Εκλάπη το τρόπαιο στον τελικό του Κυπέλλου ΕΣΚΑ!

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στο κλειστό του Αιγάλεω, μετά τη λήξη του Τελικού Κυπέλλου ΕΣΚΑ. Η ΦΕΑ το κατέκτησε, αφού νίκησε με 88-78 το Αιγάλεω κάνοντας μάλιστα το νταμπλ, όμως δεν το σήκωσε ποτέ, καθώς το τρόπαιο… εκλάπη!

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος του αγώνα, κάποιος φίλαθλος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, πήρε το τρόπαιο και έφυγε από το κλειστό του Αιγάλεω, χωρίς κανένας να τον σταματά!

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως εκείνη την χρονική στιγμή στο γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, λόγω της χρήσης καπνογόνων, γεγονός που βοήθησε τον… δράστη να φύγει με μεγάλη άνεση.

Μάλιστα ο Αβραάμ Καλλινικίδης , σχολίασε στο twitter: «Κι εκεί που είμαστε έτοιμοι να πανηγυρίσουμε γιατί οι οπαδοί μας αναγνώρισαν τους αντιπάλους και τη νίκη τους μέσα στο κατάμεστο κλειστό του Αιγάλεω… τσουπ έκανε φτερά το Κύπελλο. Ας είναι. Το λες και πρόοδο. Παλιά έκαναν φτερά οι αντίπαλοι με μαγικό τρόπο και τους βρίσκαμε ανάσκελα».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό κλοπής τροπαίων, καθώς στο παρελθόν έχουν αναφερθεί παρόμοιες περιπτώσεις, κυρίως στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη… F1. Ας τις θυμηθούμε…

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Η Μαρσέϊγ, στις αρχές του Απριλίου εγκαινίασε το νέο της μουσείο στο «Βελοντρόμ»,  ωστόσο oι άνθρωποι της ομάδας διαπίστωσαν ότι λείπουν 10 τρόπαια! Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα 10 Κύπελλα Γαλλίας που έχουν κατακτήσει. Οι υποψίες βαραίνουν άτομα που απολύθηκαν από την Μαρσέιγ και τα πήραν ως…. αναμνηστικό: «Τα ψάχνουμε, κάποιοι ήθελαν να πάρουν κάτι σπίτι τους, όταν άφησαν την ομάδα. Στο παρελθόν αρχηγοί ή υπάλληλοι ήθελαν να πάρουν κάτι για να θυμούνται το κλαμπ», δήλωσε στο RMC άνθρωπος των Μασσαλών. Πάντως το εν λόγω γεγονός δεν είναι πρωτοφανές.  Το 2007 και το 2011 εκλάπησαν τα αντίγραφα της κούπας του Champions League, που κέρδισε η ομάδα το 1993.

Το αμέσως επόμενο περιστατικό, είναι και αυτό σχετικά πρόσφατο και συνέβη πάλι στη Γαλλία. Συγκεκριμένα πριν από 3 μήνες, από την τροπαιοθήκη της Γαλλικής Ρεν, εκλάπησαν δύο Κύπελλα Γαλλίας, που ήταν και οι μοναδικοί τίτλοι που είχε κατακτήσει, το 1965 και το 1971 (δεν υπολογίζουμε φυσικά τα δύο πρωταθλήματα δεύτερης κατηγορίας). Αυτά τα δύο τρόπαια λοιπόν, εκλάπησαν από την τροπαιοθήκη της ομάδας της Βρετάνης. Μάλιστα, μια άλλη γαλλική ομάδα, η Γκινγκάμπ δεν έχασε την ευκαιρία να «τρολάρει» από τους επίσημους λογαριασμούς της στα social media τους «ρουζ ε νουάρ».

Προσφέρθηκε να της προσφέρει τα δύο αντίστοιχα τρόπαια (Κυπέλλου Γαλλίας) που κατέκτησε (2009, 2014). Μόνο που αυτά τα δύο τρόπαια, η Γκινγκάμπ τα κατέκτησε επικρατώντας στον τελικό της Ρέν!

Τον Απρίλιο του 2017, άγνωστοι έβαλαν στο μάτι τα τρόπαια της Κυπριακής Ομόνοιας. Οπότε έσπασαν το τζάμι των γραφείων της ομάδας και έκλεψαν 5 τρόπαια άγνωστης αξίας.

«Θύματα» κλεφτών έπεσαν και τρόπαια της Red Bull Racing, της Formula 1. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2014 άγνωστοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η Red Bull Racing στο Milton Keynes, αποσπώντας 60 τρόπαια. Είκοσι από αυτά εντοπίστηκαν δέκα ημέρες αργότερα στις όχθες κοντινής λίμνης, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά που ακόμα και σήμερα παραμένουν αναπάντητα. Μερικούς μήνες μετά, η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τους ενόχους.

Τέλος, το πιο γνωστό περιστατικό κλοπής, δεν είναι άλλο από αυτό του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ», του Παγκοσμίου Κυπέλλου δηλαδή που δινόταν στους νικητές μέχρι και το 1970.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το συγκεκριμένο τρόπαιο κατασκευάστηκε το 1929 και δόθηκε στον νικητή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930, που ήταν η Ουρουγουάη.

Το 1966 ταξίδεψε στην Αγγλία εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διοργάνωνε η χώρα. Σε μία επίδειξη τον Μάρτιο, παρότι υπήρχαν φρουροί που το φύλαγαν όλη την ημέρα, επιτήδειοι κατάφεραν να το κλέψουν και στη συνέχεια ζήτησαν 15.000 λίρες ως λύτρα. Παρότι άξιζε 3.000 λίρες, το τρόπαιο είχε ασφαλιστεί για 30.000 λίρες εκείνη την εποχή. Συνελήφθη ένα άτομο που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ το τρόπαιο εντόπισε λίγες ημέρες αργότερα, σκάβοντας σε ένα δέντρο, ένα σκυλάκι με το όνομα «Πικλς», με τον ιδιοκτήτη του να λαμβάνει αμοιβή 6.000 λιρών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, άρχισαν να δημιουργούνται και ρεπλίκες για λόγους ασφαλείας και πολλές φορές, στη θέα του τροπαίου, ελάχιστοι γνώριζαν εάν πρόκειται για το αυθεντικό ή για κάποιο πιστό αντίγραφο.

Συνεχίστηκε να απονέμεται μέχρι το 1970, όταν το κατέκτησε η Βραζιλία (που νίκησε με 4-1 στον τελικό την Ιταλία) και μαζί, απέκτησε και το δικαίωμα να κρατήσει για πάντα το τρόπαιο. Αυτό, τοποθετήθηκε σε προθήκη στα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας, όμως στις 19 Δεκεμβρίου του 1983, με μια συντονισμένη επιχείρηση, σεσημασμένοι κακοποιοί το έκλεψαν. Συνελήφθησαν, αλλά εικάζεται ότι το τρόπαιο το έλιωσαν για το χρυσό του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς ναι μεν ένας εκ των συλληφθέντων είχε εμπλοκή σε παράνομη εμπορία χρυσού, ωστόσο ο χρυσός του τροπαίου (που δεν ήταν ατόφιο, αλλά με προσμίξεις), δεν είχε την ίδια σύσταση με τον χρυσό που πουλούσε. Κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα άξιζε πολύ περισσότερο άθικτο, παρά λιωμένο σε μπάρες χρυσού. Πάντως, είναι μια υπόθεση που δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι και σήμερα. Το μόνο που υπάρχει από εκείνο το τρόπαιο είναι η βάση του,  η οποία βρέθηκε στα γραφεία της FIFA το 2015 και από τον Μάρτιο του 2016 εκτίθεται στο μουσείο της στη Ζυρίχη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ