Περίληψη όσων πρόκειται να ειπωθούν στην ιατρική διημερίδα της επόμενης εβδομάδας, αποτέλεσε η συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Γιάννης Ξενάκης».
Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Ενωσης Αλκης Καλιακμάνης μίλησε αναλυτικά για το αντικείμενο του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου της ΠΑΕ ΑΕΚ (21-22 Μαρτίου στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ), τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις του Μιχάλη Μπακάκη, ως «θύμα» του συγκεκριμένου τραυματισμού τον οποίο υπέστη την Άνοιξη του 2015 όταν η ΑΕΚ αγωνιζόταν ακόμα στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής.
Αναλυτικά όσα είπαν :
Μηνάς Λυσάνδρου: «Το καλοκαίρι του 2017 το ιατρικό επιτελείο της ΠΑΕ ΑΕΚ εισηγήθηκε στη διοίκηση τη διοργάνωση ενός ιατρικού συνεδρίου με αθλητικό ενδιαφέρον. Η εισήγηση ήταν αρκετά τεκμηριωμένη, το πρότζεκτ πολύ ενδιαφέρον και για αυτό χωρίς κανέναν δισταγμό υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε αυτή την προσπάθεια, ώστε να γίνει πραγματικότητα. Το 1ο Συνέδριο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2018 με μεγάλη επιτυχία και έτσι αποφασίστηκε να διοργανωθεί ξανά φέτος, αυτή τη φορά διάρκειας δύο ημερών. Θα ήθελα -επειδή δεν είμαι ο πρωταγωνιστής σε αυτό το πάνελ- να ευχαριστήσω τους κ.κ. Λάκη Νικολάου και Αλκή Καλλιακμάνη για αυτή την προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί ως θεσμός τα επόμενα χρόνια, και να πω με τη σειρά μου ότι αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο. Το διεθνές ενδιαφέρον είναι πολύ αυξημένο φέτος, κάτι το οποίο θέλαμε, και ο στόχος μας είναι να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία».
Άλκης Καλλιακμάνης: «Ευχαριστώ τους διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ, τον κ. Μελισσανίδη, τον κ. Λυσάνδρου, την κ. Αρκάδη, τους υπαλλήλους της ομάδας και όσους μας υποστήριξαν σε αυτή την πρόταση. Η περυσινή ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία, φάνηκε από την ανταπόκριση του κόσμου γιατί έλειπε κάτι τέτοιο από τη χώρα μας. Φέτος θα κάνουμε διημερίδα, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε πέρυσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον τραυματισμό στον χιαστό, την πρόληψη και την αποκατάσταση. Είναι μια μάστιγα για τον αθλητή, για τον ποδοσφαιριστή, έχουμε καλέσει ιατρικά επιτελεία από κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο αθλητιατρικής, το ISOΚINETIC, το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ, τέσσερα Πανεπιστήμια από την Ελλάδα με κορυφαίους καθηγητές τους.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, θα γίνει στο ΟΑΚΑ 21 και 22 Μαρτίου, καλούμε όχι μόνο τις ειδικότητες που είναι συναφείς με το ποδόσφαιρο αλλά και γονείς, αθλητές από όλα τα αθλήματα, γιατί η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό είναι ένας τραυματισμός που αντιμετωπίζουμε συχνά σε πολλά αθλήματα. Μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, μπορούμε να τον προλαμβάνουμε. Είναι πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν αρνητικά στο να συμβεί αυτός ο τραυματισμός, νευρομυικοί παράγοντες, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους αθλητές μας για να προπονούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και εκεί βρίσκεται η έννοια της πρόληψης: πώς να γυμναστούν συγκεκριμένες μυικές ομάδες ώστε ένας ποδοσφαιριστής να αποφύγει αυτόν τον τραυματισμό».
Μιχάλης Μπακάκης: «Είμαι ένας από τους άτυχους που υπέστησαν αυτό τον τραυματισμό, έναν από τους πιο δύσκολους στο ποδόσφαιρο, με έξι μήνες αποκατάσταση και μπορώ να σας πω πολλά αρνητικά. Θα μιλήσω για τον ποδοσφαιρικό τομέα, όταν κάποιος είναι σε καλή φάση της καριέρας του με έναν τέτοιο τραυματισμό χάνει ρυθμό, την εμπιστοσύνη του προπονητή του, αμφιβάλλουν για αυτόν αλλά υπάρχει και ένα θετικό: δημιουργείς δυνατό χαρακτήρα, πεισμώνεις για να γυρίσεις δυνατός, πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και να δουλέψεις πολύ. Τραυματίστηκα πριν τέσσερα χρόνια, δεν είχα καμία επιπλοκή ευτυχώς σε αντίθεση με άλλα άτομα, όσο περνάνε τα χρόνια βρίσκονται καλύτερες μέθοδοι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Γιατροί με μεγάλη εμπειρία δίνουν καλύτερες συμβουλές για την αποκατάσταση του παίκτη, το αρνητικό είναι ότι χάνεις μεγάλο διάστημα από την καριέρα σου, χάνεις ρυθμό, πρέπει να δείξεις στον εαυτό σου και σε όσους σε πιστεύουν ότι είσαι καλά.
Εύχομαι να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο τραυματισμός σε έντονο φαινόμενο, με την πρόληψη και τη βοήθεια των γιατρών, εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο χρόνος στην αποκατάσταση περνάει δύσκολα, οι συμπαίκτες σου όμως σε κάνουν να νιώθεις καλά και δυνατός. Σίγουρα ο γυμναστής αποκατάστασης παίζει μεγάλο ρόλο, ο πιο δύσκολος μήνας είναι ο πρώτος όπου δεν μπορείς να περπατήσεις καλά, είσαι με πατερίτσες. Μετά όταν ξεκινάς να γυμνάζεσαι υπάρχουν κάποια στάδια, μέχρι να έρθει η ώρα που θα βγεις στο χόρτο και θα πεις είμαι καλά, μπορώ να αγωνιστώ ξανά».
Άλκης Καλλιακμάνης: «Η συχνότητα ενός τέτοιου τραυματισμού σε ένα ρόστερ 30 παικτών ανά σεζόν είναι ένας στους τριάντα. Εμείς είχαμε πέντε χιαστούς, αν βάλουμε και τον Πάρη Μπάμπη έξι, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Είναι πολλές οι παράμετροι, κάποιους δεν μπορούσαμε να τους αποφύγουμε γιατί ήταν άμεση σύγκρουση με αντίπαλο. Αυτό που θέλουμε να προβάλλουμε στη διημερίδα είναι οι παράγοντες του κινδύνου, κάποιους δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, είναι γενετικό ζήτημα, υπάρχουν άλλοι όμως που μπορούμε να βελτιώσουμε. Να εντάξουμε στην προπόνηση στοιχεία που θα βοηθήσουν τον ποδοσφαιριστή να έχει καλύτερη ανταπόκριση στην προπόνηση και στον παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε περισσότερους τραυματισμούς στον χιαστό σε σχέση με ό,τι συνηθίζεται.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά clubs γίνεται ένα screening test σε κάθε αθλητή, αυτό γίνεται πλέον και σε εμάς. Υπάρχουν ορισμένες εργασίες που δείχνουν ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση με τα γονίδια του κάθε οργανισμού και στον συγκεκριμένο τραυματισμό. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείς να εισάγεις στην προπόνηση όπως είπα και είναι κάτι που έχουμε καταφέρει το τελευταίο διάστημα, προσθέσαμε στοιχεία στην προπόνηση προκειμένου να μειώσουμε τους τραυματισμούς και τις μυικές θλάσεις.
Παλαιότερα όποιος τραυματιζόταν στον χιαστό σταματούσε πιθανότατα το άθλημα. Αυτή την εποχή έχουν αυξηθεί πολύ η ένταση στην προπόνηση και στον αγώνα, τα παιχνίδια σε μια σεζόν είναι πολύ περισσότερα από ότι 20 χρόνια πριν. Ένας αθλητής σε τοπ επίπεδο φτάνει τα 60 παιχνίδια μέσα σε 12 μήνες, μια πολύ μεγάλη καταπόνηση για τον αθλητή, ο οποίος δεν προλαβαίνει να ανακάμψει από την κούραση και τα ταξίδια. Αυτός είναι ένας λόγος για την αύξηση του τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό. Το θέμα του φόβου και της ψυχολογίας είναι σημαντικό κομμάτι, θα μιλήσουμε για αυτό στη διημερίδα.
Είναι δύσκολο για τον αθλητή να επιστρέψει μετά από 6-7 μήνες, πρέπει να τον στηρίξεις και να τον πιέσεις. Στην Ελλάδα δεν έχουμε επαγγελματίες αθλητικούς ψυχολόγους, η οικογένεια, οι συμπαίκτες και τα άτομα με αυτή την εμπειρία θα παίξουν ρόλο και θα βοηθήσουν. Η αποκατάσταση είναι ομαδική δουλειά, πρέπει γύρω από τον αθλητή πολλές διαφορετικές ειδικότητες να στηρίξουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έκαναν εξαιρετικό χειρουργείο και σωστή αποκατάσταση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους ορισμένοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν το ποδόσφαιρο».
Μιχάλης Μπακάκης: «Η οικογένεια και οι φίλοι σου θα σε στηρίξουν, μαζί με τα άτομα που έχεις πολύ κοντά σου και τα άτομα που θα εμπιστευθείς για την αποκατάσταση. Δένεσαι περισσότερο με τον γυμναστή παρά με τον γιατρό, είστε κάθε μέρα μαζί, τον εμπιστεύεσαι, κάνετε ασκήσεις μαζί και δημιουργείς έναν δυνατό χαρακτήρα. Είναι δύσκολος τραυματισμός, δεν ξέρεις πως θα γυρίσεις, αν έγινε σωστά η επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό στην αποκατάσταση του χιαστού.
Είναι δύσκολο να δεις τον τετρακέφαλο να εξαφανίζεται, παραμορφωμένο το πόδι σου, ο φόβος για την επιστροφή είναι ανάλογα με το άτομο. Για να μπεις σε έναν αγώνα πρέπει να περάσει ένας μήνας προπονήσεων δυνατών, εκεί τεστάρεις τον εαυτό σου. Είναι άτομα που κουτσαίνουν στην αρχή γιατί φοβούνται να πατήσουν, δεν μπαίνουν σε κόντρες, είναι άλλα άτομα όπως εγώ που από την πρώτη ημέρα έκανα κατευθείαν τάκλιν. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, να εμπιστευθείς τον γιατρό που θα σου πει ότι είσαι καλά και να μη φοβάσαι τίποτα, εξαρτάται όμως από την ψυχολογική κατάσταση του κάθε ατόμου».