθύνους του Ελληνικού ποδοσφαίρου σχετικά με την κρίση εξαιτίας του Covid-19;
ΝΣ -Η αναστολή των πρωταθλημάτων ήταν επιβεβλημένη και οι διοργανώτριες αρχές έπραξαν απλά το αυτονόητο. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έδωσε το σύνθημα για παύση των δραστηριοτήτων σε πολλά επίπεδα, κάτι που συμπαρέσυρε όπως ήταν λογικό και το ποδόσφαιρο. Επομένως οι χειρισμοί στο θέμα του Covid 19 ξεκινούν από πολύ πιο πάνω και οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν ουσιαστικά δεν είχαν άλλη επιλογή.
ICG– Ποια η άποψη σου για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο (04 Φεβ 2015) όπου το ερευνητικό τμήμα της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ παρέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια δικαστική επιτροπή;
ΝΣ -Θεωρώ πως στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει μεγάλος θόρυβος αν όχι για το τίποτα τουλάχιστον για ένα δευτερευούσης σημασίας θέμα. Ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι η διοίκηση του Ατρομήτου πίεσε off the record τον τότε προπονητή της ομάδας τον Πορτογάλο Ρικάρντο Σα Πίντο να προφυλάξει κάποιους βασικούς ποδοσφαιριστές στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό, ώστε να τους έχει πιο φρέσκους για τα επόμενα ματς που η ομάδα του Περιστερίου θεωρητικά θα είχε παραπάνω πιθανότητες να πάρει την νίκη, πρόκειται για εσωτερικό θέμα της ομάδας του Περιστερίου και δεν στοιχειοθετεί ‘‘στημένο‘‘ ματς ή προσυνεννοημένο αποτέλεσμα. Σίγουρα σε θεωρητικό επίπεδο ο Ατρόμητος θα είχε περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει κάτι καλύτερο στο Καραϊσκάκη, ωστόσο είναι δικαίωμα της κάθε ομάδας να κρίνει συνολικά το πρόγραμμα της με γνώμονα τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει και όχι με βάση την καχυποψία του καθενός (για παράδειγμα ο κανονισμός δίνει δικαίωμα στις ομάδες να διαλέγουν σε ποια ματς θα εκτίσουν ποινή ποδοσφαιριστές που έχουν συμπληρώσει κάρτες και δεν τις αναγκάζει να χάνουν τον τιμωρημένο παίκτη στο αμέσως επόμενο ματς). Ούτως ή άλλως κατά τον Ολυμπιακό η υπόθεση αυτή έχει αξιολογηθεί και έχει κριθεί από την ΟΥΕΦΑ στο παρελθόν ενώ κατά την άποψη του ΠΑΟΚ, ακόμα εκκρεμεί. Δεν βλέπω να προχωράει και να οδηγεί κάπου το συγκεκριμένο ζήτημα…
ICG– Σχετικά με την περίπτωση συνιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης;
ΝΣ -Εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι πρέπει οι δύο ΠΑΕ να τιμωρηθούν τι θα μπορούσα να συμπληρώσω εγώ σε ότι αφορά στο νομικό σκέλος; Οι αρμόδιες επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση είναι αυτές που κρίνουν, εμείς δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε ορκωτοί λογιστές ούτε έχουμε στη διάθεση μας όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Κι εφ’ όσων η ιστορία θα φτάσει όπως φαίνεται μέχρι το CAS, θα πρέπει να περιμένουμε. Και λέω να περιμένουμε γιατί κανείς δεν ξέρει αν το Ανώτατο διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης δεχτεί την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον κανονισμό προκειμένου να μην υπάρξουν υποβιβασμοί των εμπλεκομένων ομάδων – κάτι που προέβλεπε ο τρέχων κανονισμός – και να υποστούν τελικά μόνο αφαίρεση βαθμών. Αν ωστόσο άφηνα το νομικό κομμάτι στην άκρη και – υποθετικά μιλώντας – έκρινα καθαρά ποδοσφαιρικά θα έλεγα ότι προτιμώ οι αγώνες και οι τίτλοι να κρίνονται στον αγωνιστικό χώρο. Προσωπικά δεν ήθελα να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, ούτε να του αφαιρεθούν βαθμοί. Θα βλέπαμε πολύ ενδιαφέρουσα σειρά πλέι οφ – αν δεν …εμφανιζόταν ο Covid 19 – έστω και αν ο ΠΑΟΚ ήταν στο -7 από τον Ολυμπιακό τον οποίον θα υποδεχόταν στην Τούμπα την πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ! Οι κανονισμοί όμως είναι πάντα κανονισμοί και είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να εφαρμόζονται.
ICG– Η άποψη σου για το φετινό πρωτάθλημα της Super League;
ΝΣ -Θα σου πω ξεκάθαρα ότι ο Ολυμπιακός απέδειξε αυτό που ήδη είχε φανεί από τις πρώτες αγωνιστικές, δηλαδή ότι είναι η πιο σταθερή ομάδα και δίκαια θα πάρει τον φετινό τίτλο. Και πέρσι μπορεί να πει κανείς ότι σε ένα κομμάτι του πρωταθλήματος έδειξε καλύτερα πράγματα από τον ΠΑΟΚ, του έλειπε όμως η αποτελεσματικότητα. Επομένως είναι αναμφίβολα δίκαιη η περσινή κατάκτηση του τίτλου από τον Δικέφαλο του Βορρά. Κάτι ανάλογο θα πω και για φέτος. Η πιο ολοκληρωμένη ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός έστω και χωρίς τον άτυχο του περασμένου καλοκαιριού Φορτούνη χωρίς τον οποίον κατάφερε να περάσει τρεις γύρους προκριματικών και να μπει στους ομίλους του Champions League! Με τον (πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος) Ελ Αραμπί έλυσε σε μεγάλο βαθμό το περσινό του πρόβλημα στο γκολ, ενώ και οι Βαλμπουενά (ο καλύτερος δημιουργός – προμηθευτής ασίστ της λίγκας), Ποντένσε (μέχρι να αποχωρήσει) του πρόσφεραν εξαιρετική και ποιοτική ανάπτυξη. Ιδανική η συνεργασία της τριάδας Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά στα χαφ, σημαντική η συμμετοχή του Σεμέδο (εξαιρετική πάσα για στόπερ) στην αμυντική λειτουργία κλπ. Όλα αυτά επαληθεύονται και από την αξιοζήλευτη πορεία του φέτος στην Ευρώπη και μεγαλύτερη απόδειξη από τη νίκη μέσα στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ δεν υπάρχει. Μεγάλο credit στον Πέδρο Μαρτίνς που με τη σωστή στήριξη της διοίκησης έχτισε ένα πολύ ισορροπημένο σύνολο την τελευταία διετία και επιβραβεύτηκε με νέο συμβόλαιο που τον ‘‘δένει‘‘ στο κλαμπ ως το 2022.
ICG– Τον ΠΑΟΚ πώς τον κρίνεις;
ΝΣ -Κοίτα, ο ΠΑΟΚ είχε πολλά μείον σε σχέση με πέρσι. Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι της πτώσης. Πρώτα από όλα η άμυνα του. Το αδιαπέραστο πέρυσι δίδυμο Κρέσπο – Βαρέλα αλλά και οι κορυφαίοι ακραίοι μπακ για το 2018-19 Βιεϊρίνια και Μάτος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ήταν πολύ κάτω από τα περσινά τους στάνταρ. Οι πολύ καλοί Μίσιτς και Σβιντέρσκι δεν αρκούσαν φέτος και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός …χάθηκε από τα ραντάρ. Δεύτερος λόγος η αλλαγή προπονητή. Θεωρώ τον Αμπελ Φερέιρα καλό κόουτς αλλά μην ξεχνάμε πως ήρθε κόντρα στον προγραμματισμό κι αυτό λόγω του ξαφνικού ‘‘διαζυγίου‘‘ με τον Λουτσέσκου. Να μην λησμονούμε και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ απέναντι στον Αγιαξ τον περασμένο Αύγουστο (εκπληκτικός Μπίσεσβαρ). Εδώ θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε και έναν τρίτο λόγο της κακής σεζόν που ήταν η ατυχία: Οτι δηλαδή από το δρόμο των πρωταθλητών που θεωρητικά είναι πιο εύκολος, του έπεσε ο Αγιαξ την ώρα που ο Ολυμπιακός ως δεύτερος πέρασε στους ομίλους αφού στα πλέι οφ απέφυγε την Πόρτο (που είχε αποκλειστεί από την Κρασνονταρ) αλλά και την Αϊντχοφεν (του είχε πέσει η Πλζεν στον β’ προκριματικό αντί των Ολλανδών). Η αποτυχία να μπει ομίλους και να πάρει τα σχετικά χρήματα πρόκρισης αποδείχτηκε ντεζαβαντάζ και στο οικονομικό επίπεδο σε σχέση με τον μεγάλο φετινή ανταγωνιστή Ολυμπιακό καθώς λόγω Financial Fair Play δεν μπόρεσε να ενισχυθεί και να καλύψει κάποιες αδυναμίες. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως οι ικανότητες και η ποιότητα δεν λείπουν από τον Δικέφαλο αλλά φέτος δεν βγήκαν στο χορτάρι καθώς για τους παραπάνω λόγους χάθηκε η καλή χημεία. Είναι πάντως κρίμα που τα τελευταία χρόνια έχουμε στη χώρα μας δύο ομάδες υψηλού επιπέδου, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αλλά δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα λόγω της τοξικότητας που βγάζει η αντιπαλότητα των δύο ομάδων. Τα μέσα ενημέρωσης αρκετές φορές περισσότερο από το αγωνιστικό κομμάτι ασχολούνται με τα εξωαγωνιστικά, δικαστικά, τηλεοπτικά, παρασκηνιακά κλπ. Είναι πραγματικά λυπηρό…
ICG– Έχεις κάποιο σχόλιο για άλλες ομάδες;
ΝΣ -Η ΑΕΚ έχασε πολύ χρόνο μέχρι να κάνει τη σωστή κίνηση και φέρει στον πάγκο της τον Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός απολύτως …συνεπής στην εθνικότητα του, της έδωσε αμυντική σταθερότητα και με τον ερχομό του Αραούχο το χειμώνα η Ένωση δικαιούται να πιστεύει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει κάτι καλύτερο φέτος. Δεν μιλάω για το πρωτάθλημα αλλά με βάση τα προβλήματα του ΠΑΟΚ ίσως η δεύτερη θέση να ήταν εφικτός στόχος. Έχω επίσης πολύ θετική άποψη και για τον Γιώργο Δώνη και τον Παναθηναϊκό και για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Παίκτες όπως Χατζηγιοβάνης, Δώνης, Διούδης κλπ θεωρώ ότι αξίζουν ευκαιρίες στην εθνική Ελλάδας (για τον Κουρμπέλη δεν το συζητώ καθώς είναι ήδη στέλεχος της) ενώ καλά στοιχεία έχουν δείξει οι Ινσούα (δύσκολα θα μείνει), Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Περέα κλπ. Συνολικά όμως και λόγω απουσίας εμπειρίας δύσκολα θα μπορούσε το ‘‘τριφύλλι‘‘ να ανέβει ψηλότερα. Μια κουβέντα και για τον Αρη: Μπορεί να μοιάζει λίγο με ‘‘ομάδα μιας σεζόν‘‘, αλλά αυτό που μας έδειξε φέτος είναι πολύ καλό δείγμα. Δεν ξέρω τι θα κάνει του χρόνου και πόσο συνέχεια μπορεί να έχει. Της το εύχομαι εννοείται αλλά πλέον με την απαγόρευση μεταγραφών με την οποία τιμωρήθηκε δύσκολα θα καταφέρει το κάτι παραπάνω…
ICG– Το σχόλιο σου για την εθνική Ελλάδας και την εποχή Φαν’τ Σχιπ;
ΝΣ -Για την εθνική ομάδα είναι δύσκολο να κάνεις εκτίμηση για το εγγύς μέλλον της. Ανέλαβε ένας νέος προπονητής σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή και έχουν έρθει πολλά νέα πρόσωπα κυρίως από ξένα πρωταθλήματα. Αξιολογώ ως θετικό το rotation στο ρόστερ, είναι καλό να αναζητούνται παίκτες από περισσότερες ‘‘δεξαμενές‘‘ από τη στιγμή που από την εθνική λείπουν οι προσωπικότητες του παρελθόντος (Καραγκούνης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης κλπ). Για παράδειγμα ο φορ της Βίλεμ Παυλίδης έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει στην εθνική σε μία εποχή που Μήτρογλου και Κουλούρης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Και ο Βασιλειάδης της Πάτερμπορν μπορεί να δώσει ενέργεια στη μεσαία γραμμή της ομάδας και να ανεβάσει τον συναγωνισμό. Για το θέμα της άμυνας είμαι κατηγορηματικός ότι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς που είχαν ‘‘ψυχραθεί‘‘ επί εποχής Αγγελου Αναστασιάδη, επιβάλλεται να ξανακληθούν γιατί χωρίς δεύτερη κουβέντα μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία και την ποιότητα τους. Ο Φαν’τ Σχιπ μπορεί να μην είναι τεράστιο προπονητικό όνομα, έχει γαλουχηθεί όμως στην ολλανδική σχολή ποδοσφαίρου και δίνει μεγάλη έμφαση στην ενέργεια και στα τρεξίματα σε συνδυασμό με το δημιουργικό παιχνίδι, κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Το είδαμε στα τελευταία ματς των προκριματικών του Euro 2020 όπου μάλιστα τελείωσε με τρεις σερί νίκες! Δεν είναι ‘‘τοπ‘‘ προπονητής ΟΚ, αλλά πρέπει να συνεχίσει στην εθνική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η ΕΠΟ δεν στηρίξει μία επιλογή της και συνεχώς αλλάζει εθνικό εκλέκτορα, θα είναι δύσκολο να φτάσουμε στο μέλλον σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά…
ICG– Πώς κρίνεις τους Έλληνες που αγωνίζονται στην Ιταλία;
ΝΣ -Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσω με τον Κώστα Μανωλά. Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στη Νάπολι στην πρώτη του σεζόν. Δεν ήταν ο Μανωλάς της Ρόμα. Όμως είναι βιαστικό και τελικά άδικο να τον κρίνουμε αρνητικά τόσο γρήγορα. Δέχομαι πως πήγε σε μία ομάδα στην οποία έπρεπε να παίξει αμέσως και χωρίς πολυτέλεια χρονοτριβής για προσαρμογή κλπ. Όμως η αλλαγή περιβάλλοντος σε συνδυασμό με μία δύσκολη σεζόν γενικότερα της Νάπολι (αλλαγή προπονητή, κακή πορεία στο πρωτάθλημα ενώ οι οπαδοί ήλπιζαν ακόμα και για πρωταθλητισμό) επηρέασαν τον Κώστα. Και ο ίδιος δεν ήταν στα καλύτερα του, έζησε ορισμένες άσχημες στιγμές με την αποτυχία της εθνικής Ελλάδας. Την ίδια ώρα όμως η Νάπολι προχωράει στο Champions League αλλά και στο Coppa Italia όπου ήταν κοντά στον τελικό με νίκη εκτός έδρας επί της Ιντερ, αυτά δείχνουν ότι η ομάδα έδειξε αντίδραση σε μία κακή σεζόν. Όταν έρθει η ηρεμία στο σύλλογο θα δούμε και πολύ καλύτερο Μανωλά. Ο Κυριακόπουλος είναι ακόμα πιο νέος και μάλιστα στην πρώτη του σεζόν στην Ιταλία. Δεν απογοητεύτηκε, όταν ο Ντε Τζέρμπι δεν τον ξεκινούσε στην πολύ καλή φέτος Σασουόλο και από το Νοέμβριο και μετά καθιερώθηκε. Αυτό δείχνει ότι εκτός από τα καλά αγωνιστικά του στοιχεία διαθέτει και χαρακτήρα. Έχει πολύ καλή προοπτική. Θέλω να σταθώ επίσης και σε ένα άλλο αριστερό μπακ, τον ικανότατο Μπάμπη Λυκογιάννη της Κάλιαρι. Στα 27 του χρόνια είναι δύσκολο να παίζει βασικός στην ομάδα έκπληξη για πολλούς της φετινής Serie A. Ειδικά τώρα που ο νεαρός Λούκα Πελεγκρίνι έχοντας έρθει δανεικός από τη Γιουβέντους θεωρείται ένας παίκτης – επένδυση για το μέλλον. Ωστόσο μέσα σε αυτές τις δυσκολίες ο Λυκογιάννης καταφέρνει να έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών για τρίτη συνεχόμενη σεζόν σε έναν απαιτητικό σύλλογο. Ίσως θα ήταν καλό να πάει σε μία ομάδα που θα του έδινε περισσότερη εμπιστοσύνη και αγωνιστικό χρόνο…
ICG– Για την πιθανότητα να πάει ο Κώστας Τσιμίκας σε ιταλική ομάδα;
ΝΣ -Είναι οπωσδήποτε τιμητικό για τον ίδιον. Αλλά ταυτόχρονα και ανταμοιβή για τους κόπους και την τεράστια βελτίωση του. Φέτος ήταν πραγματικά εντυπωσιακός στον Ολυμπιακό με σπουδαία ματς κόντρα σε Αρσεναλ, Τότεναμ, Μπάγερν κλπ. Γνωρίζαμε ότι διαθέτει ταχύτητα και αξιοζήλευτα τεχνικά χαρακτηριστικά, σέντρα …φαρμάκι κλπ ωστόσο βελτιώθηκε κατακόρυφα και στα αμυντικά του καθήκοντα, δύσκολα τον νικάς στο ένας με έναν, συγκλίνει και καλύπτει ιδανικά τα στόπερ όταν χρειάζεται. Στη διάρκεια της σεζόν έλεγα ότι θα ήταν καλό να κάνει άλλη μία τέτοια σπουδαία χρονιά με τον Ολυμπιακό και μετά να δοκιμάσει να φύγει. Πλέον θεωρώ πως είναι απολύτως έτοιμος για αυτό το μεγάλο βήμα. Είναι φανταστικός αριστερός αμυντικός!