Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε δημοσίως και αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά και στη γενικότερη κατάσταση του ελληνικού πρωταθλήματος.
O Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε συνέντευξη στο podcast του Christopher Vonheim και είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
Ο ιδιοκτήτης του τριφυλλιού ανέφερε ότι:
«Τα τελευταία 2-3 χρόνια τα πράγματα πάνε καλύτερα. Όμως τα τελευταία 10-15 χρόνια υπήρχε μεγάλη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό ήταν «ατύχημα» και προέκυψε λίγο μετά την εποχή που απέτυχε το εγχείρημα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».
-Τι σας αγχώνει περισσότερο στη ζωή σας; Να είστε ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ή να ασχολείστε με τη ναυτιλιακή επιχείρηση σας, που είναι οικογενειακή;
«Φυσικά, το να έχω τον Παναθηναϊκό. Η ανάμειξη μου στον Παναθηναϊκό ήταν… ατύχημα. Η ενασχόληση με τη ναυτιλιακή, όχι. Την επέλεξα».
-Επειδή υπάρχουν πολλοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο, μπορείτε να εξηγήσετε τη δήλωση σας ότι θα αποχωρούσατε από τον Παναθηναϊκό, επειδή τα προβλήματα ήταν τόσο βαθιά που δεν μπορούσατε να τα φτιάξετε;
«Τα τελευταία 2-3 χρόνια τα πράγματα πάνε καλύτερα. Όμως τα τελευταία 15-20 χρόνια υπήρχε μεγάλη διαφθορά στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Τα γήπεδα ήταν γεμάτα κόσμο στα τέλη του ’90 και στις αρχές του 2000, αλλά την τελευταία δέκα χρόνια τα γήπεδα είναι άδεια γιατί κανένας δεν εμπιστεύεται τα αποτελέσματα, οι διαιτητές ήταν κακοί κ.α. Παρόλα αυτά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους και τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Ευτυχώς, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο διαχειρίσιμο στην Ελλάδα».
Για να το διευκρινίσουμε εννοείτε τη βιομηχανία του στοιχήματος; Ότι άνθρωποι πόνταραν σε παιχνίδια;
«Όχι. Πρώτα απ’ όλα, ένα μεγάλο θέμα ήταν η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για παράδειγμα στα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι 3-4 μεγάλες ελληνικές ομάδες κερδίζουν από 5 μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ανάλογα τη θέση τους. Η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποφέρει 30 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερα, κέρδη από τα εισιτήρια, υπεραξία στους παίκτες που θα πουλήσεις.
Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι επιχειρούσαν να κερδίσουν το πρωτάθλημα κάθε χρόνο, για να κερδίσουν χρήματα. Αυτό έχει συμβεί και αυτές οι ομάδες ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικές από τις άλλες. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Πριν μία δεκαετία ξέσπασε και η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οπότε αυτό προκάλεσε περαιτέρω μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση, τους χορηγούς. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει πολύ το ποδόσφαιρο».