Τις αλλαγές του φορμάτ των Champions League, Europa League και Conference League που θα ισχύσουν από τη σεζόν 2024-25 ανακοίνωσε η UEFA.
Τους νέους κανονισμούς και το νέο φορμάτ των Champions League, Europa League και Conference League που θα μπουν σε εφαρμογή από τη σεζόν 2024-25 ανακοίνωσε η UEFA.
Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η μείωση του αριθμού των αγώνων στην Α’ φάση, από δέκα που είχε αποφασιστεί πέρυσι σε οκτώ, και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δύο -από τις τέσσερις συνολικά- έξτρα θέσεις.
Έτσι λοιπόν, το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 ομάδες, που δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Η μεγαλύτερη είναι η μετατροπή από την παραδοσιακή φάση των ομίλων σε μια ενιαία φάση πρωταθλήματος συμπεριλαμβανομένων όλων των ομάδων που συμμετέχουν. Κάθε σύλλογος θα έχει πλέον εγγυημένα τουλάχιστον 8 παιχνίδια της φάσης του «πρωταθλήματος» έναντι 8 διαφορετικών αντιπάλων (τέσσερις εντός έδρας, τέσσερις εκτός έδρας) αντί για τους προηγούμενους έξι αγώνες εναντίον τριών ομάδων, που παίζονται εντός και εκτός έδρας.
Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες, μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μία ενιαία κατάταξη. Οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Από τη φάση των «16» κι έπειτα, το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ως έχει.
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν αυξάνονται σε 36 από 32 και αναφέρονται πώς θα κατανέμονται οι τέσσερις επιπλέον θέσεις.
Μία θέση θα πάρει ο σύλλογος που κατατάχθηκε τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της εθνικής ομοσπονδίας της UEFA.
Μία θέση θα απονεμηθεί σε έναν εγχώριο πρωταθλητή, επεκτείνοντας από τέσσερις σε πέντε τον αριθμό των συλλόγων που προκρίνονται μέσω του λεγόμενου «Champions Path».
Οι δύο τελευταίες θέσεις θα πάνε στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους την προηγούμενη σεζόν (συνολικός αριθμός βαθμών που έλαβαν διαιρεμένος με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν μία θέση για τον σύλλογο με την καλύτερη κατάταξη στο εγχώριο πρωτάθλημα πίσω από τις θέσεις του UEFA Champions League. Για παράδειγμα, στο τέλος της τρέχουσας σεζόν οι δύο ομοσπονδίες που θα πρόσθεταν έναν σύλλογο στο Champions League, με βάση τη συλλογική απόδοση των συλλόγων τους θα ήταν η Αγγλία και η Ολλανδία.
Ίδιο φορμάτ, δηλαδή 36 ομάδες και όμιλοι 8 αγωνιστικών θα υπάρχει και στο Europa League. Ενώ στο Conference League, θα υπάρχουν 36 ομάδες, αλλά οι αγωνιστικές θα παραμείνουν 6 (θα προστεθεί ακόμη ένας όμιλος των 4).
Τα παιχνίδια που θα δίνει η κάθε ομάδα αναμένεται να μειωθούν στην πρώτη φάση (των ομίλων) από 10 (όπως είχε αρχικά ειπωθεί) σε 8. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θεωρεί πως εφόσον υπάρξουν περισσότεροι αγώνες, τότε ο κόσμος θα βαρεθεί γιατί θα υπάρξουν αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια χωρίς κίνητρο. Επιπλέον, όλα τα παιχνίδια πλην του τελικού, θα συνεχίσουν να γίνονται καθημερινές. αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχώριου καλενταριού σε όλη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα των οκτώ αγώνων θα αναπτύσσεται σε δέκα εβδομάδες (2,5 μήνες). Αυτό γίνεται γιατί η UEFA θέλει και οι τρεις προαναφερθείσες διοργανώσεις να έχουν μια εβδομάδα αποκλειστικότητας. Δηλαδή να γίνονται αγώνες μόνο μιας διοργάνωσης, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του Champions League, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.
⚽ The #UEFAExCo has approved the final format and access list for UEFA club competitions from the 2024/25 season.
✅ No more access granted based on club coefficients.
✅ Eight matches instead of ten in the new league phase.
Full details: ⬇️#UCL #UEL #UECL
— UEFA (@UEFA) May 10, 2022