Ανθή Μπαλτά στο Kingsport.gr: «Θέλουμε ο βασικός κορμός της ομάδας να αποτελείται από κορίτσια των ακαδημιών μας»
Η Ανθή Μπαλτά μίλησε στο Kingsport.gr και στους Δημήτρη Μαγγανάρη και Αντώνη Μουστάκα για το πρώτο Elite Basketball Camp
Η υπεύθυνη των γυναικείων ακαδημιών και γενική αρχηγός της Άμιλλας Περιστερίου, Ανθή Μπαλτά μίλησε στο Kingsport.gr και στους Δημήτρη Μαγγανάρη και Αντώνη Μουστάκα.
Η πρώην καλαθοσφαιρίστρια μίλησε για το πρώτο basketball camp που διεξάγεται, για τον νέο της ρόλο πλέον ως προπονήτρια και για τη συνεργασία της με τους Αντώνη και Βαγγέλη Μάντζαρη.
Επίσης, αναφέρθηκε στον στόχο των γυναικείων ακαδημιών και τη δουλειά που γίνεται, για την εξέλιξη και το επίπεδο που βρίσκεται η Ελλάδα στο γυναικείο μπάσκετ.
Αναλυτικά η συνέντευξή της στο Kingsport.gr:
Για το πρώτο camp και τη δουλειά που γίνεται: «Ξεκινήσαμε ένα camp, πρώτη φορά με τον Αντώνη και τον Βαγγέλη (Μάντζαρη). Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τόση μεγάλη συμμετοχή, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συμμετοχή των παιδιών. Τελείωσε η πρώτη εβδομάδα, είμαστε χαρούμενοι με τη δουλειά που έχει γίνει και βλέπουμε πρώτα από όλα χαμόγελο στα παιδιά που έρχονται. Σίγουρα υπάρχει βελτίωση και στο τι μπορούμε να δώσουμε στο camp και κοιτάζουμε τι να διορθώσουμε, ώστε στο επόμενο να είμαστε ακόμα καλύτεροι».
Για το μέλλον και τους στόχους του camp: «Οι στόχοι για το μέλλον είναι να έρθουν ακόμη περισσότερα παιδιά και να διαρκέσει ακόμη περισσότερο»
Για το πως ήρθε η συνεργασία με την Άμιλλα Περιστερίου: «Συνεργασία ζωής είναι! Από εδώ ξεκίνησα το μπάσκετ, στην ομάδα της γειτονιάς μου, εδώ έκανα την πρώτη μου επιτυχία με τις κορασίδες. Νιώθω τους ανθρώπους σαν οικογένεια μου, έτσι τους θεωρώ, έτσι θεωρεί και ο πρόεδρος εμένα, με βλέπει και με έβλεπε από τότε σαν παιδί του, οπότε δεν είναι μία καινούρια συνεργασία. Είναι μία συνεργασία από τότε που ξεκίνησα το μπάσκετ».
Για το πως είναι να συνεργάζεται με τον Αντώνη και τον Βαγγέλη Μάντζαρη: «Είναι τρομερό. Είμαστε στην ίδια ηλικία, είμαστε νέα παιδιά, με ίδια φιλοσοφία, με διαφορετικές απόψεις, ο καθένας με τις εμπειρίες του, οπότε τα “βάζουμε κάτω” όλα αυτά και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Για το ότι είναι χρόνια επαγγελματίες παίκτες, ποια είναι η κύρια συμβουλή που δίνουν στα νέα παιδιά: «Σίγουρα κανένας δεν ξεκινάει για να γίνει επαγγελματίας. Όλοι ξεκινάμε το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα, είτε μας αρέσει, είτε πρέπει τα παιδιά να κάνουν κάτι γενικότερα πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο, στίβος κλπ. Είναι χαρά, συνεργασία, είναι μια μικρή κοινωνία και γενικά μαθαίνεις πολλά από τον αθλητισμό. Το κυριότερο είναι η χαρά και το χαμόγελο, όποτε έρχονται στο γήπεδο. Να χαίρονται αυτό που κάνουν και να δουλεύουν κάθε μέρα περισσότερο, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους».
Για το πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ τώρα, σε σχέση με το παρελθόν: «Νομίζω πως έχει αλλάξει πάρα πολύ. Όταν ήμασταν εμείς νέοι, παίζαμε μπάσκετ γιατί το αγαπούσαμε πάρα πολύ. Ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό, γιατί μας άρεσε και θέλαμε να διασκεδάσουμε με την παρέα μας. Σήμερα έχουν μπει και άλλοι παράγοντες στον αθλητισμό, όπως οι μάνατζερ, τα λεφτά κλπ, και τα παιδιά θέλουν να δουν το μπάσκετ πρώτα ως δουλειά και όχι ως διασκέδαση».
Για το τμήμα για παιδιά με αυτισμό που θα δημιουργηθεί: «Μόλις έγινε αυτή η πρόταση, ενθουσιαστήκαμε όλοι πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δώσεις παραπάνω χαρά σε αυτά τα παιδιά. Είμαι σίγουρη πως μόνο καλό μπορεί να δημιουργηθεί από αυτό το τμήμα και για την ομάδα μας και για τα αυτά τα παιδιά».
Για το πως νιώθει από τον ρόλο της προπονήτριας: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο, τελείως διαφορετικό. Όταν είσαι παίκτρια, είσαι “Εγώ” και να ετοιμαστώ για τον αγώνα, να είμαι ξεκούραστη, ενώ ο ρόλος της προπονήτριας είναι δύσκολος, γιατί έχεις να διαχειριστείς ένα ολόκληρο τμήμα, 12-15 διαφορετικούς χαρακτήρες, να φτιάξεις μια ομάδα. Είναι διαφορετικό, αλλά και αυτό το κομμάτι μου αρέσει, πάντα μου άρεσε, γιατί και κατά διάρκεια όταν ήμουν παίκτρια, είχα ασχοληθεί με την προπονητική. Μου αρέσει το μπάσκετ, οπότε θα βρω τρόπο για να μείνω μέσα σε αυτό».
Για το πως κρίνει τον αριθμό των κοριτσιών που είναι στο camp: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τον αριθμό των κοριτσιών του camp. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός. Τα κορίτσια που είναι πιο δύσκολο κομμάτι, σε σχέση με τα αγόρια, βλέπουμε πως ήρθαν στο camp και ότι έχουν όρεξη και διάθεση να ασχοληθούν με το μπάσκετ».
Για το πως βλέπει την εξέλιξη του γυναικείου μπάσκετ: «Φέτος νομίζω ότι προσπαθούν να δώσουν περισσότερο σημασία στο γυναικείο μπάσκετ. Είμαστε ακόμα πίσω στο θέμα του γυναικείου μπάσκετ, αλλά με σωστές κινήσεις και με βήματα (προόδου) αργά και σταθερά φαίνεται πως κάτι μπορεί να εξελιχθεί».
Για το επίπεδο που βρίσκεται το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό: «Δεν είχα την τύχη και τη χαρά να αγωνιστώ στο εξωτερικό, αλλά και με συζητήσεις που έχω κάνει με συμπαίκτριες μου και με αυτά που βλέπω, είμαστε πάρα πολύ πίσω. Δυστυχώς το ξέρουμε όλοι, είμαστε πίσω σε όλα τα κομμάτια πχ ακαδημιών, προπονητικών κέντρων, οικονομικό, προβολής, επικοινωνιακό κλπ».
Για τη νέα χρονιά που θα είναι γενική αρχηγός στην γυν. ομάδα της Άμιλλας Περιστερίου και για τους στόχους στην Α2: «Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα μας θα παίξει σε αυτή την κατηγορία. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα και λίγο πιο μετά, δεν το είχα ποτέ στο μυαλό μου ότι μπορεί η Άμιλλα να παίζει σε εθνική κατηγορία. Ο στόχος της ομάδας είναι ένας, η παραμονή στην κατηγορία. Μια καλή και όμορφη εικόνα προς τα έξω, ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να σταθούμε στις κατηγορίες αυτές και γίνουμε ένα σωματείο, όπου θα μπορούν να έρχονται νέα κορίτσια. Επίσης, θέλουμε ο βασικός κορμός της ομάδας να αποτελείται από κορίτσια των ακαδημιών μας, να μπορέσουμε να βγάζουμε κορίτσια που θα μπορέσουν να στελεχώσουν τη γυναικεία ομάδα».