Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη FIBA κι εξήγησε πως η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν βρίσκεται σε κόντρα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Αναλυτικά όσα είπε στην ισπανική «AS»:
Για την απόφαση οριστικής διακοπής της σεζόν:
“Η πανδημία του κορωνοϊού και η ασύμμετρη εξάπλωση του ιού σε διαφορετικές χώρες προκάλεσε ένα μεγάλο ρίσκο σε ό,τι αφορά την υγεία των ανθρώπων. Παράλληλα, δεν μπορέσαμε να δώσουμε στους παίκτες τον κατάλληλο χρόνο για να προετοιμαστούν, όπως εκείνοι μας ζήτησαν στη συνάντησή μας. Μίλησα με 38 παίκτες που ήθελαν να αγωνιστούν. Όλοι τους, χωρίς εξαίρεση. Όμως, υπήρχε ένα ρίσκο, το οποίο θα επηρέαζε και την ίδια τη διοργάνωση. Άλλοι μπορεί να είχαν γυρίσει στις προπονήσεις 1,5 μήνα πριν και άλλοι, σε περιοχές όπως στην Μόσχα δεν μπορούσαν να βγουν εκτός σπιτιού ή στην Ιταλία δεν μπορούσαν να προπονηθούν σε κλειστά γήπεδα. Η Euroleague δεν μπορούσε να τα αντέξει αυτά, ούτε ήθελε να υπάρχουν σκιές γύρω από τον πρωταθλητή”.
Για το καλεντάρι:
“Ο κινητήρας του παγκοσμίου μπάσκετ είναι το ΝΒΑ. Η FIBA δεν είναι για το μπάσκετ ό,τι είναι η FIFA για το ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα κοινό καλεντάρι, που να βολεύει το ΝΒΑ, την Euroleague και τις εθνικές ομάδες. Αν το ΝΒΑ αρχίσει τον Δεκέμβριο και ολοκληρωθεί τον Ιούλιο μπορεί να πέσει πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει ο καθένας να λύσει αυτά που βρίσκονται μπροστά του, τα τουρνουά που ελέγχει και τις ομάδες που παίρνουν μέρος σε αυτά. Η Euroleague αύξησε τους αγώνες και δέχτηκε κριτική. Όμως, πρέπει να δείτε τα στατιστικά: η αύξηση των αγώνων έφερε και άνοδο της προσέλευσης. Οι 9.000 θεατές ανά αγώνα φαίνονται σαν μια έξυπνη απόφαση, για την εξέλιξη του μπάσκετ. Όπως μπορεί να μην ήταν καλό για την Euroleague να πάει σε format 20 ομάδων, θα ήταν κακό και για τις λίγκες να προχωρήσουμε σε αυτό το καλεντάρι”.
Για τις χώρες που φοβούνται πως οι ομάδες θα αποχωρήσουν από τα πρωταθλήματά τους:
“Κάποιες ομάδες ίσως αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις γι’ αυτό, διότι δεν υπάρχει ευελιξία. Η Euroleague δεν είναι υπέρ αυτής της τακτικής. Ωστόσο, υπάρχουν λίγκες που δεν βοηθούν τις ομάδες τους, σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία τους στην Ευρώπη. Προσωπικά, θεωρώ πως το λογικό είναι μια ομάδα να αγωνίζεται σε δύο διοργανώσεις. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να μην πληγεί κανείς”.
Για τα “παράθυρα” της FIBA:
“Είναι σημαντικοί αγώνες, όμως πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Τώρα δεν μπορούν να πάνε όλοι οι παίκτες. Το ΝΒΑ είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο τι μπορούμε να διαχειριστούμε και ποιες ομάδες μπορούν να μας βοηθήσουν. Αυξήσαμε τους αγώνες μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να επηρεάσουμε τις λίγκες. Οι παίκτες μας προτιμούν να αγωνίζονται παρά να κάνουν προπονήσεις. Θέσαμε νέα στάνταρντς σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιο άνετα ταξίδια. Είμαστε συνηθισμένοι στις μεγάλες σεζόν”.
Για τη συνεργασία με την παγκόσμια ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης:
“Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη FIBA. Απλά, σκεφτόμαστε με διαφορετικά μοντέλα στο μυαλό μας. Είναι γεγονός πως πριν τέσσερα – πέντε χρόνια προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της Euroleague, αλλά απέτυχαν. Πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε την κατάσταση όσο καλύτερη γίνεται. Υπήρξε αλλαγή στο διοικητικό σκέλος και πλέον φαίνεται μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε την ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα που έπρεπε να έχουμε λύσει νωρίτερα και να κάνουμε όσα δεν κάναμε όλοι μας, ακόμα και η Euroleague. Κανείς δεν πιστεύει πως τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ίδια σεζόν είναι λογικές. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε μαζί τους”.