Η άνθιση του Αιγυπτιακού ποδοσφαίρου είναι ξανά μία πραγματικότητα. Μετά τις τρεις σερί κατακτήσεις του κυπέλλου Εθνών Αφρικής στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας, οι “φαραώ” βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο με την ανάληψη της διοργάνωσης του καλοκαιριού του 2019, αλλά και της βράβευσης του Mohamed Salah για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τον τίτλο του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή. Ο Νίκος Στρατής παρουσιάζει τις λεπτομέρειες στο Kingsport.gr.
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017. Στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ η ραγδαία ανερχόμενη νέα φουρνιά του Αιγυπτιακού ποδοσφαίρου βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στο θρόνο της. Η εθνική Αιγύπτου του Χέκτορ Ραούλ Κούπερ (τωρινός προπονητής του Ουζμπεκιστάν) προηγείται με 1-0 του Καμερούν στο ημίχρονο του τελικού του Africa Cup of Nations 2017, όμως οι Καμερουνέζοι στο δεύτερο μέρος κάνουν την ανατροπή με τους “φαραώ” να μένουν …μούμιες! Η παρέα των Σαλάχ, Ελνένι, Ουάρντα κλπ εκείνο το βράδυ έχασε μία ιστορική ευκαιρία για τον όγδοο τίτλο – η Αίγυπτος είναι η πολυνίκης του θεσμού με επτά κύπελλα με την κάτοχο (Καμερούν) να ανεβαίνει στα πέντε.
Μάλιστα τα “λιοντάρια” του Ολλανδού Κλάρενς Ζέεντορφ (με τον Βέλγο Ουγκο Μπρος στον πάγκο κατέκτησαν το τρόπαιο του ’17) θα είχαν την ευκαιρία να κατέβουν όχι μόνο ως κάτοχοι αλλά και ως “οικοδεσπότες” στο επερχόμενο τουρνουά (15 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2019) του κυπέλλου Εθνών της “Μαύρης” Ηπείρου. Όμως οι ανησυχητικές καθυστερήσεις στην κατασκευή των γηπέδων στο Καμερούν ανάγκασαν την Αφρικανική Ομοσπονδία να της πάρει τη διοργάνωση και να την δώσει στην Αίγυπτο! Αυτομάτως η ομάδα του Μεξικανού Χαβιέ Αγκίρε με πρωτοπαλίκαρο τον παγκοσμίου επιπέδου πλέον “Μο” Σαλάχ γίνεται και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου το προσεχές καλοκαίρι. Ούτως ή άλλως και τις δύο προηγούμενες φορές που φιλοξένησε το θεσμό (1986, 2006) στο τέλος πανηγύρισε και το τρόπαιο!
Back to back στην κορυφή!
Μιλώντας βέβαια για Σαλάχ, ο σουπερ σταρ της Λίβερπουλ την περασμένη Τρίτη ανανέωσε την … θητεία του σε έναν άλλον “θρόνο”, αυτόν του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Η βράβευση του 27χρονου άσου (πήρε το βραβείο από τον “legend” Ζορζ Γουεά, νικητή της “Χρυσής Μπάλας” 1995 και νυν πρόεδρο της Λιβερίας) έγινε στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ με τον Σαλάχ να επαναλαμβάνει την περσινή του επιτυχία καθώς είχε παραλάβει το σχετικό βραβείο και το 2017. Ανάλογη διάκριση για τον “Μο” και από το BBC του οποίου οι συντάκτες τον ψήφισαν ως τον κορυφαίο της Premier League τις δύο τελευταίες χρονιές. Τα 44 γκολ που πέτυχε μεσα στο 2018 τον ανέβασαν στην κορυφή των προτιμήσεων ενώ ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίον η Λίβερπουλ κατάφερε πέρσι τον Μάιο να παίξει τελικό Champions League. Ανάμνηση όχι και τόσο ευχάριστη φυσικά για τον “Μο” που είχε τραυματιστεί σοβαρά στον ώμο μετά μονομαχία του με τον Σέρχιο Ράμος στο ματς του Κιέβου με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πρόωρα από το ματς βλέποντας τους συμπαίκτες του να χάνουν με 3-1 από τη Ρεάλ. Συν το γεγονός ότι κατάφερε πολύ οριακά να προλάβει το μουντιάλ της Ρωσίας χωρίς να εμφανιστεί σ’ αυτό σε ιδανική κατάσταση με την Αίγυπτο να απογοητευει με τρεις ήττες στον όμιλο.
Σχετικά με την βράβευση του στο Ντακάρ, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σαλάχ συγκέντρωσε 567 βαθμούς με δεύτερο τον συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ Σαντιο Μανέ (440 β.) και τρίτο τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιανγκ της Αρσεναλ (197). Το …απίθανο είναι πως και πέρσι η πρώτη τριάδα είχε ακριβώς την ίδια σειρά! Ο Ομπαμεγιάνγκ μάλιστα ήταν ο νικητής του βραβείου το 2015 (το 2016 ο Ριγιαντ Μαχρέζ), ενώ για τέσσερις σερί χρονιές το είχε κερδίσει ο Γιάγια Τουρέ! Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο βραβείο ψηφίζουν μέλη της τεχνικής επιτροπής της Αφρικανικής ομοσπονδίας, επιλεγμένοι δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα ενημέρωσης, παλιοί ποδοσφαιριστές, καθώς και οι αρχηγοί και οι ομοσπονδιακοί προπονητές των 56 εθνικών ομάδων της Αφρικής. Κάθε ψήφος μπορεί να αναγράφει πέντε ονόματα, τα οποία βαθμολογούνται αναλόγως, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που ψήφιζαν μόνο οι προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων η σειρά της πρώτης τριάδας των νικητών θα ήταν Σαλάχ, Μανέ και Μαχρέζ!