Copa Africa: Το Καμερούν φιλοξενεί το 33 ο Copa Africa

Η Αλγερία θα κοιτάξει να υπερασπιστεί το τίτλο της βασίλισσας της Αφρικής.

Το Καμερούν φιλοξενεί το 33ο Copa Africa, η μεγάλη διοργάνωση της Αφρικής αρχίζει, έπειτα από δυο αναβολές και αρκετά σενάρια για τρίτη.

Ανέκαθεν το Copa Africa είχε αρκετά μεγάλο σασπένς και συγκινήσεις.   Διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF), το πρώτο Copa Africa πραγματοποιήθηκε πριν από 65 χρόνια το 1957, όταν και διεξήχθη στο Σουδάν. Τότε συμμετείχαν μόνο τρεις χώρες το Σουδάν (διοργανώτρια), η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Οι «Φαραώ» τότε είχαν κατακτήσει το πρώτο τους τρόπαιο. Η Νότια Αφρική αν και ήταν να λάβει μέρος, αποκλείστηκε τελικά, λόγω των πολιτικών του απαρτχάιντ. Από τότε, το τουρνουά αυξήθηκε σε ποσοστό ομάδων και εγκαθιδρύθηκε επίσης ένα προκριματικό τουρνουά. Από το 1968 και μετέπειτα διοργανώνεται  κάθε δύο χρόνια. Οι κάτοχοι του τίτλου έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο κύπελλο συνομοσπονδιών μαζί με τις υπόλοιπες πρωταθλήτριες εθνικών ομάδων από τις υπόλοιπες ηπείρους.

Το 2013 αποφασίστηκε να γίνεται σε μονές χρονιές, έτσι ώστε να μην συμπίπτει με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο εναρκτήριος αγώνα του Copa Africa, θα διεξαχθεί σήμερα 9/1/2022 ανάμεσα στη διοργανώτρια Καμερούν και της Μπουρκίνα Φάσο.

Η Αλγερία υπερασπίζεται τον τίτλο της και πηγαίνει στη διοργάνωση με μια μακρά αήττητη σειρά αγώνων χωρίς ήττα, συμπεριλαμβανομένου του θριάμβου της στην τελευταία διοργάνωση στην Αίγυπτο το 2019.

Υπό την «ηγεσία» του Ριγιάντ Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι, σπάνια έχει…στριμωχθεί τους τελευταίους 24 μήνες, αλλά ο μεγάλος ανταγωνισμός του τουρνουά, καθώς και οι δύσκολες συνθήκες στο Καμερούν, θα αποτελέσουν σοβαρή εξέταση.

Η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Τυνησία είναι οι άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι «αιώνιες» διεκδικήτριες, αλλά έχουν απογοητευτεί στις πρόσφατες διοργανώσεις. Το Μαρόκο, ειδικότερα, έχει συμμετάσχει σε πρόσφατα τουρνουά, αλλά έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του.

Οι γίγαντες της Δυτικής Αφρικής, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού και Νιγηρία είναι όλοι οι προηγούμενοι νικητές με μεγάλες ελπίδες, αλλά δεν έχουν πείσει τελευταία.

Η Νιγηρία απέλυσε τον προπονητή της Γκερνόρ Ρορ τον περασμένο μήνα-κάνοντας χώρο στον Ζοσλέ Πεσέιρο-, δυσαρεστημένη με τη φόρμα της, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον όμιλό της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι οκοδεσπότες του Καμερούν ήταν ακόμη λιγότερο πειστικοί, αλλά η εντός έδρας νίκη τους επί της Ακτής Ελεφαντοστού στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Νοέμβριο, ήταν μια τεράστια  ψυχολογική ώθηση και τώρα έχει βάλει ένα βάρος προσδοκιών στους ώμους τους.

Αυτό αφήνει τη Σενεγάλη ως την ομάδα με τα καλύτερα διαπιστευτήρια. Ήταν δευτεραθλήτρια το 2019 και έκτοτε ενίσχυε την ομάδα τους, πείθοντας αρκετούς Γαλλικής καταγωγής παίκτες με Σενεγαλέζικες ρίζες να συμμετάσχουν στην ομάδα τους.Ο Σάντιο Μανέ της Λίβερπουλ θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στο να βοηθήσει τη χώρα στον πρώτο της θρίαμβο στο Κύπελλο Εθνών. Όλοι οι υποψήφιοι ελπίζουν πάντως να αποφύγουν τυχόν κρούσματα Covid-19, που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές τους. Η προετοιμασία για τις περισσότερες χώρες, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, «χτυπήθηκαν» από παίκτες που βρέθηκαν  θετικοί στον κορονοϊό και έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Η αναχώρηση της Σενεγάλης για το τουρνουά την Τετάρτη καθυστέρησε από τρία θετικά κρούσματα και τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου είχαν  21 μεμονωμένα θετικά κρούσματα στο προπονητικό στρατόπεδό τους πριν από το τουρνουά. Ο αριθμός των παικτών των ομάδων για αυτό το τουρνουά έχει αυξηθεί από 23 σε 28 για να καταστεί δυνατή η πιθανή επίδραση της Covid-19. Οι ομάδες θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν κατώτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις προπόνησης, με το Καμερούν, το οποίο επιβαρύνεται από κακές υποδομές, να αγωνίζεται για να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη της Κυριακής. Οι καθυστερημένες προετοιμασίες οδήγησαν σε έκτακτη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα της εκτελεστικής επιτροπής της συνομοσπονδίας αφρικανικού ποδοσφαίρου, η οποία εξέτασε την ακύρωση του τουρνουά.Μετά από ένα ταξίδι, για να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Καμερούν, ο πρόεδρος της CAF, Πατρίς Μοτσέπε, είπε ότι στοιχημάτισε να συνεχίσει, ελπίζοντας να αποφύγει τυχόν μεγάλες ατυχίες και ότι το ποδόσφαιρο θα κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας όταν ξεκινήσει η δράση στα γήπεδα.

Οι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής του Κόπα Άφρικα

Στη φάση των ομίλων προκρίνονται οι δυο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Στη νοκ άουτ φάση είναι «μονά» τα ματς και σε περίπτωση ισοπαλίας μετά την ολοκλήρωση του 90λέπτου ακολουθεί ημίωρη παράταση και (αν χρειαστεί) η διαδικασία των πέναλτι.

Όμιλοι

1ος Όμιλος

Μπουρκίνα Φάσο

Καμερούν

Πράσινο Ακρωτήρι

Αιθιοπία

2ος Όμιλος

Γουινέα

Μαλάουι

Σενεγάλη

Ζιμπάμπουε

3ος Όμιλος

Κομόρες

Γκαμπόν

Γκάνα

Μαρόκο

4ος Όμιλος

Αίγυπτος

Γουινέα-Μπισάου

Νιγηρία

Σουδάν

5ος Όμιλος

Αλγερία

Γουινέα Ισημερινού

Ακτή Ελεφαντοστού

Σιέρα Λεόνε

6ος Όμιλος

Γκάμπια

Μάλι

Μαυριτανία

Τυνησία

Οι νικήτριες ομάδες του Κόπα Άφρικα:

Αίγυπτος: 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)

Καμερούν: 5 (1963, 1965, 1978, 1982, 2017)

Γκάνα: 4 (1984, 1988, 2000, 2002)

Νιγηρία: 3 (1980, 1994, 2013)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: 2 (1968, 1974)

Ακτή Ελεφαντοστού: 2 (1992, 2015)

Αλγερία: 2 (1990, 2019)

Ζάμπια: 1 (2012)

Τυνησία: 1 (2004)

Σουδάν: 1 (1970)

Μαρόκο:1 (1976)

Αιθιοπία: 1 (1962)

Νότια Αφρική: 1 (1996)

Κονγκό: 1 (1972)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ