Η στέψη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ και το μήνυμα του Μάριου Ηλιόπουλου.
Με το που ολοκληρώθηκε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε ένα απίθανο drone show στον ουρανό της «Αγιάς Σοφιάς-Allwyn Arena», με αφορμή το 14ο πρωτάθλημα στην ιστορία της ΑΕΚ. «Πρωταθλητές 2026», το σήμα της ΑΕΚ, η Αγιά Σοφιά, ο «Δικέφαλος Αετός» το τρόπαιο του πρωταθλήματος ήταν μερικοί από τους σχηματισμούς που έβλεπε κανείς από όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια – και όχι μόνο.
Την ίδια ώρα, εντός του αγωνιστικού χώρου, οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΑΕΚ ετοίμαζαν πυρετωδώς το σκηνικό για την απονομή του τροπαίου. Dj’s, σόου με φωτορυθμικά, χιλιάδες κίτρινες σημαίες και φωσφοριζέ βραχιολάκια να έχουν μοιραστεί σε όλο τον κόσμο και στα matrix να παίζει βίντεο από τις ομάδες που είχαν κατακτήσει τα 13 προηγούμενα πρωταθλήματα της Ένωσης.
Ακολούθησε βίντεο με μήνυμα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Μάριου Ηλιόπουλου, για το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ και μία σύνοψη της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, που έφερε την Ένωση στην κορυφή της Super League, στα προημιτελικά του UEFA Conference League και στους «8» του Κυπέλλου – όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο ΟΦΗ. Ενδιάμεσα, δηλώσεις και αποσπάσματα από ομιλίες σε αγώνες-σταθμούς από τους πρωταγωνιστές, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, που συνέβαλλαν στη φετινή άκρως πετυχημένη πορεία της ομάδας του Μάρκο Νίκολιτς.
Το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στο χορτάρι, με τα παιδιά των ακαδημιών του συλλόγου να τραγουδούν το «Ένα το Χελιδόνι» που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης για να ακολουθήσει το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», των ίδιων δημιουργών. Για φινάλε, ο ύμνος της ΑΕΚ από όλο τον κόσμο, εντός κι εκτός γηπέδου.
Ακολούθησε αναφορά στους φίλους της ομάδας που έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία χρόνια και πλάνα μέσα από τα αποδυτήρια και τις ετοιμασίες των παικτών και του τεχνικού επιτελείου για τη… μεγάλη έξοδο. Άπαντες με τα μπλουζάκια «Πρωταθλητές 2026» που πίσω αναγράφουν όλους τους συντελεστές του φετινού τίτλου. Και πάλι στο χορτάρι, με 12 βιολιά και δύο βιολοντσέλα να παίζουν αρχικά το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα κι εν συνεχεία το εμβληματικό αντιφασιστικό «Bella Ciao».
Για να κάνει την εμφάνισή του ο Μάριος Ηλιόπουλος, για πρώτη φορά πρωταθλητής από τις 22 Ιουνίου 2024, όταν και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, στην περίπου 20λεπτη ομιλία του, μίλησε για τα δεινά που έχει περάσει ο σύλλογος, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες από εδώ και πέρα και ολοκλήρωσε φωνάζοντας τρεις φορές «Ζήτω η ΑΕΚ». Με τους φίλους της ομάδας να του ζητούν… να τραγουδήσει. Δεν το έπραξε, αν και έπαιξε το τραγούδι «Νικητής» από τον φίλο της ομάδας, Ιωάννη Κονισπολιάτη, με τον Ηλιόπουλο να ερμηνεύει.
Με μία σχεδόν 15λεπτη ομιλία, ο Μάριος Ηλιόπουλος θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα για την (ολιγόμηνη) εποχή του στην ΑΕΚ που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Η Ένωση εξασφάλισε το 14ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, πρώτο επί ημερών του «Σούπερ Μάριο» όπως είναι το προσωνύμιό του, με τη φιέστα να λαμβάνει χώρα το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου.
Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ μίλησε για όλους και για όλα, ενθαρρύνοντας άπαντες να «δέσουν τις ζώνες τους», καθώς η Ένωση είναι μόνο στην αρχή ενώ είχε παραινέσεις και προς το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Ολόκληρη η ομιλία του Μάριου Ηλιόπουλου, ο οποίος αργότερα… ερμήνευσε το τραγούδι «Νικητής»:
«Λαέ της ΑΕΚ, απίστευτε λαέ της ΑΕΚ,
Έχω το προνόμιο, τη μεγάλη τιμή να κρατάω τα ηνία της ΑΕΚ. Πριν 102 χρόνια ιδρύθηκε για να μείνει ανεξίτηλη στους επόμενους αιώνες. Ευχαριστώ τον Δημήτρη Μελισσανίδη που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσω να ηγηθώ. Και έναν χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2025 να φορέσω τη δικιά μου, προσωπική πανοπλία και σε 11 μήνες να φέρω αυτό το πρωτάθλημα. Τους καλώ να ξαναδέσουν ζώνες.
Όταν ανέλαβα, η φλόγα μέσα μου ήδη έκαιγε, φουλ αδρεναλίνη. Είπα κάποιες ατάκες όχι από έπαρση αλλά από πάθος και πίστη στο όραμά μου. Μίλησα για τα νέα παιδιά, την ισονομία και την πορεία στην Ευρώπη. ΑΕΚ! ΑΕΚ! Όταν θα έχετε αγαπημένοι μου χρόνο θα ήθελα να ξαναδείτε εκείνη τη συνέντευξη, το καλοκαίρι του ’24, να την ξαναθυμηθούμε.
Μίλησα από την πρώτη ημέρα για το ευ αγωνίζεσθε. Ζήτησα ομοψυχία και όποιος έχει άλλη γνώμη να τη λέει, με επιχειρήματα και όχι στείρες πρακτικές. Όταν οι συνεργάτες μου έχουν δίκιο θα το παίρνουν. Είπα ότι η ΑΕΚ προσδιορίζει το σθένος όλων των Ελλήνων, όλης της Ελλάδας, στα δύσκολα, πολέμους, συνδέεται με την ψυχή όλων μας. Μια ΑΕΚ πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα τη ζηλεύουν στην Ευρώπη, θα τρίβουν τα μάτια τους.
Μίλησα για τα καρτέλ που αντιμετώπιζα πριν 35 χρόνια στην ακτοπλοΐα, σήμερα δεν υπάρχει κανείς από αυτούς. Είχα πει ότι όποιος σκάβει τον λάκκο, αν το χειριστείς έξυπνα, θα πέσει αυτός μέσα. Πολλοί έπεσαν μέσα. Ζήτησα ο κόσμος να βάλει ζώνη. Όσοι έβαλαν να τη βγάλουν, να ξεκουραστούν, από το φθινόπωρο πάλι. Όσοι δεν πίστεψαν ας βάλουν τώρα.
Η ΑΕΚ είναι προς μίμηση, τα έβαλε με ένα σύστημα δεκαετιών, νταβατζιλίκι. Τώρα το παίζουν παρθένες, κάνανε παρθενοραφή. Το νταβατζιλίκι τελείωσε για πάντα! Η ΑΕΚ είναι η πιο μεγάλη ιδέα, γεννήθηκε από τον ξεριζωμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, από αγνά συναισθήματα, από ανθρώπους που ήθελαν το νέο ξεκίνημα της ζωής τους, μέσα από στάχτες, να μείνει στην ιστορία.
Αυτό που έγινε φέτος είναι μεγάλο μάθημα στην έπαρση και στη αδιαλλαξία. Η ιδέα μας θα μείνει ανίκητη και θα την πάμε πέρα ως πέρα στα πέρατα του κόσμου. Θα εμπνέει πολλές γενιές, στους αιώνες. Δείξαμε στο σύστημα ότι οι μαχητικές δυνάμεις μπορούν να χαράξουν νέο δρόμο που χρειάζεται ο αθλητισμός, με τα ιδεώδη των αρχαίων Ελλήνων, το ευ αγωνίζεσθε.
Οι Έλληνες έχουν σπουδαίο DNA, από 10 Μαΐου 2026 γράφεται νέο κεφάλαιο με χρυσά γράμματα. Ο ξεριζωμένος αθλητισμός ξερίζωσε τη διαπλοκή. Τα νέα παιδιά ξέρουν να διεκδικούν, να κατακτούν, τους δείξαμε τον δρόμο.
Χρειάζεται και η συμβολή, συμπαράσταση χρήσιμων κατηγοριών της κοινωνίας. Στη ζωή και στην κοινωνία υπάρχουν κρίσιμοι ρόλοι, πρώτα οι γονείς να γαλουχούν, να εμπνέουν τα παιδιά με αξίες, κοντά στον αθλητισμό, μακριά από ναρκωτικά. Οι δάσκαλοι, οι μέντορες, οι καθηγητές. Οι πολιτικοί και η κυβέρνηση να επενδύσουν στον αθλητισμό, στην παιδεία και στην υγεία.
Χωρίς αυτά δεν μπορείς να φτιάξεις νέες γενιές. Το 2004 φτιάχτηκαν μεγάλα έργα και 20 χρόνια μετά ρημάζουν και σαπίζουν. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση για αντικειμενική αξιολόγηση για πληροφόρηση όπως ορίζει η αλήθεια, με ευθύνη και όχι με ύπουλες τακτικές.
Οι τραπεζίτες, κυρίως οι συστημικές τράπεζες που έχουν υποχρέωση από τον νόμο, αλλά κυρίως ηθική. Να μην βάζουν λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μπήκαν τόσα λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ξεπούλησαν σε funds. Για τις τράπεζες δεν θα ξανάμπουν στη φανέλα της ΑΕΚ ποτέ. Όχι μόνο μεγάλα deals, δώστε σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Το χρήμα δεν το προσκυνάμε, είναι δικός μας σκλάβος δεν είμαστε σκλάβοι του χρήματος.
Τέλος, τα πρόσωπα που είναι καλλιτέχνες, αθλητές να γίνουν άνθρωποι προς μίμηση, ινδάλματα, μικροί ήρωες. Να είναι κοντά στα νέα παιδιά, στον αθλητισμό, όλοι μαζί μπορούμε, εμπνευστείτε, η σπίθα μπήκε. Αλλιώς μένει η αδιαφορία, ο διχασμός, η βία, οι πόλεμοι. Μη χάνετε την πίστη σας για το καλύτερο αύριο. Να είστε μαχητές για ένα καλύτερο αύριο, με στόχους, με πάθος.
Σε αυτή την τροχιά μόλις προ ενός μηνός εγκαινίασα το ίδρυμα του αείμνηστου πατέρα μου. Κίνηση αλληλεγγύης, αγάπης, για τα νέα παιδιά που ονειρεύονται. Ο πατέρας μου αγαπούσε το Αιγαίο, το αποκαλούσε παράδεισο της Γης. Μου έλεγε μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Να βάζεις στόχους, να το κάνεις με αγάπη και έρωτα και χαρακτήρα πρωταθλητή.
Να έρθουν δίπλα μας, να στηρίξουν αυτό το έργο για τη Νέα Ελλάδα, το σύμπαν έχει ενέργεια και συνωμοτεί θεϊκά όταν βλέπει ανταπόκριση. Η ΑΕΚ είναι κίνημα είναι στάση ζωής, ζήτω η ΑΕΚ!».
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Super League, Κάτια Κοξένογλου, ήταν εκείνη που έφερε το τρόπαιο για λογαριασμό της διοργανώτριας, συνοδευόμενη από τον CEO της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνά Λυσάνδρου. Ένας-ένας, από τους φροντιστές ως το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, έκαναν την εμφάνισή τους μέσα από τη φυσούνα εν μέσω αποθέωσης. Όσο κυλούσε η ώρα, η υπομονή των οπαδών τελείωνε, με τον Μάριο Ηλιόπουλου να κάνει εκκλήσεις από τα μεγάφωνα.
Τελευταίοι μπήκαν οι αρχηγοί, ο Άρολντ Μουκουντί, ο Ντομαγκόι Βίντα και ο Πέτρος Μάνταλος – ο τελευταίος παρών και στις κούπες του 2018 και του 2023. Κι έπειτα από ένα ολιγόλεπτο στρατιωτικό, κινηματογραφικό (σαν… «Επικίνδυνες Αποστολές») happening, το τρόπαιο εμφανίστηκε στη θέση του συνοδηγού στο αγωνιστικό αυτοκίνητο του «Σούπερ Μάριο». Ο οποίος το παρέδωσε στα χέρια των τριών αρχηγών κι από εκεί στον ουρανό της «Αγιάς Σοφιάς-Allwyn Arena» εν μέσω αποθέωσης.
Ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το γλέντι από όλους στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό, μέσα κι έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπου υπάρχουν φίλοι της ΑΕΚ.