Euro 2020: Η… απόρθητη άμυνα και τα ιταλικά ρεκόρ!

Ενόψει των επερχόμενων ημιτελικών του UEFA Euro 2020, ο Νίκος Στρατής παρουσιάζει στο Kingsport.gr τις σκέψεις του για τις τέσσερις ημι-φιναλίστ που δίκαια έφτασαν μέχρι την τετράδα της διοργάνωσης. Ποιο ζευγάρι είναι το επικρατέστερο για να φτάσει στον τελικό της 11ης Ιουλίου στο Wembley…

Ιταλία  –  Ισπανία: Υπάρχει φαβορί!

italia celeb white

Ξεκάθαρα η Ιταλία έχει κλέψει τις εντυπώσεις για να μην πούμε τις …καρδιές του ποδοσφαιρικού κοινού. Μοιάζει σχεδόν πλήρης ομάδα με πλουραλισμό, δημιουργικές και αμυντικές αρετές αν και για ομάδα επιπέδου τελικού Euro (που πλέον έχει αποδείξει ότι είναι τέτοια έστω κι αν ως τώρα δεν έχει βρεθεί ποτέ πίσω στο σκορ) μάλλον θα χρειαζόταν έναν πιο αξιόπιστο επιθετικό. Ο Immobile είναι ένας κινητικός φορ που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί σε ατομική ποιότητα με τα αντίστοιχα ‘‘εννιάρια‘‘ άλλων διεκδικητών αυτού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δεν είναι Ronaldo, Lukaku, Benzema ούτε καν Harry Kane! Δεν έχει καταφέρει – ακόμα τουλάχιστον – να βοηθήσει στα νοκ άουτ παιχνίδια, εκεί όπου η ομάδα του Roberto Mancini πήρε τα γκολ της από χαφ ή ακραίους (Chiesa, Pessina με Αυστρία στην παράταση, Barella, Insigne με Βέλγιο στον προημιτελικό). Χρειάζεται κι αυτός να συνεισφέρει τώρα στα… δύσκολα!

Κατά τα άλλη η τριάδα του κέντρου Jorginho (αρχοντικός και …πανταχού παρών στο ματς με τους Βέλγους), Veratti (με 15 τάκλιν είναι ο καλύτερος στη διοργάνωση στη σχετική κατηγορία επεμβάσεων), Barella δείχνει να δουλεύει …ρολόι υποστηρίζοντας με ζηλευτό τρόπο τόσο τα μετόπισθεν, όσο και τους μπροστινούς. Ειδικά ο Barella ως δεξιός εσωτερικός μέσος κάνει συγκλονιστικά παιχνίδια συνεχίζοντας μία ‘‘ονειρική‘‘ σεζόν (πήρε πρωτάθλημα με την Inter ως ένας εκ των MVP) εναλλάσσοντας διαρκώς θέσεις με τον εξτρέμ της πλευράς του (Chiesa πλέον)  αλλά και με τον full back στο δεξί overlap τρελαίνοντας τα αντίπαλα μπακ. Πλήγμα ο σοβαρός τραυματισμός του Spinazzola που πρόσφερε τρομερή έκρηξη, ενέργεια και προωθήσεις από τα αριστερά (επιτρέποντας στον Insigne να συγκλίνει και να απειλεί με το δεξί όπως έκανε σκοράροντας μάλιστα με τους Βελγους) όπου πλέον θα αντικατασταθεί από τον πιο ‘‘εγκεφαλικό‘‘ Emerson Palmieri με τον τελευταίο να καλείται να καλύψει το σημαντικό αυτό κενό αν και είναι διαφορετικού τύπου μπακ (περισσότερο δημιουργεί και σεντράρει από αριστερά παρά πατάει την αντίπαλη περιοχή όπως ο “Spina” που ήταν ο ταχύτερος παίκτης του τουρνουά!)

italia celeb mancini speech

Δυναμικό, γρήγορο, ισορροπημένο, γεμάτο ένταση και πίεση 4-3-3 το οποίο μας είχε δείξει από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (είχε νικήσει μέσα – έξω την Ελλάδα) αφήνοντας πίσω τη ‘‘σκοτεινή‘‘ εποχή Gianpiero Ventura που οδήγησε στην ‘‘ηχηρή‘‘ απουσία από το μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Roberto Mancini άλλαξε πολλά πράγματα δίνοντας ευκαιρία σε νέα παιδιά. Κάλεσε 77 παίκτες από το 2018 που ανέλαβε, χρησιμοποίησε τους 67! Όποιος μπορεί να προσφέρει, είναι… ευπρόσδεκτος, ακόμα κι αν είναι ο 20χρονος Zaniolo (τραυματίας)! Έμφαση στη δημιουργία, το θέαμα και αν είναι εφικτό τα πολλά γκολ! Περίεργο ως προσέγγιση  για …εθνική Ιταλίας!

Κι όμως τα 2.43 γκολ παραγωγικότητα ανα ματς που έχει πετύχει ο Mancini είναι ιστορικό ρεκόρ για τη “squadra azzurra” και κάπως έτσι έχει μόνο νίκες ως τώρα στη διοργάνωση (10 στα προκριματικά και πέντε ως τώρα στην τελική φάση!) Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεχάσαμε την άμυνα; Καμία σχέση! Νέο …ρεκόρ κι εδώ! 1168 λεπτά απαραβίαστης εστίας με τον 22χρονο Gianluigi Donnarumma να σπάει το προηγούμενο του τεράστιου Dino Zoff των αρχών των ‘70s αλλά και τα 30 σερί αήττητα  παιχνίδια (πλέον 33) της παντοδύναμης Ιταλίας του Vittorio Pozzo της δεκαετίας του ’30! Μετά το ιστορικό ‘‘κάζο‘‘ της απουσίας από το μουντιάλ, ο Mancini προσπαθεί να παρουσιάσει την καλύτερη Ιταλία όλων των εποχών!

 

Σε… γνώριμο περιβάλλον η Ιταλία

italy spain 2016

Οι Ιταλοί επιστρέφουν στο Λονδίνο, εκεί όπου είχαν νικήσει την Αυστρία στο πρώτο νοκ άουτ προτού ταξιδέψουν για Μόναχο όπου απέκλεισαν τους Βέλγους στον προημιτελικό (είχαν προηγηθεί τρεις νίκες στη φάση των ομίλων στη Ρώμη). Αντίθετα η Ισπανία πηγαίνει για πρώτη φορά στο Wembley στο τρέχον τουρνουά μετά τα τρία ματς των ομίλων στη Σεβίλλη και τα νοκ άουτ σε Κοπεγχάγη (με Κροατία που πέρασε με 5-3 στην παράταση) και Αγία Πετρούπολη (πέρασε τους Ελβετούς στα πέναλτι!). Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη τελική φάση Ευρωπαϊού πρωταθληματος που κοντράρονται Ιταλία και Ισπανία σε νοκ άουτ αναμέτρηση, όλες σε διαφορετική φάση (2008 προημιτελικός Ισπανία στα πέναλτι στη Βιέννη, 2012 στους ομίλους 1-1 και στον τελικό 4-0 στο Κίεβο οι Ιβηρες, 2016 Ιταλική νίκη στο Παρίσι με 2-0 στους 16 και φέτος …ημιτελικός στο Λονδίνο!)

Η furia roja” του Luis Enrique έδειξε μεγάλο έλλειμμα νοοτροπίας και χαρακτήρα στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας της στο τουρνουά. Ανούσια, αργή και άνευρη κατοχή σε σημαντικά κομμάτια των αγώνων της (πρώτη σε ποσοστό κατοχής μπάλας στο Euro με 67% με δεύτερη τη …Γερμανία με 59%, πρώτη επίθεση με 12 γκολ, επικεφαλής και στις on target τελικές με 39, η Δανία έχει 37, η Ιταλία 26, η Αγγλία μόλις 15!), ανασφάλεια στην ανασταλτική λειτουργία παρά την βελτίωση που σημείωσε με την εμφάνιση του έμπειρου Busquets. Με την Κροατία στους ‘‘16‘‘ ενώ βρέθηκε να προηγείται 3-1 στο τελευταίο δεκάλεπτο, έδωσε δικαιώματα και όχι μόνο ισοφαρίστηκε αλλά και κινδύνεψε και να δεχτεί τέταρτο γκολ τις αρχές της παράτασης προτού πετύχει τα δύο της γκολ φτάνοντας τελικά στο 5-3 κόντρα σε άμυνα που είχε δεξί μπακ τον… Brekalo! Και στους ‘‘οκτώ‘‘ με την Ελβετία, πάλι προηγήθηκε αλλά  ουδέποτε έδειξε την ωριμότητα να ‘‘κλειδώσει‘‘ τη νίκη δεχόμενη το 1-1 από μία ομάδα που εμφανίστηκε ‘κομμένη‘‘ στα …δύο λόγω της απουσίας του τιμωρημένου πασέρ Granit Xhaka.

spain morata alba

Απέναντι σε μία σαφώς καλύτερη ομάδα η λογική λέει πως θα βγάλει πάλι τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα και δύσκολα θα την ‘‘σώσει‘‘ η κατοχή μπάλας που πολύ πιθανό να έχει και πάλι με το μέρος της. Ο 18χρονος Pedri (νεότερος παίκτης που έχει ξεκινήσει βασικός σε νοκ άουτ ματς τελικής φάσης Euro, πρώτος σε χιλιόμετρα στο τρέχον τουρνουά, 61,5 τον αριθμό!) και φυσικά ο Busquets (ο μόνος παρών από την κατάκτηση του μουντιάλ 2010 στη Ν.Αφρική!) της κάνουν πιο ελκυστική τη δημιουργία (κι ο Jordi Alba …ασταμάτητος από αριστερά) αλλά δεν ξέρω αν αυτό αρκεί! Συν ότι Morata, Gerrard Moreno ακόμα κα το… πουλέν  Ferran Torres δεν έχουν το εύκολο γκολ και πολλές φορές χρειάζονται οι κεφαλιές του … Azpilicueta για να την ‘‘ξελασπώσουν‘‘. Ξαναλέω, δεν είναι κακή ομάδα αλλά για να φτάσει ως τον ημιτελικό την ευνόησαν και συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες αλλά πλέον αυτές δυσκολεύουν εμφανώς…

brych referee

Την αναμέτρηση όπως έγινε γνωστό θα διευθύνει ο Γερμανός Felix Brych στον οποίον η UEFA αναθέτει τρίτο νοκ άουτ ματς(!) μετά το Βέλγιο – Πορτογαλία 1-0 στους 16 (Σεβίλλη) και Αγγλία – Ουκρανία 4-0 στον προχθεσινό προημιτελικό της Ρώμης.  Συνολικά ο κορυφαίος αυτήν την εποχή σε ιεραρχία Γερμανός διαιτητής έχει διευθύνει πέντε παιχνίδια σε αυτήν την τελική φάση (Ολλανδία – Ουκρανία 3-2 και Βέλγιο – Φινλανδία 2-0 τα δύο πρώτα στους ομίλους) και προτού οριστεί για τον αυριανό ημιτελικό είχε θεωρηθεί και εκ των φαβορί για τον τελικό της προσεχούς Κυριακής. Ο Brych πρώτη φορά εμπλέκεται στο τουρνουά σε ματς, είτε Ιταλώνm είτε Ισπανών (στα νοκ άουτ επισκέφτηκε όμως τόσο τη Σεβίλλη όσο και τη …Ρώμη!) ενώ το 2017 είχε διευθύνει τον… Ισπανοϊταλικό τελικό του Champions League, Real MadridJuventus 4-1 που είχε λάβει χώρα σε… Βρετανικό έδαφος (Κάρντιφ)!

 

Αγγλία  –  Δανία: Score if you can!

england Maguire

It’s coming… closer to home! Η Αγγλία έχει δημιουργήσει φέτος τις πιο υψηλές …προσδοκίες των τελευταίων δεκαετιών! Έχει… σπάσει τα δικά της ρεκόρ. Η μόνη ομάδα στη διοργάνωση που (σε πέντε ματς) δεν έχει δεχτεί γκολ! Η ιδανική συνταγή για να πάρεις κύπελλο! Το 1966 στη μοναδική κατάκτηση των ‘‘τριών λιονταριών‘‘ στο παγκόσμιο κύπελλο που φιλοξένησαν, δεν δέχτηκαν τέρμα στα πρώτα τέσσερα ματς! Ήδη το… ξεπέρασαν! Κι ακόμα… αναζητείται ο παίκτης που θα της βάλει γκολ! Αν δεν βρεθεί μάλλον θα επαναλάβει το θρίαμβο του ’66. Τότε είχε δώσει και τα έξι παιχνίδια της στο (παλιό) Wembley! Φέτος έχει παίξει κι ένα ματς στη Ρώμη! Εκτός από την αμυντική συνταγή και το Λονδίνο, υπάρχει άλλη μία σύνδεση με το ένδοξο 1966! Ο προπονητής! Ο Sir Alf Ramsey ήταν μέχρι τώρα ο μοναδικός που είχε οδηγήσει τη χώρα σε συνεχόμενη διοργάνωση (μουντιάλ ’66, κύπελλο Εθνών ’68) μέχρι τουλάχιστον τον ημιτελικό. Κι αυτό το κάστρο …έπεσε! Ο Gareth Southgate έπαιξε και …έχασε τον ημιτελικό του μουντιάλ 2018 από την Κροατία στη Μόσχα αλλά τρία χρόνια αργότερα είναι πάλι …εκεί! Συνέπεια!

Προτού οι αντίπαλοι της Αγγλίας φτάσουν στο σημείο να σκεφτούν ότι δυσκολεύονται να σκοράρουν, πρωτίστως παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να της κάνουν ευκαιρία! Στα πέντε παιχνίδια ως τώρα (1-0 Κροατία, 0-0 Σκωτία, 1-0 Τσεχία στον όμιλο και 2-0 Γερμανία και 4-0 Ουκρανία στα νοκ άουτ) έχει δεχτεί μόλις 10 τελικές εντός εστίας! Δύο ανά αγώνα. Την απειλούν με …κιάλια! Το σχέδιο του Southgate πολύ στοχευμένο! Ξέρει ο 51 ετών ομοσπονδιακός τεχνικός ότι σε μία τόσο κουραστική σεζόν με επιβαρύνσεις πρωταθλημάτων, κυπέλλων, Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και ….Covid19, το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια πίσω. Τα άλλα θα τα φέρει η …έδρα (μόνο στον προημιτελικό με τους Ουκρανούς απουσίασαν από το Λονδίνο!). Διαλέγουμε δύο αμυντικά χαφ που τρέχουν και κλείνουν τους χώρους με την καλύτερη δυνατή φρεσκάδα: Kalvin Phillips της Leeds, Declan Rice της West Ham! Αμφότεροι χωρίς Ευρωπαϊκή καταπόνηση (στον πάγκο για τα …ρεπό τους ο Jordan Henderson και ο 18χρονος Jude Bellingham της Dortmund)! Μα …καλά, οι Shaw, Maguire, Stones κλπ που ενσωματώθηκαν αργά στην αποστολή ερχόμενοι από τελικούς Ευρώπης συλλόγων; Κανένα άγχος, θα μπουν σιγά σιγα. Προέχει το πλάνο …εξοικονόμησης ενέργειας! Σε ένα τουρνουά που η ενέργεια θα είναι ζητούμενο για όλους! Σωστός ο Gareth!

 

SterlingShaw την… οδηγούν!

england shaw

Η ενέργεια φάνηκε και από τον τρόπο που η Αγγλία έμπαινε στα ματς. Τρία δοκάρια στο ξεκίνημα των ματς των ομίλων. Με Κροατία ο Foden, με Σκωτία ο Stones, Με Τσεχία ο Sterling. Κανένα άγχος. Κάποια στιγμή το δοκάρι θα γίνει γκολ. Κάποια στιγμή θα σκοράρει ο Kane. Δεν πειράζει! Εμείς να μην δεχτούμε και μπροστά θα βάλουμε. Με αυτή τη νοοτροπία μπήκε στο τουρνουά. Εντυπωσιακή παρουσία για να μην πούμε …ηγετική από τον Raheem Sterling! Άνοιξε το σκορ σε δύο ματς ομίλων και ένα νοκ άουτ με τη Γερμανία. Ομαδικός, συναδελφικός, δημιουργικός αλλά και …ουσιαστικός! Είναι άλλος ….Sterling από τον επιπόλαιο ‘‘φαντεζί‘‘ ντριπλέρ που ξέραμε κάποτε!

Παίκτης κλειδί ως τώρα; Εύκολη απάντηση: Luke Shaw! Τρεις ασίστ ως τώρα στο τουρνουά και μάλιστα από αμυντικό δεν το λες και απλό! Ο Shaw έκλεισε εξαιρετικά τη σεζόν με τη Manchester United και το ίδιο ορμητικά συνεχίζει με την εθνική. Τα …plays του Southgate τον βγάζουν πολλές φορές σε κατάσταση ‘‘υπερφόρτωσης‘‘ από την αριστερή πτέρυγα να ‘‘γεμίζει‘‘ το αντίπαλο κουτί. Έγινε και με τη Γερμανία και με την Ουκρανία. Κάθε αντίπαλος των ‘‘τριών λιονταριών‘‘ από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχει προσαρμόσει τα αμυντικά του πλάνα σύμφωνα με αυτό το ‘‘τακτικό όπλο‘‘ του Southgate o οποίος όσο προχωράει το Euro βγάζει κι άλλα …χαρτιά από το μανίκι του. Mason Mount (τον πήγε πίσω η ..καραντίνα μετά το ματς του ομίλου με τη Σκωτία), Jack Grealish (προσέφερε ένα φρέσκο αέρα όταν μπήκε με τη Γερμανία), Jadon Sancho (έψαχνε τα πατήματα του με την Ουκρανία αλλά όσο περνούσε η ώρα προσαρμοζόταν και  απελευθερωνόταν)

Και βέβαια το άλλο… έξτρα δυνατό σημείο των “τριών λιονταριών” είναι οι εναέριες μονομαχίες και οι στημένες φάσεις! Χαρακτηριστικό είναι πως η Αγγλία είναι η μόνη εθνική ομάδα που σε Μουντιάλ 2018 και Euro 2020 (τελικές φάσεις), αθροιστικά έχει πετύχει εννέα (!) γκολ. Σε καμία αλλη εθνική ομάδα το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνάει το… τέσσερα! Σηκώνεται η… αεροπορία Kane, Maguire, Stones (μέχρι και ο Henderson σκόραρε προχτές με κεφαλιά!) και όποιος επιβιώσει! Air… forces!

 

Δανέζικο ‘‘παραμύθι‘‘

denmark

Η Δανία από την άλλη ζει πάλι το δικό της… παραμύθι! Ανάλογο με του 1984 (δεν λέω του ’92 γιατί εκείνο ήταν κάτι ανάμεσα σε παραμύθι και… θαύμα!) που τότε στο Euro της Γαλλίας έχασε με σοβαρό τραυματισμό τον ηγέτη της Alan Simonsen (χρυσή μπάλα 1977) στην πρεμιέρα με τους οικοδεσπότες Γάλλους, βρήκε όμως στην πορεία τον εαυτό της φτάνοντας ως τον ημιτελικό και μια… ανάσα (ή ένα πέναλτι για την ακρίβεια) και από τον τελικό του Παρισιού!  Φέτος έχασε τον Christian Eriksen με…. σοκαριστικό τρόπο στην πρεμιέρα με τους Φινλανδούς που επίσης ηττήθηκε με 1-0! Έχασε και το δεύτερο ματς με τους ανώτερους Βέλγους αν και στο πρώτο μέρος είχε κυριαρχήσει προηγούμενη μόνο με 1-0 αντί τουλάχιστον για 2-0!

Η απουσία του Eriksen όμως την έκανε πιο γρήγορη, αθλητική και ορμητική στο transition και στις δύο περιοχές, άλλωστε μιλάμε για την πρώτη ομάδα σε ανακτήσεις μπάλας στο τουρνουά, κάτι που δείχνει πόσο τρέχει και πιέζει σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Αλλαγή σε 3-4-3 από τον Kasper Hjulmand για πιο συμπαγή άμυνα (και με τον Hojbjerg να προσφέρει πολύ συχνά αμυντικές καλύψεις αλλά και μόνιμη στήριξη στο ξεκίνημα της δημιουργίας από πίσω όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά) ενόψει των οριακών καταστάσεων των νοκ άουτ και …να την τώρα στον ημιτελικό! Αποκάλυψη και ο… υπερπαίκτης Joakim Maehle της Αταλάντα (απίθανη ασίστ στον προημιτελικό κόντρα στους Τσέχους με εξωτερικό φάλτσο!) που συνδυάζει ταχύτητα, δημιουργία και ποιότητα από την πλευρά αλλά και …εκτελέσεις (πρώτος Δανός σε on target τελικές με 7, απειλώντας και με τα δύο πόδια!)

 

‘‘Μηδένισαν‘‘ οι κίτρινες κάρτες

wembley

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης, δεν υπάρχουν παίκτες στο όριο καρτών στους δύο ημιτελικούς, καθώς οι… χρωστούμενες κίτρινες κάρτες μηδενίστηκαν με την ολοκλήρωση των προημιτελικών προκειμένου να μην υπάρξει παίκτης που θα χάσει τον μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου επειδή συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες. Στους ημιτελικούς και στον τελικό η UEFA παρά την συνεχόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δ του Covid 19,  έχει εγκρίνει αύξηση του αριθμού των φιλάθλων και στις εξέδρες του Wembley θα βρεθούν πλέον περισσότεροι από 60.000 φίλαθλοι ενόψει των ημιτελικών και του μεγάλου τελικού της Κυριακής…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Ιταλία – Αγγλία στον τελικό. Αν υπάρχει σε ένα παιχνίδι μεγαλύτερο ενδεχόμενο παράτασης, μοιάζει να είναι στο Αγγλία – Δανία που έχει και πολύ… Χ ημίχρονο. Σκόρερς: Εμπνευση σε Kane, Jorginho, Bonucci

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ