O Νίκος Στρατής παρουσιάζει στο Kingsport.gr το 2017 FIFA Confederations Cup, ή αλλιώς την πρόβα …τζενεράλε του μουντιάλ 2018 που διεξάγεται στην Ρωσία. Αρκετές ηχηρές απουσίες σε ένα τουρνουά που χωρίς αμφιβολία δεν έχει την λάμψη και το ενδιαφέρον των προηγούμενων διοργανώσεων…
Το φετινό καλοκαίρι δεν έχει Μουντιάλ ούτε Euro, επειδή όμως το 2017 είναι …προμουντιαλική χρονιά, το …μενού περιλαμβάνει κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας 17 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Πρόκειται ωστόσο για το “φτωχότερο” τέτοιο τουρνουά της …ιστορίας, καθώς δεν θα έχει ομάδες, όπως Βραζιλία (νικήτρια των τριών πρόσφατων διοργανώσεων), Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ισπανία, Ιταλία κλπ ενώ και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία θα παρουσιαστεί ουσιαστικά με την δεύτερη ομάδα της. “New entry” στο συγκεκριμένο τουρνουά η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, όπως και η νικήτρια των δύο τελευταίων Copa America Χιλή. Συγκεκριμένα Ρωσία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία και Μεξικό θα αποτελούν τον πρώτο όμιλο, Γερμανία, Χιλή, Καμερούν και Αυστραλία απαρτίζουν το δεύτερο γκρουπ.
Τέσσερις πόλεις θα φιλοξενήσουν τους 15 αγώνες της διοργάνωσης καθώς εκτός από την πρωτεύουσα Μόσχα, παιχνίδια θα διεξαχθούν και σε Σότσι, Καζάν και Αγία Πετρούπολη που θα είναι η οικοδέσποινα του τελικού του τουρνουά στο ολοκαίνουργιο “Krestovsky Stadium” (χωρητικότητας 68.000 θεατών)
Ο …διψασμένος Ρονάλντο!
Η διοργανώτρια χώρα Ρωσία του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ (παλιός διεθνής τερματοφύλακας) έχει αντικειμενικό στόχο να μπει στα νοκ-άουτ καθώς όλοι στην ομάδα (που απέτυχε παταγωδώς πέρσι στο Euro της Γαλλίας) έχουν την επίγνωση ότι δεν είναι για μεγάλα πράγματα. Δεν υπάρχει πλέον η σούπερ φουρνιά Αρσάβιν, Κερζακοφ, Σεμάκ, Ιγκνασέβιτς κλπ και ο Τσερτσέσοβ θα στηριχτεί πρωτίστως στους Κομπάροφ, Σαμέντοφ, Γκλουσακόφ της πρωταθλήτριας της χώρας Σπαρτάκ Μόσχας, τον έμπειρο γκολκίπερ Ιγκορ Ακινφέεφ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τους Γιούρι Ζιρκόφ (παλιοσειρά πρώην ΤΣΣΚΑ, Τσέλσι, Ανζί, Ντιναμο Μ.) και Ιγκόρ Σμολίνκοφ της Ζενίτ.
Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος που τρέλανε κόσμο πέρσι κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης, εκτός από τον πάντα φιλόδοξο και “διψασμένο” για ότι τίτλο και βραβείο κυκλοφορεί στην …πιάτσα Κριστιάνο Ρονάλντο έχει και παίκτες από το πρώτο ράφι (Μπερνάρντο Σίλβα που πήγε πρόσφατα στην Μάντσεστερ Σίτυ, Μουτίνιο της Μονακό, Γκερέιρο της Ντόρτμουντ, Κουαρέσμα της Μπεσίκτας, αλλά και Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριεν Σίλβα της Σπόρτιγκ).
Από το Μεξικό (συμμετέχει στο Συνομοσπονδιών ως εκπρόσωπος της CONCACAF, αφού νίκησε τις ΗΠΑ σε αγώνα μπαράζ ανάμεσα στις δύο νικήτριες των τελευταίων Gold Cup) του Κολομβιανού κοουτς Χουάν Οσόριο ξεχωρίζει η ηγετική φυσιογνωμία του κάπτεν Ράφα Μάρκες (38 χρονων πλέον!), αλλά και οι χαρισματικοί Χαβιέρ Ερνάντες (Λεβερκούζεν), Κάρλος Βέλα (Ρεαλ Σοθιεδάδ), Τζιοβάνι Ντος Σάντος (Λος Αντζελες Γκάλαξι), αλλά και τους συνεχώς ανερχόμενους τα τελευταία χρόνια Γιούργκεν Νταμ (Τίγκρες) και Ιρβιν Λοσάνο (Πατσούκα, τον κλείνει η Μαν.Σίτυ).
Όσο για τη Νέα Ζηλανδία (κάτοχος του κυπέλλου Ωκεανίας 2016, αφού επικράτησε με 4-2 κόντρα στην Παπούα Νέα Γουινέα στον τελικό) του Αγγλου τεχνικού Τόνι Χάντσον θα προσπαθήσει να πάρει έστω και …έναν βαθμό στον όμιλο, ενώ στο ρόστερ της διαθέτει τον αμυντικό του ΠΑΣ Γιάννινα Θέμη Τζημόπουλο (!), τον άλλοτε άσο του Παναθηναϊκού Κώστα Μπαρμπαρούση (παίζει στο πρωτάθλημα Αυστραλίας με την Μέλμπουρν Βίκτορι), αλλά και τον φορ της Λιντς Κρις Γουντς (αρχηγος).
Μία …ενδεκάδα απόντες!
Ακόμα πιο …ενδιαφέροντα τα δεδομένα στον δεύτερο όμιλο όπου συμμετέχει η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία (νίκησε την Αργεντινή στον τελικό του μουντιάλ 2014). Ο Γιοακιμ Λεβ έχει απόντες τους (βαθιά ανάσα παρακαλώ!) Ρόις, Εζίλ, Μίλερ, Νόιερ, Κεντίρα, Κροοζ, Χούμελζ, Μπόατενγκ, Σανέ κλπ. Ποιοί είναι οι παρόντες θα μου πείτε: Αρχηγός ο Γιούλιαν Ντράξλερ της Παρί ΣΖ και πρωτοκλασάτα πια μέλη της αποστολής των “πάντσερ” οι Αμίν Γιουνές (πρώτος ντριπρλέρ του φετινού Γιουρόπα Λιγκ με τον Αγιαξ), Ζάντρο Βάγκνερ βασικό “εννιάρι” της Χόφενχαϊμ (πρωταθλητής Ευρώπης ελπίδων το 2009 υπό τον Χρούμπες μαζί με Νόιερ, Εζίλ, Κεντίρα κλπ), ο εκπληκτικός φέτος με τη Λειψία Τίμο Βέρνερ (φορ), ο εξαιρετικός Λαρς Στιντλ (Γκλάντμπαχ) αλλά και ο Εμρέ Τσαν της Λίβερπουλ (Τερ Στέγκεν της Μπάρσα, Τραπ της Παρί και Λένο της Λεβερκούζεν η τριάδα τερματοφυλάκων).
Η Χιλή του Χουάν Αντόνιο Πίσι που νίκησε πέρσι και πρόπερσι στα πέναλτι την Αργεντινή στους τελικούς των αντίστοιχων Copa America (στην πρώτη περίπτωση με προπονητή τον Σαμπαόλι) θα εκπροσωπήσει τη Νότιο Αμερική στο κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ξεχωρίζουν και πάλι από το ρόστερ οι “αστέρες” Αλέξις Σάντσες της Αρσεναλ και Αρτούρο Βιδάλ της Μπάγερν και σε δεύτερο πλάνο ο γκολκίπερ της Μαντσεστερ Σίτυ Κλαούντιο Μπράβο, ο χαφ της Μπάγερ Λεβερκούζεν Τσάρλες Αράνγις και ο στράικερ της Μεξικάνικης Τίγκρες Εντουάρντο Βάργας.
Στο γκρουπ και το Καμερούν του Βέλγου προπονητή Ούγκο Μπρος (το 2009 πέρασε από τον πάγκο του Πανσεραϊκού, θριάμβευσε τον Ιανουάριο στο κύπελλο Εθνών Αφρικής της Γκαμπόν νικώντας την Αίγυπτο με 2-1 με ανατροπή στον τελικό) με “πριμαντόνια” τον φορ της Μπεσίκτας Βενσάν Αμπουμπακάρ, ήρωα και σκόρερ τον νικητήριου γκολ στον τελικό κόντρα στους “φαραώ”. Αξιόπιστος και ο τερματοφύλακας του Αγιαξ Αντρέ Ονανά, ενώ έχουμε και δύο ….ελληνικές συμμετοχές, τους Ολιβιέ Μπουμπαλ του Παναθηναϊκού και Ζερόμ Γκιοατά του Πανιωνιού! Τον όμιλο συμπληρώνει η Αυστραλία του Ελληνικής καταγωγής εκλέκτορα Άγγελου Ποστέκογλου, με τα “καγκουρό” ωστόσο να συμμετέχουν με την ιδιότητα του πρωταθλητή Ασίας (επικράτησαν 2-1 στον τελικού του Ασιατικού κυπέλλου 2015 της Ν.Κορέας) και όχι της Ωκεανίας στην οποία πλέον ανήκουν μόνο …γεωγραφικά!
Βραζιλιάνικη κυριαρχία
Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας είναι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην διοργάνωση με την “σελεσάο” να έχει πανηγυρίσει τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Το 2013 στον τελικό του Μαρακανά διέσυρε την εν ενεργεία τότε πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία με 3-0 (δύο γκολ Φρεντ και ένα Νεϊμάρ) με προπονητή τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι, το 2009 στο Γιοχάνεσμπουργκ υπό τις οδηγίες του Κάρλος Ντούγκα νίκησε 3-2 τις ΗΠΑ στον τελικό κι ενώ έχανε με 2-0 στο ημίχρονο!(δύο γκολ Λουίς Φαμπιάνο κι ένα Λούσιο). Το 2015 στον τελικό της Φραγκφούρτης με τον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα στο τιμόνι “σκόρπισε” την Αργεντινή του Χοσέ Πέκερμαν και των Ρικέλμε, Καμπιάσο, Τέβες, Σανέτι κλπ με 4-1 (σκόρερς Αντριάνο δύο φορές και Κακά με Ροναλντίνιο). Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις ήταν γραφτό να αποτύχει …παταγωδώς στο μουντιάλ που ακολούθησε ένα χρόνο μετά. Η πρώτη της κατάκτηση ήταν το 1997 στην Σαουδική Αραβία όταν διέλυσε την Αυστραλία του Τέρι Βέναμπλς με 6-0 (προπονητής Μάριο Ζαγκάλο, από τρία γκολ οι Ρομάριο και Ρονάλντο!).
Δύο φορές (και μάλιστα διαδοχικές) έχει κατακτήσει το κύπελλο η Γαλλία: Το 2001 με τον Ροζέ Λεμέρ τεχνικό επικράτησε στον τελικό της οικοδέσποινας Ιαπωνίας 1-0 (γκολ Βιεϊρά κι ενώ στον ημιτελικό είχε αφήσει έξω τους Βραζιλιάνους) ενώ το 2003 επικράτησε στο …σπίτι της απέναντι στο Καμερούν του Βίνφριντ Σέφερ με 1-0 (σκόρερ Ανρί) σε μία διοργάνωση που αμαυρώθηκε από τον θάνατο του Καμερουνέζου Μαρκ Βιβιέν Φοέ από καρδιακή ανακοπή στο “Ζερλάν” της Λιόν σε παιχνίδι των “λιονταριών κόντρα στην Κολομβία στην φάση των ομίλων.
Το 1999 το τουρνουά είχε φιλοξενήσει το Μεξικό (Κουαουτεμόκ Μπλάνκο, Φρανσίσκο Παλένσια, αλλά και τον 21χρονο τότε Ράφα Μάρκες!) του Μανουέλ Λαπουέντε, όπου τελικά πήρε και το τρόπαιο νικώντας με 4-3 σε έναν τρομερό τελικό την Βραζιλία των Κονσεϊσάο, Ζε Ρομπέρτο, Ντίντα, αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Ροναλντίνιο! Οι δύο πρώτες διοργανώσεις είχαν την ονομασία King Fahd Cup (διεξήχθησαν στην Σαουδική Αραβία) με την Αργεντινή του Αλφιο Μπασίλε να επικρατεί στο πρώτο τουρνουά (1992) με 3-1 των Σαουδαράβων (σκόρερς οι Λεονάρντο Ροντρίκγες, Κλαούντιο Κανίτζια και Ντιέγκο Σιμεόνε, ενώ το αστέρι ήταν ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα) και τη Δανία του Ρίχαρντ Μέλερ Νίλσεν και των αδερφών Λάουντρουπ να νικάει το 1995 με 2-0 στον τελικό του Ριαντ την Αργεντινή του Ντανιέλ Πασαρέλα.